Šta je novo?

web za sopstvene potrebe

Učlanjen(a)
04.12.2005
Poena
319
e pa ovako, nesto sam se smorio i resih da napravim site za neke svoje potrebe. inace sam dobar sa sistemima i administracijom ali programerstvo izbegavam i ne volim. sutra planiram da instaliram adobe cs4 i da pocnem da "ispipavam" mogucnosti
Moja pitanja su:

1. koliko dobar site se moze napraviti u dreamviewer-u bez pisanja skripti?
2. da li adobe cs4 sadrzi web template i koliko su oni upotrebljivi
3. da li je greska sto sam izabrao bas ovaj software [ shodno mojim mogucnostima ]

ps. nekada sam radio u frontpage-u i jos nekim programima i super sam se snalazio, u sustini dobar sam sa racunarima i ne plasim se izazova.

Unapred hvala

Dobrodošao u ovaj deo foruma. 🙂

1. Nije Dreamviewer, već Dreamweaver. Na koje skripte misliš?
2. Adobe CS4 je Adobe Creative Suit 4, koji u sebi sadrži programe kao što su Photoshop, Illustrator, Flash... između ostalih i Dreamweaver koji u sebi nosi određeni broj predeifinisanih izgleda sajta. Da li želiš 2 ili 3 kolone, fiksne ili fluidne i slično. Upotrebljivost zavisi od tvoje veštine, ne od templatea.
3. Ja smatram da jeste, jer na primer, moj prvi susret sa Dw je bio MX, pa posle toga ostale verzije. Čak sam se teško i odvojio od MXa, zato što je bio izuzetno brz.

Rad u Frontpageu nema puno veze sa web dizajnom, čak ni amaterskim, jer i amateri znaju za neke standardne aplikacije (mada ne znaju uvek šta im je primarna upotreba i svrha).
FrontPage je bio Microsoftov način da inkroporira rad u Word-u, Excel-u i PowerPoint-u za web.

Zapitaj se, kakav tebi sajt treba. Da li želiš da kačiš PDFove o nekim tehničkim stvarima? Da li želiš da napraviš svoj blog?

Marko, pretpostavljam da ti pitaš da li možeš da napraviš sajt bez bilo kakvog pisanja koda u HTMLu recimo?

To je moguće ali su rezultati veoma loši, amaterski i najčešće su antireklama za onog ko je taj sajt napravio.

Ako ti već treba neki gotov sajt za najosnovnije lične potrebe, pogledaj https://www.blogger.com/start i napravi sve što ti treba za par minuta. Imaš hosting, upload slika, izbor grafičkih šablona, CMS itd. Možeš čak i domen da zakupiš i da ga povežeš sa tim blog sajtom.

Poslednja izmena:
hvala na savetima...

izvin'te na pogresnom spelovanju i nadam se da cu uskoro poceti da radim sa nekim ozbiljnim programom i pokazacu vam svoja dela..

kazi te mi koji jezik je najbolji za pocetak da naucim a da je koristan za izradu Web-a?

kao sto sam rekao, volim izazove, imam ideje i znam da napravim dizajn...boricu se kao lav ali ocekujem i podrsku Vas, za mene u ovom trenutku , majstora svog zanata...

^ HTML & CSS za pocetak 🙂

Bez html-a neces moci nista, sto verovatno i sam znas. Uz to bih za pocetak preporucio xml i css (dobro je znati zbog slaganja elemenata, cak i neizbezno).
Nakon toga bi isao neki actionscript i vec bi bio na prilicno finom nivou. Mada bi morao da znas i Photoshop (a vrlo moguce i osnove flash-a) 🙂

Mozda i jedna preporuka iz licnog iskustva. Kad malo naucis html, css i slicno skines npr. neki free template (imas ih na http://www.freecsstemplates.org/) i tu vidis kako treba da izgleda kod neke css strane (ili php ili slichno). I fakticki ucis iz primera 🙂

Actionscript? 🙂 Mislis na JavaScript? 🙂

ok,hvala momci..sutra pocinjem sa html-om i css-om.kad udjem u semu onda cu da postavljam pitanja ovako samoda trosim vase vreme..

