Šta je novo?

i5 - 750/760 overclock

borab

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
860
U prilogu saljem osnovne postavke biosa za P55-Ud5 plocu. Jedan od magova oc-a ce, siguran sam, editovati post i lepo objasniti uspesan overklok ovog procesora. U excell tabeli su neki uporedni moji testobi Q6600 i I5-750.
Samo da uzmem peskir i vracam se na thread.

Jos par slika.

Koliko si uspeo da poteras maksimalno 750 cime ga hladis i koliko ti se greje. kod mene je P55M UD4 i 860 ali nisam uspeo jos da ga poteram stabilno na 4G iako idem sa vodom

Koliko ja vidim 750 vredi jedino uzeti zbog SuperPi testova, sve ovo ostalo je u akademskom nivou razlike za starim Q6600

Koliko ja vidim 750 vredi jedino uzeti zbog SuperPi testova, sve ovo ostalo je u akademskom nivou razlike za starim Q6600

Ima se moze se.
Ostali koji se nosite mislju da zamenite svoje stare quadove, odustanite na vreme.

Boro,ti si imao finu konfiguraciju,eventualno da si zamenio svoj Q6600 za Q9550 ili jos bolje Q9650(mnozioc 9) i 4Ghz bez problema...nego,zanima me kakve su ti temperature pod opterecenjem sa TX3 ?

Boro,ti si imao finu konfiguraciju,eventualno da si zamenio svoj Q6600 za Q9550 ili jos bolje Q9650(mnozioc 9) i 4Ghz bez problema...nego,zanima me kakve su ti temperature pod opterecenjem sa TX3 ?

2.6Ghz
ler/wprime 26C/55C

3.4Ghz
ler/prime 39C/62C

Kasnije cu da teram na vise, samo da udjem u teoriju I5 Oc-a.

Sta da ti kazem. Naseo sam na odlican marketing Intela, ko mladi majmun.
Posle onog, mozes da se kajes, al slaba vajda.

Poslednja izmena:
2.6Ghz
ler/wprime 26C/55C

3.4Ghz
ler/prime 39C/62C

Aj sad da se i ja pravim pametan ali jedina mudrolija je HT kod i7 serije, ostalo je skoro isto, jel tako?

2.6Ghz
ler/wprime 26C/55C

3.4Ghz
ler/prime 39C/62C

Pa, jel' oce to na vise od 3,4ghz???

Aj sad da se i ja pravim pametan ali jedina mudrolija je HT kod i7 serije, ostalo je skoro isto, jel tako?

Tako ste i Vi na benchmarku napisali.
Citat"
Za potrebe Lynnfield procesora Intel je kreirao novi LGA1156 socket, a već iz same oznake je jasno da novi procesori imaju manje pinova. Manji broj pinova se automatski povezuje i sa manje funkcija procesora, ali smo već rekli da se u osnovi Lynnfield jezgro ne razlikuje od Bloomfield-a. Ipak, DMI interfejs je manje zahtevan od jednog (ili dva) QPI linka, ali ono glavno je u stvari primarna stvar koja razlikuje dva jezgra. Dakle, Nehalem (Bloomfield) jezgro poseduje integrisani tro-kanalni memorijski kontroler, dok je kod Lynnfield taj kontroler modifikovan u standardni DDR3 dual-channel kontroler. Dakle, memorijski protok je teoretski smanjen za trećinu, što bi trebalo da bude dovoljno da napravi jasnu razliku u performansama između procesora sa dvo-kanalnim i tro-kanalnim memorijskim kontrolerom. Tako je upravo ovaj detalj glavna alatka za stvaranje razlike između novog Core i7 870 modela i starih Core i7 modela sa 9XX oznakama. Ukoliko se pitate koja je razlika u odnosu na Core i5, to je vrlo jednostavno. Sve osnovne karakteristike su iste (naravno, uz varijacije u radnom taktu), sem da kod Core i5 procesora HyperThreading opcija nije aktivna. Tako Core i7 8XX modeli poseduju 8 logičkih jezgra, dok Core i5 poseduje standardnih četiri. Već sa prvim Nehalem testom smo uporedili Core i7 920 sa i bez aktivnog HyperThreading-a i zaključili da razlike definitivno ima u veoma aktivnim multithreading testovima, ali da sa druga strane ta razlika ipak nije toliko velika da bi se oko toga „gubio san“. Naravno, kada dođemo do tabele sa rezultatima, videćemo kako se sve to preslikava u brojke, ali za sada da nastavimo sa novitetima."

Evo jos malo pomoci Borab-u oko sintetickih testova
CB10 (Rendering x CPU) i Nuclearus

Sustina price, koju sam probao i u realnom radu i uporedio je sa dva drugara
(jedan ima Q6600@3800mhz i radu u Maxu i Photoshopu dok drugi ima q9550@3750mhz i radi u Lightwave-u i AutoCad-u)
AutoCad, Max, Lightwave, HD render i sve drugo sto prepoznaje razliku u odnosu na stare quadove, veci FPU/ALU i sve sto vidi razliku u memorijskom protoku na stare quadove u realnom radu ce te ipak biti nagradjeni za ulozeni koji Euro vishe u odnosu na njih.

Opet sa druge strane nista vise pametno od CPU za socket 775 nece izlaziti, DDR2 ce biti samo skuplji od DDR3 u nekom narednom periodu,
a 1156 je socket za koji ce u narednim mesecima biti i veci izbor CPU, DDR3 sa manjim latencijama ...

Ako vec neko ima neki Q6xxxx Q8xxxx Q9xxxx slazem se da je diskutabilno koliko ima smisla kupiti i5/i7 1156, ali i tu ima veliko ali, ali otom potom,
ali ako treba kupiti neku novu konfiguraciju i jos da neko zeli Intel Quad nevidim nikakav razlog za bilo koje stare kombinacije Intel Quada.

Prevedeno u real world of money:
(uzeo sam u obzir komponente koje bi po nekom pravilo trebalo i morale da se mogu u nekim normalnim granicama clockovati)

P45 Motherboard - 10000-14000 din.
DDR2 - 2x2GB 1066mhz CAS5 7000-10000 din.
CPU:
Q9550 17000-18000 din.
Q8400 13500-14000 din.
Q6600 (polovan 10000-11000 din. i diskutabilne OC mogucnosti)

....
P55 Motherboard - 12000-16000 din.
DDR3 - 2x2GB 16000 mhz CAS7 8000-10000 din.
CPU - i5 750 17000 din.

Naravno na Vama je da procenite sami sta Vam je isplativija i bolja kupovina.

Prilozi

Poslednja izmena:
Pa i AMD Phenom II 955,965 procesori nemaju trokanalni ddr3 ali su zakon za ovaj i5.Znam da ce mi moderatori mozda obrisati ovaj post ali ne mogu da se suzdrzima a da ne kazem da je i5 golo ..... i jedno veliko razocarenje.

Pretpostavljam da radish render, cad, max i tako to sa tim AMD-om ?
Ispravi me ako gresim.

A sto se tice igranja, glupih sintetickih testova bilo kakva dalja prica o i quad AMD/Intel je apsurdna, posto ces igrati i sa PII550 i sa E8xxx u 99% slucajeva isto tako dobro kao i sa bilo kojim quadom na recimo slicnim ili istim frekvencijama pod uslovom da imash dobar GPU

P.S. Nema ni I5 trokanalni memorijski kontroler, ali opusteno samo

Poslednja izmena:
Slazem se sa tobom u potpunosti ovo sto se tice igara e sad ima nekih igrica koje zahtevaju tj.koriste sva 4 jezgra ali nebitno.Ne bavim se renderom ali mam komsiju koji je inzenjer arhitekture pa neke vece poslove koji zahtevaju render i po 2,3 dana odradi kod mene.Kaze da mu je 2-3 puta brze da odradi to kod mene nego na njegovoj masini ima Intel E-8500.
Mozda me nisi razumeo ja sam upravo to i reko.Nema ni AMD PhenomII 955,965 trokanalni DD3 kao i sto nema ni i5 ali je zakon za njega.A uz to je i jeftiniji.

Pa i AMD Phenom II 955,965 procesori nemaju trokanalni ddr3 ali su zakon za ovaj i5.Znam da ce mi moderatori mozda obrisati ovaj post ali ne mogu da se suzdrzima a da ne kazem da je i5 golo ..... i jedno veliko razocarenje.

