Šta je novo?

4-pin +12V power connector x2

Johnny B.

Slavan
Učlanjen(a)
26.05.2005
Poena
380
Na ploci imam ovakva dva ulaza, a na na napajanju imam samo jedan. Da li ima negde da se nadje adapter sa molex-a na 4-pin +12 ili kako vec to moze da se uradi?

Ima li neko ideju ili preporuku?

Uzmi adapter 20/24 pin za napajanje i onda taj jedan nakaci na plocu, dok onih 20 preko adaptera nakaci na glavni prikljucak...

Cek, ne razumem te. Imas 2x 4pin 12v priklucak? Ako je tako, ustekaj jedan (onaj koji imas) i radice ti.

daj model maticne i napajanja

Poslednja izmena:
da li ti je ovo napajanje:
http://images03.olx.ru/ui/1/65/91/11486491_3.jpg
i da li ti je ovo maticna:
http://www.gigabyte.com.tw/FileList/Image/motherboars_productimage_ga-965p-ds4_big.jpg

ako je to tako onda samo gurni sve na svoje mesto. na napajanju imas jedan 4pin i jedan 24pin. prema ovoj slici maticne cini mi se da ona nema 24 nego 20pin. ali verovatno na napajanju mozes da skines deo sa tog 24pin da napravis 20. u krajnjem sslucaju ti treba taj kablic koji si dao u linku http://www.list.rs/artikal.php?id=OST00232&cat_flag=1&gp=OSTALO&sgp=-1
ovaj drugi ti je nepotreban

Poslednja izmena:
Jeste to je napajanje i ploca.
Na ploci ima cepic na levoj strani 24-pinskog ulaza za struju na ploci.
Ja koristim ovu kombinaciju vec tri godine. Sada bih hteo da bocnem i taj 4-pin u plocu zbog boljeg napajanja ploce.
Ne znam da li ce dohvatiti taj 4-pin sa 20+4-pin do onog do procesora.
Ne znam da li je izvodljivo, ali najbolje bi bilo da ima neka varijanta molex -> 4-pin +12V, ili sta vec.

zasto ne bi dohvatio. ako hvata taj 20pin onda ce i ovaj 4pin

24-pin je na jednoj strani ploce, a 4-pin je na drugoj strani. Ako razdvojim taj 24-pinski konektor da li ce moci da se "raskreci", to me interesuje? Koliko je dugacak taj 20-pin na 24-pin?

Druze, pazi ovako: glavni naponski konektor ima 20 pinova, a na koji je posle dodat jos jedan 4-pinski:
20+4pin_sp.jpg

E sad, taj konektor nikako nije isti kao ovaj:
op850.11.jpg

ovo je 12v konektor koji sluzi za napajanje procesora. ima dve 12v grane i dve mase. Ako nemas potreban konektor na napajanju, postoji MOLEX->12V adapter.

Ovako, potvrdi mi da imas ovu plocu i ovo ovo napajanje.

Koliko ja vidim, ova tvoja ploca ima jednu 12v granu, jedan 20-pinski konektor i jedan MOLEX na njoj. Tvoje napajanje ima sve te kablove (ako ih nisi zagubio, posto je modularno :)).

Poslednja izmena:
Druze, pazi ovako: glavni naponski konektor ima 20 pinova, a na koji je posle dodat jos jedan 4-pinski:
20+4pin_sp.jpg

E sad, taj konektor nikako nije isti kao ovaj:
op850.11.jpg

ovo je 12v konektor koji sluzi za napajanje procesora. ima dve 12v grane i dve mase. Ako nemas potreban konektor na napajanju, postoji MOLEX->12V adapter.

to je odgovor na moje pitanje. da li znas gde mogu da nadjem to?

Ovako, potvrdi mi da imas ovu plocu i ovo ovo napajanje.

Koliko ja vidim, ova tvoja ploca ima jednu 12v granu, jedan 20-pinski konektor i jedan MOLEX na njoj. Tvoje napajanje ima sve te kablove (ako ih nisi zagubio, posto je modularno :)).

moja ploca ima 2x4-pin i 24-pin, ali se ne vidi na slici jel stoje crni cepovi.

Verovatno ima u gigatronu :) Mada, mozes i da skines 12v konektor sa nekog rashodovanog napajanja i da ga sam napravis.

te crne cepove treba da izvadis ako tvoje napajanje nema odgovarajuce konektore. neka napajanja imaju 24pin kao na slici koju je obezbedio beagle. odnosno 4 mogu da se skinu za slucaj da su visak(tj. slucaj da za maticnu treba samo 20). a ako imas napanje na kome se ta 4 ne mogu skinuti, odnosno imas 24 fiksno onda izvadis taj crni cep i uguras ceo konektor. ispod cepa sigurno uopste nisu uticnice. nema tu kontakta.
isti je slucaj i za 4pin(slika broj 2 koju je okacio beagle). vecina napajanja ima i taj posebni 4pin konektor(nevezano za ovaj od 24) koji ide sa druge strane ploce. taj cep nije preko druge uticnice. taj nastavak je tu iz istog razloga kao i na 24pin. samo za slucaj da tvoje napajanje nema odgovarajuci konektor. nije to drugi 4pin 12V.

dakle nemas 2x4pin 12v + 1x24pin nego samo 1x4pin+1x20pin.

kako se meni cini tvoje napajanje ima jedan 24pinski koji se ne moze razdvajati i jedan 4pinski konektor. na maticnoj treba da izvadis cep samo na 24pinskom delu i da uguras jedini konektor koji moze tu. preko puta cep ne moras da diras nego samo tu ubaci ovaj 4pinski konektor koji ti je preostao. ne trebaju ti dodatni adapteri i kablovi. moze da stigne sigurno.

Poslednja izmena:
Na napajanju imam 4-pin x1 a na ploci imam 4-pin x2 (to je tako jer drugar ima napajanje sa 4-pin x2 koji se stavlja u plocu i cine konektor 8-pin.).
Na napajanju ima 24-pin koji se moye rastaviti, 20-pin + 4-pin.
Cepove sam naveo jer postoje na ploci, a vade se naravno. Oni me ne zbunjuju.
Samo me je interesovalo ovo sto je beagle rekao.
Da li je dovoljan jedan molex za taj 4-pin +12V za napajanje CPU-a ili se koriste dva molex-a?

Ovo što je subtractor rekao za čepove su gluposti. Čepovi su tu da se manji konektori ubace na pravo mesto.

24-pin glavni ATX konektor ima čepove ispod kojih su kontakti. Ista je stvar i sa 8 pin EPS12V konektorom.

@johnny
Ako imaš napajanje sa 24 pinskim glavnim i 4 pinskim EPS konektorom ne diraj ništa, jer raznim adapterima možeš da napraviš samo više štete nego korisiti. Čak i da imaš native 8 pinski EPS konektor nebi dobio ništa epohalno.

Da li je dovoljan jedan molex za taj 4-pin +12V za napajanje CPU-a ili se koriste dva molex-a?

Ide na dva molexa. Slazem se sa chupom, nista neces dobiti ako nakacis dodatni 12v konektor. Da imas neki Quad, pa jos i da razmisljas o tome, C2D nije neki potrosac i jedna 12v grana mu ju sasvim dovoljna.

a zasto stoje cepovi? ajde objasni mi posto sam glup

a zasto stoje cepovi? ajde objasni mi posto sam glup

Da znaš da malo jesi.

Ima ona stara "kad iscrpiš sve mogućnosti pročitaj uputstvo za upotrebu"

(strana 24) The ATX_12V_2X power connector is compatible with power supplies with 2x2 12V power connector. When using a power supply providing a 2x4 12V and power connector, remove the protective covers from the 12V power connector and the main power connector on the motherboard. Do not insert the power supply cables into pins under the protective covers when using a power supply providing a 2x2 12V power connector.

Čep je tu da se konektor nebi slučajno ugurao naopako, jer je to uz malo sile itekako moguće.

lepo pise da ako koristis 2x4 onda skines a ako koristis 2x2 onda ostavis kapicu. upravo sam to i rekao. ako na napajanju postoji samo 2x4 onda skida kapicu jer ne moze da ugura 2x4 u 2x2.
isto je i za 2x12. ako napajanje ima samo 2x12 onda mora da skine kapicu jer ne moze da ugura 2x12 u 2x10.

a inace ako ce vec da siluje maticnu onda ce i 2x2 da ugura naopako u konektor bez cepa.

lepo pise da ako koristis 2x4 onda skines a ako koristis 2x2 onda ostavis kapicu. upravo sam to i rekao. ako na napajanju postoji samo 2x4 onda skida kapicu jer ne moze da ugura 2x4 u 2x2.
isto je i za 2x12. ako napajanje ima samo 2x12 onda mora da skine kapicu jer ne moze da ugura 2x12 u 2x10.

a inace ako ce vec da siluje maticnu onda ce i 2x2 da ugura naopako u konektor bez cepa.

Problema nema u vezi sa cepovim. Jasno je cemu cepovi sluze. Ti si se malo spetljao objasnjavajuci nesto sto je bilo jasno i pre postavljanja teme.
Kom ce raditi i sa i bez cepova.
Cepove sam ja spomenuo jer sam imao utisak da na slici neko od ucesnika teme nije video konektore zbog cepova.

ceo problem je nastao zato sto si rekao da imas 2 konektora 2x2 od 12v. posle si rekao da preko jednog stoji cep pa se ne vidi. cela prica stvarno nije bila bitna. poenta je da to nisu 2 konektora nego samo jedan. tako da gurni taj jedan kabl sa napajanja(koji do sada ocigledno visio) u rupu bez cepa i resen problem

Kontekst pominjanja cepova je bio skroz drugaciji.
Konektor na ploci je jedan +12 za CPU, a na napajanju su dva (koja mogu da se spoje i cine jedan) 2x 4-pin +12V, tako da je logicno da se i na ploci (iako su spojeni) smatraju 2x 4-pin +12V jer moze da radi samo jedan ili oba u zavisnosti od potrebe.

Dali neko moze da mi objasni nesto vezano za 8pin EATX12V kod ASUS P7P55D Deluxe.
U upustvu stoji:
Do not forget to connect the 8-pin EATX12 V power plug; otherwise, the system will not boot.
Na slici se lepo vidi da su 4 pina blokirana cepicima, koja je uopste svrha koriscenja sva 8 pina i o cemu se zapravo radi?

Prilozi

• pitanje.JPG
    pitanje.JPG
    214.7 KB · Pregleda: 81
Mislim da ces na svakoj ploci moci da vidis taj cep.
Ukoliko tvoje napajanje ima 2x 4-pin +12V konektor za CPU slobodno izvadi i bocni svih 8. Ukoliko imas napajanje sa samo jednim 4-in +12V ne vadi cep, bocni samo to i probaj. To bi moralo da radi.
Mislim, do sada mi se nije desilo da nece da butuje sa samo jednim 4-pin +12V ukoliko imas neke iole "normalne" komponente.

Poslednja izmena:
Inace mozes slobodno da bocnes 20 pinsko napajanje u 24 pinsku plocu... meni tako radi par godina... ali imam i ovaj dodatni 4pin konektor... (zaseban)

Napajanje CORSAIR 620HX
Antec Nine Hundred Two
CPU Intel i7-860
ASUS P7P55D Deluxe
Kingston 4GB (2x2GB) 1600MHz DDR3 HyperX
Asus Radeon HD 5850 1GB GDDR5 EAH5850

Nadam se da su ovo solidne komponente i da ovaj CORSAIR 620HX moze da izadje na kraj sa potrosnjom ovih komponenti i da ima 8-pin EATX12 V.

johnny, mozda ce zvucati glupo ali zasto si ti otvarao ovu temu?

Nazad
Vrh Dno