Šta je novo?

NZXT Hush vs Cooler Master Sileo 500

Alexandar

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
17.01.2001
Poena
709
Posto planiram da kupim neko midi kuciste koje je zvucno izolovano, a ogranicen sam zbog stola na visinu do 450 mm, u izboru su ostala ova dva kucista. Da li ih je neko koristio i kakvi su vasi komentari? Cene su im vrlo slicne.

Naravno da može, ali čemu onda troslojne stranice i cena od 15k dinara? Za te pare može da se kupi dva Lancool K7B kućišta i da ostane kusura za dve Noctue. ;)
Vidiš i ja sada razmišljam više u tom pravcu. Lian li mi se sviđa, gledao sam sinoć po njihovom sajtu i dopalo mi se ovo.

Ne bacam ja pare tek tako, moja računica za skuplje kućište je da bolje da kupim odma` dobro kućište nego da dva puta ulažem po 80-90€ za neko koje se posle pokaže kao ne baš funkcionalno (npr. tt Swing koji sada imam). Ako ima neko jeftinije koje je dobro i subjektivno mi se dopada, naravno da ću kupiti njega.

Gledam sada Antec-ov sajt, da vidim kojih još modela ima, kod p182 me i dalje onaj otvor gore odbija... - ovo je čisto subjektivno, verujem da je super kućište.

Pročitaj npr. moj review na Benchu, pa ako ni posle toga ne budeš shvatio zašto je bolji (i koliko je zaista dobar), onda kupi Lancol ili kako već :p

Poslednja izmena:
Pročitao sam tvoj review odavno (btw. svaka čast na trudu, odličan review), ali ostajem pri tome da sve to što je eventualno bolje ne opravdava više nego duplo veću cenu u odnosu na npr. Lancool K7B. Da imam para na bacanje, kupio bih za svaki deo u računaru najskuplju komponentu i ne bih gubio vreme na čitanje review-a... :)

Ako ima neko jeftinije koje je dobro i subjektivno mi se dopada, naravno da ću kupiti njega.

Da se vratimo traženju jeftinijih alternativa. To kućište (PC-7F) nije raspoloživo kod nas, a pitanje kada će biti. Inače, Lian-Li PC-A06B je takođe vrlo simpatično, ima ga kod nas po ceni od 9 hiljada.

Lian Li Case A06 Mini Tower - video review

Neobično je što je napajanje pozicionirano dole napred, i što je intake hladnog vazduha pozadi, dok je exhaust napred... Malo su ga degradirali jer su mesta za intake fanove veličine za fanove 80mm, što je zaista čudno, s obzirom da A05N ima pozadi 120mm intake fan... 80mm fanovi me odbijaju od ovog modela i malo sam skeptičan prema exhaust fanovima koji su pozicionirani napred. Ipak, ovo bi bila neka alternativa za K7B.

Poslednja izmena:
Pa nije lako iznsoiti argumente tvrdoglavim ljudima, smara. Nemoj da se uvredis ;)

Sistem hladjenja u onom lancool-u je jednak najobicnijem kinezu od 30e. Dobro, malo preterujem :d
Za pocetak, antec ima superiornije hladjenje, bolje osmisljen airflow. Sigurno je dosta tise kuciste. Ima bolji cable management. Nesto je vise pa ima manje guzve unutra i dosta lakse se pristupa filterima. Samo pozicioniranje napajanja i cage koji ga cuva ubija airflow istog. To sve kosta i kosta. Posto tebe samo izgled zanima, mi nemamo sta dalje da pricamo i ulazimo u raspravu. Posto kuciste za tebe ima 'ovog ostalog' iole dovoljno a lepsi izgled, ti ga dizes u nebesa. Ti mislis da je kvaliteta ovog kucista na nivou 'pravog' lian li-a, i dalje se nadaj...
Iako je antec p182 eol i zamenjen je sa p183, cena i situacija ovde nije bas realna, ali sta se moze.
Poredis kuciste iz razlicitog segmenta. Mogao si da pitas sta mi lancool pruza vise od cm690 osim visestruko inferiornijeg hladjenja. Ali tebi je 690 ruzan pa ga ne razmatras :)
Nema smisla za ubedjivanjem, svako daje akcenat na ono sto njemu najvise odgovara. Bitno je da se coveku dadnu predlozi i iskustva iz prve ruke pa neka sam odluci.

Poslednja izmena:
Naravno da može, ali čemu onda troslojne stranice i cena od 15k dinara?

