Šta je novo?

OCZ SSD SATA2 30GB OCZ Vertex Series

Dimco

Slavan
Učlanjen(a)
22.12.2007
Poena
375
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600X / Thermalright Silver Arrow 130, Noctua NF-A12x25 PWM
Matična ploča
Gigabyte B550I AORUS PRO AX
RAM
Crucial Ballistix DDR4-3600 32GB (2x16GB) BL2K16G36C16U4R
GPU
EVGA RTX 3080 XC3 Ultra
Storage
ADATA XPG GAMMIX S11Pro PCIe Gen3 x4
Zvuk
Presonus Eris E3.5 BT, Arctis Pro Wireless
PSU
Corsair SF750
Kućište
JXK-F1
Monitor
LG 27GL850-B
Miš & tastatura
Anne Pro 2, Scyrox V6
Ostale periferije
Presonus Eris E3.5 B
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Razmisljam da pazarim gore navedeni "OCZ SSD SATA2 30GB OCZ Vertex Series" ssd. Plan je da to bude disk na kome bi se nalazio OS, dok bi diskove koje sad koristim koristio kao data storage (2x barracuda 320), a postoji i opcija da ova dva stara diska zamenim za jedan od 1-2TB (barracuda 1-1.5TB ili WD Green 2TB) izdeljen na nekoliko particija.
Inace uvek mi fali prostora za storage tako da je kupovina velikog hdd veoma izvesna. Glavno pitanje je da li se isplati kupovati ovaj ssd? Uglavnom vidim samo pozitivne review-e za ovaj OCZ. Samo ostaje pitanje koliko ce poboljsanje biti i da li je 30GB dovoljno za OS i programe, takodje za poneku igru...mada planiram da na sekundarnom hdd-u napravim posebnu particiju za igre (znam da to nije to al sta da se radi).

MOje licno misljenje ja da su ssd diskovi jos uvek skupi. Probao sam neke i nisu mnogo bolji koliko ih hvale. Pritom vista trosi oko 20gb mesta tako da ce ti taj disk biti tesan. Ja bih na tvom mestu ta tvoja dva diska stavio u stripe (raid 0), i ako ti brzina ne bude bolja, bice ista (provereno). A dokupi jos koji terabajt i to je to. Ustedeo si lovu a dobio na brzini. A i WD-ov raptor je brz kao munja:-devil-:, pa ti razmisli;)

Pa ja razmisljam otprilike ovako:
OCZ Vertex 30GB OS+programi
Raptor 300GB 10.000 igre+ostali programi
Barracuda 1TB 7.200 (2 x 500GB ploce) data storage
A i ovo je sve priprema za win 7.
Plus sto razmisljam da sve ovo nabavim iz inostranstva i tako sacuvam dosta para.

Posle par dana razmisljanja mislim da sam se odlucio.
OCZ VERTEX 120GB :) je pravo resenje, za sistem programe i par igri, a na ove dve barracuda-e od po 320 sto vec imam cu da gruvam data storage.
E sad jedini je problem gde da nadjem vertex od 120gb kod nas i po korektnoj ceni. Gledao sam malo ponudu i jedino Gigatron ima ovaj od 30gb ali niko nema a cini mi se da nisu ni dobijali ni ovaj od 60 a kamoli 120gb.
Srecom ne zurim ovaj upgrade planiram tek za 2-3 meseca paralelno sa izlaskom win 7-ce.

Kod nas, u Srbiji, za sada ima maximalno ovih od 60GB. Cena za OCZ SSD 60GB, Vertex Series je oko 250 eur-a , potrazi na netu da nebi sad ovde postavljao ime firme i time krsio pravila foruma. Ja bi se malo strpio mislim malo vise bar do proleca sledece godine. Ili bi uzeo ovaj od 60GB , brz je kao munja.

Pa i ja sam razmisljao cak i o ovom od 30gb, ali i on i ovaj od 60gb mi se cini premalim. OS, programi, igrice zauzece dobrih 50-70GB a sa ovim od 120gb to bi bilo idealno, sve bi stalo i ostalo bi dosta praznog prostora. A i tehnoloski je napredniji - 64mb baffer prema 32mb kod ovih od 30 i 60 gb, kao i za 15-20% bolje perfomanse - sad kolko se to primeti u svakodnevnom radu druga je prica.
Vidim da je u inostranstvu 350-390$ u US i oko 300EUR-a u evropi, sto znaci da kod nas bez 400EUR-a nece biti, ali dobro svi znamo gde zivimo...
U svakom slucaju opasno sam se naostrio da sa dolaskom win 7 nabavim ovaj ssd, tako da cu videti sta ce se dogadjati u narednih 2-3 meseca pa cu na osnovu toga i pazariti.

Slazem se da je skupo ali ako uzmem u obzir da planiram ovih dana da dam 150EUR-a za tastaturu (G19) ovo i ne izgleda toliko skupo. Posebno jer dosta vremena i radnog i zabavnog provodim za racunarom - mislim da se isplati.

A sta radis na racunaru?
Posto cisto sumnjam da ces videti razliku izmedju VRaptora i SSD-a u performansama. Ja imam X25-E, i milina je kad mi treba VMWare - ali za obican rad nisam primetio razliku u odnosu na SAS i Raptore toliko. Ima je - ali najveci plus mi je tisina a ne performanse. A Vertex nece ni prici X25-E.

