Šta je novo?

iMac i SSD

Moram da napomenem da postoje dve verzije X25-M G2 - ove sto sam zadnji put dobio su BOX i idu sa ovim adapterom. Nisam siguran koje ce stici sledeci put :( Video sam na XS-u razlike u oznakama pa sam shvatio ;)

A Sony je preskup u Japanu - bio, sokirao se, kupio u USA ipak.

Poslednja izmena:
jos jedna stvar vezana za SSD disk:

upravo mi se u pozadini vrti Akcija u PhotoShopu (resize 50MB PSD fajlova sa kolor korekcijom) dok ja u Flashu menjam neke skripte i nonstop kompajliram, u browseru se vrti youtube i sve radi bez ikakvog stucanja ! ! :) (* jeste sporije kompajliranje u Flashu ali zato sam UI i editor rade savrseno glatko dok PhotoShop obradjuje slike u pozadini)

SSD je stvarno najveca stvar koja se desila u poslednjih x godina! :)

sa njim je ovaj iMac star 3 godine totalno drugi racunar! mogu samo da zamislim kako izgleda na novim masinama :)

BTW ovo ne verujem da je moguce na Windowsu XP jer on nonstop gura pozadinske prozore u prvi plan i prekida korisnika u onome sto trenutno radi (mislim da je ovo jedna od najiritantnijih stvari na Windowsu) - tako da dzaba smooth multitasking :D ...
(za Vistu ne znam, mozda su ispravili ovo)

Poslednja izmena:
BTW ovo ne verujem da je moguce na Windowsu XP jer on nonstop gura pozadinske prozore u prvi plan i prekida korisnika u onome sto trenutno radi (mislim da je ovo jedna od najiritantnijih stvari na Windowsu) - tako da dzaba smooth multitasking :D ...
(za Vistu ne znam, mozda su ispravili ovo)
Mnogo ti blatis taj Windows nisam trebao da ti prodam SSD ;)

Nisi u pravu nimalo.. iz licnog iskustva. 3 VM-a sa heavy file test (vece opterecenje nego bilo koji server), jedno 10-ak malih programa radi nesto po disku, a ja igram Warcraft bez stucanja. (naravno da ne mogu Crysis - ne mogu ni da ga pokrenem na ovoj kartici ;)

Mnogo ti blatis taj Windows nisam trebao da ti prodam SSD ;)

Nisi u pravu nimalo.. iz licnog iskustva. 3 VM-a sa heavy file test (vece opterecenje nego bilo koji server), jedno 10-ak malih programa radi nesto po disku, a ja igram Warcraft bez stucanja. (naravno da ne mogu Crysis - ne mogu ni da ga pokrenem na ovoj kartici ;)

ne, nisi me uopste razumeo!

nije problem u stucanju ili brzini vec u UI (user interfaceu): svi windows programi kao da predpostavljaju da su sami pa se non stop guraju u prvi plan i prekidaju korisnika u onome sto radi. :)

kad smo vec kod SSD-ova izashali su novi firmware-ovi, taman za update mog novog SSD-a

btw. thnx alfaunitsu! ;)

http://www.intel.com/support/ssdc/hpssd/x25m/index.htm

Ali, je firmware skinut sa sajta a ja ga vec stavio :wall: mada srecom sam na XP-u

http://www.dailytech.com/article.aspx?newsid=16638

02HA Firmware Upgrade for Windows 7* Systems - Unavailable

Intel has been contacted by users with issues with the 02HA firmware upgrade on Windows 7* systems and are investigating. We take all sightings and issues seriously and are working toward resolution. We have temporarily taken down the firmware update while we investigate.

Thank you for your patience.

Poslednja izmena:
Malo se kasno ukljucujem u pricu, sa pitanjem da li ima SSDova sa IDE interfejsom? Zanima me da udahnem malo zivota svom Powebooku G4? 80GB bi bila puna kapa za mene.

Ima IDE SSD-a ali nista na ovom nivou. Nesto tipa 100MB/s read.
Pogledaj na www.dvnation.com sta ima (ne gledaj cene, kod njih sigurno neces uzimati, deru ;) nego cisto da imas uvid sta postoji). E sad gde tako nesto naci - to je vec problem i u Americi..

Neshto se kovacm utishao. Mora da je updejtovao fw :)

Sacu ti ga posaljem ;) Da uzivas na Mac-u :D

btw - sta uopste taj update treba da popravi/ispravi?

Nista - dodaje podrsku za TRIM i kao ubrzava 160GB verzju.
Tebi n Mac-u nista nece znaciti ;)

Ne dok ne izbace sredjenu verziju u slucaju da si na Win 7.

evo napravih jos jedan video klip bootovanja...

[YOUTUBE]k0d78H_a9SE[/YOUTUBE]

@kovacm: pa ovo nije nista spektakularno :d

sad čitam...

tek kad se pojavi onaj spining logo (15ti sec.) učitan je kernel - dakle za manje od 10 sekundi se učita OS :)

Poslednja izmena:
Pa??? Meni se Windows ucita za <5sekundi da nemam mrezu... i to najvise mu treba na onim barovima jer imam 5 diskova od 20TB ukupno :D (tacno se vidi da udari diskove po lampicama)
Ajde bre, kovac, ne gubi vreme sa OSX-om, predji na nesto korisnije - WinMe ;)

Poslednja izmena:
posalji video ;)

jel vidis onu zelenu patkicu u dnu ekrana; kad otvori oci znaci da sam se konektovao na gtalk...

zavisi kako meris - eno ti Anand kaze da windowsu 7 treba 27 sekundi...

