Šta je novo?

Kingston 128GB SSDNow V SerieSata2 2.5"

alfaunits imam pitanje za tebe da li se smanjenjem particije (na 80/90% kapaciteta diska i ne koriscenjem preostalih 20,10%) povecava dugotrajnost diska i koliko?

Ne. Ako upisujes isto GB/day kao i da nisi smanjio particiju nema razlike.

EDIT: u stvari sa losim/specificnim Garbage Collector-om. Ako je dobar, kao na Intel SSD-ovima, performanse ne treba da trpe primetno bez obzira na velicinu particije. Ako je los, onda bolje radi sa vishe slobodnih polja.

E, sad, problem je tip workload-a. Prosecan korinsik ce verovatno imati WL koji nece praviti probleme jer je primarno linearan, ali random writes hoce.
U sustini - ti jesi u pravu (po pitanju performansi, ali nema razliku po pitanju trajanja SSD-a), za vecinu korisnika.

Poslednja izmena:
Znaci siguran si da ne postoji znacajna razlika (tipa vise od 20%) u trajanju SSD diska ako mu smanjis kapacitet (particionises samo prvih 80%, 20% ne particionises i ne koristis tih ne particionisanih 20%) cak i ni pri malim upisima recimo 4KB sekvencijalno ili random?

EDIT: govorimo o slucaju kada je na glanc nov disk ili secureerase obrisan disk napravljena particija od 80% kapaciteta diska i preostalih 20% se ne dira (efekat je isti kao da toolboxom smanjis vidljiv SSD)

Poslednja izmena:
EDIT: u stvari sa losim/specificnim Garbage Collector-om. Ako je dobar, kao na Intel SSD-ovima, performanse ne treba da trpe primetno bez obzira na velicinu particije. Ako je los, onda bolje radi sa vishe slobodnih polja.

E, sad, problem je tip workload-a. Prosecan korinsik ce verovatno imati WL koji nece praviti probleme jer je primarno linearan, ali random writes hoce.
U sustini - ti jesi u pravu (po pitanju performansi, ali nema razliku po pitanju trajanja SSD-a), za vecinu korisnika.

OKey sada se slazemo i za dobitak u performansama sa smanjvanjem particije na SSD

Ostalo je jos pitanje da li se smanjenjem kapaciteta SSDa na gore opisan nacin primetno povecava trajanje SSDa pri malim upisima recimo 4KB sekvencijalno ili random. Ti i dalje tvrdis da se trajanje SSDa prakticno ne razlikuje ako primenimo ovu metodu?

Poslednja izmena:
Znaci siguran si da ne postoji znacajna razlika (tipa vise od 20%) u trajanju SSD diska ako mu smanjis kapacitet (particionises samo prvih 80%, 20% ne particionises i ne koristis tih ne particionisanih 20%) cak i ni pri malim upisima recimo 4KB sekvencijalno ili random?
Napisah gore, ali nisi citao ;) Ne. Nema razlike.

EDIT: govorimo o slucaju kada je na glanc nov disk ili secureerase obrisan disk napravljena particija od 80% kapaciteta diska i preostalih 20% se ne dira (efekat je ista kao da toolboxom smanjis vidljiv SSD)
Nije isto - SSD kod kojih moze ovo da se uradi imaju firmware koji drugacije radi kad je particija manja od max. i kad je usable capacity manji od max.

OK, po Intelu je isto samo je manje robustan nacin preko manje particije.

Hoces svoj profesionalni integritet posto se bavis ovom oblascu da stavis na liniju da nema razlike ;)

Hoces svoj profesionalni integritet posto se bavis ovom oblascu da stavis na liniju da nema razlike ;)
Ne bavim se ja izdrzljivoscu flash-a ;)
Ali konkretno, Mtron je radio testove i jedino je bilo bitno koliko se podataka upise dnevno, a ne gde se upisu.

