Šta je novo?

Lastis koji drzi hdd.

@Domcale
Znaćeš šta znači bučan hard, tek kada budeš imao download mašinu.

Ja sam imao jedan WD400 pored kojeg noću nije moglo da se spava. Prvo sam zbog njega izlupao kućište tog računara, pa sam na kraju i njega otresao o patos.

Znao je da me probudi u kasne noćne sate, a u sobi se samo čuje visokofrekventno zujanje od harda.

Mene takođe nervira calman na mojoj 3870, koji je neverovatno bučan (u odnosu na ostatak kompa), pa uveče kada visim na netu zna jako da iritira.

Poslednja izmena:
@Zooo
Ma cale stavi BOX na 100%, stvarno ne vidim svrhe zasto...:smash:
Ovo nije moja makina, moja se jos jace dere:d

@markoni_slo
Pa da si video sta je u rar fajlu ne bih postavljao ovakvo pitanje... uostalom proceni daljinu po slici (ubacio sam mob u kuciste ispod grafe da bi cuo da ne ziju)

@Chupo92
Ma kakva crna DL makina sa 128KBPS net-om?:wall:

Poslednja izmena:
Ja sam imao jedan WD400 pored kojeg noću nije moglo da se spava. Prvo sam zbog njega izlupao kućište tog računara, pa sam na kraju i njega otresao o patos.

Pa to zaista jeste jedan od najefikasnijih nacina da se zauvek resi problem zujanja hard diska, ali poenta je resiti problem tako da hard disk zadrzi svoju funkciju :trust:

@markoni_slo
Pa da si video sta je u rar fajlu ne bih postavljao ovakvo pitanje... uostalom proceni daljinu po slici (ubacio sam mob u kuciste ispod grafe da bi cuo da ne ziju)

Sorry, moja greška 🙁 ... Meni foobar otvorio taj fajl, nisam ni obraćao pažnju na extenziju dok nisam pročitao ovaj post a tek sam sad video da je mp4 fajl u pitanju, a ne mp3. :wall: 😀

Pa to zaista jeste jedan od najefikasnijih nacina da se zauvek resi problem zujanja hard diska, ali poenta je resiti problem tako da hard disk zadrzi svoju funkciju :trust:

Pa nervoza je ucinila svoje😉

@ Markoni_slo
Sta se bre izvinjavas... opusti se i budi cool🙂

Poslednja izmena:
.........

jedna stvar u vezi lastisa !
posto sam odlucio ipak njih da stavm kako bih smanji buku, interesuje me da nije malo vruce za njih ipak je to sintetika ( mislim na onaj lastis kao utrenerke, gace sto ide)
jednostano najbolje resenje su oni i tacka svasta sam probao cak i drzace od stiropora ... :d:d:d:d i nista !
inace hdd mi se greje oko 24-28c i jedan do 30c po onoj vrucini letos bez i jednog fan-a znaci sami za sebe, ali naravno dodiruju kuciste.

Plasim se da se n upali ovaj lastis pa mi hdd trensne dole

posto sam odlucio ipak njih da stavm kako bih smanji buku, interesuje me da nije malo vruce za njih ipak je to sintetika ( mislim na onaj lastis kao utrenerke, gace sto ide)
jednostano najbolje resenje su oni i tacka svasta sam probao cak i drzace od stiropora ... :d:d:d:d i nista !
inace hdd mi se greje oko 24-28c i jedan do 30c po onoj vrucini letos bez i jednog fan-a znaci sami za sebe, ali naravno dodiruju kuciste.

Ni na jednoj slici nisam video da su ljudi stavljali lastis 😉

Uglavnom se koristi elastican kanap -

elastic%20rope.jpg

Ma mozda moze i stara unutrasnja guma od bicikla - budite kreativni :type:

........

😀
de da nadjem elastican kanap to nisam video tamao u prodavnicama za igle i konce :smash::smash::smash:😀😀

Ja sam ga nasao u jednoj bolje snabdevenoj farbari.
Evo koja je temperatura hdd-a kod mene:
tempqw.jpg

^
Nije to nista, moj je bio na 48 pa mu nista nije falilo

Pa imas sta da radis: da usmeris neki vent da duva u njega.

.....

ubudzih lastise!
ne da je tisina neko savrsenstvo! ! !
ali mi se diskovi greju 30c i 39c posle 4h u idle.
ranije je to bilo oko 22-24c i 28-29c (320gb mi se vise greje jer je F1 a 500gb je eco green pa je hladiji i dosta tisi ali 3x vise vibrira neznam zasto zanci trese se)
koliko je to opasno?! i dal da mu nekako ubudzim fan ! ali neznam kako gledam ali nemam neke alternative

Poslednja izmena:
😀
de da nadjem elastican kanap to nisam video tamao u prodavnicama za igle i konce :smash::smash::smash:😀😀

Na bilo kojem buvljaku gde se prodaju konopci ili radnji koja je specijalizovana za prodaju konopaca velika je verovatnoća da ćeš naći i elastičan kanap.
Ja sam u NSu na najlonu kupio po ceni od 40din/m, crne boje. A za jedan hdd ti ni ne treba više od jednog metra.

jon_doe je napisao(la):

Neće se upaliti 😀 , ali sam pročitao negde da taj "gaće" lastiš zna vremenom da izgubi svojstva elastičnosti upravo zbog temperatura koje deluju na njega. Sad, možda i nije istina, al ti vešaj disk(ove) nisko, da pad bude što manji. 😀

Inače, meni su temperature ostale gotovo identične. 27-31c i uglavnom ne prelaze te podeoke, a hladi ih jedan vent na ~600rpm-a!

Pozdrav

:Klanjanje

Prva recenica iz ovog posta vise ne vazi :type:

@jon_doe

ubudzih lastise!
ne da je tisina neko savrsenstvo! ! !
ali mi se diskovi greju 30c i 39c posle 4h u idle.
ranije je to bilo oko 22-24c i 28-29c (320gb mi se vise greje jer je F1 a 500gb je eco green pa je hladiji i dosta tisi ali 3x vise vibrira neznam zasto zanci trese se)
koliko je to opasno?! i dal da mu nekako ubudzim fan ! ali neznam kako gledam ali nemam neke alternative

Pa taj 320GB ti je valjda @ 7200rpm, a ovaj od 500GB je valjda @ 5400rpm.
Proveri kako se ponasa kad je samo on ukljucen, a moze biti i da lakse uocavas sporije drmusanje :sceptic:

Ne znam koliko je opasno, ali svakako nije pozeljno da se HDD trese.

Sto se ventilatora tice, ja sam ga vezao plasticnim vezicama ispred HDD-a :d

.....

ma bre ovaj 500gb se trese oko 3x vise od ovog od 320gb....
kad sam imao samo 320gb nije si ni culo tj bilo je zanemarljivo tek kad glavu naslonis ka kuciste,a ovaj 500gb se bas trese dosta vise ... ali je tisi jednostavno kad snimam na njega ili bilo sta ne cuje se drndanje diska

da gasio sam i palio diskve ( da vidim koji trese stranicu kucista 😀 i to je ovaj od 500gb )

Poslednja izmena:
Ima li ko iskustva sa onim "gumicama" koje su dolazile u IBM "trojkama" koje su se masovno dovozile iz švabije. Imam par tih "držača" koji imaju gumice oko šrafova koje bi trebalo da apsorbuju vibracije.

Kakva su iskustva sa njima, jer sam počeo da čujem vibracije koje emituju moji diskovi, pa bi da pre "bešenja" diskova o kojekakve lastiše probao nešto za nijansu sigurnije.

Probaj pa proceni sam kakvo je poboljsanje u odnosu na cisto zavrtanje za kuciste.😉
Ako poboljsanje nije dovoljno, lastise i napred🙂

Poslednja izmena:
DSC00758.jpg
DSC00760.jpg
Nije lepo ovo sto sam nabudzio ali mi za male pare ohladi 2 HDD-a. Kuler na prvoj slici je bio samo za probu, da vidim da li smanjuje temp. A na drugoj slici je kako mi sad stoji, evo temp:
Untitled.png

Inace temp bez hladjenja mi idu oko 45-48 C (WD), sto je veliko smanjivanje temp.
P.S. Nadam se da necete oslepeti od prasine 😀

Nije lepo vizuelno, ali ne postoji bolja varijanta ni za tišinu, a ni za hlađenje. Jedini problemčić sad je što se verovatno čuje spin diskova, jer su otvoreni skroz, ali dobro, bolje i to nego da krljaju 🙂

ja sam taj fan ubacio unutra ispred HDD-ova i ne vidi se uopste

Meni je bezveze kuciste pa gde god da stavim imacu uzasan protok vazduha.
Iskren da budem ne cujem nista sem coolera za procesor i graficke.
A inace nisam cuo krljanje, podigao sam ih gore da bi ih ohladio.

Evo sta sam ja zbudzio (zao mi je sto nisam slikao HDD sa skinutim vent-om) jer sam ga jedva skarabudzio da stoji (vent). A ni HDD ne stoji bas nesto, ali drzi.

Dalje temp su opale na svim komponentama u kucistu (proc sa 45~46 na 42~43(idle), Grafa sa 52 na 48(idle), a HDD sa 33 kad nista ne radi i 41 kad drlja po disku na 27 u idle i 36 u load (nekad budu vise temp, nekad manje)
Evo slika kako to izgleda:

Prilozi

• HW monitor- Pad temperatura.webp
    HW monitor- Pad temperatura.webp
    23.9 KB · Pregleda: 65
  • DSC00929.webp
    DSC00929.webp
    126.3 KB · Pregleda: 116
  • DSC00930.webp
    DSC00930.webp
    193.6 KB · Pregleda: 147
Poslednja izmena:
Dalje temp su opale na svim komponentama u kucistu (proc sa 45~46 na 42~43(idle), Grafa sa 52 na 48(idle), a HDD sa 33 kad nista ne radi i 41 kad drlja po disku na 27 u idle i 36 u load (nekad budu vise temp, nekad manje)

Pa i meni su sve komponente hladnije, jer mi je sad temperatura u sobi znatno manja nego pre nedelju dana :d

Mene tek ocekuje ozbiljnije budzenje, posto sa ovom postavkom moram da skidam masku da bih prstom poterao ventilator, jer mu napajanje ne salje dovoljno struje potrebne za start, a i nesto su se hebene gume oklembesile, pa HDD ne stoji vise pod pravim uglom 🙁

Zaboravio da kazem... hard je na pertlama 😀
A to sto kazes za sobnu temperaturu, kad je kuciste bilo skroz otvoreno (bez straniza i icega) temp je bila 17 C :d

Poslednja izmena:
Evo sta sam ja zbudzio (zao mi je sto nisam slikao HDD sa skinutim vent-om) jer sam ga jedva skarabudzio da stoji (vent). A ni HDD ne stoji bas nesto, ali drzi.

Evo slika kako to izgleda:

Mozes ako hoces bolje da fixiras vent da stavis od drveta nesto ovako:
DSC00930.jpg
Valjda si me skapirao 😀

Nazad
Vrh Dno