Kako cemu? Pa to dobijes out-of-the-box, ne moras nista da modujes. A svako kuciste moze da se dampuje dodatno, pa i Antec, samim tim ce biti jos tisi.
http://www.silentpcreview.com/article827-page1.html
Btw, samo se ti nadaj da ce LC uz "malo damponavanja" biti na nivou Antec-a.

Ili da obrnem pitanje, šta mi značajno nudi P182 u odnosu na npr. Lancool K7B, s obzirom da je više nego duplo skuplji?

Odgovorio ti je vec Vule.
Po čemu je aluminijum prednost?

Što se izolacije tiče, P182 ima troslojne stranice, čak i prednju, nema dodatnu penu unutra jer mu ni najmanje nije potrebna (pogotovo ovu kvazi-izolaciju u B20 koja ni qrcu ne služi), ovo je mnogo bolje rešenje.

Antec ima ultra lako dostupne filtere za prašinu, lepo rešeno hlađenje, vrhunski je napravljeno, kvalitet iznad očekivanja čak i za te pare.

Što se ovog Liana tiče, napajanje je gore, što je mana, jer se više greje od procesora, pa zagreva i ostatak kućišta i tako u krug, dok je kod Anteca u odvojenoj hlađenoj komori, i ne samo što ne zagreva ostatak, već je i ono samo dosta hladnije tako.

Dalje, ovaj Lian ima neki mali vent nazad za kao neki exaust? Mislim, kao pre 8 godina da je napravljeno.

Samo 3 mesta za hard diskove, kod Anteca 6, plus što mogu odgvorono da tvrdim da se u P182 diskovi manje čuju.

Cable management, nula, tj. nema ga, kao što se vidi na poslednjoj slici u tom testu koji si okačio, dok je kod Anteca to već dobro poznato, i vrhunski napravljeno :)

P.S. A ovi detalji što ti puno znače, šta si tu hteo da istakneš? Antec je tu napravio dosta bolji posao, jer su nožice full silikonske i mnogo bolje rade posao od bilo kojih drugih, bar onaj što se eliminisanja vibracija tiče, što im ustvari i jeste zadatak...

I ne mozes tako da gledas, gomila proizvoda i u IT-u i van njega ne vredi razlike u ceni u odnosu na najblizeg "pratioca", tako nikad neces nista kupiti, a i sama ta procena je kranje subjektivna. Ja npr. mogu da kazem da ovaj LC/LL (a i neki ostali :eyebrows:) ne vredi ni pola te cene, da je preplacen zbog alu-a, koji meni ne bi bio predstavljao nikakvu prednost, jer kuciste drzim ispod stola te me stoga nije briga za fancy efekat, a takodje ga ni ne prenosim svako malo pa da mi je bitna lakoca materijala. Funkionalost i tisina, ono sto mi je najvaznije -> nula.
Radije bih dodao jos malo i uzeo Antec SOLO ili P180 Mini, i prihvatio trejdof koriscenja mATX ploce, nego da slusam rezononance bilo kog alu kucista za tu cenu. :D

Jedina prednost aluminijuma je sto je laksi i moze da se napravi "fancy" kuciste od njega. Znaci, to je prednost ljudima koji idu na LAN party-je i ostalima koji cesto prenose kuciste. Sto se izgleda tice, i to je subjektivno, nekome su P180/182 lepsi od ovih "scrapheap" :d Lancoola.
Evo kako izgleda kad das 300+ $ na kuciste, a moras da ga seces da bilo upotrebljivo :eyebrows:. Za te pare, mora "da peva". ;)

Poslednja izmena:
@mcrazy
Ne ljutim se, ali koliko sam primetio tvoje delovanje na forumu se svodi na kontriranje. :)

K7B kućište ima dva 120mm intake fana napred, jedan 120mm exhaust fan, za tako malo kućište više nego dovoljno. P182 ima samo jedan intake fan u delu matične ploče, što je i najbitnije, dok je onaj donji totalno zatvoren. Sistem smeštanja diskova u P182 je zakomplikovan, K7B ima daleko funkcionalniji kavez koji se može rotirati za 90 stepeni ili potpuno ukloniti, prima jedan disk manje, ali diskovi stoje horizontalno.

Kažeš, "sigurno" dosta tiše, na osnovu čega? Da si pročitao Vuletov review, video bi da on nije baš bio oduševljen tišinom istog, pogotovo fanom pozadi za koji je rekao da se prilično čuje.

Cabel management, kao što sam rekao, najviše zavisi od onoga ko radi. Ima ljudi koji ne umeju da slože kablove i kućištu sa izuzetnim cable managementom, dok neko složi lepo kablove i u kinezu od 20e.