Da relaksiramo malo raspravu, ima li ko info da će neko krenuti sa 1.8" diskovima i SandForce kontrolerima uskoro? I ja pogledah test iz susednog topica i ono u nekim stvarima prevazlazi i E SSDove Intela, pa bi vredelo sačekati te modele. Opet, ako ih ne planiraju tako skoro, mislim da je ipak M serija Intela i dalje najbolja kupovina sudeći po ovoj listi. Uz malu ogradu da ih ipak nema u Evropi po ovim cenama. :D

Napisah gore, ali nisi citao ;) Ne. Nema razlike.

Gresis opasno, razlika je 2,5 do 3.7x (PUTA!) za gore opisani scenario. Sem ako ti i ovo ne znas bolje od Intela

Intel preporucuje gore opisani nacin sa manjom particijom kako bi se ovo postiglo (kao jedan od 3 moguca nacina). Dakle SSD disk koji je particionisan na 90% ukupnog kapaciteta traje skoro TRI puta duze za gore opisani scenario. Razlog je wearlevel algoritam i povecanje spare space-a sa 7% na 17% (preko 27% nema efekta a tada zivi 3.5puta duze)

Sve mozes videti na ova tri slajda sa Intel IDF

Ko ima 30min moze pogledati dosta poucno predavanje o SSD X25-M X25-E i njihovom trajanju na kao
http://intelstudios.edgesuite.net/idf/2009/sf/aep/IDF_2009_MEMS003/f.htm

tu su metode i rezultati kako manjom particijom najbolje povecati dugotrajnosti X25-M

EDIT: A grafik za VRaptor koji nisi mogao da nadjes je 4. slajd ovde

EDIT2: alfaunits: Current Activity: Viewing Attachment Kingston 128GB SSDNow V SerieSata2 2.5"
Jedva cekam odgovor pa se onda verovatno u svemu oko SSDa slazemo :)

Prilozi

• orig_Slide82_1.jpg
    orig_Slide82_1.jpg
    123.4 KB · Pregleda: 32
  • orig_Slide83_1.jpg
    orig_Slide83_1.jpg
    115.1 KB · Pregleda: 390
  • orig_Slide84_1.jpg
    orig_Slide84_1.jpg
    121.8 KB · Pregleda: 34
  • 19853.png
    19853.png
    21.1 KB · Pregleda: 176
Poslednja izmena:
Da relaksiramo malo raspravu, ima li ko info da će neko krenuti sa 1.8" diskovima i SandForce kontrolerima uskoro? I ja pogledah test iz susednog topica i ono u nekim stvarima prevazlazi i E SSDove Intela, pa bi vredelo sačekati te modele. Opet, ako ih ne planiraju tako skoro, mislim da je ipak M serija Intela i dalje najbolja kupovina sudeći po ovoj listi. Uz malu ogradu da ih ipak nema u Evropi po ovim cenama. :D

SandForce je tek izasao na trziste ali potpisuju ugovore sa raznim proizvodjacima.
+ je sto SandForce ne zahteva poseban dram cache
+ prvi MLC kontroler brzi od Intela u vecini testova ali je
- sto ce verovatno razliku u parama za dram staviti u dzep (skuplji kontroler)

Definitivno je X25-M najbolja kupovina ako neko moze da ti ga donese iz USA ali zbog nestasice cena im varira od $225 do $280 zadnjih mesec dana

X18-M postoji ali je i dalje papreno skup

Poslednja izmena:
Hvala za info, ali ovo je smešno ako su im to performanse koje treba očekivati, a ni kapaciteti nisu neki. Jedino ako ne planiraju da koštaju 50€. :d

Edit za ILIJU: naći će se ko da ga donese, meni treba 1.8", 230 USD za 80GB Intela i nije neka cifra s obzirom na ovdašnje cene.

