Aluminijum je nekome prednost, nekome mana - meni lično je prednost jer je kućište lakše, elegantnije i razlikuje se od konkurencije.
Filteri za prašinu - čemu to služi, a uz to i ne radi? Soba u kojoj mi se nalazi računar je na strani relativno prometne ulice, daleko od toga da nema prašine, ali mi se u kućištu tek posle recimo 6 meseci nakupi nešto malo prašine što se za 2 minuta izduva kompresorom. Filteri samo ubiju airflow, a ako se računar redovno čisti i ne drži u rudniku, potpuno su nepotrebni.
Ne sporim kvalitet izrade P182, ne sviđa mi se samo prednja maska, koja je previše plastična za moj ukus, kao i ventilacija na gornjoj strani. Ali, detalji odlučuju. Meni je izgled bitan.
Što se tiče pozicije napajanja, da li je bolje gore, dole, meni nebitno. Ne overklokujem CPU, čak volim da ga undervoltujem koliko god može na default kloku, tako da mi par stepeni gore-dole ne predstavlja problem. Daleko bitnije mi je da kućište bude tiho, a džabe Antecu troslojne stranice kada ima onu rupčagu gore.
Broj diskova jeste problem, ali sve manji, s obzirom na kapacitete diskova koji rastu iz dana u dan. Mislim da većini korisnika više od sys diska + 2 x 1.5TB kao storage nije ni potrebno. Cable management, opet relativna kategorije i dosta zavisi od samog korisnika koliko želi da se potrudi, Lian-Li je odličan za manje modove baš zato što je od aluminijuma.
Meni je i najjeftinije Lian-Li kućište (
Lancool K7B) koje košta ~6 hiljada, bolje od P182, tj. pre bih ga kupio za svoj računar.
I za kraj da te pitam za savet, s obzirom da kažeš da ima toliko dobrih modela na tržištu, koji su to modeli? Meni su osnovni kriterijumi da kućište nema rupa (bilo kakvih) na bočnim stanama i gornjoj strani, da ne šljašti na sve strane, da su diskovi na gumenim/silikonskim damperima (dakle da se ne šrafe direktno na metal ili plastiku, a da pri tom prima 4 ili više diskova), i naravno, da je cena relativno razumna za jedno kućište.