Hm, pa svaka roba ima svog kupca. Koliko god da je los procesor, meni se cinio kao najbolja moguca solucija kao upgrade sa AMD Athlon 64 X2 5200+. Cene koje je hohoya stavio u gornjem postu tacno prikazuju moju dilemu pred kupovinu. Nisam male pare dao, ali sam za sada jako zadovoljan pruzenim. Nadam se da se tvoje iskustvo sa i5 ne temelji samo na clancima i postovima na ovom i drugim forumima. Nisam pratio hajp pred izlazak ovog cpu-a, tako da se nisam ni razocarao, a razlika izmedju ovog i prethodnog procesora je - nebo i zemlja.

Nego da se vratim na temu...

malo sam i ja testirao temperature sa prime-om (4 sata je vrteo):

ler / prime 35C / 73C

...inace mi procesor radi na 4GHz (20x200Mhz) 1.35V CPU

E sad, linx mi ne prolazi :S:, ali da sad ne pocinjem pricu o tome kolika mi je stabilnost potrebna, bla, bla, bla... masina mi nije pukla ni jednom (cak i na manjem naponu).

Evo i par SS bez OC i sa OC-om (CPU i GPU). Nisam profesionalni overclocker :p i podatke koje dajem ne uzimajte zdravo za gotovo :d

Prilozi

• bez oc.jpg
    bez oc.jpg
    294.2 KB · Pregleda: 171
  • oc sve 2.JPG
    oc sve 2.JPG
    206.5 KB · Pregleda: 154
Poslednja izmena:
@PHENOM II:

Ti si baš uveren da je AMD bolji? Jeste ali samo u low end i mid range segmentu, testovi su pokazali da ga intel u svim ostalim segmentima bije, tako da dalja diskusija nema poente. Intel jeste skuplji, ali ne čini procesor celu platformu, seti se samo problema sa nForce čipsetima i nekompatibilnostima, lošim drajverima za ACHI za SB710 i brda drugih "gluposti" koje mogu da te zadese. Lično nemam ništa protiv AMD-a, čak štaviše imam 2 mašine bazirane na AMD procesorima, i odlično služe svrsi.

Kao što je neko rekao pre mene, svaka roba ima svog kupca.

Intel nema svoju platformu.Xexexeeex.Bolji je PII 965 od i5 o kome se govori u ovoj temi i tu nema sumnje.I ako je AMD bolji u low i mid segmentu u kojim to ostalim segmentima Intel bije, ostao je jos samo jedan high end segment ako se ne varam,znaci kad malo bolje sagledas stvari AMD je u sustini taj koji bije.nForce chipset nije produkt AMD-a vec Nvidie.

P2 965 bolji od i5? testovi i linkovi ka njima, ako ih pak nema, onda nema diskusije....

Postoje low end, entry, mid range, high end i enthusiast. AMD je bolji u boldovanim segmentima, mada mu se i pozicija u Low end-u poljuljala pojavom E3x00 serije.

Ni AMD-ovi čipseti ne cvetaju po pitanju kompatibilnosti za nas koji tražimo nešto više od grafičke kartice u expansion slot-ovima.

Pa gledaj malo po forumu pa ces da vidis evo u ovoj temi bas mozes da vidis kolko stabilno moze nahvaljeni i5 stabilno na vazduhu a vec u ovoj koliko AMD i to 955
http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=212208
Nemas potrebe da ides daleko kada su ti odgovori tu ispred nosa.Ne vidim zasto davati vise novca za gori proizvod.

Kolko je to stabilno?:trust:

A zaboravljaš činjenicu da je i5 bolji klok za klok? Nađi test koji govori suprotno.

EDIT:
[YOUTUBE]http://www.youtube.com/watch?v=4f-9Bd4Mmzk[/YOUTUBE]

Poslednja izmena:
Phenom II jesi ti zadovoljan sa svojim procesorom? Ako jesi onda ne vidim sta zelis da isteras? Gde god se pominje intel ti uleces sa pricom o amd-u kako je bolji. To sto ces naterati da neko misli kao ti neces promeniti karakteristike procesora :) Znamo svi sta je sta i sta je bolje tako da..