Poslednja izmena:
To su neke stare igracke,

razmisli i da skines oklop SSDa i ubacis ga tako u laptop (bude 3x tanji i 10-20% kraci/uzi) posto je standardni SATA za data i napajanje i produzni kablovi dolaze u obzir (recimo umesto DVDa, koji se najcesce lako na sraf i dugme vadi a koji zadnjih 12 meseci nisam koristio).

Ja sam ovo razmatrao za tablet PC posto ima IDE interface a postoje konvertori IDE na SATA i koliko sam merio sa Kingston SSD kada se skine oklom staje u milimetar u Toshibin M200 HDD bay sa prikacenim IDEnaSATA adapterom. Nisam hteo da ga menjam jer imam 2 baterije, 2GHz je, 2GB rama, mali lagan odlican ekran u 1400x1050 rezoluciji a 12" Centrino jedino sto je HDD interface IDE (sledeci model je SATA)

Takodje X25-M G2 je dosta tanak, cak dolazi sa malim plasticnim adapterom da bude deblji (kao standardni 2.5" disk) moze varijanta sa produznim kablovima i on na bazi laptopa (mislim da je oko 5-6mm debeo bez te plastike ali ima cvrst alu oklop) jer 1.8" SSD sa dobrim performansama za male pare mislim da sada i za 6 meseci ne moze da se nadje

Poslednja izmena:
Hmmm, nije mi palo na pamet, samo da nađem žrtvu čiji SSD bih mogao da probam da rasklopim i uz to ako nađem neki micro-sata <-> sata adapter da probam da uguram sve zajedno u comp... :d Sve u svemu, ima Lenovo neke Samsunge od 128GB, ali to mi se ne sviđa preterano, pa se razmišljam dal' da jurim Intela ili da čekam SandForce neki.

Sad nastavite sa korisnim infom u vezi SSDova. :)

Poslednja izmena:
HAHAHAH mislis sa prepirkom izmedju mene i alfaunits-a? :)

Prvo mi kaze da lupetam a posle: 'a upravu si za ovo, pa i za ovo, pa manje/vise se slazemo'... :)
Na kraju ispade da je kategoricki siguran da smanjenje particije ne moze uticati za zivotni vek SSDa pa ispade da se Intel potpuno i savrseno ne slaze sa njim + radili ozbiljne testove

Sve u svemu nema ljutnje, ja sam od njega kupio X25-M G2 pre mesec dana i odlican je :wave:

Ali ipak alfau u ovoj si oblasti, trebalo bi vise da pratis ove stvari, sva IDF (Intel Developer Forum) predavanja su besplatna i mogu i u PDFu na Intelovom sajtu da se nadju, nisam te ni na Kingston SSD prezentaciji video (koja je bila odlicna! - Hvala Peco sto si nam to omogucio!) ja se ipak amaterski bavim ovim a ti od ovoga zaradjujes...

Poslednja izmena:
Nije mi stvarno cilj da vas dalje bockam, ali info koji se dobije iz ovakve rasprave mi znači više nego tamo neki (plaćeni?) test. Tako da je meni zaista zanimljivo da čitam, samo kad biste smanjili malo prozivke. ;)

VRaptor je super i sa sve dodatkom da ga bućnem umesto optike je jeftiniji od SSDova, ali gubim na autonomiji i ne bih da vadim sistemski disk kad mi zatreba DVD :D, dakle, mora 1.8" SSD za sistem, a za podatke već nije frka uz eSata, USB ili swapovanje sa optikom. :p Toliko od mene.

Gresis opasno, razlika je 2,5 do 3.7x (PUTA!) za gore opisani scenario. Sem ako ti i ovo ne znas bolje od Intela
Ovo sto si linkovao je marketing na delu ;)

Ono sto treba da trazis je obican write endurance koji je 100GB write_erase/day for 5 years za X25-M konkretno.

Intel ne moze da poveca trajanje flash celija. Ono je koliko jeste.

Hvala za info, ali ovo je smešno ako su im to performanse koje treba očekivati, a ni kapaciteti nisu neki. Jedino ako ne planiraju da koštaju 50€. :d
Nije jos uvek listan njihov SSD koji koristi Sandforce kontroler.

