3.Ako se moja iskrenost smatra ''sprdnjom'' i sve to još mora da se leči,čim bude slobodnog mesta,idem na lečenje
Tvoja "iskrenost" prevazilazi svačije strpljenje i zavrće šiju zdravom razumu.
Od silne "iskrenosti" i filozofije mi još ne čusmo ni koje su to problematične opcije u BIOS-u, koje samo ti znaš da podesiš, ni koju ploču zapravo imaš.
...u 62. god. nema potrebe da pravim budalu od sebe i da se pravim da znam, makar bilo i ''osnova''-kad ne znam
Mislim da je ovo ključno! Od početka si se predstavio kao neko ko ima višedecenijsko iskustvo sa računarima, a u stvari...
Nije sramota ne znati ili pitati, ali su stvari kod tebe prilično konfuzne i kontraverzne. Sa jedne strane ne znaš ni kako da nađeš oznaku modela ploče, ni šta je to CMOS... a ovamo sam instaliraš WinXP i podešavaš BIOS. :sceptic:
Da si u startu rekao da nemaš blage veze, objašnjavali bi smo ti stvari drugačije i svi bi utrošili mnogo manje vremena i energije. Na kraju... možda je jedino razumno rešenje da neko iz okoline skokne do tebe i da ti sredi tu mašinu. Teško ćemo išta uraditi ovako preko foruma.
A zaista sam očekivao da će se problem rešiti....no,ne mari.Usput,najnovije stanje je:U.instaliran na disku (I)...ali,nema ga nigde....niti se vidi niti se startuje....i ja ću iznova formatirati ... instalirati...
Ne znam kako si to mogao očekivati? Da li si ti ikada rešio i jedan problem sa svojim kompjuterom ovako preko nekog foruma?
Što se tog Ubuntua tiče, meni se čini da se njegov "boot loader" (Grub) gubi negde u šumi tih particija, te da prosto njegov disk ili particija nisu označeni kao aktivni. Probaj u BIOS-u da promeniš redosled butabilnih diskova, pa da vidimo da li se nešto dešava.
Imajući u vidu nivo tvog znanja i veština, ne bih se upuštao u manuelno instaliranje i konfigurisanje GRUB-a, tako da jedino rešenje koje ja mogu da smislim je da batališ taj Ubuntu i skineš OpenSUSE 11.2, koji ima u svom instaleru fina podešavanja za GRUB loader. Ipak... teško ćemo išta uraditi ovako, kao što već rekoh.
P.S. Evo i dalje gledam u ovu tvoju sliku Disk menadžera i ne verujem. :sceptic: Pa tebi je kao butabilna označena logička particija! :shock: Nije ni čudo što GRUB ne može da se sastavi.
P.P.S.
Yooyo je dobro primetio... nema tu ni U od Ubuntua, odnosno L od Linuksa.

Tebi do sada instaler nije ni pregazio tu NTFS particiju na 73GB disku. Trebalo bi obrisati I: particiju (NTFS) i na tom disku kreirati dve primarne particije: swap (2-4GB) i "root" kao ext3 (do kraja diska). Ja na tvom mestu ne bih verovao Ubuntu da će dobro odraditi posao u ovako spečificnoj, da ne kažem komplikovanoj sitauciji.