L

Actionscript? 🙂 Mislis na JavaScript? 🙂

Jok, mislio sam bas na Action script, posto sam primetio pogotovo po oglasima da se dosta trazi - http://en.wikipedia.org/wiki/ActionScript

A naravno da mu ne bi bilo lose da nauci i java script, to je neka osnova a i nije preterano tezak 🙂
I uvek moze da doda php i flash, al posto je rekao da je za sopstvene potrebe da ne preterujemo :d

Ono kako sam ja radio na 2 fakulteta (od jednog sam odustao, da ne ispadne da sam pametan, lol) je bilo ovako otprilike:

- html (3-4 nedelje)
- css (2-3 nedelje)
- xml (2 nedelje recimo)
- javascript (2-3 nedelje)

I posle toga smo radili MySQL na jednom (mada ti to za sad ne treba, zadrzi se na ova prva tri) a na drugom php. Naravno, ovo vreme odredis sam, mozda predjes html ceo za 3-4 dana (tipa po par sati dnevno) i slicno.

Posto si spomenuo dizajn, onda ti je najbitnije (iz nekog mog ugla) da dobro savladas html+css kombinaciju uz Photoshop (ili neki slican tool).

Poslednja izmena:
- html (3-4 nedelje)
- css (2-3 nedelje)
- xml (2 nedelje recimo)

Sa tim fondom časova možeš da stekneš samo temelj za dalji rad i usavršavanje koje će trajati godinama. Ne pričam ovo da bih nekoga uplašio ili digao cenu profesiji, jednostavno je tako. Ne samo sa veb dizajnom, već i sa svim ostalim poslovima. Mora mnogo da se radi da bi se došlo do kvalitetnih rezultata.

Jok, mislio sam bas na Action script, posto sam primetio pogotovo po oglasima da se dosta trazi - http://en.wikipedia.org/wiki/ActionScript

A naravno da mu ne bi bilo lose da nauci i java script, to je neka osnova a i nije preterano tezak 🙂
I uvek moze da doda php i flash, al posto je rekao da je za sopstvene potrebe da ne preterujemo :d

Ono kako sam ja radio na 2 fakulteta (od jednog sam odustao, da ne ispadne da sam pametan, lol) je bilo ovako otprilike:

- html (3-4 nedelje)
- css (2-3 nedelje)
- xml (2 nedelje recimo)

I posle toga smo radili MySQL na jednom (mada ti to za sad ne treba, zadrzi se na ova prva tri) a na drugom php. Naravno, ovo vreme odredis sam, mozda predjes html ceo za 3-4 dana (tipa po par sati dnevno) i slicno.

Posto si spomenuo dizajn, onda ti je najbitnije (iz nekog mog ugla) da dobro savladas html+css kombinaciju uz Photoshop (ili neki slican tool).

Covek mora prvo da odluci cime ce tacno da se baci - da li zeli da se bavi frontendom ili backendom. Pa ako se odluci za front, onda mora da nauci HTML/CSS/AJAX/neki templejt engine kao sto je Smarty i sam dizajn koristeci neki od alata (FW, PS..).

Ako pak zeli da se bavi backendom onda treba da nauci da programira kako valja - PHP/MYSQ/PostgreSQL/neki PHP fw (CakePHP, Zend, CodeIgniter)/neki od trenutno dostupnih i popularnih fw (Ruby On Rails). I ne bi bilo lose da zna i nesto o samim servisima koji se vrte u pozadini (Apache/Mysql/Proftpd..) kako bi znao da ih pravilno konfigurise shodno potrebama aplikacija kao i da optimizuje svoju aplikaciju shodno mogucnostima servisa 🙂

Vreme koje ste vi utrosili za ucenje je ok al iza osnove. Naucio si sintaksu i to je to, uz par jednostavnijih primera. Veci problem nastaje kad imas konkretnu situaciju (potrebu) koja zahteva adekvatno resenje. Sto vise iskustva imas, lakse ces savladati problem. Za iskustvo je potrebno vreme i to je prosto put kojim se ide u ovom poslu.

Poslednja izmena:
Još jedna napomena...

S obzirom na način kako je početno pitanje postavljeno, rekao bih da pokretač teme ima nulto iskustvo što se programiranja tiče. Previše je krupan zalogaj bilo šta više od HTML i CSSa, po mom mišljenju.

Što se programiranja tiče, ne mislim da je dobra ideja početi od PHP-a ili JavaScript-a. Naručito ne JavaScript-a. Ne bih se složio da je JS jednostavan, tj. možda jeste ako nađeš gotovu funkciju na netu i samo je ubaciš, ali debagovanje JS-a je za mene noćna mora. Tako da je moj savet da se u programerske vode uđe sa nekim pravim objektno orijentisanim programskim jezikom kao što su Java ili C#. Pa tek kada se savladaju neke osnove programiranja i OO prncipi, onda ići na neke skript jezike, frameworke, baze i ostalo.

Pa moze da sedne i da uci OO PHP odmah 🙂 ko mu brani? 🙂

Kažem, pre sam za to da se programiranje uči na programskom jeziku, a ne na skript jeziku. PHP je OO, ali tek od verzije 5, a pri tom je unazad kompatibilan, nije li to kontradiktorno? To što neki skript jezici (PHP, AS, ...) uključuju pojmove kao što su klase i objekti, ne znači da i jesu objektni jezici jer krše neke osnovne OO postulate.

Poslednja izmena:
... da ali on zeli na kraju krajeva sajt za svoje potrebe. Da li zaista mislis da mora da izucava OO programiranje i OO jezike da bi to postigao? 🙂

Ne mislim, čak sam rekao da mu je HTML i CSS puna kapa, s obzirom da mi deluje da se nije bavio programiranjem ranije.

Sve preko toga može samo da ga zbuni i da ga natera da pomisli "ma nije ovo za mene". Pošto je sajt za sopstvene potrebe, ne isplati mu se da uči programiranje, tj. sve ono što ste gore nabrajali. To je kao da kupi šleper da bi izvršio selidbu svog stana u novi.

Ali ako već hoće da programira, mislim da je daleko bolje da uči kako treba od početka. Ne pričam napamet, držao sam časove iz Java programiranja nekim studentima i znam koliko je teško nekog naučiti kako treba, kada je već naučio da radi nešto kako ne treba.

Dakle, HTML i CSS, za početak da nauči dobro CSS rasporede, tj. da za iste ne koristi tabele. Takođe, ne preporučujem Dreamweaver, nego neki kvalitetan editor ili bolje IDE koji ima code completion za HTML i CSS, npr. NetBeans je dobar za početnike. Tek kad dobro nauči osnove, onda neka pali Dreamweaver i sl. čuda. 🙂

DW pise sasvim korktan kod i ima dobar CSS editor 🙂 i za pocetnike je svakako laksi od NetBeans-a koji je IDE za Javu 🙂
Nebitno u cemu ce da pise, moze i u UltraEditoru ako hoce, bitno je da to nauci pravilno. DW mu moze pomoci jer ce na licu mesta vizuelno moci da vidi efekat svog rada 😉

Dreamweaver je odličan, još jedna preporuka od mene.

Nabavi ovu knjigu Beginning Web Programming with HTML, XHTML, and CSS, 2nd Edition

Tu ti sve piše kako početi, šta raditi, šta ne raditi i zašto. Izdvoj vreme da je pročitaš i imaćeš osnovno znanje potrebno za izradu jednostavnijeg web sajta. Ako budeš hteo više od toga da naučiš imaćeš i tu mogućnost.

Evo ja kada sam počeo da učim HTML uzeo sam neku Bibliju koja me je naučila da su frejmovi dobra stvar i da je aljkav html sasvim OK. Izbor dobre literature je veoma bitan 🙂

Nazad
Vrh Dno