Sad da li da verujem tebi ili Intelu... i vrlo ozbiljnoj prezentaciji na IDFu gde dolaze puno obrazovanih ljudi

Kljuc je u wearlevel algoritnu X25-M verzija od 160GB:
- kome kad ostavis 7% nealociranog prostora (toliko je fabricki, ne mozes manje) on traje 15TB pisanja po datom nacinu
- kada mu ostavis 17% (90% particionisan disk 7%+10%) SSD traje 42TB pisanje
- kada mu ostavis 27% (80% particionisan disk 7%+20%) SSD traje 53TB pisanja
- preko 27% nema smisla ici mali su dobitci

jos su radili testove kada je boot disk, kada je search, kada je Video on Demand, Kada je social Web server disk...

Zaključci:
1) SSD-ovi još nisu ekonomski isplativi za prosečnog korisnika (odnos brzina/kapacitet/cena), a to verovatno neće biti ni u narednih godinu-dve.
2) Ako imate puno random write ili read/update, SSD neće baš mnogo dugo živeti.
3) Ako već kupujete SSD, kupite onaj koji podržava TRIM

Prvo mi kaze da lupetam a posle: 'a upravu si za ovo, pa i za ovo, pa manje/vise se slazemo'... :)
Nista se oko VRaptora nisam slozio sa tobom - a za to sam rekao da lupetas ;)

nisam te ni na Kingston SSD prezentaciji video (koja je bila odlicna! - Hvala Peco sto si nam to omogucio!)
Iskreno, ja nisam verovao da ce kod nas neko napraviti prezentaciju koja nije cist marketing i da ce uopste doci neko ko je iole bitan a kamoli zna nesto sto nas tehnicki interesuje. Inace bih dosao.

2. Hoce ziveti ako mu za taj scenario date dovoljno spare prostora za wear level algoritam.
Intel kada vidi izmenu ne obrise sve okolo i snimi tu izmenu sa okolinim podacima vec samo izmenu snimi posebno pa dosnimi drugi izmenu pa dosnimi trecu izmenu na slobodan prostor...

sve se svodi na to da SSD moze da cita i 4KB i 512KB bez problema (i koliko hoces) moze i da ih pise i samo 4KB i 512KB i koliko hoces ali kad brise MORA da brise u nedeljivim blokovima od 512KB (ili 256 ili 1024 ali ne nesto manje od toga) takvo je fizicko ogranicenje flasha.

Samo iskljucite defragment i NTFS last access time sa prethodne strane i nema brige :wave:

Poslednja izmena:
Sad da li da verujem tebi ili Intelu... i vrlo ozbiljnoj prezentaciji na IDFu gde dolaze puno obrazovanih ljudi
Ne treba da verujes jednom ili drugom nego treba da umes da razumes brojke.
Za svaki slucaj, kad budem uspeo da namestim WMP da pogledam ovu prezentaciju pogledacu je, ali brojke dole su samo PRIMER endurance-a.
Mislim, pogledaj i sam... 160 GB, da je 15TB prosecan endurance - to je samo 100 prepisa diska? Sta mislis, da li je to tako? Ili je ta brojka jedan marketingski primer?

Da li shvatas SCENARIO upisa od 4kb/random po celom disku (lepo pise sitnim slovima ispod), a on moze da brise samo po 512KB (ne 20kb kako si pomislio sto je nemoguce jer mora da bude 2^xx , 2^9 je 512 moze da bude eventualno 2^5=32KB ali niko ne koristi toliko malu jedinicu za brisanje zbog tehnoloskih ogranicenja). Ovo je najgori moguci slucaj koji se koristi i za brzo starenje SSDa u testovima koji pokusavaju da prikazu i uporede "new" i "used" SSD kao i za testiranje koliko dobro se SSD kontroler bori sa fragmentacijom na SSDu. Za sekvencijalno prepirivanje bi bilo 150TB ali za najgori moguci slucaj (bas taj 4kb slucajno po celom disku - tj. negrupisano) isti SSD traje 15TB. Kada kupis kola motor traje 150 000km ali ako ga stalno vizis na 6000 obrtaja (okvirno samo prvom brzino 50km/h po granu non stop) traje 15 000km (najgori moguci slucaj)

