Šta je novo?

Lastis koji drzi hdd.

kefalo81

Slavan
Učlanjen(a)
26.04.2008
Poena
350
Posto su na mom kucistu HDD-ovi u donjem djelu a ne postoji mogucnost da tamo stavim kuler za ulazak hladnog vazduha, HDD-ove cu premjestiti u dio gdje idu dvd-rom-ovi i tamo cu ih svezati lastisima koje sam vidio da koriste neki clanovi.
Interesuje me kakva su vasa iskustva sa tim, i koje lastise preporucujete.
Da li hardovi moraju da stoje vodoravno.

Ne moraju, mogu i uspravno odnosno na boku. Lastisi, koji god, bolje je manje povrsine, tanji, a da budu elasticniji...

Onaj klasičan za gaće je najbolji, dovoljno elastičan a i tanak da ne ometa protok vazduha...

Za eliminaciju vibracija je bolje ovo. 🙂

Mnogo je tiše sa lastišom, ja drzim moj hdd na pertlama i ne cuje se skoro uopste, ali moram i ja da predjem na lastiš lakše se montira 🙂

Poslednja izmena:
Probaj onu gumu za vezivanje prtljaga na galeriju od kola...ja to koristim...odlicno je...a jeftino je na pijaci mozes naci za male novce:wave:

Mnogo je tiše sa lastišom, ja drzim moj hdd na pertlama i ne cuje se skoro uopste, ali moram i ja da predjem na lastiš lakše se montira 🙂

Ovako nešto :d
2z7k18i.jpg

Ja koristim gumene držače daske od gepeka za Yuga, odlično služe svrsi. Guma je dovoljno čvrsta da se HDD ne oklembesi, a opet je i dovoljno elastična da ubije vibracije.

Prilozi

• F1.webp
    F1.webp
    133.4 KB · Pregleda: 447
  • F5.webp
    F5.webp
    109.1 KB · Pregleda: 293
????

Ja prvi put vidim da neko ovako drzi hard na pertlama ...

To je zato sto si nov na forumu, a isto vazi i za "prokula_west" 😉
Bilo je dosta price o tome, konkretno ja sam koristio ovaj primer sto je postavio c-p-r :
no-vibe-3.jpg

Ali vidim da na njegovom linku ima i drugih interesantnih resenja, u svakom slucaju kod mene se ne cuje hdd skoro uopste.

Poslednja izmena:
Kako vadite hdd ??

Kako vadite hdd ??

Makazama 😀

Cisto da dodam na celu ovu pricu - trebalo bi kuciste povezati sa HDDom nekom zicom, odnosno uzemljiti ga. Imam neko Zalmanovo cudo za HDD i u paketu se dobije jedna zica predvidjena za to.

Naravno, nije obavezno, ali oni koji su obazrivi i razmisljaju o svemu, uzemljavanje nije losa ideja...

a isto vazi i za "prokula_west" 😉

Ovaj dio mi nije jasan🙂
Ono sto sam ja uradio tj postavio sam sliku svojih ne koristenih pertli :d
Ideja je došla iz glave,bez da sam to vidjeo na net-u,ustvari vidjeo sam na temi *moje skrivanje kablova* kako je neko postavio hdd sa nekom gumom,ja sam to samo preinacio u pertle😀
I jos bi da dodam,da je ovo preliminarno rjesenje,dakle nije nesto posebno fancy tj. goodlooking-hard je na sobnoj temperaturi nikad iznad 34-5 stepeni Celzijusovih,u ljetne i sparne dane.
LP

Poslednja izmena:
Makazama 😀

Cisto da dodam na celu ovu pricu - trebalo bi kuciste povezati sa HDDom nekom zicom, odnosno uzemljiti ga. Imam neko Zalmanovo cudo za HDD i u paketu se dobije jedna zica predvidjena za to.

Naravno, nije obavezno, ali oni koji su obazrivi i razmisljaju o svemu, uzemljavanje nije losa ideja...

Zar GND sa napajanja nije uzmljenje?

Je l' moze neko da mi objasni zbog cega bi bilo dobro da HDD i kuciste budu u "metalnoj" vezi :type:

Pošto je velika metalna površina mogao bi se nakupiti elektricitet na njoj. Ti pođeš rukom suprotno naelektrisan, pojavi se varnica, pecne te, možda pecne elektroniku...

Pravilo je i da se vežeš onim wriststripom u utičnicu ako ćeš nešto oko elektronike, pa niko ništa. Ali, od viška glava ne boli :d

Jeste, isto je, to je uzemljenje, i jedino trebas (a ne moras) da povezes kuciste HDD-a sa kucistem PC-a, nekom zicom da bi imao kontakt sa uzemljenjem.

Cek' malo...

Uticnica je uzemljena, napajanje je uzemljeno, HDD je spojen na napajanje - zar nije onda i on uzemljen?

Ovo sto je nadrealista napisao ima smisla, ali ako se stvori varnica dodirom na kuciste, onda kontam da je bolje da HDD ne bude vezan :d

Pa ne može da se stvori varnica kad je nešto uzemljeno. Koje god se naelektrisanje pojavi, uzemljenje ga sprovede u zemlju.

Uzemljenje služi da bi se prilikom eventualnog kratkog spoja struja sprovela odmah u zemlju, a ne kroz čovjeka u zemlju.
Zamisli situaciju da nema uzemljenja a faza dodiruje šasiju šporeta. Ti takneš i opali te struja.
Da ima uzemljenja prilikom prvog kontakta faze sa šasijom došlo bi do kratkog spoja, izbacivanja osigurača i nikom ništa...

Sad, kod jednosmjerne najčešće nema opasnosti po život zbog niskog napona (do 60V nije opasno, možda i 40V).
Do HDDa ti idu i 5V, 12V i 2 mase. E sad, te mase nisu uzemljenje. One su (na kraju krajeva) povezane sa nulom iz utičnice, ne sa uzemljenjem.

U čemu je razlika?
Spoj tri faze (R, S, T) u trafou se izvodi kao nula. Odatle se do potrošača najčešće vodi žicom, baš kao i faze. Ukoliko nije izbalansirana potrošnja može doći do pojave plivajuće nule. Opterećena faza ima manji napon od ostale dvije.
Uzemljenje se ne vodi od trafoa nego se u blizini ukopava metalna ploča veće površine (da bi se od žice struja lakše sprovela u zemlju). Nešto slično gromobranu.
Između nule i zemlje može da se pojavi napon i do 60V. Možete da probate da se uhvatite za kućište i radijator i vidite kakva vam je nula 🙂 Mada... nije pametno. Može poprilično da uplaši ako niste naviknuti.
Dakle, nula je nešto što koriste potrošači (uređaji) i može biti "prljava". Uzemljenje glavu čuva. Ne dozvolite da vam ha-hu električari vežu šasiju na nulu i objašnjavaju kako je to isto. Onda kad se kupaš ili kuvaš kafu imaš lajtšou pred očima 🙂 Mada... ukoliko nema uzemljenja, to je jedini način da eventualno spasete glavu. Problem je što neki od njih nauče da "to tako treba" i ne misleći glavom svugdje tako vežu...

GND je skracenica od Ground, i GND znaci uzemljenje i nista drugo.
Celo kuciste PC-a bi trebalo da je uzemljeno preko napajanja, ja sam ovako spojio HDD sa kucistem od floppy-ja koji je zakcen normalno u kucistu PC-a, i tako moj HDD ima isto uzemljenje kao sto bi imao i da nije postavljen na lastise, izolaciju sam gulio sam gde je bilo potrebe kod srafova:

gnd.jpg

P.S. Ove lastise sam nabavio u jednoj farbari, trebalo bi da ih ima svaka bolje snabdevena farbara.

Poslednja izmena:
Pa ne može da se stvori varnica kad je nešto uzemljeno. Koje god se naelektrisanje pojavi, uzemljenje ga sprovede u zemlju.

Uzemljenje služi da bi se prilikom eventualnog kratkog spoja struja sprovela odmah u zemlju, a ne kroz čovjeka u zemlju.
Zamisli situaciju da nema uzemljenja a faza dodiruje šasiju šporeta. Ti takneš i opali te struja.
Da ima uzemljenja prilikom prvog kontakta faze sa šasijom došlo bi do kratkog spoja, izbacivanja osigurača i nikom ništa...
...
Do HDDa ti idu i 5V, 12V i 2 mase. E sad, te mase nisu uzemljenje. One su (na kraju krajeva) povezane sa nulom iz utičnice, ne sa uzemljenjem.

Pa na sasiju sporeta je valjda direktno vezana zica od uzemljenja, a na kompu ja tako nesto nisam video, osim ako GrouND ne ide preko ploce...

Nekako mi je logicno da je sve sto je povezano na napajanje uzemljeno preko kabla, a da je jedna od te dve mase ustvari uzemljenje.

'Bem li ga - ako ne skontam sa sigurnoscu kako stvari stoje, nabudzicu zicu... ...Ili mozda da ne "popravljam" kad radi :crash:

Ako je napojni kabl ukljucen u uticnicu sa uzemljenjem, kuciste napajanja je uzemljeno. Ako je napajanje redovno zasrafljeno na limariju kucista, onda je i kuciste uzemljeno. Ako HDD nije u kontaktu sa limarijom, on nije uzemljen i tada na scenu stupa "zica mod".

Ako je napojni kabl ukljucen u uticnicu sa uzemljenjem, kuciste napajanja je uzemljeno. Ako je napajanje redovno zasrafljeno na limariju kucista, onda je i kuciste uzemljeno. Ako HDD nije u kontaktu sa limarijom, on nije uzemljen i tada na scenu stupa "zica mod".

E, tako mi kazi(te) - sad je jasno :banana:

Ja sam mislio da je sve uzemljeno preko kablova, al' ocigledno sam razmisljao u pogresnom pravcu :S:

Stavicu mu zicu i to bakarnu :d

ma kakva zica ljudi 🙂

koliko samo kucista ima plasticne ili gumene nosace za hard diskove, nigde nema direktnog kontakta kucista harda sa kucistem, pa nema nikakvih dodatnih zica

P.S. Ove lastise sam nabavio u jednoj farbari, trebalo bi da ih ima svaka bolje snabdevena farbara.

Da li možda znaš koja im je prava namena tj. šta tačno da tražim u farbari? 🙂

@uzemljenje harda
Uzemljuju se uređaji koji se napajaju naizmeničnom strujom, napona 220V, i imaju metalnu šasiju, u slučaju da na šasiju probije faza, da korisnik uređaja ne bi doživeo strujni udar ako je dodirne. Hard se napaja jednosmernom strujom (+5V i +12V) i apsolutno nema potrebe za uzemljenjem. Primetićete da mnogi uređaji koji nemaju metalnu šasiju na napojnom kablu nemaju utikač sa uzemljenjem.

Ok, hvala, potražiću. Do sada sam za tu namenu uvek koristio šta nađem po kući, super ako ima da se kupi na meru.

Nazad
Vrh Dno