Šta je novo?

WD diskovi i crkavanja

Klikni na "Overview" da vidimo sta tamo pise...

Poslednja izmena:
Jel ti to mene zahebavas...:D ja za svaku sliku moram flash da saltam sa jednog kompa na drugi :mad:
Edit: sutra cu:)

Poslednja izmena:
Jel ti to mene zahebavas...:D

Sto bih to radio. :) IDE hardovi od WD-a su u principu bili dugovecniji od njihovih SATA diskova (imam jos uvek 3 komada od 120GB koji su isto 5-6 godina stari i rade ali 2 vec imaju po koji bad sektor.), ali ako je taj hard tako bio izraubovan kao sto si napisao kad si ga dobio cudno je da nema problematicnih sektora. Mister Mrva je dobro rekao. Ima sigurno ali nece da ti pokaze ;)

Poslednja izmena:
Pa pise sve na 100% (i performance i healthy), a najzanimljivije je ona prepostavka kolko ce da radi (over 1000 day-s):d

svoj prvi računar sam kupio 2001 tada je unutra bio maxtor 40GB, crkao je posle godinu dana, par dana nakon isteka garancije, jednostavno sam ugasio uveče računar i ujutru se više hard nije video, tada sam pazario maxtor 80GB i nakon 2 nedelje počnu da se pojavljuju bs enormnom brzinom tako da za 3-4 dana nije više mogao ni win da se digne, odnesem ga na reklamaciju, dobijem drugi i donesem ga kući, ugradim ga, pustim instalaciju ali kad je trebalo da krene sa kopiranjem fajlova za instalaciju dobijem bsod, odem nakon 3 sata nazad do prodavnice gde sam ga kupio vratim, sačekam malo da ga probaju i dobijem treći, donesem kući sve bude ok, radi nedelju dana i mrtav, o5 ga odnesem na reklamaciju i pošto ih više nisu imali doplatim za 120GB seagate koji radi u istoj mašini i dan danas već 7 godina bez ikakvih problema. 2005 sam radio upgrade računara i pazario sam ASUS K7V880 u tad odmah dokupio i 160GB WD AAJS. Odlučim se za kupovinu novog računara prošle godine i kupio sam 250GB AAKS 16MB. Tako da sam prebacio 160-tku u novi ps i dodao 250-tku na koju je instaliran win i stavljaju se igre ima dve particije. 160-tka takođe ima dve particije jedna za internet download a druga za lične podatke. 160-tka radi kao sat a 250-tka sam primetio u poslednje vreme da kad krenem neku veću ili ti zahtevniju aplikaciju npr igru, corel, adobe počeo je da se čuje kao kad se pali računar, kao da zalaufa iz nule hdd. Defregmentaciju nisam radio nikad na ova dva harda dok na Seagate ni sam ne znam koliko puta. Tako da gde je tu balans?

Brate, 3 falichna HDD-a za redom? :zgran:
Al neka, bar te je Seagate posluzio;)

Jedno pitanje u vezi SMART parametara, za recimo WD od 640GB reallocated sectors za worst pise 200 (i value) a za threshold pise 140, dok na od 40 GB pise worst 253 (i value) a threshold 9?!?

Moze malo objasnjenje za ove 2 slike.
U pitanju je WD green 1Tb.

Jedno pitanje u vezi SMART parametara, za recimo WD od 640GB reallocated sectors za worst pise 200 (i value) a za threshold pise 140, dok na od 40 GB pise worst 253 (i value) a threshold 9?!?

Da ponovim pitanje, moze objasnjenje?

200 = 253 = 0 realociranih sektora. Kako broj tih sektora raste ovaj smart parametar se smanjuje i kad dodje do threshold vrednosti smatra se da je disk neispravan... Kod razlicitih diskova vrednosti se drugacije interpretiraju, a ti budi srecan dokle god ti je vrednost 253 odnosno 200 :)

Moze malo objasnjenje za ove 2 slike.
U pitanju je WD green 1Tb.

Ovo gore sam postovao pre 13 dana a danas mi se pojavio jos jedan !

Hard radi normalno ali pitanje je, da li umire polako?
Zanima me sta da radim zbog podataka na njemu.

Prilozi

• hdd.jpg
    hdd.jpg
    295.7 KB · Pregleda: 63
Imas jedan "slab" sektor na disku. Da, moguce je da umire, al i ne mora da znaci. Ako se pojavio jos jedan, onda je moguce da je pocelo sirenje.
Pa najsigurnije je da back-up ujes podatke sa HDD-a, cisto da si na sigurnom ;)

Ovo gore sam postovao pre 13 dana a danas mi se pojavio jos jedan !

Hard radi normalno ali pitanje je, da li umire polako?
Zanima me sta da radim zbog podataka na njemu.

Hard ti lagano umire, konkretno: prije 13 dana imao si jedan "Pending sector" (kandidat za realociranje), koji je vjerovatno u medjuvremenu crkao - to je sad onaj "Off-Line Uncorrectable Sector" ili ti "Bad Sector", najvjerovatnije, a u medjuvremenu ti se pojavio jos jedan "kandidat za realociranje" - sve ovo je znak da se hardu blizi kraj, mada, ne mora ni da znaci - postoji mogucnost da se sirenje bad sector-a zaustavi na nekom broju, i u tom slucaju tvoj hard bi mogao da radi godinama, ali... Sve je relativno...

Sto se tebe tice, predlazem da vec sada "pripazis" na podatke (citaj "backup-ujes"), a u medjuvremenu prati sta se desava sa hardom, ako se umiranje sektora nastavi, nema mu spasa, ako stane na nekoj cifri bad sector-a, recimo da ce raditi relativno pouzdano u buducnosti... :D

Nazad
Vrh Dno