Šta je novo?

PhenomII na starijoj ploci

vucko83

Čuven
Učlanjen(a)
26.12.2001
Poena
620
Stavio sam Phenom II 955 na Asus m2n-sli ali daje slabe rezultate. Jel moguce poterati malo brze dok ne stigne neka am3 ploca? Bios je vec updejtovan.
Evo i slikica:
7962e4ed.jpg

48c972ea.jpg

Poslednja izmena:
Ogranicava te ploca, koja ima samo HT 1.0. Nemozes ti mnogo da napravis sa klokovanjem ;).

Poslednja izmena:
Klokovanje bih razumeo ali da procesor radi na 1 Ghz (jos da je i ceo Ghz), to ne razumem..

Poslednja izmena:
Moguce, i voltaza je spustena.. Mada, bilo je poblema gde procesor zakuca oko Ghz i nece da se pomeri. Najbolje da iskljuci CnQ ili jos bolje da pojasni sta bi hteo da postigne..

Poslednja izmena:
Ogranicava te ploca, koja ima samo HT 1.0. Nemozes ti mnogo da napravis sa klokovanjem ;).

Nije to toliko strasno ogranicenje kada je desktop primena u pitanju.

Klokovanje bih razumeo ali da procesor radi na 1 Ghz (jos da je i ceo Ghz), to ne razumem..

Koliko vidim, tvoja ploca uopste zvanicno ne podrzava AM3 procesore. Ono sto eventualno mozes da proveris je da li ti je ukljucen Cool'n'Quiet, koji na Phenom II procesorima obicno spusta klok na mnozilac 4, tj. 800MHz (4x200). Sa tvojim klokom busa, taman bi dobio tih 920 kolliko prijavljuje CPU-Z.

CnQ je garantovano ukljucen, ne vidim u cemu je problem... sem u sporom radu memorije: te vrednosti bi trebalo da budu barem duplo vece. Kooliko je svez taj Everest?

Bas slabo, steta imao sam slicne namere sa m2n-e.

Aa šta je tu čudno?

pa nema ga na listi podrzani procesora za tu plocu....
to je cudno

Poslednja izmena:
Pa zato sto nije podrzan i daje tako lose rezultate. Te ploce ne mogu da zadovolje njegove potrebe za brzinama memorije, HT itd. Ali to ne znaci da ne moze da se utakne i da proradi.

Pa zato sto nije podrzan i daje tako lose rezultate. Te ploce ne mogu da zadovolje njegove potrebe za brzinama memorije, HT itd. Ali to ne znaci da ne moze da se utakne i da proradi.

Mislim da je problem sto je zabagovao C'n'Q i nije podigao frekvenciju procesora pod opetrecenjem. Videcemo rezultate kada covek to iskljuci, trebali bi da budu daleko bolji.

pa ako je tako dal bi onda ja mogao da stavim neki proc novije generacije na moju abit ax78?

pa ako je tako dal bi onda ja mogao da stavim neki proc novije generacije na moju abit ax78?

Verovatno, ali za takve stvari nema garacija da ce proraditi. Ako mozes pozajmi i probaj pre kupovine neki 45nm procesor.

neznam vidjecu ako ko bude imao.... bezveze da uzimam 5200+ kad bi mogo uzet 240... nesto sam citao oko beta biosa 14.... al kazu da je bagovan al kao radi i sa 13 .kom samo nepozna cpu kaze unknow al radi normalno

Ama ne trebaju ti nikakvi beta BIOS-i. Probaj sa sadašnjim aktelnim i iz mog (skromnog) iskustva najveće zlo koje može da se desi je da ti BIOS ne prepoznaje CPU (da ispisuje "AMD unknown processor") ali će raditi.

Uostalom, poslušaj čoveka iznad tvog zadnjeg posta! ;) Pozajmi pa probaj. Ili ga kupi i u roku od 7 dana možeš da ga vratiš bez pogovora.

Poslednja izmena:
Iz mog iskustva, matori bios moze i da overvoltuje procesor, pa ti vidi ;)

Iskreno, ja bih probao da rucno podesim mnozioce na tom phenomu, i obavezno iskljuciti CnQ. To sto HTLink radi na 1GHz umesto na 2 i nije neki gubitak.

Poslednja izmena:
Ti rucno namesti voltazu i nemas problema :)

A zamisli da ju je jos vise podigao (ploca mi drzala proc na 1.5v), i puff nema vise procesora :d

Kazem samo da sve nosi odredjeni rizik. Ali ko ne reskira, ne profitira ;)

Ce da rikne od 1.6 volti? Sta oni sto obaraju rekorde pa dizu voltazu (jes da hlade proc sa azotom)? Ako BOX nemoze da ohladi CPU na 1.8v ispod +50c, onda nek crkne. AMD je kriv :d

Ja sam moj X2 držao na 1.65V od TRUE-om i leti nije prelazio 55°C. I danas radi sa istim OC potencijalom, ništa mu ne fali... Drugim rečima (govorimo za AMD) napon nije problem, problem je temperatura! ;)

Problem sa ne podržanim procesorom može biti da podešeni napon ne bude realan ali igom pronačaženja može se doći do željenog. Mada, ovo ne bi smelo da se desi jer je raspored pinova namenjenih određivanju napona na svim AM2 procesora isti!

Cek sad me zbuni sa ovim rasporedom pinova :trust:

Ahaa :d
'cu ja da guglam da nadjem taj raspored pinova :)

K10stat bi mozda mogao da pomogne.

Nazad
Vrh Dno