Pa sto se korisnog rada tice posluzio bi mi i polovni racunar od 300EUR-a (programiranje i statistika, retko nesto vezano za obradu slike/videa). A sto se zabave tice igrice i home bioskop, mada ni ovo nije preterano zahtevno, npr. vec godinama najvise igram IL2-Sturmovik koji je za danasnje uslove totalno nezahtevan. E sad neko voli da ima nabudzen auto a ja volim nabudzen racunar a i imam dovoljno finansijske moci da to ostvarim bez vecih problema, takodje volim da OC masinu i pokusam da izvucem maksimum iz nje. Sve u svemu vec duze vreme pratim desavanja sa SSD-ima i mislim da je sad ili ce uskoro biti trenutak da i ja pazarim jedan.
Da me ne shvatite pogresno ne razbacujem se novcem, vec kad pazarim nesto zelim da to opravda utrosen novac na ovaj ili onaj nacin.

Ja podrzavam coveka u potpunosti, posto se i sam nosim slicnom idejom :D
Pa ako nista drugo, ono makar da isprobamo malo nove tehnologije. Nije sad to neka para da cu da propadnem sve i da je potpuni promasaj.

Intel je oborio cenu svojih ssd-ova. Tako da je cena diskova pala u Nemackoj na oko 200evra za model od 80gb x25m ili tako nesto, dok model od 160gb je ispod 400evra. Mislim da je to zbog pojave novih modela sa cipovima u 34nm procesu. Ovaj od 80gb ce sigurno do oktobra i kod nas moci da se nadje za ispod 200e. Tako da sacekaj jos 2-3 meseca - isplatice ti se:)

Vidim da je malo pojeftinio ocz vertex 30gb sada je oko 120e.

Jos ce bolje biti barem da padne ispod 100e do kraja godine.

Znaci to kod Joke nije vertex a ja se ponado onda se vise isplati naruciti iz svabije.

Ako si mislio na ovaj: http://www.atom.rs/?sid=1322 to je krs! (samo Vertex serija je super, ni Apex ne valja a kamo li Core)
I was happy when I got this little drive, but after one month of use, it became a disaster :(

in simple words, SSD technology of OCZ Apex is NOT working with Windows Vista and windows XP !!! .... It may work with the new Windows 7 (at least this is what marketing people are saying ! )

I have followed all directions of OCZ forums, from aligning partitions , modifying registry, to disabling hibernate, swap drives, and search indexer !!!!! imagine what things you need to disable in order to get this SSD work with windows vista and XP !!!! unbelievable !!!! after all those changes it is still damn slow ... keep pausing for minutes !!! .... and dead slow with anti-virus definition update !!!!

Ofcourse, my problems became disaster when the capacity of hard drive reached 70% !!! but it was also pausing before reaching that limit !

In conclusion, OCZ Apex SSD is not practical to use with either Vista or Win XP ...... hope that Windows 7 will resolve the problem ... till then I am reverting back to my old Hitachi 7200 RPM drive

Ovo je vec prava stvar: http://www.alternate.de/html/solrSe...hlight&link=solr/search/result.productDetails

Intel® X25-M Mainstream Solid-State Disk 2,5" 80 GB €189,90*

Poslednja izmena:
Ima doduse ovo:
http://www.pcberza.rs/komponente/hard-diskovi/67/q=ocz+vertex

Ali def. je i dalje skuplje nego u Svabiji - naravno, nije dovoljna razlika sem ako ti neko ne donese. Kad uzmes u obzir postarinu da stigne do njih (retail je sigurno skuplji on online), mozda i nije neka razlika.
Intel je doduse primetno jeftiniji po GB, i def. se isplati iz Nemacke cak i DHL-om poruciti :(

Na taj sam mislio.

Bas me zanima kolko bi bilo DHL-om+carina da li se isplati.

Ljudi znate li kakav je SSD Patriot Warp PE32GS25SSDR prilicno povoljan.

Sad gledam postarina iz svabije za x25-m 80GB 30eura.

Sad gledam postarina iz svabije za x25-m 80GB 30eura.
Obicnom postom mozda... ako uopste nadjes firmu koja ti salje iz Nemacke.

Ako nekome treba X25-M, neka mi javi, za cca 2 nedelje uvozim za sebe vecu kolicinu; naplacujem samo realne troskove (ali zbog kolicine i jos gomile stvari koje uvozim bice sigurno jeftinije).

U cemu dobar bre, pa sta ces sa SSD da kopiras u nizu?? (filmove...)

za OS najvazniji je random write/read i intel u tome masakrira ostale ....

Mislio sam solidan rezultat za te pare mada ovaj intelov mnogo bolji ali skuplji.

@alfaunits bas me zanima kolko bi kosto da dodje preko tebe otprilike cena moze ovde ili na PM.

Ne znam kolika ce biti cena, zavisi od toga koja prodavnica ga ima u tom trenutku.. (posto meni treba 8 komada, a retko koja ima i toliko + koliko drugima treba)
Posalji mi PM pa cu javiti tokom nedelje.

Poslednja izmena:
Vrh Dno