Šta je novo?

GTX 275 overkill za C2D 6420?

vuk204

Čuven
Učlanjen(a)
18.08.2002
Poena
620
Razmisljam o kupovini GTX275 kartice, i interesuje me da li je ovekill za moj CPU?
U pitanju je C2D 6420 na def. taktu sa 4Gb Kingston mem. na 800.

Zvizni CPU na 3.2GHz (400x8) i biće ok.

Ta 8800GTS je overkill za E6420 na defu, mozes da mislis sta je tek GTX275.

Poslednja izmena:
Pa da, procesor ti je definitivno usko grlo. Razmisli o tome da ubodes tu neki Quad core ako mislis da iskoristis pun potencijal grafike

Svakako ces gubiti nesto performansi u odnosu na novije procesore, ali nece biti toliko usko grlo pa da se iz tog razloga premisljas.

Sa druge strane, definitivno je vrlo los trenutak za kupovinu skupe graficke karte. Nema sta posebno da se igra, a i to sto ima, u vecini slucajeva radi i na slabijim kartama. Kakav monitor uopste imas?

P.S. Prevideo sam da proc nije overklokovan... sve ovo vazi ako ga podignes na 3GHz.

Poslednja izmena:
Pa ima Asusa od 22", mislim da mu nije pametno da menja grafu sada, samo bi mogao da klokne proc, ali kako on hoce...

Samo ti overklokuj taj cpu na 3-3.2 i bice sve OK. Inace za sta ti to nije dovoljna 8800GTS? Crysis? JEDNA IGRA, a i ona ti sigurno radi pristojno.

Jedino sto je u pitanju 8800GTS 320MB, koja je doooosta sporija od GTS 512MB ;)

Ladno ne snimih da je u pitanju verzija sa 320MB...
Mozda je GTS250 za ~9500 din + klok procesora pravo resenje za prelazni period?

Hvala na savetima, posto nisam vican o/c, prvo cu pazariti novi proc, pa kad stigne nova genereacija graf. pada kupovina. Hvala.

Hvala na savetima, posto nisam vican o/c, prvo cu pazariti novi proc, pa kad stigne nova genereacija graf. pada kupovina. Hvala.

Za tvoj CPU ni ne moras biti posebno vican OC da bi dobio opipljive rezultate. Pogledaj uputstvo, pa polako...
http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=155925

Uglavnom samo treba da obratis paznju na:
Odnos MEMORIJE i FSB, da bude 1:1, tj bilo koji drugi, a da ne predjes 800MHZ da te ne bi memorija ogranicavala.
Podignes FSB na 333Mhz za pocetak. to ce ti dati 2666Mhz. Za taj takt ne moras podizati napon procesora. Zatim fino podesi memoriju na 1:1, pa podigni FSB na recimo 350MHZ. To ce ti dati 2800MHz. I za taj takt verujem da ti nece trebati podizanje napona procesora ili mozda za max +0.1V. Polako, imas uputstvo, pa polagano.
Prava stvar za tvoj CPU bi bilo 8x400Mhz=3200MHz uz memoriju na 1:1 tj DDR800. Napon CPU ces naravno morati podici za priblizno +0.2V
Sigurno imas nekoga u komsiluku ko je overklokovao ili nekoga sa foruma ko zivi u tvom kraju, a voljan je da ti pomogne.

Naravno cooler bolji od BOX coolera se podrazumeva, a vec neki tipa 15-20e zavrsava posao.

Poslednja izmena:
nemash neku plochu bash za obaranje rekorta u ocu, ali ja sam sa njom izvlachio nekih 480-490 (mozda mi je tad i memoria abila ogranichavajuci faktor, u svakom sluchaju trebalo bi da moze 450x8 to ti je 3.6ghz (maximum), obrati samo paznju da ga lepo ohladish i da moze memorija da radi na 900mhz. tako da nema potrebe da menjash cpu. pre par dana sam se igrao sa jednim takvim i nagurao sam ga na 3.64ghz.

Imam isti taj procesor i već ga zadnjih dve godine držim na 3.2 Ghz stalno. Nemam apsolutno nikakvih problema. Inače max koji sam izvukao iz njega je 3.67 Ghz.

Lično mislim da ti je bacanje para da kupuješ novi procesor, bolje uloži te pare u bolju grafiku, a E6420 nasviraj na makar 3-3.2.

Ako hoćeš da budeš siguran bez dizanja napona morao bi da ti radi na 2.8 Ghz. Slobodno mi pošalji PM pa ću ti reći stabilna podešavanja za njega.

moj primer

Imao sam amd x2 5600 @ 3.1ghz sada imam intel [email protected], graficka u oba slucaja xfx9800gtx+
Prosle godine ista prica 9800gtx+ overkil za amd x2 5600+.
Ono sto mogu reci igre na obe konfiguracije (1280x1024) rade potpuno isto (bar ja ne vidim razliku). Razliku vide samo programi za testiranje gpu i cpu.

Konkretno skor AMD vs INTEL CPU je drastican u korist Q9550 dok skor GPU skoro pa izjednacen.

Prema tome overklokuj tvoj CPU i uzivaj.

Pozdrav

^Nije to bas tako, kazes da nisi primeti, nema tu sta da se primecuje odokativno, mogao si lepo da izvrtis Crysis, FarCry2, ili neki drugi realni gaming test pa bi onda video dali se primecuje ili ne, konkretnu razliku. Prilicno je primetna razlika u gamingu izmedju Intel conroe 65nm, 45nm procesora u odnosu na sve AMD procesore do PII, PII je dosta izjednacen sa intelovim procesorima kada su u pitanju gaming performanse u visokim rezolucijama i sa maksimalnim podesavanjima, kada se spusti rezolucija na i ispod 1680x1050 i podesavanja na srednju vrednost Intel pokazuje prednost u odnosu na AMD, isto tako je u prednosti kada su u pitanju RTS igre.

Inace CPU ako moze tako da se kaze postaje usko grlo i sam klok kada su u pitanju high end modeli grafickih karti 295GTX ili 4870x2, sto je karta slabija to je manje cpu zahtevna ili zavisna da bi dala svoj maksimum i uvek je bolje dati vise para za graficku kartu nego za CPU. Bilo koji Intel C2D procesor a da nije iz kategorije celerona je sasvim dovoljan za bilo koju graficku kartu i nece predstavljati usko grlo u odnosu na recimo i7 920 sa recimo 295gtx, bice za nekih 5-10% losije performanse sem ako igra nije optimizovana za Quad core procesore a takvih je jako malo. Za 5-10% losije performanse ne moze da se kaze da je CPU usko grlo, tako da ako komp sluzi iskljucivo za gaming, samo sto jaca grafika a cpu koji u kombinaciji sa plocom moze da se klokne makar za 30% u odnosu na fabricki kloko (3.2-3.6ghz)

Recimo da je budzet 600e a zelja da se sa tih 600e igra Crysis u 1920x1200 sve na max:
E5300 + Asus P5Q Pro + GTX295 + Crysis = 60fps cena oko 600e
i7920 + UD5 + GTX295 + Crysis = 65fps cena oko 900e
i7920 + UD5 + GTX260 + Crysis = 25fps cena oko 600e

Ovakakv odnos vazi iskljucivo kada su u pitanju maksimalna graficka podesavanja i rezolucije preko 1680x1050 sto je ustvari pravi gamerski ugodjaj i ono sto bi ustvari svako zeleo:) Veca razlika u procesorima sto se gaminga tice moze da se primeti pri rezoluciji 1280x1024 sa low podesavanjima, ali to je neralno i niko se nebi tako igrao.

Poslednja izmena:
Veca razlika u procesorima sto se gaminga tice moze da se primeti pri rezoluciji 1280x1024 sa low podesavanjima, ali to je neralno i niko se nebi tako igrao.