EDIT: to ti lepo pokazuje i grafik odozgo X25-M 160GB verzija (particionisan na 90% - 144GB) kako je pristup blizu sekvencijalnog upisa 90% particionisan disk traje 370TB dok kako se blizis 100% random traje samo 42TB (isti disk, isto na 90% particionisan) ZUTOM je ziv disk, REZEDO PLAVOM je gotov disk
attachment.php

Eto ti razlog zasto je tebi nemoguce - nisi razumeo grafik
gore je sekvencijalni, dole je 100% random, levo je ziv, desno je gotov SSD + plus su dati primeri kakave primene gde okvirno pripadaju

Poslednja izmena:
Zaključci:
2) Ako imate puno random write ili read/update, SSD neće baš mnogo dugo živeti.

Ne mora da znaci nimalo. Ja koristim VMs podosta, svasta pisem po SSD-u. A pogledao sam SMART values i po njima za skoro godinu dana nisam ni 1% write cycles presao.

Molio bih vas za kulturu u komunikaciji - imate adute pa se njima borite a pokusajte i misljenja druge strane da pobijete, ukoliko ne uspete - niste uspeli :)

Ja mislim da sam u komunikaciji i korektan i konstruktivan, za sve sto sam izneo izneo sam i izvor i razlog. Ako nekom smetam ne moram da ucestvujem u ovim diskusijama a mozete i sve da obrisete ali ne mogu da trpim e-to-ti-je-marketing na vrlo ozbiljne slajdove i predavanja sa IDFa (dakle nemarketing skup).

I ovo je prvi put na forumu da mi se neko obrati sa:
Ti si bas odlucio da lupetas u ovoj temi napamet vidim (izvini, ali def. nemam drugu rec za komentare)

Ja se nikom tako nisam obracao ni na forumu ni izvan njega i licno sam uvredjen da mi se neko na forumu tako obrati pogotovu sto ako sam negde i pogresio rado se ispravim

Poslednja izmena:
Uzmes li dva random pattern-a oni nece na isti nacin koristiti SSD. S' tim nece ni uvek biti isti write amplification, ni wear leveling.
Intel koristi ovu formulu za racunanje isprzenih ciklusa:
Cycles = (Host writes) * (Write amplification factor) * (Wear leveling factor) / (Drive capacity)
Sve je to super, samo sto write amplification i wear leveling factor se menjaju zajedno sa kapacitetom i specificnim patternom pisanja - a pattern ne moze biti isti kad je kapacitet razlicit.

Ti imas X25-E (~100 000 upisa po celiji) za koji ovi "marketing" Intel slajdovi kazu da ima izdrzljivost 1 Petabytes za 32GB i 2 Petabytes za 64GB.
Mi imamo X25-M (~10 000 upisa po celiji) za koji isti slajd kaze da je izdrzljivost 7.5Terabytes i 15 Terabytes (pri najgorem slucaju upisa)

dakle prakticno 100x manje - tvojih 1% je za nas 100% (mrtav SSD)

A stanje se moze proveriti (slajd 2) Intel SSDtoolbox bi trebalo preko ovoga da proverava koliko je jos ostalo upisa na SSD
E9h Smart adresa pocinje sa 100% i vremenom se spusta

Prilozi

• orig_Slide76_1.jpg
    orig_Slide76_1.jpg
    124.3 KB · Pregleda: 39
  • orig_Slide86_1.jpg
    orig_Slide86_1.jpg
    122.1 KB · Pregleda: 40
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno