Hoćeš da kažeš da su svi koji ne podržavaju tvoju akciju zatucani ili, u najmanju ruku, lenji da se usprotive nečemu što im ne odgovara? Pratim ovu temu već neko vreme i nisam nalazio za shodno da se oglašavam, ali me je tvoj post naveo da kažem šta ja mislim na tu temu.
Kao prvo, ponašanje mobilnih operatera u našoj zemlji je posledica oligopola, tj. lažne konkurencije. Mobilni telefon je postao neophodna stvar u današnje vreme i, hteo-ne hteo, moraš da ga koristiš. Postoji izbor između 3 operatera:
MTS - Najjeftiniji telefoni koji se kupuju uz potpisivanje ugovora + najlošija usluga uz (verovatno) potkradanje korisnika + loši paketi
Telenor - Najbolja usluga ali ubedljivo najskuplji telefoni (tek nešto jeftiniji nego u slobodnoj prodaji)
VIP - Najprimamljiviji paketi ali najlošija infrastruktura (za sada) + prilično visoka cena uređaja
Da je VIP, kada je došao na naše tržište pre nekoliko godina bez ijednog korisnika, objedinio sve ovo (najbolja usluga uz najniže cene), danas bi verovatno bili operater sa najvećim brojem korisnika. Ili jako blizu. To bi značilo i postojanje prave konkurencije i "naterali" bi ostale da se drugačije ponašaju. Ovako, ostaje nam da se nadamo da će stvari krenuti nabolje kada Telekom bude privatizovan. To je, nažalost, i jedino što mi, kao potrošači, možemo da uradimo po tom pitanju.
Tvoj predlog da bojkotujemo mobilnu telefoniju u dane Novogodišnjih praznika nema nikakvog smisla iz više razloga:
Prvo, ciljna grupa je izuzetno mala. U pitanju su ljudi izmedju 25 i 40 godina starosti: mlađi ne mogu da zamisle svakodnevicu bez mobilnog telefona jer i ne pamte život pre njih. Stariji ionako nisu skloni da reaguju na način koji ti predlažeš, zapravo verovatno i ne primećuju koliko je usluga loša a operateri bezobrazni. Takođe, akcija se širi po forumima na internetu, što u kompjuterski nerazvijenoj Srbiji dodatno smanjuje broj ljudi do kojih će tvoja poruka dopreti. Primer sa ovog foruma (gde su korisnici verovatno najsvesniji onoga što sam iznad naveo, više nego bilo gde drugde) dodatno obeshrabruje ideju bojkota. Koliko sam primetio, najviše 30-ak procenata ljudi koji su se uopšte oglasili na tu temu podržava akciju. A i broj ljudi koji su se oglasili je prilično mali za ovdašnje standarde.
Na osnovu gore napisanog, šta misliš do kog broja ljudi koji će bojkotovati telefone možemo doći? Ja ne verujem više od 10.000 i to u najboljem slučaju. Podeli to sa tri (koliko ima operatera) i doći ćemo do cifre koju nijedan operater verovatno ne može ni da da primeti, a kamoli oseti. Pogotovo kada se radi o Novogodišnjoj noći kada je inače teško dobiti vezu, čak i ako se prilično trudiš.
Još nešto: neko je spomenuo da je najbolje isključiti telefone jer se tako postiže najbolji efekat. Nije mi jasno koja je razlika između ugašenog i "ignorisanog" telefona?
Zbog svega gore navedenog smatram da je akcija besmislena a tvoj poslednji post prilično uvredljiv.
Pozdrav