Šta je novo?

Pristup Internetu obavezan Zakonom

outlaw

Uzvišen
Učlanjen(a)
11.01.2002
Poena
2,525
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen™ 7 5700X w/ AMD Wraith Prism LED RGB Cooler
Matična ploča
MSI B450 Tomahawk Max
RAM
16GB (2x8) DDR4 3200MHz A-DATA AX4U32008G16A-ST50 XPG
GPU
GeForce RTX™ 3070 Ti GAMING OC 8G
Storage
ADATA XPG SX8200 Pro NVMe SSD 512GB M.2 2280 PCIe & WD Red Plus WD40EFPX 4TB CMR
Zvuk
Creative Sound Blaster Z
PSU
BeQuiet Pure Power 12M 750W ATX 3.0
Kućište
NZXT H5 Flow w/ 4x Arctic P12 PWM PST A-RGB 0dB & 2x Arctic P14 PWM PST A-RGB 0dB circus
Monitor
Samsung SyncMaster 2443BW 24" 1920x1200
Miš & tastatura
Logitech G502 Hero & Logitech K740 Illuminated Keyboard
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S24 Ultra
Pametni uređaji
Samsung Galaxy Watch4 Classic 42mm
GoPro HERO12 Black
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
"Ok, udahnite duboko pre nego što ovo pročitate. Neka vam neko donese malo šećera i vode. Izdahnite vazduh, i razmišljajte o lepim stvarima. Pomislite: "Sve je u redu, sve će biti dobro", ali nemojte dodati ono obavezno "ovde neće sigurno". U redu? Zaboravili ste na bes, nerviranja, mesto prebivališta u pasošu? Odlično. Idemo.

Finsko Ministarstvo transporta i komunikacija se obavezalo da će, do jula sledeće godine, svaka osoba u Finskoj imati zagarantovani pristup Internetu pri minimalnoj brzini od jednog megabita u sekundi. Finska vlada je najavila premrežavanje (svoje) zemlje konekcijama od 100Mb/s do 2015-e godine, a od jula 2010-e Finska će postati prva zemlja u kojoj će svaka osoba imati univerzalni, zakonom zagarantovan pristup Internetu sa minimalnom brzinom od 1Mb/s.

"Mi mislimo da je Internet nešto bez čega život nije moguć u modernom društvu", kaže Laura Vikkonen, portparolka ministarstva. "On je kao voda, struja ili bankarske usluge - pristup Internetu je naprosto neophodan", dodaje Vikkonen, naglašavajući da je ovo tek "međukorak" u petogodišnjem planu pravljenja super-brzih konekcija.

Finska, zemlja od 5,2 miliona stanovnika, je i inače jedna od najnaprednijih država kada je reč o Internetu - procenat populacije koji je na neki način povezan na net je 95,2.

Ne znamo šta i kako i odakle da počnemo komentarisanje. Internet - zakonom garantovano ljudsko pravo! Ne zabrana šetnje, ne preseljenje nehigijenskih naselja... Uh. Bolje da ništa ne pričamo."

Izvor: Domino magazin

:wave:

Daj secer i vodu:wall::wall: Malo je falilo da ponovo odvalim onu klasicnu ''Gde mi zivimo'', ali onda se setih da je to samo u Finskoj, nije svuda po Evropi (citaj -tesi se)

Nije svuda ali mi taj 1mb/s placamo koliko je u ostatku evrope mnogo brzi paket, tako da uff. :)

/sarcasam on
da, ali mi imamo mnogo bolju fudbalsku reprezentaciju...
/sarcasam off

Kod nas je zagarantovano samo da ce te drzava opljackati, nista drugo se ne garantuje.

Poslednja izmena od urednika:
Kod nas je najmanji problem izgeda usvojiti zakon po uzoru na napredne zemlje. Problem nastaje kada ga treba sprovoditi. Imamo malih problema sa tim delom.

Crsta ruka!:smackbum:
SVE JE RESENO.

Kada sam presoa iz prethodne firme u novu pre 3 meseca svi su mi govorili: GDE CES TAMO, TAMO SE MNOGO RADI.
Sada kada ja primam platu i radim ko crnac svi me zovu da pitaju kako mi je na novom poslu, a bivse kolege i dalje ne primaju platu i ne rade "nista".

Poslednja izmena:
Uplasi me najgore sa naslovom teme :d

Pomislio sam da ce kod nas da donesu zakon da su svi OBAVEZNI da imaju internet.

Sledeci put naslovi to kao: Pristup internetu obezbedjen po zakonu, ili tako nesto.

Jedna od hiljadu tema koja pljuje po srbiji i kako mi nemamo ovo mi nemamo ono. Pocinjete da smarate.

Pogotovo one price kada ljudi pljuju provajdere jer ****ga nemamo internet ko u japanu...

mislio sam nesto ozbiljno ces da kazes ;)

Pa i jesam ozbiljan. El nemamo internet kao u Japanu? Nemamo. Ko nam daje internet? Provajderi. Pljuj po provajderima, kratko i jasno. Zato što mogu, a neće.

Wow otkrili ste ameriku. Jao pa mi nismo najbogatija zamlja na svetu, takodje nismo najveca zemlja na svetu niti smo tehnoloski najnaprednija zemlja na svetu. WOW! moj svet se rusi...

Wow otkrili ste ameriku. Jao pa mi nismo najbogatija zamlja na svetu, takodje nismo najveca zemlja na svetu niti smo tehnoloski najnaprednija zemlja na svetu. WOW! moj svet se rusi...

Čekaj malo...kako to misliš NISMO:trust:Od davnina je poznato da su Srbi nebeski narod, da su Srbi jeli viljuškom dok su švabe jele rukama kao svinje...jel ti to nije dovoljan dokaz da JESMO najnapredniji:d

Kako ocekujesh da se neshto promeni ako ne pljujesh po onome shto je loshe. Naravno pre toga podji od sebe, tj to se podrazumeva. Ali ono shto je bitno je cinjenica da bolje nece biti samo od sebe. Mora da se stavi do znanja da nismo zadovoljni i tacka :smash:

s' poshtovanjem JA:smoke:

http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=212248

Nakon dvogodišnjih investiranja, Urugvaj je uspeo da postane prva zemlja na svetu koja će snabdeti sve učenike osnovnih škola laptopovima. Ovo ostvarenje je deo programa Ceibal, projekta koji ima za cilj tehnološko opismenjivanje stanovništva, kao i širenje zastupljenosti PC računara i internet pristupa gde god je to moguće. Tokom 2007. je kupljen oko 380 hiljada XO laptopova od OLPC (One Laptop Per Child) organizacije, a nakon toga je nastavljeno sa investicijama i planira se da u budućnosti ovim programom budu obuhvaćene i srednje škole, ali i obdaništa. Za potrebe ovog projekta je južnoamerička država potrošila manje od 5% svog ukupnog budžeta za potrebe obrazovanja, te tamošnji predstavnici kažu da u relativnom smislu ulaganja nisu bila previše visoka, naročito ako se uzme u obzir šta će se zauzvrat dobiti.

:S:

Mi smo, doduše, uveli povratne knjige za prvake i potrošili verovatno trogodišnji budžet za obrazovanje...

Poslednja izmena:
E sad je dosta, ne mogu vise ovo da citam, ne pomaze ni secer ni voda, samo da se selim. Ajde nekako Finska da prodje, razvijena evropska zemlja, progutacu nekako, ali Urugvaj... Pa do danas sam mislio da oni jos uce skolu po sumama i mestima gde su se sukobljavali Alien i Predator, a vidi ti. Ostavise nas u mraku. Pa jos malo pa smo najgori. Kod nas kad podneses zahtev za ADSL ili neki Wireless ako ga dobijes posle tri meseca pun si srece i hvalis se kao da si dobio stan, bez obzira kako radi, da li radi, prekida, ne prekida, ne bitno.

Slazem se upotpunosti.

Nazalost ali je tako.

@Mustang

E ajde zadrzi lazni patriotizam sa sebe ok? Ja ne mogu reci da je Srbija super zemlja jer je dno dna u svemu, medjutim meni to uopste nije problem jer sam se davno pomirio sa time da smo siromasna zemlja kojoj ce trebati godine (i promena mentaliteta) da dodje na neki normalan nivo, meni je stvarno jedina stvar koja smeta to sto smo mi umislili kako smo najbolja zemlja koja je ikad postojala.

Edit

@Bishop
Dzaba nama sto smo prvi jeli kasikom i viljuskom dok su na dvorovima po Evropi jeli rukama i nogama kada je sada 2009. i situacija je obratna, nikad se ne gleda sta je nekad bilo nego kako je sada.

Poslednja izmena:
*** ljudi, od jedne bezazlene teme cete napraviti gradjanski rat. Prvo, za Finsku me i ne cudi jer je ona jedna od zemalja sa najvisim zivotnim standardom u svetu. Normalno je da zele da se sve vise i vise unapredjuju. Drugo, je l' moguce da ima jos toliko zaslepljenih ljudi koji misle da smo mi nekakva (vele)sila. Na stranu patriotizam, sagledajmo cinjenice realno. Kao sto neko vec rece, mi smo dno dna, sa malim sansama za neki veci napredak. Cak bih rekao da vece sanse ima "Ojachali kolega" da onaj unakazeni lap-top vrati u perfektno stanje (i to sa svojih deset prstiju i delovima sa auto-otpada). :)

P.S. Eh, da su nam na vlasti makar oni iz Urugvaja.

Koliko ja znam ovom nasem lelekomu zvrje u prazno 2 linka, mi koristimo samo 1 i to minimalno, valjda ga cuvaju da se ne pregreje.:D

Poslednja izmena:
@Mustang

E ajde zadrzi lazni patriotizam sa sebe ok? Ja ne mogu reci da je Srbija super zemlja jer je dno dna u svemu, medjutim meni to uopste nije problem jer sam se davno pomirio sa time da smo siromasna zemlja kojoj ce trebati godine (i promena mentaliteta) da dodje na neki normalan nivo, meni je stvarno jedina stvar koja smeta to sto smo mi umislili kako smo najbolja zemlja koja je ikad postojala.

Molim bez tih pausalnih prica "lazni patriotizam", sta ti uopste znas? Ne umes ni moj post da procitas, realno.

Jedini ljudi koji nece da prihvate da nismo najbolja zemlja na svetu su oni koji je pljuju jer (zamisli molim te) nemamo jos uvek po kucama 100Mb internet, ni robote koji nas opsluzuju. Spustite se na zemlju. A takvih koji lebde na mesecu je pun forum. To su oni koji vise pljuju provajdere i srbiju kada dobiju 2x brzi net, nego kad ne dobiju nista.

Čemu politika na IT forumu?

Sve je to zato sto onaj ko treba da misli o razvoju pismenosti i tehnologije u Srbiji, verovatno razmislja o svom dzepu i to ne malo i sporedno, nego samo o tome i samo je tome posvecen i nicemu drugom.
To nema veze sa patriotizmom nego sa lopovlukom i nepismenoscu glavesina. Bilo ko sa ovog foruma moze da predlozi da se npr u srbiji nekim zakonom ili podzakonskim aktom obezbedi internet za svakog po nizoj ceni nego trenutno. Verovatno bi se skupilo i dovoljno potpisa za takvu inicijativu, ali onaj odozgo koji odlucuje i koji je saznao skoro za mobilni telefon ce da razmisli i kaze - ''Sta ce nam internet, to kvari decu'', ili - ''Pa kako cemo onda da uzmemo pare od telekoma za univerzijadu u BG'' ili nesto tako jer za mnoge Tito jos nije umro i auto je luksuz i sl.

:D:d E sad si me slatko nasmejao, ovo za sapun ti je odlicno.

Vrh Dno