Šta je novo?

Fermi is Nvidia's DirectX 11

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
4K mozda nije josh stigao do kucne upotrebe, ali je vec davno u bioskopima. Da ne prichamo da sledeca generacija televizora definitivno ide na stereo 3D sa naocharima, tako da ce sve televizije koristiti stereo opremu za snimanje shto je veoma interesantno trzishte!

Chini mi se da trenutno Nvidija ima dosta dobar start za buducnost i gura u pravilnom smeru.

E ljudi ima jedan predlog, al da se ne uvredite. Evo ajde jedno 2 meseca se odvojite od prepucavanja nV-ATi ili AMD-Intel, uopste od tog segmenta IT industrije.
Sad kad sam usao u temu i procitao parkomentara deluje te mi bez uvrede ko klinci koji se svadjaju ciji je tata jaci. Ponekad se i ja zapitam dal je moguce da sam i ja nekad bio takav. :wave:
Jednostavno sve se vrti u krug i besmisleno je kao da AMD, ATi, Nv i Intel vodi jedan covek.

@nervozni...:
filmovi se uglavnom rade u 4K pa se posle skaliraju i cropuju na odgovarajuci format.

Da li neko ima sample videa u 4K ili u 5K rezoluciji ??? Kako je moguce da ne moze da se nadje sample ?

4k izgleda takooo daleko i nemoguce...al svi zaboravljaju da je isto tako HD bio u 'razvoju' sigurno 15 godina..nije se pojavio tek tako....tako da ce proci jos dosta vremena da 4k dodje u nase kucice, dok se razviju svi potrebni uslovi.

Da li neko ima sample videa u 4K ili u 5K rezoluciji ??? Kako je moguce da ne moze da se nadje sample ?

Trazi npr.

Crowd.Run.2160p.QHD.TEST.DEMO.x264-CtrlHD
i
Ducks.Take.Off.2160p.QHD.CRF25.x264-CtrlHD

;)

Ma cela diskusija nije od neke koristi. Ko ima love, a sada je kupio neku iz 58 serije, a mnooogo voli nVidiju, taj ce cak i za manje novca prodati sadasnje cedo i pazariti Fermija. Onaj ko nema love kupice ti jeftiniju 58xx kartu i kraj.

Nvidia announces Fermi Tesla GPUs

Fermi paper launch u Tesla izvedbi:

PORTLAND, Ore.— SC09—Nov. 16, 2009—NVIDIA Corporation (Nasdaq: NVDA) today unveiled the Tesla 20-series of parallel processors for the high performance computing (HPC) market, based on its new generation CUDA™ processor architecture, codenamed “Fermi”.
The family of Tesla 20-series GPUs includes:

* Tesla C2050 & C2070 GPU Computing Processors
o Single GPU PCI-Express Gen-2 cards for workstation configurations
o Up to 3GB and 6GB (respectively) on-board GDDR5 memoryi
o Double precision performance in the range of 520GFlops - 630 GFlops
* Tesla S2050 & S2070 GPU Computing Systems
o Four Tesla GPUs in a 1U system product for cluster and datacenter deployments
o Up to 12 GB and 24 GB (respectively) total system memory on board GDDR5 memoryii
o Double precision performance in the range of 2.1 TFlops - 2.5 TFlops

The Tesla C2050 and C2070 products will retail for $2,499 and $3,999 and the Tesla S2050 and S2070 will retail for $12,995 and $18,995. Products will be available in Q2 2010.
As previously announced, the first Fermi-based consumer (GeForce®) products are expected to be available first quarter 2010.

Press release

.

Poslednja izmena:
Fermi in trouble?

We all know it is constantly being delayed - but at the end of all those delays, what we were expecting was a stellar product from Nvidia. However, with today's press release, certain inconvenient details are revealed. Let's forget about the delays for now, and just consider the product itself.

DP performance is rated at between 520 GFlops and 630 GFlops. Suddenly, ATI Radeon HD 5870 - which wasn't even supposed to be a direct competitor - is performing right on par with 544 GFlops against Fermi's supposed strong point.

