Šta je novo?

Kako da instalira Ubuntu :(?

@EviYan:
Ovo je odgovor jednog administratora:

Dakle.. u gornjem levom cosku web strane postoji link Registruj se. Popuni sve podatke, zavrsi proces registracije pa mozemo da nastavimo.

Probaću nešto....neznam da li će i koliko uspeti-ako uspe-da napravim screenshot ove web strane...još i da ga zakačim ovde.....ih,bilo bi to nešto odista korisno i novo....

Probaću nešto....neznam da li će i koliko uspeti-ako uspe-da napravim screenshot ove web strane...još i da ga zakačim ovde.....ih,bilo bi to nešto odista korisno i novo....

uf uf uf....moram priznati da je u pokeru mnogo lakše....a sad da vidimo šta sam napravio....

Eureka....pa na isti način i HDD mog kompa mogu da zakačim....ako se na ovo mislilo /zakačiti=ja sam imao običaj reć ''atachovati''/

OK. pregled poruke pa nastavak....pa opet pregled.....e,mislim da se može videti cela površina mog ekrana sa ''Bench forumom''....mislim da nema ''Registruj se''....ili ja ne vidim dobro

/ručak---prijatno svima,pa i meni/

Prilozi

• Bench forum.rar
    416.2 KB · Pregleda: 45
Kako ja da znam koji je ''čipset''---kada,iako bi možda trebalo,ja to neznam
Ne moraš da znaš koji je čipset, ali bi mogao da nam kažeš koja je ploča u pitanju, odnosno koja je njana oznaka. Npr: Asus A7N8X-X ili A7V8X-VM. Kapiraš? (Ako već nemaš nikakvu dokumentaciju od te ploče, možeš tu oznaku naći na njenom PCB-u.)

Aman-kakva sprdnja???....ja sam se samo potrudio da opišem situacije koje su dovele do ovoga danas....
Da... i to što si fleš u stvari pozajmio je jako važno. A tek to da si ga vratio... Pretpostavljam da je bitno i to da ti drugar radi kao konobar u Hamburgu. A kol'ko rezultati u nekoj igrici govore o tvojoj informatičkoj kompetenciji najbolje govori sve ovo...

i ako sam naveo da je Skystar ''pukao''usred pesme,to sam učinio zato,da bi neko nadošao ne neku ideju kako,zašto....
Da... Verovatno bi problemi bili sasvim drugačiji da si gledao neki dokumentarac na BBC-u za Uskrs.
rolleyes.gif

Poslednja izmena:
Ne moraš da znaš koji je čipset, ali bi mogao da nam kažeš koja je ploča u pitanju, odnosno koja je njana oznaka. Npr: Asus A7N8X-X ili A7V8X-VM. Kapiraš? (Ako već nemaš nikakvu dokumentaciju od te ploče, možeš tu oznaku naći na njenom PCB-u.)

Da... Verovatno bi problemi bili sasvim drugačiji da si gledao neki dokumentarac na BBC-u za Uskrs.
rolleyes.gif

1.PCB---???---bez ljutnje i bez ironije,ako može

2.link za gif....ne razumem....neke oči koje se otvaraju i zatvaraju...???....čemu?

@EviYan:
Odjavi se sa foruma (klik na Odjava), klikni na Registruj se, unesi novo korisnicko ime, popuni podatke, sacekaj email da potvrdis registraciju i javi se ponovo u ovu temu. Administratori ce spojiti tvoj EviYan nalog sa novim.

Jos nesto... ako u tvom sledecem odgovoru ne budem video screenshot disk managmenta, zakljucacu temu jer smatram da se sprdate sa korisnicima ovog foruma.
1. Otvori Disk managment
2. Podesi velicinu prozora tako da sve informacije bufu vidljive
3. Pritisni Alt + PrintScreen (PrtScr)
4. Otvori Paint
5. Paste (Ctrl+V)
6. Save As... dm.jpg
7. Okaci dm.jpg na forum

U prilogu mozes videti moj Disk Managment.

Prilozi

• dm.JPG
    dm.JPG
    101.5 KB · Pregleda: 48
1.PCB---???---bez ljutnje i bez ironije,ako može
PCB - Printed Circuit Board ili ti u prevodu "štampana ploča". Hoću reći da se oznaka modela nalazi napisana negde na samoj ploči. I očekuj da počinje sa A7...

Inače, mogao si za to iskoristiti i Gugl ili Vikipediju... Moram primetiti da se izuzetno loše snalaziš za nekoga ko je sa računarima 20 godina, kako sam kažeš.

2.link za gif....ne razumem....neke oči koje se otvaraju i zatvaraju...???....čemu?
Prevrtanje očima... iskazuje frustraciju i iritaciju, pa čak i delimično gađenje, nečijim postupkom ili ponašanjem, koje se obično može okarakterisati kao infantilno ili čak besmisleno. Na primer: "Marija je opet pala sa stolice klateći se.
rolleyes.gif
"

Želiš li da dalje elaboriram ili ti je sada jasno?

Poslednja izmena:
Ja bih pre dalje diskusije preporučio svima da pročitaju ovo:
www.psihologija.edu.rs/literatura/20091111120439.rtf

Znam da će neki mod ovo verovatno da obriše... ali postoje dve varijante:

1. Ili se neko za*ebava i u tom slučaju mu svaka čast - uspeo je da simulira 80% simptoma poremećaja mišljenja.

2. Ovo je neko kome je potrebna profesionalna pomoć (i to ne linux admina).

@EviYan:
Odjavi se sa foruma (klik na Odjava), klikni na Registruj se, unesi novo korisnicko ime, popuni podatke, sacekaj email da potvrdis registraciju i javi se ponovo u ovu temu. Administratori ce spojiti tvoj EviYan nalog sa novim.

Jos nesto... ako u tvom sledecem odgovoru ne budem video screenshot disk managmenta, zakljucacu temu jer smatram da se sprdate sa korisnicima ovog foruma.

1.Nije moglo u jednom komadu
2.Odjaviću se
3.Ako se moja iskrenost smatra ''sprdnjom'' i sve to još mora da se leči,čim bude slobodnog mesta,idem na lečenje
4.Hvala svima,polemika nije više potrebna,jer,u 62.god.nema potrebe da pravim budalu od sebe i da se pravim da znam,makar bilo i ''osnova''-kad ne znam.

A zaista sam očekivao da će se problem rešiti....no,ne mari.Usput,najnovije stanje je:U.instaliran na disku (I)...ali,nema ga nigde....niti se vidi niti se startuje....i ja ću iznova formatirati ... instalirati...

Prilozi

• 1.bench.rar
    49.5 KB · Pregleda: 42
  • 2.bench.rar
    28.2 KB · Pregleda: 39
Disk od 73gb je formatiran u NTFS sistemu i na njemu nema Ubuntu-a.
Sa kog diska se podize racunar? Na koji nacin vrsis izbor koji ces windows da pokrenes? Koji je windows prvi instaliran, a koji je drugi po redu?

3.Ako se moja iskrenost smatra ''sprdnjom'' i sve to još mora da se leči,čim bude slobodnog mesta,idem na lečenje
Tvoja "iskrenost" prevazilazi svačije strpljenje i zavrće šiju zdravom razumu.

Od silne "iskrenosti" i filozofije mi još ne čusmo ni koje su to problematične opcije u BIOS-u, koje samo ti znaš da podesiš, ni koju ploču zapravo imaš.

...u 62. god. nema potrebe da pravim budalu od sebe i da se pravim da znam, makar bilo i ''osnova''-kad ne znam
Mislim da je ovo ključno! Od početka si se predstavio kao neko ko ima višedecenijsko iskustvo sa računarima, a u stvari...

Nije sramota ne znati ili pitati, ali su stvari kod tebe prilično konfuzne i kontraverzne. Sa jedne strane ne znaš ni kako da nađeš oznaku modela ploče, ni šta je to CMOS... a ovamo sam instaliraš WinXP i podešavaš BIOS. :sceptic:

Da si u startu rekao da nemaš blage veze, objašnjavali bi smo ti stvari drugačije i svi bi utrošili mnogo manje vremena i energije. Na kraju... možda je jedino razumno rešenje da neko iz okoline skokne do tebe i da ti sredi tu mašinu. Teško ćemo išta uraditi ovako preko foruma.

A zaista sam očekivao da će se problem rešiti....no,ne mari.Usput,najnovije stanje je:U.instaliran na disku (I)...ali,nema ga nigde....niti se vidi niti se startuje....i ja ću iznova formatirati ... instalirati...
Ne znam kako si to mogao očekivati? Da li si ti ikada rešio i jedan problem sa svojim kompjuterom ovako preko nekog foruma?

Što se tog Ubuntua tiče, meni se čini da se njegov "boot loader" (Grub) gubi negde u šumi tih particija, te da prosto njegov disk ili particija nisu označeni kao aktivni. Probaj u BIOS-u da promeniš redosled butabilnih diskova, pa da vidimo da li se nešto dešava.

Imajući u vidu nivo tvog znanja i veština, ne bih se upuštao u manuelno instaliranje i konfigurisanje GRUB-a, tako da jedino rešenje koje ja mogu da smislim je da batališ taj Ubuntu i skineš OpenSUSE 11.2, koji ima u svom instaleru fina podešavanja za GRUB loader. Ipak... teško ćemo išta uraditi ovako, kao što već rekoh.

P.S. Evo i dalje gledam u ovu tvoju sliku Disk menadžera i ne verujem. :sceptic: Pa tebi je kao butabilna označena logička particija! :shock: Nije ni čudo što GRUB ne može da se sastavi.
P.P.S. Yooyo je dobro primetio... nema tu ni U od Ubuntua, odnosno L od Linuksa. :) Tebi do sada instaler nije ni pregazio tu NTFS particiju na 73GB disku. Trebalo bi obrisati I: particiju (NTFS) i na tom disku kreirati dve primarne particije: swap (2-4GB) i "root" kao ext3 (do kraja diska). Ja na tvom mestu ne bih verovao Ubuntu da će dobro odraditi posao u ovako spečificnoj, da ne kažem komplikovanoj sitauciji.

Poslednja izmena:
Tvoja "iskrenost" prevazilazi svačije strpljenje i zavrće šiju zdravom razumu.

P.S. Evo i dalje gledam u ovu tvoju sliku Disk menadžera i ne verujem. :sceptic: Pa tebi je kao butabilna označena logička particija! :shock: Nije ni čudo što GRUB ne može da se sastavi.
P.P.S. Yooyo je dobro primetio... nema tu ni U od Ubuntua, odnosno L od Linuksa. :) Tebi do sada instaler nije ni pregazio tu NTFS particiju na 73GB disku. Trebalo bi obrisati I: particiju (NTFS) i na tom disku kreirati dve primarne particije: swap (2-4GB) i "root" kao ext3 (do kraja diska). Ja na tvom mestu ne bih verovao Ubuntu da će dobro odraditi posao u ovako spečificnoj, da ne kažem komplikovanoj sitauciji.

Stoji i vidi se da nemam blage veze / to je najblaže rečeno /...ali isto stoji,da je sve to već pomenuto.Znam što znam....ogromnu većinu sitnica ne znam.
Na HD I....ima ubuntu
Sviđa mi se konkretan predlog-obrisati i ponovo formatirati I....sa ext.4 i swap-om....to može samo uz PM. sa CD-a.Pozabaviću se time nakon završetka jednog turnira
A o butabilnim particijama-ja ne želim i ne umem da budem grub.....ali,kako sam ja to mogao izvesti?Ispada da sam ja to izveo n a m e r n o..../ ih kad bih /...

Do sada , XP nije video formatirani I sa ext.2 -3- ili 4.-nema veze,uradiću kad budem imao vremena / a trenutno ubuntu zauzima na I 10.GB...davidim da li ću moći i njega da ubacim...OK.

Prilozi

• trenutno.JPG
    trenutno.JPG
    178.2 KB · Pregleda: 59
  • zauzima 10.GB.rar
    33.4 KB · Pregleda: 33
Stoji i vidi se da nemam blage veze / to je najblaže rečeno /...ali isto stoji,da je sve to već pomenuto.Znam što znam....ogromnu većinu sitnica ne znam.
Zahvaljujući tvojoj neodređenosti, trebalo je vremena da se do te konstatacije dođe.

Na HD I....ima ubuntu
Sada su stvari mnoooogo jasnije! Ubuntu ima opciju instalacije u direktorijum, umesto direktno na fajl-sistem (ext3 ili ext4). Iako zgodna u pojedinim situacijama, ovde je ta opcija dovela do zabune i tebe i nas i sam sistem.

Tvoj veliki problem je što ne znaš engleski pa ni ne razumeš ponuđene opcije.

Ovde bi sada trebalo da se javi neki "ubuntovac", koji zna sve opcije napamet, pa da te navodi korak po korak. Ili to ili da menjaš distribuciju. Po meni, u tvom slučaju, OpenSUSE ima prednost zbog boljeg i intuitivnijeg instalera, čiji se srpski prevod čak i popravio u poslednje vreme.

Sviđa mi se konkretan predlog-obrisati i ponovo formatirati I....sa ext.4 i swap-om....to može samo uz PM. sa CD-a.
Pretpostavljam da pod PM-om podrazumevas Partition Magic. Ipak... to nije tako. Daleko od toga da se to može uraditi jedino pomoću PM-a, šta više... PM ti uopšte ni ne treba. Svaka Linux distribucija ima u svom instaleru alat za particionisanje i formatiranje diska. Ubuntu tu nije nikakav izuzetak. Sve što treba da uradiš sa diskom ili diskovima možeš uraditi u toku same instalacije.

A o butabilnim particijama-ja ne želim i ne umem da budem grub.....ali,kako sam ja to mogao izvesti?Ispada da sam ja to izveo n a m e r n o..../ ih kad bih /...
Pa ti reče kako sam instaliraš Windows i da si instalirao i neke Linukse po vise puta, te je bilo (očigledno pogrešno) logično pretpostaviti da znaš šta radiš.

Lepo je što se trudiš da naučiš nešto novo. I tvoj progres je verovatno čak respektabilan... Ali bez poznavanja engleskog jezika, ne vidim mogućnost da značajnije napreduješ.

U ovakvoj situaciju, svakom drugom članu bi smo dali linkove na on-line literaturu i tutorijale koji potanko objašnjavaju problematiku, ali je to sve na engleskom... Znaš li makar ruski ili neki drugi svetski jezik? Pod tim podrazumevam: nemački, francuski, italijanski i eventualno španski i portugalski.

Poslednja izmena:
Da dopunim...

Pomenuta instalacija "u direktorijum" je zapravo posledica instalacije putem Wubi-a (Windows-based Ubuntu Installer), što u prevodu znači "instalacioni program Ubuntua zasnovan na Vindousu".

Od dokumentacije na srpskom ovo je sve što sam uspeo da nađem, ali sam siguran da dosta toga ima i na samom forumu.

P.S. Podvučeni deo teksta sadrži link na Internet stranicu. ( šta znam :d)

?

Imam instaliran Ubuntu, dobro radi sem kursora misa koji je u obliku nekog belicastog kvadrata.Ima li neko ideju sta je problem?

Mislim da je ovo prijavljen bug u xserver-xorg-video-openchrome paketu. Još uvek nije rešeno čini mi se... Neko ko ima više iskustva sa Ubuntuom će ti reći da li je moguće uraditi downgrade na prethodnu verziju tog paketa, koja je radila (Arch to laganini radi).

Neko ko ima više iskustva sa Ubuntuom će ti reći da li je moguće uraditi downgrade na prethodnu verziju tog paketa, koja je radila (Arch to laganini radi).

Synaptic to završi očas posla, ako je zaista to uzrok problema.

Vrh Dno