Kada je estetika u pitanju, P182 ima vrlo ružnu prednju masku i nepotrebno izbušenu gornju stranu kućišta, a i sama unutrašnjost mu je nepotrebno zakomplikovana. U tenutnom kućištu mi napajanje stoji gore, iznad procesora i potpuno je hladno. :) Ne bih imao ništa protiv ni da je pozicionirano dole, ali vi preterujete, pridajte prevelik značaj nekim sporednim stvarima.

Ne znam šta je za tebe pravi, a šta krivi Lian-Li, ali ovo jeste Lian-Li i za tu cenu nudi zaista puno. :)

Edit:
Kako cemu? Pa to dobijes out-of-the-box, ne moras nista da modujes. A svako kuciste moze da se dampuje dodatno, pa i Antec, samim tim ce biti jos tisi.
http://www.silentpcreview.com/article827-page1.html

Budimo realni, nijedno kućište out-of-the-box nije dovoljno tiho i zahteva izvesne modove. P182 je tiho iznad proseka, ali nije out-of-the-box dovoljno tiho. Vule je u review-u pomenu da se ventilator pozadi čuje čak i na low, onaj gore je isključio, ovi napred se ne čuju tek kad zatvori vratanca... Dakle, ako već modujem, onda bolje da uzmem više nego duplo jeftinije kućište, pa da to radim, nego da dam toliko para i da dokupljujem Noctue, dampujem itd.

Funkionalost i tisina, ono sto mi je najvaznije -> nula.

Preteruješ, funkcionalnost Lian-Li kućišta je na zavidnom nivou, a problem tišine sam već obrazložio.

Radije bih dodao jos malo i uzeo Antec SOLO ili P180 Mini, i prihvatio trejdof koriscenja mATX ploce, nego da slusam rezononance bilo kog alu kucista za tu cenu. :D

E pa sad... :)

Poslednja izmena:
Pa procitaj jos koji review pa ces videti da su ljudi uspeli da se poseku na 'taj lian li' ;) A to je kvalitet izrade an nivou thermaltake-a. Odvojivi mb tray su ljudi proglasili nepotrebnim na ovom kucistu jer je stvarno neupotrebljiv, lakse je montirati unutar kucista jer je cesto 'kriv' i iskrivi kartice na ploci i sl, o visokim coolerima da ne govorimo.
Sigurno je dosta tise :D Moze li ovako? Jesi li ti imao to kuciste? Ja nisam ali jesam p182. Mana anteca jesu nesto losiji ventilatori. To kuciste tebi nudi mnogo. Meni ne nudi nista. To sto ti nazivas nepotrebnim komplikacijama, ostali placaju da imaju. Ako mislis da je dovoljno samo 'imati' ventilatore u kucistu i reci da je to dovoljno za hladjenje i airflow, pogresno mislis. Ako graficka ne izbacuje direktno vazduh napolje, zbog nedostatka negativnog pritiska ima da se stvara ogroman toplotni dzep u donjem delu.

p.s. naravno da ti deluje kao kontriranje jer se najcesce javljam kada neko nije u pravu ;)

Pa procitaj jos koji review pa ces videti da su ljudi uspeli da se poseku na 'taj lian li' ;)

A to kao oni genijalci u telešopu koji sa običnim žiletom uspeju sebi da iseku vene, ali je rešenje u nekom laserskom-mamo-džambo-svemirskom uređaju za depilaciju. :d Ima puno Lian-Li hejtera, tako da oprezno sa tim review-ima.

Ali da prekinemo ovu raspravo. Šta ti predlažeš čoveku da kupi? P182 je em stari model, em ga reko gde ima...

Poslednja izmena:
Sumnjam da je tako ;) Na vise mesta sam procitao od ljudi koji poseduju lian li da lancool nije na istom nivou a ti kako hoces, mozes da verujes u teroije zavere ili sam da probas (ali nemas sa cim da uporedis)
Mislim da moze da se nadje p182 ali je eto covek rekao da mu se nesto ne svidja. Nisam vise pratio :d
Posto je u ovoj situaciji jako tesko naci kompromis, ja bih isao na soluciju da kuciste ima sve a da NIJE silent pa bih to onda regulisao fan controllerom. Posto je bio spreman dati i do 150e, moze se dosta solidnih kucista uzeti za recimo 100e pa onda jos koja noctua i fan controller i eto tisine. Naravno, paznu obratiti na graficku kartu i izbor coolera. Noise dumpening je dobar u teoriji, ali eto kako je i vule napisao, npr zadnji vent stvara buku jer njega nema nista da prigusi...

To je dobro razmišljanje, totalno zanemariti tišinu prilikom kupovine, pa sam srediti to. (Nisam li ja to pričao sve vreme? :p) Ali opet, bitno je da kućište ima potencijala za tako nešto. Na koje konkretno modele misliš za ~100e?

Pored Lancool kućišta sam pomenuo i Lian-Li PC-A06B i PC-A05N, koja nisu loša, a nisu ni skupa.

Kad se eliminiše sve ono što potpada pod kič & vašar, i nema nekog izbora na tržištu.

Poslednja izmena:
Ako P182 ne moze da se nadje odma', verovatno moze da se naruci i stici ce. A ako je hitno, tu je Antec SOLO. Ili da doda jos par hiljada i uzme P183. Osim malko poruznjene prednje stranice (sto mu je IMO jedina mana, a i ne mora da bude ako nije "fancy freak" :d), u svakom drugom pogledu predstavlja unapredjeni P182.

Ima dosta modela sa potencijalom ali nema bas sa izgledom kakav ti trazis :p
Tu nemam ideju, osim da i sam kazem lian li jer meni izgleda nikada nije bio na vaznom mesto pa sam verovatno fulao kucista koja su iole dobra a lepa :d
Ja cu uvek zrtvovati lepo da bi 'iole' bilo bolje :D :D

Ako P182 ne moze da se nadje odma', verovatno moze da se naruci i stici ce. A ako je hitno, tu je Antec SOLO. Ili da doda jos par hiljada i uzme P183. Osim malko poruznjene prednje stranice (sto mu je IMO jedina mana, a i ne mora da bude ako nije "fancy freak" :d), u svakom drugom pogledu predstavlja unapredjeni P182.

P183 već preskupo (za mene), dok Solo nije loše... Ali, svakom kućištu nešto fali, npr. kod Solo-a čitava komplikacija za kačenje diskova, i onda dve 90ke zašrafljene direktno na metal napred... :S: Koliko bi neki gumeni nosači za fanove poskupeli kućište? Neznatno, ovako se to mora dorađivati...

A kako se u ovu pricu uklapa NZXT Whisper? I ono ima svojih mana, ali je jeftinije i prostranije od P182, samo je pitanje da li su performanse uporedive? Ima li ga ko da iznese jos neke utiske osim ovih sa bench prikaza?

10 hiljada i kusur za tako skrnavo kućište... Pre bih uzeo nekog Chiefteca nego NZXT.

Baci pogled i na ove review-e:
http://www.techpowerup.com/reviews/NZXT/Whisper/6.html
http://www.youtube.com/watch?v=RAxkJhDKJM4

It feels like they merely took an outdated server case, slapped on a nice front and added some sound dampening to the case - that's it. Sadly, the chassis fails in its primary objective: to be whisper quiet. The fans are very loud, completely negating the sound dampening system. Sure, any internal components will sound a bit quieter, but the included case fan noise would overpower anything anyways. In the end we have to look at the given feature set, if it is functional or useful, the price of the unit and compare it to the general market situation. At 140 US Dollars or 130 €, it is really hard to suggest the Whisper to you, as there are plenty of other options available at this price point. The only option if you really want this case is to go out and buy four silent fans to replace the ones in the case. Then - in combination with the sound dampening - the Whisper makes sense.

Ima još smešnih detalja u ovom kućištu, npr. za PSU su dali rubber spacer (sa strane gde se šrafi na kućište), dok sa donje strane naleže lim na lim...

Poslednja izmena:
Pa procitaj jos koji review pa ces videti da su ljudi uspeli da se poseku na 'taj lian li' ;) A to je kvalitet izrade an nivou thermaltake-a. Odvojivi mb tray su ljudi proglasili nepotrebnim na ovom kucistu jer je stvarno neupotrebljiv, lakse je montirati unutar kucista jer je cesto 'kriv' i iskrivi kartice na ploci i sl, o visokim coolerima da ne govorimo.
Sigurno je dosta tise :D Moze li ovako? Jesi li ti imao to kuciste? Ja nisam ali jesam p182. Mana anteca jesu nesto losiji ventilatori. To kuciste tebi nudi mnogo. Meni ne nudi nista. To sto ti nazivas nepotrebnim komplikacijama, ostali placaju da imaju. Ako mislis da je dovoljno samo 'imati' ventilatore u kucistu i reci da je to dovoljno za hladjenje i airflow, pogresno mislis. Ako graficka ne izbacuje direktno vazduh napolje, zbog nedostatka negativnog pritiska ima da se stvara ogroman toplotni dzep u donjem delu.
kako onda pricas o Lian Li kada ga nisi imao :) nema na njemu na sta da se posece, veruj mi :) a kvalitet izrade je daleko ispred Tt.

