Šta je novo?

Kako da instalira Ubuntu :(?

magicius

Slavan
Učlanjen(a)
11.10.2007
Poena
320
mislio sam da je prosto kad ono... medjutim

skinuo sam webui i pokusao preko njega medjutim instalacija zablokira na 80-85% :(

onda sam skinuo ISO,burnovao ga ali kad se pojavi boot screen i kad kliknem na install kaze boot cd error... probao sam i check disk for.... ista situacija

moze neko da pomogne?

Naruchi poshtom najnoviji Ubuntu, stici ce ti ubrzo originalni CD, free of shipping ;)

Koji Ubuntu Linux si skinuo?

Jel Ubuntu 9.10 "Karmic Koala"?

Sto kazu ljudi mozda si ga lose narezao, skini opet pa ga narezi ponovo? Ako nemes iskustva sa lindzom, pokreni ga kao "live" distro da osetis filing :d ...

na desktopu imas ikonu za instalaciju kad odlucis da ga instaliras ...

e da, za njega moras da imas jednu particiju za root tj. / i jednu za swap, znaci dve particije ... za pocetak ti je ovo dosta, kad idjes u fazon moz' da pravis i vise particija za /var, /tmp itd. da ne tupim :d

Mozes da instaliras preko wubi-ja u windows-u pa da se igras malo sa linuxom. Osim ako bas ne zelis da instaliras ubuntu direktno na hard..

Poz

Moja greska, nisam izvukao paralelu izmedju webui i wubi:) Ja sam instalirao kubuntu 9.10 netbook remix na wind preko wubija i sve je proslo kako treba. Ne znam sta bi moglo da bude..

Poz

Meni se desilo sa Ubuntu 7.10 da nije hteo da se instalira na sličan način, na kraju sam ga instalirao sa alternate diska, razlika je samo u tome što se instalira bez grafičkog okruženja, ali instalacija nije ništa teža zbog toga.

Jeste besplatno, ali kaži ti to našim carinicima.
Poslednji put su mi naplatili 1000 din carinu (tad je € bio oko 78 din).

Imao i imam problema sa instalacijom Ubuntu-a 9.10....čak i sa besplatnih CD-a koji su mi poslati iz UK a naša carina,nema šta drugo da radi,pa mene oglobila za ''pretres'' pošiljke....doduše,ne 1000 ali za mene ipak mnogo-70.din.----zašto?...nizašta!?

Do pre neki dan,bio na pomenutom forumu,gde sam pisao - dosta opširno o problemu...odakle su me izbacili-verovatno zbog pomisli,da namerno hoću da omalovažavam system----NE.
Ja zaista ne mogu da instaliram Ubuntu 9.10 / uz dva operativna systema 2.particije win/SP2 i win/SP3/
Iako je na forumu objašnjeno kako se to radi...hoću li biti izbačen i odavde ako nastavim da objašnjavam - šta se zapravo dešava?...ili će se nać strpljenja da mi neko ipak pomogne?!

Do pre neki dan,bio na pomenutom forumu,gde sam pisao - dosta opširno o problemu...odakle su me izbacili-verovatno zbog pomisli,da namerno hoću da omalovažavam system----NE.
Ja zaista ne mogu da instaliram Ubuntu 9.10 / uz dva operativna systema 2.particije win/SP2 i win/SP3/
Iako je na forumu objašnjeno kako se to radi...hoću li biti izbačen i odavde ako nastavim da objašnjavam - šta se zapravo dešava?...ili će se nać strpljenja da mi neko ipak pomogne?!
Nisam svedocio tome sta se zbivalo na tom forumu, pa ne mogu ni da komentarisem, al' bez obzira na eventualnu "osetljivost", ne izbacuje se sa foruma tek tako... Mozda si i ti mogao imati malo vise takta.

Bitno je shvatiti da niko nije odgovoran za probleme koje imas niti je duzan da ti pomogne. Sve je na temelju dobre volje... A za tebe je bolje da nadjes jos nekoga ko je imao isti ili slican problem jer su vece sanse da ti pomogne, nego li neko ovako nasumicno. Objasni potanko sta se izdesavalo pa ce mozda neko i moci da ti pomogne.

Na kraju krajeva, ja ne bih ni insistirao na tom Ubuntu pored toliko drugih odlicnih distribucija. Probaj Fedoru, OpenSUSE, Mandrivu ili Debian-a. Tesko da ce Ubuntu biti i u cemu (mnogo) bolji od neke od ovih distribucija.

Poslednja izmena:
Uopšte ne sumnjam u dobronamernost....ali,zašto Ubuntu?

Kada je win.7.bio u najavi....neko se ponudio da mi ga pošalje / nije ni dan danas/.Onda taj win.7. neko mi ga ipak pošalje....instaliram i....problemi.E,o tim problemima,pišem na jednom forumu,gde me nakon veoma kratkog vremena proglasiše za plaćenika ''konkurencije'' i gde su zahtevali da se izjasnim-zašto toliko mrzim ''microsoft''...???....a ja sam samo isticao probleme na koje sam naišao.
DVD sa win.7. bacim s mosta u reku....Prvi CD s kojim sam došao u kontakt / sa OS / bio je Kubuntu 8.10.Pre oko 3-4.meseci.Nakon dvomesečnih pokušaja da ga instaliram u komp,naručim da mi pošalju.Pomislio sam da sa CD-om nešto nije uredu....
Dobijem dva CD-a sa Ubuntu 9.10 i Kubuntu 9.10----i opet hod po mukama.E sad.Kako da nađem bilo koga ko je imao ili još ima slične poteškoće?
Probe radi---na USB fleški,od 7,45GB....pošlo mi je za rukom da instaliram ovaj 9.10 Ubuntu,ali,primetio sam da je čak i proba Ubuntua sa CD-a brža od USB-a.....zato i hoću da ga stavim u komp.
Pomislio sam da neće da se instalira na particionisan Hard.....Nađem i stavim još jedan Hard disk 80.GB....i probam da usmerim instalaciju na njega----N E Ć E.
Na fleški,nakon instalacije....nije se mogao pokrenuti USB modem HUAWEI E 1550.Razlog više da insistiram na instalaciju u samom kompu.
Da ne ispadne da se bacam drvljem i kamenjem na Ubuntu...ja samo pitam---nikome nisam i ne naređujem,da mi mora pomoći.Sad,posle toliko vremena da odustanem od instalacije.....nema šanse.Šta može da bude....u čemu je problem....
Kogod ima neku ideju...ja ću pokušati da je primenim u praksi.Ja sam svoje ideje iscrpeo.A ipak ne odustajem-

Uopšte ne sumnjam u dobronamernost....ali,zašto Ubuntu?
A zasto da ne?

Kada je win.7.bio u najavi....neko se ponudio da mi ga pošalje / nije ni dan danas/.Onda taj win.7. neko mi ga ipak pošalje....instaliram i....problemi.E,o tim problemima,pišem na jednom forumu,gde me nakon veoma kratkog vremena proglasiše za plaćenika ''konkurencije'' i gde su zahtevali da se izjasnim-zašto toliko mrzim ''microsoft''...???....a ja sam samo isticao probleme na koje sam naišao.
To je vec drugi forum na kome si privukao negativnu paznju... Ili su svi oko tebe paranoicni ili tebi mozda treba malo vise takta... Sta znam... glupo je da ista pretpostavljam kada nisam svedocio.

Dobijem dva CD-a sa Ubuntu 9.10 i Kubuntu 9.10----i opet hod po mukama.E sad.Kako da nađem bilo koga ko je imao ili još ima slične poteškoće?
Za pocetak, mogao bi da objasnis u cemu je konkretno problem, odnosno u kom delu instalacija pukne, odosno sta se vec desi.

Probe radi---na USB fleški,od 7,45GB....pošlo mi je za rukom da instaliram ovaj 9.10 Ubuntu,ali,primetio sam da je čak i proba Ubuntua sa CD-a brža od USB-a.....zato i hoću da ga stavim u komp.
Pomislio sam da neće da se instalira na particionisan Hard.....Nađem i stavim još jedan Hard disk 80.GB....i probam da usmerim instalaciju na njega----N E Ć E.
Na fleški,nakon instalacije....nije se mogao pokrenuti USB modem HUAWEI E 1550.Razlog više da insistiram na instalaciju u samom kompu.
Ako na istom racunaru prolazi instalacija na flesh, ali ne i na hdd mogu samo da pretpostavim da problemi nastaju oko instalacije boot loader-a. To je samo pretpostavka na osnovu oskudnih informacija koje si pruzio.

Da ne ispadne da se bacam drvljem i kamenjem na Ubuntu...ja samo pitam---nikome nisam i ne naređujem,da mi mora pomoći.Sad,posle toliko vremena da odustanem od instalacije.....nema šanse.Šta može da bude....u čemu je problem....
Kogod ima neku ideju...ja ću pokušati da je primenim u praksi.Ja sam svoje ideje iscrpeo.A ipak ne odustajem-
Nisi dao gotovo nikakve informacije. Kako ocekujes pomoc? Sta se desava? Kako zapne instalacija? Jel se racunar restartuje? Zamrzne? Kako to izgleda i u kom delu instalacije?

BTW: Ja i nisam neki Ubuntu ekspert, al' se trudim da ti pomognem onako... na osnovu opsteg obrazovanja.

Poslednja izmena:
Proba -I-
Ubacim Ubuntu CD i,enter na prvu ponuđenu opciju.Nakon par minuta,na narandžastom ekranu,pojavljuje se ikonica za install...nakon desetine minuta,izbaci se CD iz hardvera i zatraži se restart.Učini se traženo_Od Ubuntua ni traga.Ponovnim restartom-dobijam mogućnost izbora o pristupu XP/2 ili XP/3---od kojih jednu particiju koristim isključivo za internet,a druga je za rad sa ''kompom''.
Proba - II -
Sa istog CD-a / original -da se ne ponavljam / izabere se opcija 2.---install.Tu je postupak malo složeniji,ali bi zato trebao biti sigurniji.Jer,tu se ima uvid gde će se instalirati i šta i na koliko GB.Nakon što se odredi-ceo disk od 80.GB...od čega za swap idu 5.GB....a ostalo se podeli ....za oko pola sata / nisam merio ali je vrlo verovatno da je i pre.../ izbacuje se CD i standardno - zatraži se restart systema.Rezultat isti....
Proba -III-
Linuxovim P.megicom....formatira se pomenuti disk 80.GB / ranije sam formatirao samo jednu od particija.../....da ne dužim.Novoformatiran disk,windows uopšte ne vidi,a Ubuntu ga prihvata i odradi instalaciju / ili ja bar mislim da je odradi - do kraja/.
-IV-
na istom PM.ima i Grub Disk /malo ili nimalo mi ne koristi....jer ne umem da koristim taj alat/.Koliko sam pratio tuđa izlaganja,negde je savetovano da se sa postavljenog linka skine Grub disk....Urađeno.Čak , da bi se to pokrenulo,narežem ga na CD.Ništa.---to znači,da se ništa ne može pokrenuti,niti se išta dešava - a nema ni instala ni setupa.../....onda rekoše da nisam dobro skinuo sa datog linka.....pa to učinim još 5-6 X....rezultat=isti/.

Laik sam ja za Ubuntu-Kubuntu....ali,mislim da može da se prihvati zaključak da je problem oko tog ''boot-a''....Jer,da je problem bilo gde drugde,zamrzo bi se ekran....prosto rečeno,ne bi se instalacija razvijala do kraja.
Pokušao sam da budem u tel.kontaktu dok traje instalacija....sa osobom koja to radi / stručno / i,nakon istovetnog rezultata,zaključak ''osobe'' jeste - da je u pitanju neka sitna glupost,na koju trenutno niko ne obraća pažnju.

Na ''fleški'' koju sam posudio od drugara i vratio mu je,primetio sam,da mi je Ubuntu pronašao štampač i da sam čak odštampao test stranicu-a win.7.nije hteo da primi instalaciju tog hardvera čak ni sa CD-a.To nije znak mržnje - to je jednostavno - k o n s t a t a c i j a.
Isto sam primetio,da mobilni modem Huawei E 1550 nije mogao da pokrene,iako mu je izbacio ikonicu na ekran / tu nisam stigao da čačkam dublje /.

Ranije,dok sam se mučio sa Kubuntu-om....pošlo mi je za rukom da ga 5-6.puta startujem nakon instalacije,koje nikako nisam mogao izvesti drugačije nego - kao i do tada a i posle toga.Sad,što ga nisam zadržao?
Prosto.Nije se održao....Kod Kubuntua,na plavoj površini,donja ivica monitora,imala bi desetak ikonica /na tom panelu /....počev od gumbića za ''leave'' do sata,datuma i vremena u desnom uglu.I,nakon nekoliko sati ... ikonice bi se zamaglile i nestale.Prva bi nestala ikonica sa ''conect'' a jednom prilikom,nesta i gumbić za gašenje /šut dovn/... tako da sam gašenje kompa izveo tako što sam ga isključio iz mreže.Nakon ponovnog starta....na plavoj površini bi se pojavila poruka,da izaberem commandu....bez ikonica na i u panelu....E tu sam pomislio da sa CD-om nešto nije uredu.....i naručio ...
U kratkom čačkanju...Kubuntu je prihvatao mob.modem Telenora /gore pomenuti je MTS-ov/. Čak sam se i konektovao par puta na neke adrese---Konekcija je bila zadovoljavajuća.Ali,da bih igrao šah,potrebna je ''java''....koju dovnloadujem sa date adrese za OS....Ali,nikada nisam uspeo da je i instaliram....da igram na datom sajtu šah pod Kubuntuom./www.playok.com/...
Pre nestajanja ikonica /prečica/ uspeo sam primetiti,da nije reagovao ni e-mail box.Nit je slao nit primao poruke.

Odista , ne bih znao koje više informacije da pomenem....sem možda,da ova mašina,po ''defaultu'' BIOS-a....ne može izvesti instalaciju windowsa XP za manje od 12.h.-a i nakon toga,toliko je to spor rad....da je potrebno , strelicu miša sa leve ivice prevesti na desnu ivicu,više desetina minuta.U trenutnoj postavci BIOS-a,brzina je veća od očekivane / normalne /...i,možda i toj sitnici leži neki razlog.To je od pre oko godinu dana,kada je prestaolo sa radom 3.slota / Sky kartica...TV i video kartica i modem/.Sve se uredno instalira...a ne vidi ih system i ne može da ih koristi.

Razmišljam,da probam instalaciju na drugi komp....možda tamo protekne u najboljem redu.Pretpostavljam da se pod informacijom podrazumeva :procesor -AMD 3000+ matična - Asus grafička -nvidia Geoforce 6600 256 MB....3.HDD 650 GB 300GB i 80.Gb. RAM 2.GB DDR 1.....
U svakodnevnom radu sa oba win.sistemima....uopšte nema nikakvih problema....sem,ako se sada u BIOS vrati ''default''....nastupa odaziv ''puža''....ma,čak bi i on bio brži od mog kompa.

Uf...svašta si ti tu napisao, ali je slabo razumljivo. Predlažem da se registruješ, i lepo razložiš problem pa ćemo nešto rešiti.

Meni se čini da nešto sa BIOS-om ploče nije u redi tako da malo vidi, malo ne vidi taj drugi hard disk. Viđao sam tako nešto ranije. Daj pogledaj postoji li noviji BIOS za tvoju ploču, očisti CMOS i flešuj ga.

Najbolje bi bilo da napises koju konfiguraciju imas, koje diskove, kako su povezani i sta je na njima vec instalirano.
Neki BIOS-i imaju opciju zastitu boot sektora od virusa i ne dozvoljavaju upis u njega. Mozda Grub installer pokusava da upise Grup boot loader u MBR ali mu BIOS to ne dozvoljava?
Kada upalis racunar BIOS testira hw i izabere selektovani HDD da bi zapuceo boot sekvencu. Ucitava MBR (nulti sektor HDD-a) i pokrece program koji je zapisan u MBR. taj program analizira particionu tabelu, nalazi aktivnu particiju, i sa aktivne particije ucitava OS loader kome preda kontrolu. OS loader dalje ucitava OS. Posto je MBR prilicno ogranicen, Ubuntu postavllja svoju particiju kao aktivnu. Na toj particiji se nalazi GRUB. GRUB je u stanju da napravi spisak svih partucija i pokrene OS po zelji.

Meni se čini da nešto sa BIOS-om ploče nije u redi tako da malo vidi, malo ne vidi taj drugi hard disk. Viđao sam tako nešto ranije. Daj pogledaj postoji li noviji BIOS za tvoju ploču, očisti CMOS i flešuj ga.

Mislim da tu nema pomoci, korisnik koliko sam video na
Kod:
http://www.ubuntu-rs.org/forum/viewthread.php?tid=9206&page=2
Covek je penzioner i izgleda totalni laik, jedino sto bi bilo od pomoci je da mu neko iz Aleksandrovca pogleda masinu i vidi pravo stanje.

Au au.....šta sam to sad opet napravio.....Da pođem od kraja----Aleksandrovac je najzaostalije selo u Negotinskoj Krajini.....jesam penzioner....i jest istina da sam ''laik''.Ali,i kao takav,uspeo sam pokazati ''majstoru'' / nekima koji sklapaju,instaliraju i isporučuju mašine i poneku usput i poprave/. Slušajući moje jadikovke-zašto mi ne radi modem,kada se uredno instalira...puni sebe,zahtevali su da i oni pogledaju ''famoznu mašinu''....i,kada sam joj konačno ušao u trag,jer je obilazila popriličan region....ja sam mašinu spustio pred ''majstore''....i,rekoše mi da dođem za po sata.....ja došo za tri

Ako zelite da vam pomognemo morate saradjivati. Ako nastavite da pisete nasumicne i nepovezane misli necemo biti u stanju da vam pomognemo.
Ako zelite da dalje nastavimo o ovoj temi prvo se registujte pa odgovorite na sledeca pitanja:
1. Konfiguracija (procesor, memorija, diskovi, video karta, modem, mrezna, ..)
2. Sta trenutno imate instalirano od operativnih sistema i na kom disku. Koji je disk bootabilan.
3. Listu particija po diskovima
4. Sta zelite da instalirate?
5. Gde zelite da instalirate (disk/particija)?

Mozda ima malo vise za pisanje, ali ako se vi potrudite i mi cemo se potruditi.

OK.-kako da se registrujem i gde,zar nisam registrovan a pišem

Na prethodnoj strani,navedoh konfiguraciju mašine....koju su pogledali i čačkali - ko je god čuo , da pola ploče radi a druga polovina ne /modem,Skystar i TV video kartica/
Isto sam naveo,da se po defaultu,windows /PS2 i w/PS3....instaliraju za više od 12.h.Tu sam prekinuo zbog neodložnog posla,a taman sam započeo o ''majstorima'' koji su bili voljni da izmisle toplu vodu,ali,zaboraviše da oslušnu....Da,kada sam došao nakon tri ssata u instalacionom postupku je pisalo,da je za instalaciju potrebno 34.min.a već je bilo proteklo više od tri sata.Onda im odam ''tajnu'' sredimo na moj način BIOS i,za oko pola sata instaliramo jedan od windowsa.
Ali,da bi se modem instalirao,protekla su još tri sata u kojima je stalo oko 50.instalacija....i niti jedna nije mogla da pokrene modem-
Stvarno ne znam šta tu ne može da bude jasno.Instalacija modema , TV video kartice i Skystar2 sa originalnih CD-a....teče besprekorno-ali,nikako da se to instalirano pokrene....tako da sam odustao od ''dial-up modema'' i nabavio prvo Telenorov EDGE,a sada imam i MTS-ov 3.G.-i to radi,ali...i tu se javlja problem....
Ma,nisam ja uopšte problematičan....Evo sada će mi bit problem da sklonim ovo sa ekrana,da bih otvorio i pogledao koje sve particije imam.Usput da kažem-ne žalim se,samo konstatujem...tipkam samo levom rukom / desnu nemam-i nije mi teško/.
E sad....kada bih ja znao ko je ko i šta je šta od ovih particija:
1.XP/3 (C) radni = 20.GB...par.u HDD od 650.GB1.
2.1/300(D)prazno =30.GB /bilo predviđeno za win.7.ali,bacih s mosta taj DVD-problemi/
3.MTS (E) internet =21.GB /druga part.na HDD od 650 /
4.Radni 555 (F)
5.3/300 (G)...202.GB
6.2/300 (H)...47.GB
7.Lokal disk (I)...74.GB

Da ponovim....procesor AMD 3000+ matična ploča Asus grafika nvidia G.force 6600 256MB /ili je 512...a nije ni toliko bitno jer ne pravi nikakve probleme/ 2.GB.RAM DDR 1.

Možda bih morao navesti i ovo.Komp je počeo da pravi probleme odah posle nove 2009.god.Prekid je nastao dok sam gledao preko Skystara neku bugarsku /Tjankov/ muzičku TV.Prvo sam pomislio da mi je pala satelitska antena....pa nakon provere i još pola sata čekanja,počeo sam da se pitam šta je.....Pa sam onda ustanovio da nemam ni internet....pa nisam mogao obraditi snimke koje sam napravio i....probao sam da iznova deinstaliram i instaliram.A nakon toga,kada instalirano nisam mogao da pokrenem....pomislih da je windows pogubio neke osobine i---tu ustanovim,po instalaciji windowsa koja je trajala 13.h.---i po pokretanju strelice miša po ekranu----da nisu čista posla.
U narednih mesec dana,probao sam sve što mi je palo na pamet....Požalim se dečku koji je sklopio konfiguraciju pre nekih 5.god.i odnesem mu mašinu na pregled.....da bi me nakon sat vremena zvao i rekao da je sve sređeno....
Ovo jeste zamorno,ali je i zanimljivo.Jer,bez da probam mašinu u radnji,dođem kući i....imam šta da vidim.Još me ubeđuje da mora sve da radi,jer je on lično instalirao problematične hardvere.A ja sam rekao i kažem-INSTALACIJA SE MOŽE IZVRŠITI I SADA,BRZO I JEDNOSTAVNO....ALI,SVE TE TRI STVARI NE MOGU DA SE POKRENU..... ne rade / nisam baš bolovao za mobilnim modemom,no,on je jedini spas u celoj situaciji....bar što se neta tiče/.

Tema je U B U N T U...ali,sve ovo spada u predgovor.Da bi se shvatilo kako i zašto baš Ubuntu,moram da se vratim par godina unazad i da pomenem,da mi je tada,''neko'' ponudio Vistu u koju svrhu mu pošaljem DVD (RW) kojeg nisam više video...a na istom forumu,ispalim jednu žabicu , komentarom,da moja vista radi perfektno čak i ne instalirana....pa tu nastanu komentari svakojake vrste i za svačiji ukus.Na istom forumu,sa velikom pažnjom ispratim win.7---i,uhvatim par kontakata,koji mi isto obećaše DVD...a upozorio sam ih i zamolio da ne doživim isto što i sa Vistom....i,upravo se to desilo.....Međutim,ja ipak dolazim do win.7....i instaliram ga na određenu mu particiju....nakon čega ustanovim-da win.7.ne prima instalacioni disk od mog štampača,kamerice,skenera i da e-mail ne radi /THUNDERBIRD/.Na win.XP-nema problema,u win 7.brlja,stenje.....n e r a d i.Pa brže bolje na forum-i,umesto da mi pomognu ili upute nekamo da se snabdem drajverima.....osuše takvu paljbu na mene,kao:ja sam mikrosofto mrzac,mrzim strance,mrzim strane jezike....te-koliko me plaća konkurencija da blatim vajni win 7.---i,sada je valjda jasno da sam DVD sa win.7.bacio s mosta

Onda neko kome sam usmeno pričao sve ovo / dakako i šire / reče....što ne uzmeš Kubuntu?-pa je'l imaš?-imam!...

Ajd da rečem i ovo---da sam hteo da instaliram ''Archer'' /ako nisam pogrešio u nazivu/....najnoviji Linux-ov OS....ali mi rekoše da je to isuviše komplikovano za početnika,tako da sam oberučke prihvatio ponuđeni Kubuntu 8.10.Prethodno me neko posavetovao da posetim neki Ubuntu forum....gde se upoznam sa osnovnim operacijskim zahvatima....ali....i opet ali....To što u celom svetu i kod svih - radi - kod mene ne radi.
Neko je tamo do u tančina naveo kako se instalira Ubuntu ...i da se preporučuje prvo instalacija win.i posle toga Ubuntua.....Za dva meseca,ja sam preko 100 X uradio instalaciju mog Kubuntua....Uspelo mi je da ga pokrenem 5-ili 6.puta u svakom slučaju ne preko 10.X.---Da da da.
Pa sad-ako neće....on neće nikako,a ne svaki 11.ili 12-put.I tu ja pomislim da je možda Kubuntu CD faličan.....i naručim sa datog linka i Ubuntu i Kubuntu 9.10....i pošalju ljudi...i evo,već mesec dana---ništa.Niti jedna uspešna instalacija,sa originalnih diskova.Doduše,nisam probao i novi Kubuntu,jer mi se svidela boja Ubuntua sa CD-a.Čak sam i neke igrice igrao....dok je bio instaliran na fleški....
Pa ljudi....Ja moram da kažem i ovo....Drugar mi radi u Hamburgu kao konobar u nekom od TV centra.U kontaktu s njim,upoznao sam ga sa problemom koji mi se pojavio.....On je se sa svoje strane probao informisati kod tehničara koji su u struci u TV centru....i svi su mu rekli da je to
n e m o g u ć e.....a on je ipak došao kući pre dva tri meseca,video svojim očima,ostavio mi je svoj komp koji je radio / sada više ne radi inače bih probao instalaciju na njemu..../ u nameri da moj komp.ponese za Hamburg.....i nije,a i bolje je što nije,jer - ovo radi ovako kako radi,a to je i dosta brzo....Najnovija novost jeste ta,da su se dogovorili tamo,da mi obezbede solidnu ploču sa solidnim procesorom,a da im ovu ustupim----
Jeste,to izlazi iz domena instalacije Ubuntua.....ali,ipak su u uskoj povezanosti.Neko gore reče da su u pitanju neke zaštite od nekih virusa....ups....'možda''....Možda,rekao bih i ja.Još rekoh,da nisam probao instalaciju na drugoj mašini----i to ću probati,pa ako bude neke novine,potrudiću se da - ne ovako opšieno,ali ipak kažem - EUREKA.
Ako sam uspeo instalirati na fleški....a da neće na hard disk.....Neko opet napred reče da probam sa Debijanom....ma oću i to.Već sam potrošio desetak sati interneta u potrazi za tim Debijanom.....i nikako da nađem odakle i kako da ga skinem / muka na muku ide....ne znam ni slovce EN....u moje vreme , drugi su jezici bili aktuelni..../.A gde god sam bio u potrazi za D. sve neki linkovi.....sve nešto-što ja ne znam šta je.....ali,uradiću.

Ne bih znao šta bih više pisao....O testu Ubuntua na fleški.....Bilo je kratko / jer je drugaru bila potrebna fleška.../...a uspeo sam da primetim da je rad -- nešto usporeniji....i da svakako ne može pokrenuti MTS-ov modem.

Ako ponovim da sam nekoliko puta imao instaliranog Kubuntua,verovatno ću naići na negodovanje....ali,i tu imam nesvakidašnje iskustvo i,kolikogod sve ovo napred čudno,još čudnije je kako su nestajale prečice sa panela Kubuntua?!....Nestaje vreme,korpa za trash,konekcioni toranj.....i na kraju....i sam gumbić za gašenje / leave / iz Kubuntua....tako da sam gašenje izvršio prekidom napona na prekidaču sa zadnje strane kompa-
To napominjem,da se neko ne bi zapitao,kad sam već imao instalaciju,što je nisam ostavio?....Pa eto-bih ja,al nije 'tela ona?!
Na kraju,ako imate bilo kakav predlog,ideju....štogod....predložite,ja sam spreman za primenu.I nije mi teško da pišem i objasnim.Ne umem da se ulagujem i da veličam stvari niti da patentiram toplu vodu.
Da ne bi neko pogrešno razumeo....Ja sam primetio,da se neki ne libe,a za rad dokazivanja,da skeniraju nešto i poture na forum,uz objašnjenje,da baš tamo dolaze ''stranci'' i da je forum otvoren za njih / pa koji ću onda ja andrmoljac tamo....a sve se bojim da će baš neki EN.zaviriti.../.Predočio sam im to uz opasku,da ću skenirati japanski kuvar i da ću ga prezentirati u nekoj od tema-gde će se,sa velikom sigurnošću , pojaviti komentari odobravanja /dodvoravanja/ i to bi bilo onda s a s v i m uredu,iako u suštini,ne b' imalo veze sa životom.Takve sam viđao i na ubuntu forumu....Nisam ih imenovao,samo sam rekao u potpisu,da retardirano klimanje glavom,ne može uvek značiti i odobravanje....i,ne mora mi niko reći,to je jedan od razloga što su mi zabranili pristup na tom forumu,pored opširnih izlaganja.
Zato sam ovde na početku pitao,da možda ne kršim neki kodeks u pogledu dužine izlaganja.

S obzirom na vreme / doba noći/ mislim da će biti svrsishodnije da zamolim da mi se oprosti ako sam negde nešto pogreško otkucao-nego da lovim sopstvene greške.Čak iako ih bude /ima ih sigurno/ mislim da će se moći nać smisao.
Ako bude bilo potrebno još nešto razjasniti-tu sam...Božje zdravlje-vidimo se i SVAKO D O B R O!

Nesto nije u redu sa vasim nalogom jer vas forum prepoznaje kao "gosta", a ne kao registovanog korisnika. Provericu sa administracijom sta se desava.

Napisaste "Rat i Mir" i opet smo na pocetku.
Ajde ovako.. U jednom od tih windowsa sto radi desni klik na My Computer, pa opcija Manage. Otvorice se prozor u kome nadjite Disk Managment. Nparavite screenshot tog prozora i okacite ovde na forum. Usput napisite i gde zelite da instalirate Linux (na koju particiju).

Molim vas da odgovor bude kratak i precizan.

@EviYan

Sada mi je jasno zašto imaš problem da dobiješ pomoć i zašto te banuju na sve strane.

Tvoj najveći problem izgleda nije ni "misteriozan kvar" kompjutera, ni invaliditet, već preopširnost i konfuzna logoreja. Ti jednostavno ne umeš da razlučiš bitno od nebitnog! Na stranu to što niko nema nameru da čita kilometarske eseje, ali ti ni posle svega ovoga nisi uspeo da daš osnovne informacije! :sceptic:

Posle tolike priče mi znamo:

- Da razbijaš arkadne puzle (Supaplex)
- Da si pozajmljivao od prijatelja fleš disk, i uredno mu ga vratio!
- Da si invalid i kolika ti je penzija
- Da ti drugar radi u Hamburgu kao konobar
- Da voliš da gledaš Bugarsku muzičku televiziju

Ali zato ne znamo ni koje su to opcije u BIOS-u koje prave probleme, ni koju ploču imaš (sa kojim čipsetom)... osim što si rekao da ju je napravio Asus (kao i 538 miliona drugih).

Ne bih znao šta bih više pisao....
E, u to verujem...

Iz svega priloženog, potpuno je jasno da ti nemaš nikakve šanse da dobiješ pomoć ili pak problem rešiš sam.

P.S. U slučaju da je ovo samo nečija sprdnja (pošto ima i takvih teorija)... Morao bih autoru odati priznanje i iskazati najveće poštovanje. To bi bilo nešto zaista... nesvakidašnje!

Poslednja izmena:
OK.-kako da se registrujem i gde,zar nisam registrovan a pišem

Slao bih ovo na PM, ali ne može.

Napravi novi nalog, sa bilo kakvim username. Posle toga ćemo spojiti naloge i staviti ovaj username na taj novi. Svi će postovi biti tu, biće dostupne i ostale opcije foruma (PM i sl.).

@EviYan:
Ovo je odgovor jednog administratora:
Mora da napravi nov nalog pa ću mu spojiti sa ovim ghost-ovanim.
Nema ni mejl u ovom sad, ni broj postova, ništa, tako da mora nov sam da napravi zbog mejla.

Dakle.. u gornjem levom cosku web strane postoji link Registruj se. Popuni sve podatke, zavrsi proces registracije pa mozemo da nastavimo.

Lepo rečeno-ali neću da me se shvati pogrešno,zato ću sa širine prići.Jest da sam jedan od retkih,koji je uspeo , čak u nekoliko navrata , odigrati igricu ''Supaplex'' do kraja /znači da sam uz komp poprilično dugo.../...i,u zadnjih dve tri godine,najmanje jednom nedeljno uninstaliram i instaliram XP-e ponekad i po 3-4. X za noć,a sve zbog nekih sitnica koje bi mi smetale nakon instalacije...i,da ne dužim u citiranom delu,poznat mi je izraz samo BIOS-ni noviji ni stariji,do ovog kojeg imam.
Što se tiče HDD-a....u trenutku kad je kartica Skystar prekinula rad / od kada datiraju svi mogući problemi /...od 650+300. GB. 940.GB.bilo zauzeto.Bez problema prilazio svemu i svačemu i nikada se nije desilo da bilo šta zabrlja.Nakon tog incidenta-da ga tako okarakterišem....komp je ostao potpuno prazan....bez ijednog podatka i bez ijednog systema.
U najkraćem-kako da pronađem i gde novi BIOS,kako da očistim CMOS / i šta mu je sad pa to???/ a flešovati bi trebalo značiti da postojeće podatke stavim na externi hard-ili sam možda nešto pogrešno tu razumeo....te,ako postoji volja da mi se kaže kako , dostavit ću svoju meil adresu,da ne opteretimo druge i s time,jer,ovde smo krenuli od i n s t a l a c i j e Ubuntu-a i ne bi bilo baš uredu da završimo sa tim CMOS-em.

[email protected]

Vi možete i odustati...no,samo da znate....za prvih 10-20.nivoa u igri Supaplex,bilo mi je potrebno više od 3.meseca....a poslednji put sam istu igricu izveo za manje od 5.h.-od početka do kraja.

Nesto nije u redu sa vasim nalogom jer vas forum prepoznaje kao "gosta", a ne kao registovanog korisnika. Provericu sa administracijom sta se desava.

Napisaste "Rat i Mir" i opet smo na pocetku.
Ajde ovako.. U jednom od tih windowsa sto radi desni klik na My Computer, pa opcija Manage. Otvorice se prozor u kome nadjite Disk Managment. Nparavite screenshot tog prozora i okacite ovde na forum. Usput napisite i gde zelite da instalirate Linux (na koju particiju).

Molim vas da odgovor bude kratak i precizan.

Proba delimično uspela....desni klik na moj comp...otvara se zaista novi prozor...ima i Disk M.---e sad,screenshot i kačenje ???

Što se registracije tiče,upravo sam na ''Moj nalog'' upisao neke izmene,a nema opcije da se registrujem,a u desnom uglu imam ''Dobrodošli,EviYan'' Vaša poslednja poseta itd.itd.

Linux / Ubuntu /...trenutno bih da ga stavim na disk I - 74,5.GB a imam prazne particije i D i H...

@EviYan

Ali zato ne znamo ni koje su to opcije u BIOS-u koje prave probleme, ni koju ploču imaš (sa kojim čipsetom)... osim što si rekao da ju je napravio Asus (kao i 538 miliona drugih).

E, u to verujem...

Iz svega priloženog, potpuno je jasno da ti nemaš nikakve šanse da dobiješ pomoć ili pak problem rešiš sam.

P.S. U slučaju da je ovo samo nečija sprdnja (pošto ima i takvih teorija)... Morao bih autoru odati priznanje i iskazati najveće poštovanje. To bi bilo nešto zaista... nesvakidašnje!

Mislim da sam izabrao citat potrebne veličine,zbog prostora.Samo dve stvari.
Kako ja da znam koji je ''čipset''---kada,iako bi možda trebalo,ja to neznam
Aman-kakva sprdnja???....ja sam se samo potrudio da opišem situacije koje su dovele do ovoga danas....i ako sam naveo da je Skystar ''pukao''usred pesme,to sam učinio zato,da bi neko nadošao ne neku ideju kako,zašto....jer,da sam bio na internetu u datom trenutku,pa da se pretpostavi da je u pitanju neki virus / mada ni preko Skystara to ne bi bilo nemoguće/...

Nazad
Vrh Dno