Šta je novo?

4-pin +12V power connector x2

zbog adaptera i koje su opcije ukoliko nema na napajanju 2x 4-pin. Sve to pise u prvoj poruci

Ukoliko tvoje napajanje ima 2x 4-pin +12V konektor za CPU slobodno izvadi i bocni svih 8. Ukoliko imas napajanje sa samo jednim 4-in +12V ne vadi cep, bocni samo to i probaj. To bi moralo da radi.

sam si rekao.

I znao sam to dok sam postavljao temu.

Ali ti to ne mozes da znas jer nisi procitao prvi post u temi.

Ne znam koliko si pratio temu. Ja sam postavio pitanje i dobio odgovor sve ostalo je objasnjavanje tebi sta je tema teme.

Da malo osvezim temu jer ovih dana imam slican problem, Ovaj LC 6550 v1.3 ima samo 4pin jedan tako da su druga 4 na ploci prazna jelte :) probao sam sa ovim adapterom http://www.gigatronshop.com/products/show_product/16986/44 ali ploca nece da ozivi uopste, pa sam bio primoran da se vratim na staro.

@ Johnny da li si resio problem i da li neko zna gde ima taj molex to 4 pin konvetor?

Razlog zasto mi treba dodatnih 4 pin je sto ploca ne moze da overklokuje procesor onoliko koliko moze, imam osecaj da nema dovoljno energije.

Koliko je gluposti napisano na ovoj temi to je strašno. Ako nekog zanima neka ode na http://www.jonnyguru.com/forums/showthread.php?t=3990
tamo je sve lepo objasnjeno u vezi EPS12V style napajanja koja su imala dve 12 V grane za procesor i koja više niko normalan ne koristi za desktop mašine. Taj 8 pina konektor za napajanje procesora je preuzet sa serverskih napajanja koja napajaju više fizičkih procesora, ne jedan procesor sa više jezgara. Ako napajanje i ploča imaju 8 pinski konektor naravno da ga treba ubosti. Ukoliko napajanje ima samo 4 pinski 12V konektor za napajanje procesora, a ploča ima 8 pinski EPS 12 konektor samo se 4 pinski konektor ubode u prva 4 pina na 8 pin EPS 12 konektoru na ploči, a druga polovina se ostavi prazna i sve radi sasvim normalno. Naglašavam NIKAKVI ADAPTERI NISU NEOPHODNI.

Da ali ako neko hoce da klokuje sistem postaje nestabilan usled nedostatka struje ako se ne varam.
Za procesore od 135w potrosnje pa navise se preporucuje svih 8 pina koliko sam citao po forumima.

Idi lepo na link koji sam postavio i pročitaj šta kaže čovek koji stvarno zna nešto o napajanjima. Nijedno aktuelno napajanje za desktop mašine ne radi na EPS 12 principu. Po tom standardu ako napajanje ima recimo 4 grane 2 su napajale procesor. Naveden ti je primer FSP Epsilon koji je bio teško s...e od napajanja. Ako ti nedostaje snage kupiš jače napajanje, a ne adapter.

Po svemu sudeci najpametnije je ne stedeti nego se otvoriti za napajanje, ali sta da se radi kad je puno para..

Koliko je gluposti napisano na ovoj temi to je strašno. Ako nekog zanima neka ode na http://www.jonnyguru.com/forums/showthread.php?t=3990
tamo je sve lepo objasnjeno u vezi EPS12V style napajanja koja su imala dve 12 V grane za procesor i koja više niko normalan ne koristi za desktop mašine. Taj 8 pina konektor za napajanje procesora je preuzet sa serverskih napajanja koja napajaju više fizičkih procesora, ne jedan procesor sa više jezgara. Ako napajanje i ploča imaju 8 pinski konektor naravno da ga treba ubosti. Ukoliko napajanje ima samo 4 pinski 12V konektor za napajanje procesora, a ploča ima 8 pinski EPS 12 konektor samo se 4 pinski konektor ubode u prva 4 pina na 8 pin EPS 12 konektoru na ploči, a druga polovina se ostavi prazna i sve radi sasvim normalno. Naglašavam NIKAKVI ADAPTERI NISU NEOPHODNI.

Ovde se prica o 12v granama u napajanju uopsteno, a ne o EPS-u. Neka napajanja imaju vise grana, a neka samo jednu. Nekad je bio standard da imaju vise grana (makar u specifikaciji), sada to vise nije obavezno.
Nigde nije receno da nema svrhe povezivati 8pina na CPU. Ako napajanje ima vise grana od npr. 16 ampera prikljucivanjem 8pin konektora podelice se opterecenje na dve grane.

Ja sam samo hteo da kažem ljudima da ako stave procesor i grafičku od sto i kusur evra na napajanje od tridesetak ili neko zastarelo napajanje koje nema EPS konektor teško da će nekakvim adapterom dobiti stabilan overklok. A ta druga grana o kojoj pričaš treba da napaja i grafičku pride.

Negde sam procitao da je jedan taj 4 pin rated do 150w struje pa ti vidi

Licno imam Arctic Cooling Fusion 550R napajanje koje nema EPS 12 konektor, nego samo 4 pin 12V konektor. Na netu ima dosta riview-a tog napajanja tako da svako moze videti kakve je masine teralo to napajanje i to potpuno stabilno. Znaci, moja poenta je ako napajanje ima dovoljno snage ono ce da radi stabilno iako je predvidjeno da radi samo sa 4 pin konektorom. Ako napajanje nije dovoljno jako tu je svaka prica gotova sa adapterima moleks na EPS 12 ili bez njih. Evo sta pise na tu temu u uputstvu tog napajanja, citiram:

4-pin and 8-pin mainboard plug
The 4-pin 12v power plug supports CPUs up to 150 Watts. 8-pin connectors are necessary only if more than one CPU (servers) is used. If the mainboard comes with an 8-pin socket for maximum compatibility, 4 pins will remain unused.

Verovatno ima u gigatronu :) Mada, mozes i da skines 12v konektor sa nekog rashodovanog napajanja i da ga sam napravis.
Obicno P4 napajanje nece da pasuje jer je okrenuto kao u ogledalu, tj. ne pase oblik konektora, znaci ili sa starog da skine 8pin ili 2x4pin(eps12v) pa da uzme samo dodatni ili nista....
Negde sam procitao da je jedan taj 4 pin rated do 150w struje pa ti vidi
4pin 192W, 8pin 336W...to je snaga koja se konektorom moze isporuciti, ne procesora ili napajanja ;)...
2*8A*12V=192w i 4*7A*12V=336W

eto resheno to je i vishe nego dosta, pitam se zasto evga trpa i po 4 takvakonektora na ploce

Da ali ako neko hoce da klokuje sistem postaje nestabilan usled nedostatka struje ako se ne varam.
Za procesore od 135w potrosnje pa navise se preporucuje svih 8 pina koliko sam citao po forumima.

Taj neko bi trebao onda i da kupi neko kvalitetnije napajanje i nece imati problema.

Vrh Dno