Prezadovoljan sam svojim procesorom.PA i ti evo isto uleces u temu i branis Intel jer ga i sam posedujes.Bas mene briga sta ce ko da misli ja znam sta ja mislim i znam sta je u ovom trenutku najbolja kupovina.Odnos cena kvalite je na strani AMD-a.A ovi testovi koji su otvorili ovu temu su samo jos jedan dokaz da Intelova propaganda i marketing cine cuda sve dok se njihovi proizvodi ne pojave na trzistu i dokazu suprotno.Bolji klok za klok mozda samo sto ne moze da ga isprati u max air OC to je jedina mana.

Poslednja izmena:
covece ti stvarno zivis u nekom svom svetu! :) Jako si naporan i po tebe se nadam, da imas kvalitetu i smislenosti postova, srazmeran broj godina :) Argumenti tipa: Moj komsija renda kod mene i VI STE ZABLUDELI su vrhunski! :) A sto se teme tice, postoji review i5-ice i na benchu i po netu gde god pozelis pa pravac domaci :)

CCCCC....nijedna od ovih nazovi recenica nema smisao.Nerazumem te nista ajde ponovo sve od pocetka.Govori Srpski brate da te ceo svet razumem.Ovo totalno out.Xexexxxe.Ali dzaba sve to,nista od toga nece dokazati ono sto se pricalo proslih meseci.Sve samo prazne price i lazi.

Fenome 2, ponašaš se kao dete od 5 godina... ali iskreno.

Evo testa, gde se vidi mala prednost 965BE u odnosu na Q9550, ali ne zaboravi da 965 radi na 3.4GHz, i da mu je OC potencijal do nekih 3.8GHz, za razliku od Q9550 koji ide i malo preko 4 GHz na vazduhu...

A sad pukni od muke, ili vodi ljubav sa svojim fenomom....

EDIT: Ne zaboravi da je TDP 965-ice tričavih 140W, za razliku od 95W za Q9550. Baš me zanima šta to AMD nudi bolje?:trust:(sem sirovog guranja megaherca, kao što je intel radio sa preskotima)

Poslednja izmena:
@Phenom II
Pa gledaj malo po forumu pa ces da vidis evo u ovoj temi bas mozes da vidis kolko stabilno moze nahvaljeni i5 stabilno na vazduhu a vec u ovoj koliko AMD i to 955
http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=212208
Nemas potrebe da ides daleko kada su ti odgovori tu ispred nosa.Ne vidim zasto davati vise novca za gori proizvod.

@Phenom II
Odnos cena kvalite je na strani AMD-a.

Pre ovoga si imao dva screenshota ispred nosa, ovog nikakvog i glupog i skupog i5 koji uopste nemoze da se clockuje, pogotovo nemoze na vazduhu da se clockuje,
pa onda jos su nam svima izgoreli socketi i procesori posto se grozno greje itd. ...

Niko od vas koji ste clockovali Phenom II nije stavio HW monitor/Realtemp da pokaze min/max temperaturu prilikom testiranja nemora biti LinX/Prime/OCCT dovoljno je Nuclearus i CB10 multi CPU render, eventualno neki x264 render
Ako treba odradicu i to, nekako cu se vec snaci za Phenom 955/965 MSI GD-70 , u ovoj mojoj ekipi svasta moze da se nadje ;-)

Vise novca za gori proizvod ?! Zanimljivo ! (mada nebih ovde dalje ulazio da li je gori ili bolji proizvod)
Pogledaj koliko kosta tvoja MB i CPU pa onda reci da je i5 daleko skuplji ili da kosta vise para ili sta god vec.

Phenom II 955 - 14500-15000 din.
Phenom II 965 - 16000-17000 din.

MSI GD-70 - 14500-15000 din.

P55 Motherboard - 12000-16000 din.
CPU - i5 750 17000 din.

@Phenom II
Intel nema svoju platformu

Uhh, pa ako Intel nema svoju platformu onda ja nebih znao ko ima

@Phenom II
Ne bavim se renderom ali mam komsiju koji je inzenjer arhitekture pa neke vece poslove koji zahtevaju render i po 2,3 dana odradi kod mene.
Kaze da mu je 2-3 puta brze da odradi to kod mene nego na njegovoj masini ima Intel E-8500.

Ehh te komsije, oni su chudo.
Da si rekao da komsija ima Q8400 onda bih se vec zabrinuo za Intela i to da je tvoja masina 2-3 puta brza od njegove u CAD renderu,
ovako nevidim uopste smisao poredjenja E8500 koji je Dual-core CPU sa bilo kojim quadom AMD/Intel

Ali ...
neka komsija kupi tog Q8400, ili jos bolje i5/i7 platformu (mada bih je preporucio i5/i7), jer taj i5/i7 ce biti dobar iz vise razloga ...
jer recimo ti sutra pocnes da se bavish isto CAD-om, MAX-om ili necim slicnim, neces morati daleko da idesh,
nego mocis ces da odes kod komshe i da izrenderujes 30-50% brze udnosu ta tvoj AMD,
a ako i kupi tu i5/i7 platformu i njemu ce biti lakse u zivotu jer ce mu sve u odnosu na stari E8500 (Coreduo) biti neuporedivo i brze i lakse zivotu

@Phenom II
Ali dzaba sve to,nista od toga nece dokazati ono sto se pricalo proslih meseci.Sve samo prazne price i lazi.

Vrlo je prosto sto se ovoga tice, odradish Nuclearus, x264 codiranje, CB10 ili sta god vec gde se trazi FPU/ALU CPU-a (bilo bi idealno da odradish neki render u CAD-u, MAX-u, Maya-i, Lightwave-u i slicno pa da taj neki file posaljesh nama da i mi probamo kako ide taj render na i5/i7)
i izlinkujesh nama svima da vidimo kako to samelje i5/i7 i mi kazemo... /respect, covek bio u pravu.

A i ovo drugo je isto vrlo prosto, nadam se da ti, kao ni niko drugi nije ocekivao porast performansi i5/i7 u odnosu na stare Intele od 100-200%,
jer ako se dobro secam ni AMD nije imao tako nesto kad su izisli novi Quadovi AM3, ti ces me naravno ispraviti ako ja gresim, thx.

Sumasumarum:

Niko nekaze da je AMD losh, cak sto vise dobar je i vise nego dobar, i ti imash pravo i da ga volish i mazish i pazish i da ga zoves Djole, i to je tvoje pravo i ja ga postujem, cak sto vise reci cu jos jednom imash xtra CPU/MB,
ali ... u ovoj nekoj globalnoj prici to jest u tom ozbiljnijem radu je losiji od Intela i to je to kako god da gledash testirash (clock na clock pa cak i manji clock na veci clock) itd.,

Sto se tice OC-a oba CPU-a su ajmo reci tu negde (naravno pricam za hladjenje na vazduhu).

P.S. Ovo cu reci samo jednom i samo tebi: Drugar ima MSI GD-70 i Phenom II 955@3800 sa kojim sam sve ovo i poredio, sa novim/chisitm Windowsima, driverima i programima, iste graficke, isti HDD-ovi, ista memorija, i zbog toga sam sve ovo i pricao sto sam pricao, ali molim te nemoj nikom reci, thx

Poslednja izmena:
Da se vratimo malo na temu koja je vezana za overklok kod mene je 860 (poteran na 4.2G sa vodom,) sto nije velika razlika osim HT i osnovnog kloka. Po meni je problem u tome sto se ovi novi procesori vise greju, sto kaze erdelja on je poterao proc. na 4G ali ako pusti Linx to nece proci jer se mnogo greje, sto je i normalno jer su strpali i mem. i PCIe kontroler u proc. da bi pojeftinili ploce, a ujedno vise zaradili a nas ogranicili sa OC , vazdusni kuleri tesko da mogu da se izbore sa ovim temperaturama. Ne znam zasto je 870 toliko skuplji ali sigurno postoji neki zec. Erdelja za tebe podigni jos malo napon i skew na 50ps ako mozes, ali ne znam koliko je taj napon zdrav za 24/7 za 45nm. Borab probaj Linx ali koliko sam ja probao tu ti je negde limit za 24/7 upotrebu stabilan rad i da ne degradira tokom vremena. Erdelja koji ti je kuler

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno