Šta je novo?

RV870 codename Evergreen/Cypress

OK, ako se ovo pokaže kao realni pokazatelji performansi novih 5800 kartica, napoznanica je:

1. cena nakon pve nedelje prodaje (računam da će nakon prve nedelje kartice biti šire dostupne, samim tim i cena će im padati),
tesko...
2. temperatura i još bitnije, overclock,
pa kartica u idleu trosi ispod 30W, a u fullu je tu negde sa 4890
3. kada će nVidija da izbaci preview performansi GT300 serije da bih mogao da kupim Cypress jeftinije,
ne vidim kako bi bilo kakav preview/paper launch mogao da se odrazi na cenu HD 5800 serije
4. kako da dobijem 3 slobodna dana dana da se iživljam na novoj kartici? (ili gde je grip kada ti najviše treba?)
pu,pu,pu daleko bilo,kakav crni grip!
5. gde da nađem pare za novi full HD monitor :(

pa vec za cirka 150 evrica moze da se nadje 1080p Benq sa DVI-em... odlican monitor (cenim da i ostali proizvodjaci imaju ponudu u toj rezoluciji i cenovnoj kategoriji, ali u vezi ovoga govorim na bazi licnog iskustva)

Vau, svašta danas iskače po netu:

r800.jpg

pa vec za cirka 150 evrica moze da se nadje 1080p Benq sa DVI-em... odlican monitor (cenim da i ostali proizvodjaci imaju ponudu u toj rezoluciji i cenovnoj kategoriji, ali u vezi ovoga govorim na bazi licnog iskustva)

Da ne idem u off mnogo :)
Nedjo kad ću ja dobiti kartu da se iživljavam, obećavam da ću biti blag :d

ASUS ima model VH242, tj. 24" za 18999, ili 17999 ne mogu da se setim, ali opet ovaj model ima i HDMI i DVI i analogni, a slika je fantazija, uzeh ga pre mesec dana ;)

Poslednja izmena:
haha, sjano, ovi nvidiashi i dalje ne mogu da veruju sta im se desava :D

good ;)

Da, ne veruju da ce ATI da krene sa glamuroznim cenama jer ima novog prvenca na GPU trzistu. Nebitno. Nije mi jasan fanatizam kad je jedina logicna opcija KONKURENCIJA. So... Go green GO! :eyebrows:

ASUS ima model VH242, tj. 24" za 18999, ili 17999 ne mogu da se setim, ali opet ovaj model ima i HDMI i DVI i analogni, a slika je fantazija, uzeh ga pre mesec dana ;)

slažem se. a evo meni sa ovom konfiguracijom igre nisu zadavale probleme uopšte.
ja prodajem wii i uzimam 5850 najverovatnije a možda čak i 5870, ali ću pričekati da padne cena, mada ja izgleda sam jedini koji ne zna uopšte koja cena je u pitanju za 5870. ajd recite molim vas izgleda mi promaklo!

Poslednja izmena od urednika:
5870 ce izgleda biti 400$, sto znaci da bi ovde mogao da bude ~350e, ali nije iskljuceno da se $$$ samo prebace u evre. :p

5870 ce izgleda biti 400$, sto znaci da bi ovde mogao da bude ~350e, ali nije iskljuceno da se $$$ samo prebace u evre. :p

u bog te mazo, bilo 350 ili 400 - to je loše i još gore.
znači da bi onda 5850 bio 299$/e, možda 250 u najboljem slučaju.
preskupo ali ***. sigurno će imati razlog.

a ja mislio kriza je, pa će biti još jeftinije nego 48xx serija.

ja sam vec iz tabela sumirao brzinu:
5870 u manjim rezolucijama sporija od gtx295 ~30%, u vecim rezolucijama i AA+AF nesto brza..
5850 brza od GTX285 za nekih 10-30%

PS: procente sam odakativno dao :p
PPS: e da izgleda mora se testirati na i7 da bi se 58xx arhitektura pokazala :)

Poslednja izmena:
@scheilinkin:
Prvo je isla prica da ce 5850 biti 199$, a 5870 299$, ali su u ATi-ju izgleda skontali da nema potrebe da izlaze sa nizim cenama kad trenutno nemaju konkurenciju.
Logicno, priznaces.

Poslednja izmena:
Zalimo se na visoke cene nove generacije, a kad je 8800gt i 3870 mogao da se uzme za 200-250 eura onda se "pevalo", i ja sam tad bio radostan :D, e pa izgleda da tesko da moze nova highend karta da se prodaje po toj ceni.

Zalimo se na visoke cene nove generacije, a kad je 8800gt i 3870 mogao da se uzme za 200-250 eura onda se "pevalo", i ja sam tad bio radostan :D, e pa izgleda da tesko da moze nova highend karta da se prodaje po toj ceni.

mogu... ne bas po toj ali bar ~100$ nize samo da TSMC i GT300 nije omanuo i zakasnio :)

pa jeste, znači ako izađe GT300 u decembru, tada će cena lepo opasti ovim atijevim. onda će i Dirt2 da se pojavi. taman ću onda za rođendan da se počastim.

mogu... ne bas po toj ali bar ~100$ nize samo da TSMC i GT300 nije omanuo i zakasnio :)
da li iko zaista veruje da monstruozno veliki GT300 od ~530 mm^2 (http://www.semiaccurate.com/2009/07/29/miracles-happen-gt300-tapes-out/) moze da pogura AMD da snizi cenu RV870-ci od ~330 mm^2 ;)

Mislim, teoretski moze, ako NVIDIA i sa G300, odluci da radi sa 0% marze kao sa G200 (pre nego sto ga je prebacila u 55nm) i da ceka TSMC-ov 28nm proces da krene u prodaju sa profitom...

Mnogo je tu IF-THEN, zato bolje da sacekamo i vidimo sta ce biti kad bude... a kad ce to biti... e to ostaje da se vidi

Da ne idem u off mnogo :)
Nedjo kad ću ja dobiti kartu da se iživljavam, obećavam da ću biti blag :d

mislim da bi uz taj ASUS monitor savrseno legla jedna ASUS HD 5870 kartica! ;)

U stvari, uz tu karticu bi savrseno legla TRI ta ASUS monitora ;)

Poslednja izmena:
da li iko zaista veruje da monstruozno veliki GT300 od ~530 mm^2 (http://www.semiaccurate.com/2009/07/29/miracles-happen-gt300-tapes-out/) moze da pogura AMD da snizi cenu RV870-ci od ~330 mm^2 ;)

Mislim, teoretski moze, ako NVIDIA i sa G300, odluci da radi sa 0% marze kao sa G200 (pre nego sto ga je prebacila u 55nm) i da ceka TSMC-ov 28nm proces da krene u prodaju sa profitom...

Mnogo je tu IF-THEN, zato bolje da sacekamo i vidimo sta ce biti kad bude... a kad ce to biti... e to ostaje da se vidi

Cak i da je tacno ovo sto prica covek cije ime ne zelim da spominjem na ovom svetom mestu :D imali bismo situaciju da je fiktivni GT300 ~60% veci od RV870. Seti se da je slicna razlika u velicini bila izmedju RV670 i G92, pa je 8800GT svojevremeno obezvredio 3870 kartice.

U svakom slucaju ako se 'slucaj GT300' zavrsi kako treba, situacija ce biti daleko povoljnija za nVidia-u nego sto je bila prosle godine.

U svakom slucaju ako se 'slucaj GT300' zavrsi kako treba, situacija ce biti daleko povoljnija za nVidia-u nego sto je bila prosle godine.

zivo me interesuje da cujem elaboraciju ove teze :wave:

zivo me interesuje da cujem elaboraciju ove teze :wave:

Smatram da, sada kad je Ati pokazao svoje karte (RV870), nVidia ima sanse da prodje mnogo bolje nego sto je to bilo prosle godine (GT200 vs. RV770). Sad jasnije? :)

Smatram da, sada kad je Ati pokazao svoje karte (RV870), nVidia ima sanse da prodje mnogo bolje nego sto je to bilo prosle godine (GT200 vs. RV770). Sad jasnije? :)
nop... nista nisi objasno!

na osnovu cega smatras da nvidia ima sanse da prodje mnogo bolje?

kakve veze ima na taj prolazak cinjenica da je ati pokazao svoje karte?

Pa ima, zato sto kad nVidia izbacuje generaciju GPU-s koja je nesto novo a ne samo upgrade prethodne, a GT300 treba da bude potpuno novi GPU, onda performanse umeju da budu i dva puta bolje.
Sledeca stvar tice se velicine GPU-a, i tu ce stvari sigurno biti povoljnije po nVidia-u nego prosle godine,slozices se? :wave:

Poslednja izmena:
Sledeca stvar tice se velicine GPU-a, i tu ce stvari sigurno biti povoljnije po nVidia-u nego prosle godine,slozices se? :wave:

pa ako je onaj cije ime ne zelis da pominjes u pravu, ne znam kako stvari mogu biti povoljnije?

Pa u tom slucaju bi GT300 bio veci za ~60%, a prosle godien je razlika bila ~120% u velicini. Po tebi to nije povoljnije?

Pa u tom slucaju bi GT300 bio veci za ~60%, a prosle godien je razlika bila ~120% u velicini. Po tebi to nije povoljnije?
ih bre DASe, ala si mu ga dao po matematici... :) pa ako su glasine tacne, G300 ce da bidne maltene isto onoliko masivan koliko i G200 i opet ce 'vidiji trebati manji proizvodni proces od onog s kojim startuje (40nm) i opet ce prolaziti golgotu dok se ne desi neka "b" revizija i opet ce morati da veruje TSMC-u da ce se novi proizvodni proces desiti "pre roka"...

ali dobro, tako kako ga ti srocis u pravu si ;)

pa sve zavisi dal ce GT300 kao nova arhitekura moci da potera slicni gabaritet 2-4x brze, ako da onda ce manje revizije moci da pariraju 5870 i svi zadovoljni, cene dole...
ako ne, onda cu ja poceti da pljujem po NV da 3 godine nista oametno nisu radili :)

Recimo da NVidia ugura 512 streaming procesora i podigne im clock na preko 2GHz i tu su jos neke optimizacije, mozemo ocekivati preko 3 TFlopsa.

Stvar je u tome sto se nVidia-ini teraflopsi mnogo vise racunaju nego Ati-jevi :)
Neka stignu i do 2,5 TFLOPS-a, uz optimizacije i to je vise nego dovoljno :)

Recimo da NVidia ugura 512 streaming procesora i podigne im clock na preko 2GHz i tu su jos neke optimizacije, mozemo ocekivati preko 3 TFlopsa.
Pa, ako se uzme u obzir da je G200 zapravo 2xG80-16SP-ova, rezonovanje da G300 treba da bude 2xG200, u najmanju ruku, zvuci logicno...

ono sto nema smisla jeste doticna frekvencija.

Ako uporedis G92b (128 SP-ova) sa G200b (240 SP-ova) u svojim najbrzim izvedbama (GTX285 i GTS250): http://www.gpureview.com/show_cards.php?card1=605&card2=606

i pogledas frekvencije njihovih SP-ova, jasno je da prica o 500+ SP-ova u 40nm, klokovanih vise u odnosu na 128 SP-ova u veoma zrelih 55nm, ne drzi vodu.

Vrh Dno