Proba -I-
Ubacim Ubuntu CD i,enter na prvu ponuđenu opciju.Nakon par minuta,na narandžastom ekranu,pojavljuje se ikonica za install...nakon desetine minuta,izbaci se CD iz hardvera i zatraži se restart.Učini se tražen

d Ubuntua ni traga.Ponovnim restartom-dobijam mogućnost izbora o pristupu XP/2 ili XP/3---od kojih jednu particiju koristim isključivo za internet,a druga je za rad sa ''kompom''.
Proba - II -
Sa istog CD-a / original -da se ne ponavljam / izabere se opcija 2.---install.Tu je postupak malo složeniji,ali bi zato trebao biti sigurniji.Jer,tu se ima uvid gde će se instalirati i šta i na koliko GB.Nakon što se odredi-ceo disk od 80.GB...od čega za swap idu 5.GB....a ostalo se podeli ....za oko pola sata / nisam merio ali je vrlo verovatno da je i pre.../ izbacuje se CD i standardno - zatraži se restart systema.Rezultat isti....
Proba -III-
Linuxovim P.megicom....formatira se pomenuti disk 80.GB / ranije sam formatirao samo jednu od particija.../....da ne dužim.Novoformatiran disk,windows uopšte ne vidi,a Ubuntu ga prihvata i odradi instalaciju / ili ja bar mislim da je odradi - do kraja/.
-IV-
na istom PM.ima i Grub Disk /malo ili nimalo mi ne koristi....jer ne umem da koristim taj alat/.Koliko sam pratio tuđa izlaganja,negde je savetovano da se sa postavljenog linka skine Grub disk....Urađeno.Čak , da bi se to pokrenulo,narežem ga na CD.Ništa.---to znači,da se ništa ne može pokrenuti,niti se išta dešava - a nema ni instala ni setupa.../....onda rekoše da nisam dobro skinuo sa datog linka.....pa to učinim još 5-6 X....rezultat=isti/.
Laik sam ja za Ubuntu-Kubuntu....ali,mislim da može da se prihvati zaključak da je problem oko tog ''boot-a''....Jer,da je problem bilo gde drugde,zamrzo bi se ekran....prosto rečeno,ne bi se instalacija razvijala do kraja.
Pokušao sam da budem u tel.kontaktu dok traje instalacija....sa osobom koja to radi / stručno / i,nakon istovetnog rezultata,zaključak ''osobe'' jeste - da je u pitanju neka sitna glupost,na koju trenutno niko ne obraća pažnju.
Na ''fleški'' koju sam posudio od drugara i vratio mu je,primetio sam,da mi je Ubuntu pronašao štampač i da sam čak odštampao test stranicu-a win.7.nije hteo da primi instalaciju tog hardvera čak ni sa CD-a.To nije znak mržnje - to je jednostavno - k o n s t a t a c i j a.
Isto sam primetio,da mobilni modem Huawei E 1550 nije mogao da pokrene,iako mu je izbacio ikonicu na ekran / tu nisam stigao da čačkam dublje /.
Ranije,dok sam se mučio sa Kubuntu-om....pošlo mi je za rukom da ga 5-6.puta startujem nakon instalacije,koje nikako nisam mogao izvesti drugačije nego - kao i do tada a i posle toga.Sad,što ga nisam zadržao?
Prosto.Nije se održao....Kod Kubuntua,na plavoj površini,donja ivica monitora,imala bi desetak ikonica /na tom panelu /....počev od gumbića za ''leave'' do sata,datuma i vremena u desnom uglu.I,nakon nekoliko sati ... ikonice bi se zamaglile i nestale.Prva bi nestala ikonica sa ''conect'' a jednom prilikom,nesta i gumbić za gašenje /šut dovn/... tako da sam gašenje kompa izveo tako što sam ga isključio iz mreže.Nakon ponovnog starta....na plavoj površini bi se pojavila poruka,da izaberem commandu....bez ikonica na i u panelu....E tu sam pomislio da sa CD-om nešto nije uredu.....i naručio ...
U kratkom čačkanju...Kubuntu je prihvatao mob.modem Telenora /gore pomenuti je MTS-ov/. Čak sam se i konektovao par puta na neke adrese---Konekcija je bila zadovoljavajuća.Ali,da bih igrao šah,potrebna je ''java''....koju dovnloadujem sa date adrese za OS....Ali,nikada nisam uspeo da je i instaliram....da igram na datom sajtu šah pod Kubuntuom./www.playok.com/...
Pre nestajanja ikonica /prečica/ uspeo sam primetiti,da nije reagovao ni e-mail box.Nit je slao nit primao poruke.
Odista , ne bih znao koje više informacije da pomenem....sem možda,da ova mašina,po ''defaultu'' BIOS-a....ne može izvesti instalaciju windowsa XP za manje od 12.h.-a i nakon toga,toliko je to spor rad....da je potrebno , strelicu miša sa leve ivice prevesti na desnu ivicu,više desetina minuta.U trenutnoj postavci BIOS-a,brzina je veća od očekivane / normalne /...i,možda i toj sitnici leži neki razlog.To je od pre oko godinu dana,kada je prestaolo sa radom 3.slota / Sky kartica...TV i video kartica i modem/.Sve se uredno instalira...a ne vidi ih system i ne može da ih koristi.
Razmišljam,da probam instalaciju na drugi komp....možda tamo protekne u najboljem redu.Pretpostavljam da se pod informacijom podrazumeva

rocesor -AMD 3000+ matična - Asus grafička -nvidia Geoforce 6600 256 MB....3.HDD 650 GB 300GB i 80.Gb. RAM 2.GB DDR 1.....
U svakodnevnom radu sa oba win.sistemima....uopšte nema nikakvih problema....sem,ako se sada u BIOS vrati ''default''....nastupa odaziv ''puža''....ma,čak bi i on bio brži od mog kompa.