Šta je novo?

Dragon Age !

Koliko ja znam imaju samo tri klase u startu, a posle verovatno sledi specijalizacija. Po mom misljenju to je bolji sistem nego kad ti u startu ponude milion klasa, pa se pogubish skroz. Ovako startujes sa jednom od tri bazicne klase, a onda razvijas i specijalizujes lik onako kako ti po stilu igranja odgovara.

Koliko ja znam imaju samo tri klase u startu, a posle verovatno sledi specijalizacija. Po mom misljenju to je bolji sistem nego kad ti u startu ponude milion klasa, pa se pogubish skroz. Ovako startujes sa jednom od tri bazicne klase, a onda razvijas i specijalizujes lik onako kako ti po stilu igranja odgovara.

Ako ce da muckaju klase kao u MMOovima (Warr+Cleric=Paladin) onda nista od balansa klasa. Mada ovo je single tako da to i nije toliko bitno. Ali sam u svakom slucaju protiv takvog sistema, suvise je genericki (klasama se namecu vestacka ogranicenja a da nije tih ogranicenja sve kombinacije klasa bi licile kao jaje jajetu). Stvarno su mogli da ubace bar 5 bazicnih za pocetak (Fighter/Cleric/Ranger/Mage/Rogue).

Nisi me shvatio. Mislio sam na to da ces na odredjenom levelu moci da se specijalizujes kao u NWN2. Nisam mislio da nemas nikakvih ogranicenja, nego da mi je bolje da se odlucis za neku podklasu (npr. ranger kao podklasa ratnika) na recimo 5 levelu, nego na startu igre da odma imas da biras rangera. Ovo govorim zbog toga sto se meni milion puta desilo da odaberem neku klasu i posle odredjenog vrmena skontam da ta klasa uopste ne odgovara tome kako igram i sta sam od nje ocekivao (jer pre pocetka igre nisam imao uvid u mehaniku igre i slicno).

ali da bice 3 klase, rogue warr i mage...

Na osnovu onoga sto mi je Nothingman pojasnio bice specijalizacija bazicnih klasa. Znaci bice nesto slicno ovome:

Warr - Ranger, Fighter, Paladin
Rogue - Asassin, Thief, Bard
Mage - Wizzard, Sorcerer, Warlock

Ko je pojeo Clerica (Priesta)?
I da li jedan ozbiljan RPG moze sebi da dozvoli luksuz da nema Divine classu :trust:.

Mali off:
Inace i samom D&Du me je oduvek nervirala podela da iz Warr ili Fightera izlazi Ranger kao podklasa. Po meni bi to morala biti bazna klasa ali ocigledno da se ni tvorci D&Da nisu trudili puno oko ranged combat klasa nego su rangeru dali da koristi i bow i xbox.

dao sam link, ne znam zasto je tesko kliknuti na njega

Dao si link ka clanku koji opisuje rase :).

Ali pogledao sam i klase i mogu reci da su napravili muckalicu koja krsi sva dosad objavljena D&D pravila. Po njima iz maga se specijalizuje healer sto nit je ikad bilo nit moze biti. Sto najgore ispade sad i druid ce da proizilazi iz mage klase. Rogue u Rangera :wall:.

Ovo veze nema sa Baldur's Gateom :S:.

Poslednja izmena:
pa zar nije bolje da ti kao igrac sam kreiras sta hoces? pa da sve kombinacije budu moguce

jos jedna stvar zbog koje je fallout najbolji rpg ikada :)

Igra se zove Dragon Age :wall: , zašto bi trebala da ima ikakve veze sa BG ili BG2 osim želja pojedinaca da bude "duhovni naslednik" istih?

Pa tako su ih naložili ovi iz Biowareovog marketinga :) Znaš kako se ovde jako lepo prima hajp, i posle krivi izdavači i developeri :p

Ako igra bude lošija od BG, biće najgora igra svih vremena :d

Sta fali sto se iz mage klase dobija i healer? I jedni i drugi koriste magije :d
Bez zezanja, mislim da ljudi previse sve posmatraju u D&D fazonu...totalno je nebitno sta se odakle specijalizuje, vazno je samo da igra na kraju bude dobra :)

Ccc, pa nije tema o Falloutu, zašto spamuješ...