(btw sad sam pogledao - od ucitavanja kernela do desktopa ima 7 sekundi na onom mom videu)
(btw2 prosao sam od TOS-a, preko Mac OSa, AmigaOS do Windowsa9x jako kratko (ono je tuga na sta je licilo) i nekoliko godina na Win2K - ono sto Mac OS X danas ima, windows ce imati za 5 godina. zasto bih to sebi radio? nisam mazohista :D)

Poslednja izmena:
Oces da otkacim ~15 disk uredjaja (5 volume-a), mrezu, RAID kontroler (jbm li ga de cu onda diskove :D) da bih tebi poslao video? :D
Nisam sujetan toliko ;)

Cista beskorisna cifra.. sve zavisi od masine do masine.
Kad budem radio novu masinu (sto verovatno nece skoro, cekam Gulftown), ubacicu samo jedan SSD da vidis kako to radi ;)

(btw sad sam pogledao - od ucitavanja kernela do desktopa ima 7 sekundi na onom mom videu)
Opet vishe nego kod mene ;) Ja racunam od trenutka kad BIOS da kontrolu NTLDR-u dok ne vidim desktop i mogu da startujem neki program (najblize tome da vidim da je sve startup ucitano). I to je <5 sek.
(ne sa diskovima i mrezom ;))

ono sto Mac OS X danas ima, windows ce imati za 5 godina. zasto bih to sebi radio? nisam mazohista :D)
Zato sto kod nas kosta duplo vishe ako ne i gore od obicnog racunara ;)

@Srky, nemas razloga da updatujes, usporenje od koriscenja nije toliko primetno kao na drugim SSD-ovima. A ne verujem da ima stvarne razlike u brzini 160GB sa firmware-om (treba da se poveca sustained write samo na 160GB modelu, ali nigde nije isprobano jos).
Ostavi dok radi kako treba, nije to velika razlika. Sacekaj 2-3 meseca da se stabilizuje.

Zato sto kod nas kosta duplo vishe ako ne i gore od obicnog racunara ;)

Cekaj, jel to znaci da si se upravo slozio da je OS X trenutno ima ono sto ce Win imati tek za 5 godina? Da ti u sustini smeta samo lopovska cena za koju nisu odgovorni (barem ne u potpunosti) u Apple-u? :d

posalji video ;)

jel vidis onu zelenu patkicu u dnu ekrana; kad otvori oci znaci da sam se konektovao na gtalk...

(btw2 prosao sam od TOS-a, preko Mac OSa, AmigaOS do Windowsa9x jako kratko (ono je tuga na sta je licilo) i nekoliko godina na Win2K - ono sto Mac OS X danas ima, windows ce imati za 5 godina. zasto bih to sebi radio? nisam mazohista :D)

lupeta Anand, meni treba oko 14 sekundi

Cekaj, jel to znaci da si se upravo slozio da je OS X trenutno ima ono sto ce Win imati tek za 5 godina?
Ne slazem se jer nikad nisam koristio OSX. Ono sto OSX nema to je familiarity Windows-a (mislim na to koliko je ljudi upoznato i ume da korsiti Win, a ljudi ne vole da uce nove stvari koje ne moraju - pogotovu kuci)
Stvarno ne znam da li je bolji - jedini put kad sam nesto probao, iznervirao sam se koliko je nelogican jer sam navikao na Windows. Da li je vama logicniji nebitno.
E sad oko samog OSX-a i podrske Apple-a, vidi moj potpis.. ako radi link trenutno :D

Da ti u sustini smeta samo lopovska cena za koju nisu odgovorni (barem ne u potpunosti) u Apple-u? :d
U sustini - da. A jesu sami krivi... pogledaj koliko su skupi Intel procesori kod njih - to je cisto odluka Apple-a i nema nikakve veze sa Intelom ili bilo kime drugim! Diskove da ne pominjem... to su najgori po %.
Jedino sto mi ne smeta su cene monitora - posto po meni su im monitori pri samom vrhu.

Ne slazem se jer nikad nisam koristio OSX. Ono sto OSX nema to je familiarity Windows-a (mislim na to koliko je ljudi upoznato i ume da korsiti Win, a ljudi ne vole da uce nove stvari koje ne moraju - pogotovu kuci)

ne znam da li si primetio (a sigurno nisi posto ne kotistis Mac OS X) da Windows iz verzije u verziju sve vise lici na Mac OS X (od takvih detalja da se "direktorijum" vise ne zove direktorijum nego "folder" ;))

U sustini - da. A jesu sami krivi... pogledaj koliko su skupi Intel procesori kod njih - to je cisto odluka Apple-a i nema nikakve veze sa Intelom ili bilo kime drugim! Diskove da ne pominjem... to su najgori po %.
Jedino sto mi ne smeta su cene monitora - posto po meni su im monitori pri samom vrhu.

i HDD i CPU mozes promeniti u Mac računarima samostalno...

Nazad
Vrh Dno