p182 nisam imao, ali sam video kako radi kod Vuleta, jedino sto je kod njega dobro su silikonski nosaci za hard diskove. stranice su tako napravljene da nema sanse da ih iseces (lepo) tako da nista od modovanja. unutra imas jedva mesta da stavis duzu karticu (moze ali moras da izvadis hdd cage). prednja maska... ne volim kucista koja imaju vratanca (i to jos plasticna) ali to je stvar ukusa.

p182 je da kupis upakujes i nista ne diras u njemu i na njemu. lian li je da kupis i radis sa njim sta zelis.

kako onda pricas o Lian Li kada ga nisi imao :) nema na njemu na sta da se posece, veruj mi :) a kvalitet izrade je daleko ispred Tt.

p182 nisam imao, ali sam video kako radi kod Vuleta, jedino sto je kod njega dobro su silikonski nosaci za hard diskove. stranice su tako napravljene da nema sanse da ih iseces (lepo) tako da nista od modovanja. unutra imas jedva mesta da stavis duzu karticu (moze ali moras da izvadis hdd cage). prednja maska... ne volim kucista koja imaju vratanca (i to jos plasticna) ali to je stvar ukusa.

p182 je da kupis upakujes i nista ne diras u njemu i na njemu. lian li je da kupis i radis sa njim sta zelis.

Pa ja upravo govorim da to nije lian li. Imao sam prilike igrati se sa lian li kucistima. Mozda je notorna laz, ali cisto sumnjam da bi se to ponavljalo. Mada, nikada se ne zna. Rekao sam sudeci po nekim reviewima. Mada, da je punokrvni lian li, pisalo bi to na njemu ;)
A ako ces dati 300$ samo da bi mogao modovati, ti onda pravac kod limara da ti aluminija izvalja kocku da joj radis sta hoces :D Sada opet malo preterujem, ali ovi je vise malo bockanja :p Ima i vise od nekoliko lian li-a koje bih rado posedovao ;)

Lepo ti rece mcrazy, tebi je komplikacija ono sto drugi placaju da imaju :D. Ako ti ne odgovara takav sistem, uvek ostaje klasican tray mount na silikonske prstenove.

Nismo se dobro razumeli. Sistem smeštanja diskova na lastišima je ok, takođe postoji i durgi sistem u Solo kućištu, i taj drugi je takođe ok. Oba ova mehanizma poskupljuju kućište, da bi na kraju majstori stavili napred dve 90ke direktno na lim koje će unositi buku i vibracije. Isti kao što je NZXT Whisper zvučno izolovan, dok su sa druge strane stavili četiri bučna fana da urlaju...

Moja poenta je - ako proizvođač već pravi SILENT kućište, neka ga napravi do kraja, neka obrati pažnju na svaki detalj. Nema svrhe poskupeti kućište i napraviti polovično rešenje.

Poslednja izmena:
A ako ces dati 300$ samo da bi mogao modovati, ti onda pravac kod limara da ti aluminija izvalja kocku da joj radis sta hoces :D Sada opet malo preterujem, ali ovi je vise malo bockanja :p Ima i vise od nekoliko lian li-a koje bih rado posedovao ;)
kakvih crnih 300$

ja sam moje kuciste platio 75€ :)

jedino sto je kod njega dobro su silikonski nosaci za hard diskove. stranice su tako napravljene da nema sanse da ih iseces (lepo) tako da nista od modovanja. unutra imas jedva mesta da stavis duzu karticu (moze ali moras da izvadis hdd cage). prednja maska...

Vidiš kako sve zavisi od ugla iz kog gledaš :) Po tebi su troslojne stranice mana jer se ne mogu lako seći, dok su skoro svima ostalima prednost jer je kućište kvalitetnije, ne vibrira ništa i ne čuje se :d

Jedina kartica koja ne može stati bez vađenja kaveza je 4870X2 (ne znam za ove nove 295, verovatno ni one neće), sve ostale normalne jače kartice staju bez problema :)

Misliš, Lian Li kad kupiš, moraš da radiš svašta sa njim, da bi se razlikovao od najobičnijih kućišta? :p

:wave:

da bi bilo uniq sto je meni bitno :)

Nazad
Vrh Dno