:p

Ali pogledao sam i klase i mogu reci da su napravili muckalicu koja krsi sva dosad objavljena D&D pravila. Po njima iz maga se specijalizuje healer sto nit je ikad bilo nit moze biti. Sto najgore ispade sad i druid ce da proizilazi iz mage klase. Rogue u Rangera :wall:.

dao sam link ka wiki-u gde imaju svi detalji :p

u ostalom ovo nije DND igra (ako mene pitate to je odlichna stvar) i samim tim nema toliko veze sa razvojem lika iz BGa...

E ljudi, ostavite BG gde mu je i mesto. Takve igre se vise ne prave, niti ce iko ikada vise moci da napravi takvu igru. Dragon je potpuno druga prica sa novim pravilima i likovima.

Kakva sad pravila. Ne secam se da je neko pominjao neka nova pravila ala D&D. Iz onog sto sam ja uspeo da vidim Bioware je izmuckao D&D klase a ne napisao nova pravila. Ono zbog cega sam pomenuo BG (a mogao i sam i NWN u istom kontekstu) jeste zbog cinjenice da su sve Biowareove fantasy igre do sada postovale D&D pravila. Otkud sad ovaj nagli zaokret?

Ne smeta ni meni to sto nije D&D u pitanju (nisam fanatik poput likova koji ce sigurno napljuvati ovu igru samo zbog toga sto je muckalica) ali mi je cudno da ovog puta ne rade igru po njima. Ali mi mage->priest uzasno smeta jer to nije pitanje D&D pravila nego zdrave logike.

Ja ne znam sta je nelogicno u mage->priest ako stvari posmatras izvan d&d okvira. Sve zavisi od toga kako ti tumachis rech "mage". Ako se oslobodis standardnog fantazi klishea (sto bi za neku igru bilo veoma pozeljno, jer su fantazi klishei dosadili i bogu i narodu :d) onda to moze da zvuci savrseno razumno.

Mage je neko ko koristi magiju. Magija ne leci. Priest ne koristi magiju (i sam si to pomenuo kad si bio sarkastican par postova iznad). Ne znam kakva specijalizacija ne moze od maga napraviti healera.

Ovo je igra koja je puna fantasy klisea tako da ne mogu da zazmuzim na to. Da je u pitanju Star Wars, Fallout ili bilo sta sto nema uporiste u tolkinovskoj fantaziji ne bih imao problem. I nije tolkinovska fantazija nesto je njemu tek tako palo na pamet vec je on krao odakle je stigao (Biblija, mitovi...). A Priest/Monk (Healer) je uvek uvek religiozan lik i taj healing je snaga vere a ne magije (koju on ne sme koristiti jer je vernik). Dosad se jos nije pojavila igra koja za osnovu ima fantasy setting a da je healer u stvari mag. Cak ni Azijati koji nemaju mnogo veze sa tolkinovskom fantazijom, biblijom, antickim mitovima i sl. ni u jednom MMOu nisu stavili da priest koristi magiju.

Kakva sad pravila. Ne secam se da je neko pominjao neka nova pravila ala D&D. Iz onog sto sam ja uspeo da vidim Bioware je izmuckao D&D klase a ne napisao nova pravila. ... Otkud sad ovaj nagli zaokret?

Ne smeta ni meni to sto nije D&D u pitanju (nisam fanatik poput likova koji ce sigurno napljuvati ovu igru samo zbog toga sto je muckalica) ali mi je cudno da ovog puta ne rade igru po njima. Ali mi mage->priest uzasno smeta jer to nije pitanje D&D pravila nego zdrave logike.

Ali pogledao sam i klase i mogu reci da su napravili muckalicu koja krsi sva dosad objavljena D&D pravila.....

posle NWN-a su u biowareu rekli da nece vishe nikada praviti igre sa dnd pravilima (dnd licenca je sada u atarijevim rukama ako vec i nije istekla), jer to podrazumeva previshe glupavih ogranichenja (nema psovki, previshe razgranicheno dobro i zlo, tupava politichka korektnost i slicno)... otud u KOTORu ceo sistem podseca na dnd u nekim stavkama i tako dalje i tako blize

ovo je sasvim novi setting tako da je sasvim moguce praviti sta god kako god, i to je opet super i nije klishe... chas vam smeta klishe chas vam smeta sto nije klishe... polako, sachekamo josh malo pa cemo da vidimo kako sve funckionishe

Poslednja izmena:
Aaaaa, ne znam kako pre nisam video ovaj film, ali sam joj odmah prepoznao glas.