Zavisi, ja recimo volim da imam 250fps stabilno kad igram online (COD2/COD4), igram u 1024x768. Podesavanja su uglavnom low ili normal, kako bih dobio stabilnih 250 fps+ preglednost mi je bolja. U COD4 mi je ipak nije tih 250fps stabilno, normalno jer je zahtevnija igra, pa me interesuje koliko bih dobio ako bih uzeo neki q8400 ili recimo q9400 umesto ovog vec matorog e6300. Dakle nisam nasao test u kome se vidi kako skaliraju igre (konkretno COD4) u niskim rezolucijama i low/mid setovanjima, sa razlicitim CPU (dual/quad/intel/amd). Znam da je i ova 9600gt vec low end grafika, ali me interesuje da li bih dobio vise u niskim rezolucijama (1024x768), ako bih uzeo quad ili ako bih uzeo jacu grafiku (recimo gts250)?

Zasto 250fps kad ne mozemo da primetimo razliku vecu od 60fps?

Kako da ne...uostalom, probaj da igras sa 60fps i sa 250 pa posle kazi da li ima ili nema razlike.:wave:

ne znam za 1024x768 ali sa 8800gts 512mb, sto je isto valjda kao 250gts, sam imao 250 lock
(COD2/COD4) u 1680x1050, naravno sa pro cfg-om :D

Kako da ne...uostalom, probaj da igras sa 60fps i sa 250 pa posle kazi da li ima ili nema razlike.:wave:

Čekaj malo, koliko ja znam maksimum koji Grafička može da isporuči jeste 200Hz tj. 200FPS-a, a to mogu da podrže samo profesionalni CRT monitori.

Kakva je poenta 250 FPS-a kada LCD monitor može da prikaže 60?:trust:
Ja zato uvek palim vSync.

Ajde da pitam ovde da ne bi otvarao novu temu:

Da li bi neka graficka u klasi 4850 bila overkill za moj procesor koji ide na 2.4 GHz (ne moze vise zbog ploce).

Poslednja izmena:
@Benny
Da, proRazdignitas :p cfg

@chupo

Svako ko igra neki shooter online baziran na quake masini zna da se ide ili na 125 ili 200/250fps (vise od toga je 333/500 i na kraju 1000fps), i da se, zbog nacina na koji je engine pisan, tada ostvaruje bolja interakcija (igra deluje glatko, lakse se izvode neki skokovi, bolje se registruju pogotci itd.). Naravno, zavisi dosta i od konekcije (max packets):D

A, na nizim rezolucijama TFT monitori mogu da imaju osvezavanje i od 75hz (ja tako drzim na ovom mom kad igram).

Poslednja izmena:
@MixMasterMike
Bas lepo sto si postavio ovo pitanje, nisam hteo da idem toliko siroko i objasnjavam da i 1280x1024 sa low podesavanjima ima upotrbnu vrednost i nekima kao recimo tebi i populaciji koja igra pomenute igre preko neta presudnu vrednost kada je dobar gaming u pitanju. Dali su tih 250fps primetni u odnosu na 60 ili ne, totalno je nebitno, bitan je psiholoski efekat da kada ih imas sve je na svom mestu i igra moze da pocne bez nerviranja u pojedinim situacijama:)

Razumem tvoje pitanje, kao veteran online gaminga znam sta pitas i o cemu govoris. Ako uspes da poters tvoj CPU na 4ghz dobices to sto zelis 100% pre nego sa jacom grafikom. Jaca grfika donosi dobitak u zahtevnim igrama ali u sirovoj obradi tekstura na kojima nema ili je primenjeno jako malo efekata ne donosti toliko koliko bi mogao da zakljucis na osnovu nekih grafikona recimo uporednog testa 9600gt vs 275gtx.

Probaj na sledeci nacin. Nadji na netu ako ima bench program koji meri FPS u recimo COD4, setuj CPU na 2.4ghz provrti test sa podesavanjima koja koristis i zapisi rezultat, klokuj cpu na 3.2ghz i uradi to isto, procentualno razlika koju budes izracunao u odnosu na dva razlicita kloka moze da ti ukaze na to koliko ces dobiti sa 4ghz i E8400 procesorom. Samim klokovanjem tvog procesora dobices 250fps u COD4 ako si sada blizu te cifre, tako da sumnjam da ces nesto morati da menjas da bi postigo to sto zelis.

Ali ako klokovanje ne pomogne E8400 je po meni pravi cpu za tebe, lako se klokuije na 4ghz sa kulerom od 3000din. Sa quad core procesorima u pomenutim igrama neces nista dobiti, niti jedan fps vise u odnosu na E8400 kada ih setujes na isti klok.

Poslednja izmena:
@*******i

Ovaj e6300 nece vise od 3050mhz ni da cuje (to je samo za slikanje), tako da ga drzim na 2.9 za svakodnevnu upotrebu (kupljen je jos septembra 2006). Znam da je e8400 odlican proc, ali je preskup i jos dati 3000 din za neki dobar cooler da bi se izvuklo 4ghz, izadje oko 16000+ din. U svakom slucaju kad budem menjao uzecu neki quad (nekako mi se cini q9400), ili cu da sacekam prolece pa da vidim neku mainstream nvidia dx11 graficku da pazarim (a mozda bude i jedno i drugo:D)

^Svako prema svojim mogucnostim, Quad svakako nece skoditi:) Samo za dobra FPS u niskim rezolucijam jako je bitan klok i INTEL:D ako na to dodas jos neku dobru grafiku onda ces imati kompletnu gaming masinu kako god da je podesis i sta god da igras:)
Videcu kasnije da ti postavim sliku Crysisa 1280x1024 low podesavanja sa 2.6ghz u odnosu na 4ghz, cisto da vidis kakva je razlika i koliko donosi klok procesora u onome sto tebi treba;)

Evo razlike kada je procesor "debelo" kloknut u odnosu na defaultne vrednosti. Crysisa 1280x1024 low podesavanja sa 2.5ghz u odnosu na 4ghz. +30% prosecan fps i +140% minimum fps, veci klok dosta donosi u ovakvim uslovima rada bas tamo gde najvise treba a to je Minimum fps:). tako je i kada je sve na max podeseno.
25ghzvs4ghzcrysislow128.jpg

Poslednja izmena:
Moze li neko da odgovori na moje pitanje iz posta 21, hvala.

Evo razlike kada je procesor "debelo" kloknut u odnosu na defaultne vrednosti. Crysisa 1280x1024 low podesavanja sa 2.5ghz u odnosu na 4ghz. +30% prosecan fps i +140% minimum fps, veci klok dosta donosi u ovakvim uslovima rada bas tamo gde najvise treba a to je Minimum fps:). tako je i kada je sve na max podeseno.
25ghzvs4ghzcrysislow128.jpg

Bratac, koje ti napajanje gura ovu zver od racunara.

Ajde da pitam ovde da ne bi otvarao novu temu:

Da li bi neka graficka u klasi 4850 bila overkill za moj procesor koji ide na 2.4 GHz (ne moze vise zbog ploce).

Moze li neko da odgovori na moje pitanje iz posta 21, hvala.

To ti je ovaj E6320? Da bila bi overkill. Ja imam E4300 OC na 2,8Ghz (preko toga ne radi stabilno) i Gigabyte HD4850 sa Zalmanom i i dalje nemam one rezultate koje bih trebao u 3DMarkovima i igrama. Kartica se odlično klokuje ali dobici su zanemarljivi što je siguran znak da procesor gušu. Doduše tvoj CPU ima duplo više keša što se oseti u nekim igrama, ali i dalje nije dovoljno.

Kod prijatelja koji ima E6400 na 3,2Ghz je sve u redu pa bi rekao da meni fali nekih 300-400Mhz. Primetićeš da profesionalci koji testiraju igre uglavnom koriste klokovane I7 a pre njih je najčešći "alat" bio Q6600 na oko 3,6Ghz. :)

btw Igram se i testove vrtim u 1680x1050

Poslednja izmena:
@*******i

Odlicno, znaci minimalan fps je skocio:zgran: Hvala ti puno sto si uradio ovaj test:wave:

Nazad
Vrh Dno