Šta je novo?

Pomoc...totalnom laiku

Bishop

Slavan
Učlanjen(a)
11.07.2007
Poena
350
Evo ovako, dobio sam na poklon neki deck + cd player, ali pošto se baš ništa ne razumem u te HiFi komponente treba mi pomoć.

Zamislio sam da ih držim u sobi kod račinara i da ih povežem na zvučnike za komp 5,1 sistem (koji nemam, ali nameravam da kupim:d).

E sad da li to može tako, da li mi treba pojačalo, ako treba, koje????

U pitanju su Aiwa AD-F550 Deck i Technics SL-PG5 CD player

BTW, valja li ovo čemu:trust:

I deck i cd mozes da povezes direktno na buduce zvucnike (5.1), ali gledaj da ti taj 5.1 sistem ima ulaze za cinceve, kako bi povezao deck i cd. Inace, pored takvog 5.1 sistema koji ima RCA ulaze, ne treba ti nikakvo drugo pojacalo, jer sam woofer iz 5.1 kompleta ima integrisano pojacalo u sebi. Znaci, samo bocnes u woofer i svira. :,,:

Napomena: Takvim nacinom povezivanja neces dobiti surround zvuk iz zvucnika, posto su i deck i cd stereo komponente. Stoga je adekvatnije da dokupis i neko integrisano stereo pojacalo na koje ces da ih povezes, i time ces dobiti pravi stereo zvuk. Naravno, pored stereo pojacala, potrebne su ti i dve zvucne kutije za njega. Tehnicki je izvodljivo i da ih povezes na 5.1 i svirace, ali nije i najbolje sto se tice kvaliteta (ogranicenost 5.1 zvucnika u kvalitetu reprodukcije muzike). Odluci sta ti je bitnije.

Varijanta B, na brzinu:
Komponente koje si dobio su Stereo uredjaji i da bi signal izvucen iz njih pretvorio u 5.1 trebace ti ozbiljniji zvucnici sa vise stereo/optickih ulaza, za odvojene uredjaje. (Da bi PC i oba uredjaja mogao na njih spojiti jednom za svagda). Naravno, ako hoces da te stereo uredjaje slusas u 5.1 surroundu, trebaju ti zvucnici koji imaju sopstveni 5.1 encoder i mogucnost pretvaranja stereo signala u 5.1 output. Dakle zvucnici tipa Logitech Z-5500.

Socijalnija opcija je da u dobru zvucnu karticu u line in krknes razdelnik za dva stereo jacka, pa u njih ubodes oba uredjaja, a u drajverima namestih stereo to 5.1 upmix i to teras iz PC-a u bilo kakve 5.1 zvucnike, ali tada bi ti komp morao raditi dok hoces da slusas deck/Cd player, patio bi od latencije, a sasvim sigurno i od oslabljenog signala. Mislim, radilo bi to, ali ti to ne preporucujem. Kupi samo dobre zvucnike i na konju si ;)

Poslednja izmena:
možda se nisam lepo izrazio, ne treba meni zvuk sa njih da ide u suround 5.1, ja nisam neki sluhista, ne umem da raspoznajem tonove, meni je bitno da svira.
Znači najbitnije mi je da oni mogu da se povežu na kompijuterske zvučnike i da to radi bez pojačala, a da komp može da bude isključen.

Kupi nesto poput Genius 5000 ili koji je vec model u pitanju. On ima 5.1 i 3x stereo ulaz.

Genius-ov 5.1 bi ti bio zgodan za to povezivanje zbog nekoliko dodatnih RCA ulaza, na koje bi mogao nezavisno da vezes deck i cd, a da ti komp ne radi. Za te pare je ok sistem, a posto kazes da ne trazis dlaku u jajetu, bices sasvim zadovoljan ulozenim i dobijenim.

Genius-ov 5.1 bi ti bio zgodan za to povezivanje zbog nekoliko dodatnih RCA ulaza, na koje bi mogao nezavisno da vezes deck i cd, a da ti komp ne radi. Za te pare je ok sistem, a posto kazes da ne trazis dlaku u jajetu, bices sasvim zadovoljan ulozenim i dobijenim.

Znam kako zvuči taj genius-ov sistem ima ga moj burazer, tako da je meni on i više nego dovoljan, a vidim da su im i cene sada sasvim ok:wave:

Nazalost, ranije serije su bile malo kvalitetnije od danasnjih genius modela, ali sta da se radi, danas je svemu kvalitet izrade sveden da minimum, pa zasto ne bi i genius-u... U danasnje vreme je vise nego ikad opravdana izreka: "Koliko para-toliko muzike".
A sto se tice klase deck-a i cd playera, kada ga prikacis na genius, nema potrebe da brines, pravljeni su oni za kvalitetnije sisteme od tog geniusa. Hocu reci da ce ti tada slabija karika upravo biti 5.1 nego deck i cd ponaosob. U svakom slucaju, zvucace ok kada to povezes, koliko to genius bude dozvoljavao svojim zvucnim sposobnostima.
P.S Ako uzimas taj genius, stavi i neku bolju zvucnu na komp obavezno. :)

Vrh Dno