[YOUTUBE]<object width="560" height="340"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/4Gc89KDf-i4&hl=en&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/4Gc89KDf-i4&hl=en&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="560" height="340"></embed></object>[/YOUTUBE]

Ko ne zna u pitanju je Kate Mulgrew, poznatija kao kapetan Janeway.

"Kate Mulgrew is providing the voice for Flemeth, a witch who transforms into an enormous, double-tough dragon in Dragon Age: Origins"

f61c132ef3c02d2e.jpg

Nisam nasao kopajuci po temi ovu informaciju, ali "Dragon Age: Origins voice-over cast 144-strong" :shock:

http://twitter.com/dragonage/status/1670927259

...Magija ne leci...
haha

Ovo je igra koja je puna fantasy klisea tako da ne mogu da zazmuzim na to. Da je u pitanju Star Wars, Fallout ili bilo sta sto nema uporiste u tolkinovskoj fantaziji ne bih imao problem. I nije tolkinovska fantazija nesto je njemu tek tako palo na pamet vec je on krao odakle je stigao (Biblija, mitovi...). A Priest/Monk (Healer) je uvek uvek religiozan lik i taj healing je snaga vere a ne magije (koju on ne sme koristiti jer je vernik). Dosad se jos nije pojavila igra koja za osnovu ima fantasy setting a da je healer u stvari mag. Cak ni Azijati koji nemaju mnogo veze sa tolkinovskom fantazijom, biblijom, antickim mitovima i sl. ni u jednom MMOu nisu stavili da priest koristi magiju.
magija, vera... oba deluju podjednako fantazijski ;)
mozda je taj priest u nekom kultu koji obozava neko magicno bozanstvo :) pa koristi magiju i da leci
ili mozda mage, pronadje veru :) i izgubi dar za magiju pa ide okolo i leci ljude? :)

Kao sto dzi reche, u pitanju je novi setting. Tu imas slobodne ruke da stvari postavish kako god zelis. Meni uopste nije tesko zamisliti setting u kome priest koristi magije. Zamisli sledece: imas svet u kome bogovi koriste ratove, kugu i druge epidemije, kako bi ostvarili svoje ciljeve, kontrolu populacije i slicno. Healing je strogo zabranjen, i svako ko ga praktikuje smatra se za coveka koji se "igra bogova", pa je samim tim i zigosan od strane istih.
Eto u takvom settingu odma imas healere koji nisu divine, ne crpe svoje moci iz vere, nego su prakticno u sukobu sa bogovima. Znam ja da je ovo sto sam ispricao ultra glup primer, ali ako meni za 30 sekundi padne na pamet setting koji je susta suprotnost klasicnom fantazi settingu, onda mozes da zamislis kakve stvari mogu da smisle ljudi koji su placeni da se tim bave :d

Mage je neko ko koristi magiju. Magija ne leci. Priest ne koristi magiju (i sam si to pomenuo kad si bio sarkastican par postova iznad). Ne znam kakva specijalizacija ne moze od maga napraviti healera.
auuu, al' si se ubacio....:party:
a kad se već vozimo, kako misliš da "leči verom"? pa valjda je i to neka magija???

auuu, al' si se ubacio....:party:
a kad se već vozimo, kako misliš da "leči verom"? pa valjda je i to neka magija???

E vidis nije. To se zove molitva. Kao i kod ressurectiona i za obican heal uvek moras da se pomolis nekom divine-u (lecenje zavisi od snage tvoje vere ;)).

Kao sto dzi reche, u pitanju je novi setting. Tu imas slobodne ruke da stvari postavish kako god zelis. Meni uopste nije tesko zamisliti setting u kome priest koristi magije. Zamisli sledece: imas svet u kome bogovi koriste ratove, kugu i druge epidemije, kako bi ostvarili svoje ciljeve, kontrolu populacije i slicno. Healing je strogo zabranjen, i svako ko ga praktikuje smatra se za coveka koji se "igra bogova", pa je samim tim i zigosan od strane istih.
Eto u takvom settingu odma imas healere koji nisu divine, ne crpe svoje moci iz vere, nego su prakticno u sukobu sa bogovima. Znam ja da je ovo sto sam ispricao ultra glup primer, ali ako meni za 30 sekundi padne na pamet setting koji je susta suprotnost klasicnom fantazi settingu, onda mozes da zamislis kakve stvari mogu da smisle ljudi koji su placeni da se tim bave :d

Discworld je setting, Forgotten Realms je setting, Planescape je setting. Ovo je papazjanija koju je izmislio neki americki "fantasy autor" koji je pre 4 godine objavio role playing game na osnovu njegove knjige. Za razliku od Discworlda i D&D ja ne znam nikoga da igra taj njegov RPG. Znaci sama osnova je suplja jer predlozak nije dovoljno kvalitetan. Citao sam plot te knjige i najvise lici na spansku seriju. Nista tu novo nema. Religija postoji ali je cela ta prica oko religije, magije, cultova, kraljevstava na nivou jednog Guild Warsa pa vi vidite da li od toga moze ispasti izuzetan RPG ili ipak ne. Ja tvrdim da nam Bioware na konto stare slave zavaljuje nesto.

magija, vera... oba deluju podjednako fantazijski ;)
mozda je taj priest u nekom kultu koji obozava neko magicno bozanstvo :) pa koristi magiju i da leci
ili mozda mage, pronadje veru :) i izgubi dar za magiju pa ide okolo i leci ljude? :)

Ja ovde ne pricam o religiji u smislu hriscanstva tako da tu opasku iz prve recenice ipak ostavi za forum B92 jer mene takve rasprave ne interesuju.
Ovo drugo sto si rekao je tacno. On je nekakav spiritual healer koji leci tako sto prizove te neke duhove koji te popravljaju ko u nekom Sci-fi filmu...
Ovo trece nije moguce. Obrnuto moze ali ne biva da mag postane religiozan (inace magija je oduvek smatrana za nesto djavolsko bila ona dobra, zla ili joj izvor bila priroda).

...Ja ovde ne pricam o religiji u smislu hriscanstva tako da tu opasku iz prve recenice ipak ostavi za forum B92 jer mene takve rasprave ne interesuju.
Ovo drugo sto si rekao je tacno. On je nekakav spiritual healer koji leci tako sto prizove te neke duhove koji te popravljaju ko u nekom Sci-fi filmu...
Ovo trece nije moguce. Obrnuto moze ali ne biva da mag postane religiozan (inace magija je oduvek smatrana za nesto djavolsko bila ona dobra, zla ili joj izvor bila priroda).

nisam ni ja mislio na hriscantvno ili bilo koju rl religiju :) ali kada pogledas malo sa distance neke pogotovu u fantasy igri, ima dosta stvari i tu koje je priblizuju magiji, ne zelim da vredjam vernike, samo pricamo o igri, i nekom fantasy svetu

a ovo trece zasto ne bi bilo moguce? mozda je video taj neki mag greske svog puta :) ili mu se nesto dogodilo tokom avantura, pa je postao religiozan :)
u fantazijskim igrama bi trebalo da su mogucnosti beskonacne :)

Obrnuto moze ali ne biva da mag postane religiozan (inace magija je oduvek smatrana za nesto djavolsko bila ona dobra, zla ili joj izvor bila priroda).

Eto vidis koliko usko posmatras stvari, nekako se uvek vracas da sagledas sve iz klasicnog fantazi ugla koji smo videli vec milion puta :)
Zasto bi magija bila nesto djavolsko? Gde to pishe? :)
Kao sto Dusan reche, mogucnosti za dobru prichu i dobar setting su beskonacne, i hvala bogu sto je tako :)

pa i dnd su izmislili amerikanci, kakve to veze sa bilo chim ima

dnd smara, hocemo nesto novo i divlje :p

Ne vidim zasto se pozivate na D&D. Iako je ceo taj setting meni ok, u njega ne treba gledati kao na kanone za sve fantaziske svetove. Bioware je odmah na pocetku najavio da ce stvoriti svoj setting, sa sve pravilima, mapama, istorijom dugom 2000 god. itd, i za taj posao su unajmili geografe, istoricare, raznorazne pisce itd. A sto se tice igranja p&p igara u ovom settingu, nije ni bilo moguce jer ih nije bilo. Mislim da je izasla jedna igra, stona, sa sve mapama knjigama i figuricama ili ce tek izaci. Milsim da postoji i roman za koji kazu da uopste nije los. Granice fantazije su negranicene i to je dobra stvar. Ako ja recimo stvorim svet u kome postoji mala grupa ljudi(healera) koja ima moc da leci i najopakije bolesti poput recimo side, svojim prdezom, pa tako ce nesto morati da se prihvati, jer ja stvaram svet i mogu da smislim sta god hocu.

Poslednja izmena:
Vrh Dno