Consider Single Precision - far more important for gaming graphics, and things turn rather ugly. GF100's target speeds were reported to be 1.5 GHz for the shaders. Based on the 520 / 630 GFlops figures, the shader clocks can only be estimated at 1015 MHz and 1230 MHz respectively.

The SP theoretical performance from 512 CUDA cores? Between 1.05 TFlops and 1.26 TFlops. Even less than 1.05 TFlops, considering the lesser part is likely to have units disabled. Now, no amount of overclock can bridge the enormous gap to the smaller, already available HD 5870, which stands pretty at 2.72 TFlops.

Clearly, these are expensive products to make, so how much can Nvidia sell a Geforce version of Fermi for? Even the cheapest Tesla 20 variant, the C2050 costs $2499, nearly 50% more than the GT200 based C1060 flagship. Can Nvidia sell the $3999 Tesla product at $399 as a Geforce product?

And we have not factored in the fact that GF100 is nowhere to be seen, and are unlikely to be on shelves in quantity for at least 4-5 months. Any further delays, and we will be looking at new products from AMD.

Više na: VR-Zone

.

Poslednja izmena:
Tesla proizvodi su uvek radili na nizim klokovima od gamerskih verzija:
Tesla C1060:
Number of Streaming Processor Cores...... 240
Graphics Clock (MHz)...........................602 MHz
Frequency of processor cores................1.3 GHz
Memory Speed....................................800MHz
Memory Bandwidth...............................102 GB/sec
Max Power Consumption.......................187.8 W

GTX285:
CUDA Cores........................................240
Graphics Clock (MHz)...........................648 MHz ----> +46MHz
Processor Clock (MHz).........................1476 MHz----> +176MHz
Memory Clock (MHz)............................1242 MHz----> +442MHz
Memory Bandwidth (GB/sec).................159.0--------> +57GB/sec
Maximum Graphics Card Power (W).........204 W------> +16.2W

Ocekujem da ce gamerska verzija ipak biti dosta brza od onoga sto predvidja VR-Zone.

Poslednja izmena:
Tesla proizvodi su uvek radili na nizim klokovima od gamerskih verzija:
Tesla C1060:
Number of Streaming Processor Cores...... 240
Graphics Clock (MHz)...........................602 MHz
Frequency of processor cores................1.3 GHz
Memory Speed....................................800MHz
Memory Bandwidth...............................102 GB/sec
Max Power Consumption.......................187.8 W

GTX285:
CUDA Cores........................................240
Graphics Clock (MHz)...........................648 MHz ----> +46MHz
Processor Clock (MHz).........................1476 MHz----> +176MHz
Memory Clock (MHz)............................1242 MHz----> +442MHz
Memory Bandwidth (GB/sec).................159.0--------> +57GB/sec
Maximum Graphics Card Power (W).........204 W------> +16.2W

Ocekujem da ce gamerska verzija ipak biti dosta brza od onoga sto predvidja VR-Zone.

Samo je mozda realnije porediti Tesla C1060 sa GTX280 - specifikacije su (izuzev kloka memorije), manje vise identicne. GTX285 je revizija koja je dosla kasnije promenom proizvodnog procesa.

Evo i kako izgleda...

fvjpg9.jpg

2dwebs.jpg

Tu su i dalje oni "sumnjivi" srafovi, konektori za napajanje u cudnoj konfiguraciji i zaklonjen SLi konektor btw.

Poslednja izmena:
Tesla kartama bese i ne treba sli konektor? a i srafovi su sad ok, medjutim onaj sestopinski konektor izgleda mi kao da je preblizu ventilatora.

Bah, ako klokovi geforce-a budu na nivou tesle to bi znacilo 1230Mhz za shadere, sto je premalo, ja sam ocekivao barem nivo GTX 285. Samo sam se plasio da ne useru klokove :S:
Za sad barem potrosnja deluje pristojno :)

.... Samo sam se plasio da ne useru klokove :S:
Za sad barem potrosnja deluje pristojno :)

Zar nisu te dve stvari direktno povezane? ;)

Stvari izgledaju sve losije, vrlo je moguce da GeForce-a nece biti pre Q2. A i kada se pojavi, pitanje je sta cemo dobiti. Ako su tacne vesti, TSMC 40nm yield je trenutno na 50%, a svi cipovi trenutno u proizvodnji su makar 50% manji od Fermija. Mainstream derivata nema ni u najavi, realno je da oni zakasne jos jedan kvartal za najvecim cipom, a ako izadju krajem Q3, nista od toga nece biti... oni bi morali da budu brzi od Evergreena da bi imali sansu za uspeh.

Jos nesto mi pade na pamet... ako se dobro secam, Fermi npr. nema dedicated tesselator i 512 jezgara treba da racuna i to, ali i sve ostalo. Ako se spustimo klasu nize, teoretskih 256 jezgara (ovo sam uzeo jer je Juniper pola Evergreena, iako ne mora tako biti i kod NVidije) mora da racuna fiksni nivo teselacije kao i Fermi, sto znaci da je procenat zauzetosti CUDA jezgara veci, tj. manje ih ostaje za sve ostale proracune. Ako nemam logicku gresku u rezonovanju, razlika u performansama mainstream cipova ce onda biti jos manja, jer ATI ima posebnu jedinicu koja to radi, van ovih 800SP.

Tesla kartama bese i ne treba sli konektor? a i srafovi su sad ok, medjutim onaj sestopinski konektor izgleda mi kao da je preblizu ventilatora.

Za Tesla karte se uglavnom koriste PCB-ovi od njihovih G-Force pandana i vice versa tako da je moguće da postoje SLI konektori na PCB-u ali da nisu u funkciji. Ne mogu sada da nađem sliku pominjanog C1060 modela koji takođe ima SLI konektore i od kojih je jedan čak i zaklonjen plastikom koji prekriva hladnjak baš kao na onom Fermi maskenbalu.

Poslednja izmena:
Khm.. dva osmopinska konektora, znaci tdp preko 300w ...

Poslednja izmena:
Ovo je siguran pokazatelj karta nece biti onoliko brza koliko su se mnogi nadali. Izgleda da ce se ponoviti situacija sa GTX280 i 4870 sto s nikako nije dobro po 'vidiju.

nVidia shows NV100/GF100 GPU running Unigine DX11 Benchmark

Framerate nevidljiv, nema specifikacije kartice niti nekih korisnih podataka.

NVDA_NV100_GF100_DX11_675.jpg

Čisto da se pokvari HD5970 launch...

Poslednja izmena:
Tesla verzije ce imati ukljucen ECC sto mnogo sece performanse. Gamerske i Quadro verzije ce imati iskljucen ECC. Ono sto smo do sada videli je Tesla verzija sa ukljucenim ECC-om..

Framerate nevidljiv, nema specifikacije kartice niti nekih korisnih podataka.

NVDA_NV100_GF100_DX11_675.jpg

Čisto da se pokvari HD5970 launch...

Wolf,wolf,wolf... malo dizanje prasine:D, a ako vec hoce da kvare launch doticne karte, morali bi da budu malo vise uverljiviji ;)...

U jeee...kako su samo kvarni. Prave kartice i cipove samo da bi "upropastili" launch konkurenciji...:d

I da- nema sanse da to bude u januaru, ovo prave samo da bi skrenuli paznju, uopste ni ne nameravaju da izbacuju bilo sta:p

Odavde je slika, btw - http://www.facebook.com/NVIDIA

Dimenzija karte - sasvim korektna, 8+6 pin napajanje, moze da prodje:)

U jeee...kako su samo kvarni. Prave kartice i cipove samo da bi "upropastili" launch konkurenciji...:d

ni prva ni poslednja IT firma koja to radi... steta samo sto nisu ucili od najboljih :D

I da- nema sanse da to bude u januaru, ovo prave samo da bi skrenuli paznju, uopste ni ne nameravaju da izbacuju bilo sta:p

Hard launch nema sanse, mogu da ga predstave pa za koji mesec da krene realna prodaja! Sa trecom revizijom i ogromnim problemima sa 40nm proizvodnjom januar je samo lep san;)
Znam koliko volis zelene, ali budi realan:wave:

PS: Nisam hteo da flejmujem ali kako uopste znas da je to na slici Fermi? Sa ove slike ne mogu da vidim krov npr pa da znam da li tessellation radi i samim tim da li je u pitanju dx11 karta!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno