Šta je novo?

AMD PhenomII 955 VS Intel Q6600

pa napredak je u integrisanom memorijskom kontroleru sto znaci da ce biti bolje optimizovan za rad sa DDR3 memorijom, bolje OC mogucnosti i sl. I jos nesto Q9550 je pre iX procesora bila TOP ponuda kao sto je sad i7 ali i5 nije nikako procesor koji se moze porediti sa Q9550 jer nisu u istoj klasi. za i5 bi mozda bio konkurent za predjenje Q9400 pa tek tu kada se uporedi moze da se kaze da li je uznapredovao ili ne. AQ9550 mozete porediti sa i7 procesorima... ako nista drugo, bar cenovni rang to govori (Q9550 je startovao sa 300+ eura a i5 750 sa cenom koja je ispod 200 eur). jel sad vidis gde je razlika i koliko je uznapredovao? :d

Jedno je sigurno AMD i ATI nema bolje kombinacije:p vec duze vreme ni jedna od ove dve firma nemaju hiagh end proizvode, sve sto nude kao najbolje je u pola cene konkurencije, jeste da perfomanse nisu upola losije, ali malo je bezveze da ne mogu da naprave prizvod koji ce biti kokurentan u svim segmentima. Sada su se jos i udruzili, kada su uvek drugi barem da budu zajedno:p:D
PhenomII 965 - 250e vs i7 950 -500e
4870x2 - 280e vs 295GTX - 450e

Ne vidim koliko je uznapredovao i akoi5 nije u klasi sa q9550,onda nije ni sa PII 955.To si sam rekao da i5 nije u klasi sa q9550.Njegova cena je takoreci ista kao i za phenomII 955 stim sto je i5 za nijansu skuplji do oba dva pomenuta.A to sto je intel naduvavao cene i prodavao q9550 po cenama visim nego sto su realne to je problem onih koji ga kupuju.Intel nikad nije imao usaglasen odnos CENA -KVALITET.Sad se on moze naci za nekih 160 eura.E u medjuvremenu se pojavio i7 u nekoliko varijanti od kojih je cenovno napristupacnija bila ona od nkih 23000 hiljade odprilike-i7-920.Ostale modele ljudi nisu ni pokusavali da uzimaju jer su bili papreno skupi.Konkurentsko trziste nije nudilo nista ozbiljno pa je Intel samo tako dizao ceni svojim novim proizvodim.E dok se on bogatio na i7 platformi cena q9550 je padala jer on polako zalazi u senku.I napokon javljaju se pII procesori i neka iole razumna konkurencija.Sta sad Intel radi,nema vise astronomskih cena.Javlja se model i5 za koji se i predpostavljalo da ce biti izbacen na trziste i ima odlicnu cenu.Odprilike kao PII 965 a i performansama su tu negde,Intel je za nijansu bolji.A sto se tice integrisanog PCI kontrolera to je sakacenje za i5 jer svako ko pokusa da na toj platformi upari dve grafe u sli ili crossfire nece imati dve karte koje rade PCIEx16 nego ce morati da se zadovolji sa dva PCIEx8 slota.Integrisani graficki kontroler kod i5 ne omucava sli ili crossfire rezim na X16.

Poslednja izmena:
@*******i: *******i, majke ti, po cemu su tebi PII 965 i i7 950 modeli koji mogu da idu ravnomerno na crtu jedni drugom? pa klasican i7 920 ne moze da se poredi sa PII 965 a kamoli i7 950.... sto se tice GTX 295 tu moram da se slozim sa tobom ali sama karta je brza od 4870x2 za nekih 20/30%...
i samo da dodam da je gtx 295 napravljena za one koji zele par hiljada 3D markova vise koje placaju skoro 150e :D

@ PHENOM II: jesi li dobio ubogog Q6600 i za koliko si ga dobio :d

U igrama je bolja 4870x2 od gtx295,mr gee fox pa zar ti nisi rekao da i5 nije u klasi sa q9550.Sto onda poredis PhenomII sa i7 smesno.A neki modeli i7 920 su se pokazali mnogo bolje od i7 950,naravno stepinzi su u pitanju i poredjenje izmedju njih za max OC.AAAA *******i,*******i ti samo potpaljujes vatru.Hahahah.

Poslednja izmena:
pa to je vec stvar rezije. Vec sam rekao da priznajem da je nV smislila nacin da otima ljudima pare koji su zavisni od 3DM kao ja od cigareta...

off: jel se ja to varam ili 3DM daje bolje rezultate sa nV u odnosu na ATi tj da je 3DM bolje optimizovan za nV karte. To se odnosi samo na 3DM, ne mislim na igre...

To stoji,ali ti ako nisi neki zarazeni OC i ako ti markovi nista ne znace i ne juris rezove.Pametnijii izbor ce biti ATI-AMD Radeon.Konkretnou ovom slucaju 4870x2 jer se pokazao kao bolji u igrama.Ima i on mane greje se podosta i veliki je potrosac samim tim sto su u pitanju dva GPU-a

Mozes li mi pokazati test gde je 4870x2 bolji od gtx295?

ATi izbegavam iz vise razloga: drajveri, grejanje, potrosnja (doduse ova moja trenutna karta nije ni malo manji potrosac od konkurenta 4890)...
Ja jesam ranije bio AMD fanboy (K7 period), ali po izlasku C2D i LGA775 nije postojao skoro ni jedan razlog da ostanem na AMD platformi jer je tada INTEL imao totalni primat na trzistu a amd je poceo da se priblizava LGA775 platformi tek na samom kraju kada je krenula da se razvija iX platforma...

Evo ne jedan nego vise testova u kojima se jasno vidi gde je bolja 4870x2 od gtx295,
http://www.benchmark.rs/Benchmark-testovi/Video-karte/AMD-Radeon-HD5870/Page-17.html
a da ATI odnosno danasnji AMD Radeon ima lose driver ja bi to reko ko Bora Djordjevic u jednoj pesmi."To je stari ofucan klise",da li ima nekog ko jos uvek veruje u tu smesnu izmisljotinu.Ja sam nekada na nekom svom racunaru imao ATI radeon 9250 nikad me driveri nisu zezali to je bilo mozda pre oko 4-5 god.Izmenjao sam dota grafickih imao i Nvidia grafe nije da nisam dobre su,ne dobre odlicne.sad ima jedno vreme vec 4870 nikad me driveri nisu ipalili.Neznam cemu toliko pljuvanje po ATI ako se zna da je nvidija bolja,zar ona svoju velicinu iskazuje i dokazuje tako sto pusta propagande.A sto se tice tih takvih gluposti Intel je skoro dobio po njusci i morao je da plati bas pozamasnu sumu zbog malverzacija i pretnja poslovnim partnerima da ne ulaze u saradnju sa konkurentskim AMD-om.

eh dobra stara ATI 9000 serija..... stvarno je bila odlicna i u to vreme bila je keva za FX5000...a u testovima koje si ti prilozio vidim samo da je bolja u CoD4 koja je vec bajata (2007) i koja je maximalno optimizovana tj nije toliko zahtevna, tako da sam rezultat gde je 4870x2 bolji je skoro pa zanemarljiv. jedina je razlika dal ces imati 130 ili 160 fps :D ja tu ne vidim razliku..... sama igra ne moze da izvuce svu snagu iz obe kartice tako da nemoj da te buni taj rezultat.....

Pogledaj testove u crysis-u. I u ovom testu, kao i ostalima, gtx295 je brza 10-15%. Jos jedna stvar, autor teksta je spomenuo da su ovo rezultati sa starim drajverima jer za prilike testa nije mogao da nabavi gtx295 :)

Koliko dezinformacija na jednom mestu.

Phenome 2, smiri strasti, AMD nema ništa što može da priđe core i7 1366 procesorima po performansama. Što se tiče i5-ice, stanje je malo drugačije, ali opet nije na strani AMD-a. i5 ima integrisan i PCI-e i memoriski kontroler, što znači da je po arhitekturi napredniji od AMD-a, a da ne pominjem da je 1156 ustvari "noviv 775", što znači da će imati jako dug životni vek (par godina).

Molio bi da se ATi vs. nVidia priča ostavi za neki drugi put, jer se ovde diskutuje o procesorima.

Ako ces tako 'jednostavno' da gledas, onda je AMD godinama bio arhitekturom ispred intela jer je imao IMC i nativni quadcore procesor :) Tako da si nastavio sa dezinformacijama, bar sto se tice dela o arhitekturi ;)

Poslednja izmena:
Pa spomenuo si memorijski kontroler kao prednost arhitekture a amd ga odaavno ima...

stvar je prosta sto se tice poredjenja PII i i5...po tome sto kaze @PHENOM II i5 je osakacen time sto ima pci-e kontroler integrisan...pa on je upravo po tome bolji od PII...ovaj ga uopste nema...to sto ga ima znaci samo da ce bolje raditi sa grafikom...tj.koliko sam ja tu skontao bolje ce komunicirati sa grafom...prosto receno...i5 ce biti cpu za siroke narodne mase...i direktni konkurent phenomima II

Ne znam ko se i kako izvlacio ali je za mene to pravi put. Kao sto mozes da vidis, pravi put napred koji je intel sledio ;)
Problem je sto su rano to uradili, nisu znali u sta se upustaju, dok je intel lepio dva dualcore procesora i isao na brute-force pristup. Dokaz koliko su uspeli da usavrse proces izrade ove arhitekture je odnos klokova e6600-e8600. Ulagali su u efikasniji proces i lupali zaradu na researchu starom nekoliko godina. Ako pogledas rezultate nehalema u odnosu na core arhitekturu sa iskljucenim HT-om, videces da je klok za klok, napredak relativno mali.
Tako da je amd izgubio dosta love na razvoj a nije mogao da novom arhitekturom isprati skaliranje performansi starije arhitekture. A ionako su zestoko inferiorni po pitanju budzeta + kupovina atija... Intel je odigrao mudro i kupio sebi vreme za razvoj nehalema. Cak je sa bloomfieldom kupovao dodatno vreme za razvoj lynnfielda i sada kada su smanjili troskove, mogu da rade sta hoce. Opet ce ulagati u proces nakon gulftown-a a amd ce morati ulagati u novu arhitekturu kako bi bio konkurentan klok za klok.

edit:znaci da lynnfield ima prednost u odnosu bloomfield zato sto ima integrisan pci kontroler? :) Koliko je prednost, toliko i nije jer (trenutno) sputava procesor sto se tice oc-a i ima samo 8x/8x konfiguraciju koja ce biti bottleneck u jakim sistemima tipa 2xgtx295...

Sto se tice tolerancije moderatora, po meni tema sa 'vs.' u nazivu ne bi trebala da postoji (ako su u pitanju tabori) jer raspravljanje sa fanboyima nema previse smisla.

Poslednja izmena:
@crossfire
Tema je sasvim ok i nema razloga da moderatori reaguju na bilo koji nacin. Nema vredjanja i ostalih gluposti tog tipa, samo malo dobronamernog provociranja;) i zdrave diskusije na temu Q6600 vs PII u malo sirem kontekstu. Sta je tu lose, nista, tako da moderatori mogu da kuliraju:D

@mr_gee_fox
Nesto si pogresno shvatio. Hteo sam da kazem da AMD nema high end procesor, jer da ga ima mogao bi da parira I7 platformi ali nema i to traje godinam tako. Sada je sa ATI-jem u braku koji isto tako nema high end kartu iz istog razloga u tom segmentu ne moze da prira Nvidiji. Ne secam se kada je zadnji put neka ATI karta bila najskuplja a ne moze ni da bude kada ATI najjaca karta ne nudi bolje performanse od Nvidia high end najjace karte. Imao sam prilike da se poigram jako cesto sa 4870x2 i 295GTX, razlika ko dupe i oko, stim da je 4870x2 jedno veliko beskorisno dupe:p

Sta god govorili u korist ATI proizvoda sve se manje vise svodi na to da konkurisu Nvidia kartama cenom a ne performansama i to je tako od pojave GTX8800, isto radi i AMD u odnosu na Intel. Mislim da su atijevci pojavom te karte u tom trenutku razmisljali da se lepo razidju i bave nekim drugim poslom (recimo proizvodnjom grejnih tela posto ATI karte i dan danas mogu da sluze kao grejalice), GTX 8800 je bila toliko superiorna i kada se pogledaju testovi u trenutku kada se pojavila, slobodno moze da se kaze ne dostizna za konkurenciju, tako je i bilo jako dugo vremena, neka se neko seti sta je ATI izbacio kao odgovor na GTX 8800, pa ono je bruka, karta nije mogal ni da pridje po performansama GTX 8800, bila je tu negde na pola puta:p

@PHENOM II
Markovi su samo pokazatelj sirove snage bilo koje karte, zato sto je to maksimalno optimizovan softver. Igre su odavno na strani Nvidije, takva im je poslovna politika, imaju neki dobar dil sa razvojnim timovima igara. Evo recimo najnoviji naslov i jako popularan Batman Arkham Asylum samo zbog fizike koju nvidija karte podrzavaju radi brze i lepsi je prikaz, sasvim dovoljan ralog za kupca da zaobidje ATI ako hoce maksimalni uzitak i mislim da ce stvari sto se igara tice ici u tom pravcu, sve vise igara ce nuditi mogucnost lepse grafike na Nvidija kartama kroz podrsku za fiziku koju nvidija ima na svojim kartama. Isto tako Crysis iz nekog nepoznatog razloga sve do pojave 5870 je radio uvek bolje na Nvidija kartama. Postoji jos jedan detalj a to su performanse SLI vs CF koje su debelo na strani SLI-a, iskoristivost druge karte je od 60-80% na i7 platfomi a u CF rezimu rada je ispod 60%:(

Poslednja izmena:
Phenome koliko godina imaš? :trust: Bez uvrede ali se ponašaš detinjasto.

X58 i 1366 brišu prašinu sa svim što je AMD napravio u desktop segmentu. Da ne govorim o tome da postoje X58 ploče sa 3x16 konfiguracijom pomoću nF200 čipa.

Što se ATi kartica tiče, 3Dmark (bilo koji) najmanje gledam pri izboru kartice, tako da to što drži rekord (u već matorom) marku, ne znači ništa.

Narocito ako je SLI na PCIEx8.Tad je mozda iskoristivost druge karte 90%.Ali to samo ako je u pitanj i5.Xexexexexe.Vidis phenom preko starog dobrog northbridga moze da ide sa dva slota PCIE x16 a ovi izmislisli toplu vodu sa integrisanim PCI kontrolerom koji nije kadar da potera dve karte u FULL x16.Smesno a u neku ruku i zalosno.A ovo sto kazes beskorisno dupe za 4870x2 hahhahahahah,ddrame od tebe.Moguce da jeste ali ja kolko vidim to dupe drzi svetski rekord u 3dmark06.GTX 295 je dobra karta.Ali ne dovoljno da bi potukla 4870x2.O kom high endu pricas ti pa Nvidia trenutno nema high end kartu,a ATI je ima.XEXEXEX.5870 zver od karte dx11,ddr5 memorija dok se nvidia igra sa ddr3.I moram nesto da primetim citajuci teme po forumi gledam ovako i cesto skoro u svakoj temi naidjem na ime *******I,CHUPO92.Vi ste izgleda zaprske u svakoj corbi i samo potpaljujete vatru.XEXEXEXXEX.
Svrha rasprave je da se iznesu argumenti, a ne da se priča "fenom mora biti bolji od intela, nemam pojma zašto, ali mora biti tako, jer ja tako kažem.
Ja nikad nisam reko da je phenomII mora biti bolji od intela,jer bi bilo smesno.Mozda mislis ili hoces da mi podmetnes da sam reko da je amd bolji od intela,ali ni to nisam reko.Ja mogui da kazem da je buducnost brzina,a brzina je ime za AMD.Amd ima trenutno najbrzi quad core na svetu.Intel ne moze da ga stigne ni sa i7 kada je OC u pitanju i ako je i7 dosta bolji od phenomII.

Poslednja izmena:
Ajde makar za nijansu upristoji svoj način komunikacije.

Tvrdiš da AMD ima najbži Quad Core, iako je vrh njegove pobede osetno lošiji od dna i7 ponude, koji je takođe nativan quad core.

EDIT: Koliko je tih famoznih i izvikanih 5870 ukupno prodato kod nas, 2~3 primerka. U svetu u vrh glave malo više od hiljadu.

Poslednja izmena:
@PHENOM II
Govoreci o perfomansam SLI vs CF nisam mislio na I5 vec na I7 platformu, kao sto sam i napisao. Nisam imao prilike dovoljno da se upoznam sa P55 cipsetom da bih nesto vise rekao a ovo sto sam rekao u vezi performansi karti i SLI, CF kombinacijama licno sam proverio vise puta sa vise razlicitih igara i odnos je bas takava kakv sam naveo.
5870 se juce pojavila i opet je 295gtx brza, to je cinjenica. Dok se bude pojavila 5870x2 bice nova karta iz Nvidije koja ce opet biti najbrza i drugo mesto opet ostaje u rukama ATI-ja dugogodisnjeg vladara na toj poziciji:p:D
Opet cu ponoviti a videces da ce implementacija fizike u Nvidia cipovima koja vec dugo postoji prsuditi u korist Nvidije. Probaj Batman Arkham Asylum, pa ces shvatiti o cemu govorim a ima jos para dobrih naslova koji su optimizovani i daju bolji graficki prikaz na nvidija kartama upravo iz razloga NvidiaPhysX.
Amd ima trenutno najbrzi quad core na svetu.Intel ne moze da ga stigne ni sa i7 kada je OC u pitanju i ako je i7 dosta bolji od phenomII.
Daj bre dali si normalan xaxaxaxaxxaxa, pa cemu tih 7ghz kada su svi rekordi u svim disciplinama na HWbot listu u rukama intela, o cemu mi pricamo? o cifri? 7ghz koji ne sluze nicemu:D:D:D cak je i max klok na intel procesoru postignut.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno