Šta je novo?

iPhone 3GS

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hmm, let's put it this way.

Isto kao sto kupcima Bentley-ja puca ona stvar za koliko vremena Brooklands moze da lap-uje Nirburgring, tako i kupce Apple iPhone-a boli uvo sto nema Bluetooth transfer i Flash. Naravno da Bentley moze da napravi dobar trkacki automobil (klik), ali to nije politika firme! Apple je napravio mobilni telefon koji svakodnevne stvari dovodi do savrsenstva, i u tome je njegova vrednost. Verujte, lako bi Apple napravio Nokia-u 5800, ali od toga ni korisnici ni Apple nemaju apsolutno nista. Meni je moj iPhone 2G ispao na beton pre mesec dana, razbio se kao zvecka, napukao mu je ekran u bar 20 delova, ali i dalje sve radi savrseno. Ako mi verujete, da mi neko ponudi novu Nokia-u sa touch screen-om i Symbian-om, ne bih je uzeo, toliko mi je boji moj razbijeni iPhone.

Ne mogu da verujem da ste se opet primili na trovanje od ovih nokijaša.

Hmm, let's put it this way.

Isto kao sto kupcima Bentley-ja puca ona stvar za koliko vremena Brooklands moze da lap-uje Nirburgring, tako i kupce Apple iPhone-a boli uvo sto nema Bluetooth transfer i Flash. Naravno da Bentley moze da napravi dobar trkacki automobil (klik), ali to nije politika firme! Apple je napravio mobilni telefon koji svakodnevne stvari dovodi do savrsenstva, i u tome je njegova vrednost. Verujte, lako bi Apple napravio Nokia-u 5800, ali od toga ni korisnici ni Apple nemaju apsolutno nista. Meni je moj iPhone 2G ispao na beton pre mesec dana, razbio se kao zvecka, napukao mu je ekran u bar 20 delova, ali i dalje sve radi savrseno. Ako mi verujete, da mi neko ponudi novu Nokia-u sa touch screen-om i Symbian-om, ne bih je uzeo, toliko mi je boji moj razbijeni iPhone.

E, tugo moja... :S:

Šta je to dovedeno do perfekcije? Telefoniranje? Prebacivanje muzike? Organizacije menija? Pa sve ti je to veoma slično kao na drugim telefonima. Jedino što imaš lepše animacije na iPhone, zar se na to pališ i nosiš okolo razbijen telefon? :S:

Inače se slažem sa tim poređenjem između iPhone-a (i generalno Apple gadžeta) i Bentley-ja zbog toga što ljudi uglavnom kupuju i jedno i drugo iz istih razloga.

Ja ne pljujem po iPhone-u ali kažem samo da je i bluetooth normalna svakodnevna stvar.

Poslednja izmena:
E pa vidiš, kako kome. I mene ne dotiče mnogo, koristio sam video poziv samo u par navrata, da pokažem šefu šta piše na displeju ili da pokažem drugaru neke ribice na plaži.

Ali recimo u komšiluku imam ženu koja se bila smrtno zaljubila u nekog bajkera :vomit: pa su morali non-stop da se gledaju, šta da ti kažem. Imam isto jednog drugara koji voli tako da zovucka ribe. Tržiše svakako postoji, jedino su cene bile problem.

A mogu samo da mislim šta bi bilo kada bi samo iPhone imao video pozive, a drugi ne. Svi ti Apple fanatici koji sada trtljaju o tome kako im video poziv uopšte ne treba bi pričali kako je to najvažnija stvar na svetu. :beat:

I koja je onda poenta tvog drvljenja o video pozivima i tome kako je iPhone najskuplji telefon na svetu? :S: Cisto da bi podsticao flame?

Prestani(te) vise da trujete ovu i sve iPhone teme. Ako vam se ne dopada - zaobidjite ga. Kome se dopada neka ga velica koliko god hoce i kraj.

Poslednja izmena:
Prestani(te) vise da trujete ovu i sve iPhone teme. Ako vam se ne dopada - zaobidjite ga. Kome se dopada neka ga velica koliko god hoce i kraj.

Znaci kome se ne svidja nek cuti, a kome se svidja nek ga hvali? Pa cemu onda ovaj forum? Tom logikom, samo cemo moci da cujemo kako su svi uredjaji uvek do jaja.

Poslednja izmena:
Naravno da ne treba da se ćudi, samo radite to kako treba.

Nemojte ono "gledao sam u dnu specifikacija sitnim slovima da nema xyz i zato je krš...". Nego lepo imao sam ga/koristio sam ga, pa mi se desilo u toj i toj situaciji, pa zbog toga to ne valja, bla bla, bla bla...

Poslednja izmena:
koliko cesto iphone baguje? nokia recimo cesto baguje

Poslednja izmena:
Ma ne baguju ni iPhone ni Nokia (kad su ispravni) nije u tome poenta, poenta je da je iPhone totalno drugi svet od Symbian-a i da jednostavno ne mogu da se porede, a onaj ko to čini posebno na taj maliciozan način je glup. Evo ja imam trenutno iPhone 3G, N95 i N82 i Nokie su totalno dosadne, zastarele, kao recimo pre 2-3 godine što je bio N95 u odnosu na stare s40 Nokije, samo još više. I glupo je raspravljati se sa tim hroničnim mrziocima Ajfona koji jedva da su ga uzeli u ruku, jednostavno oni da su zadovoljni sa svojim Nokijama ne bi imali ni volje ni vremena da ovde truju, kao što mi ne trujemo na temama o Nokiji.

Zato dajte ljudi ako ne možemo da zabranimo morbidusu i kompaniji da truju, bar ne moramo da se primamo na njihove nebuloze, jer mi znamo šta je iPhone a on može samo da ga mrzi.

Edit: Ja sam prvi predložio da se otvori Advocacy podforum za te stvari "e ovo je bolje, e nije nego je ovo", ali ovde stvarno nije mesto za to. Ako već nema Advocacy-ja onda nema ni trovanja po ovim temama gde se razmenjuju iskustva.

Poslednja izmena:
Mislio sam na Bug kao ne crko je ekran nego tipa ne mozes da kliknes na nesto na sta bi mogo ili nakacio si se na wireless pa ne mozes da se diskonektujes sa istog ili recimo u nekom programu tastatura ne moze da se podesi i ako bi trebalo da moze, neke nelogicnosti i sl..

P kažem ti, meni u principu ne baguju ni ove Nokije koje imam, a ni one koje sam pre imao nisu bagovale, a ne baguje mi ni Ajfon. Znači sve radi kako bi trebalo. Uvek imaš nekih nelogičnosti u dizajnu softvera, ali to je u principu sporedno.

Znaci kome se ne svidja nek cuti, a kome se svidja nek ga hvali? Pa cemu onda ovaj forum? Tom logikom, samo cemo moci da cujemo kako su svi uredjaji uvek do jaja.

A ti moras da se pravis blesav pa shatro ne razumes sta sam ja hteo da kazem? Ili moram da crtam - ako hocete vec da raspravljate o iPhone-u onda to radite argumentovano i sa nekim ciljem a ne samo da pljujete bezveze po principu "rekao mi komsija pa eto i ja da ispadnem malo pametan ovde"...

a kvalitet razgovora i muzike u odnosu na nokiju?

Pa tu ne mogu da se porede u principu. Zvuk na Ajfonu je daleko bolji. Poredio sam N95 i iPhone, oba na 3G mreži i Ajfon ima mnogo bolji zvuk, dok N95 zvuči kao tranzistor u odnosu na Ajfon.

O muzici mislim da ne vredi trošiti reči. iPod je ipak daleko bolji od svakog Nokia plejera.

Evo sad slusam istu stvar preko ipod-a i 5800 i nesto ne primecujem neku razliku.. i jedan i drugi valjaju... ne mog da vidim sta je to daleko bolje... a kad se iphone odvrne na loudspeaker kako se cuje?

Evo i ja da napisem utiske o iphone tel, koji sam do pre mesec dana bio zadrti nokia fan
npr moj mladji brat je od samog pocetka imao iphone i palio me sa glupavim igricama i programcicima tipa kad zadrmas tel nesto ti iskoci ili slicne gluposti, dok o office aplikacijama nije ni bilo reci ili nekim ozbiljnim aplikacijama.

Pre mesec dana resih da prodam nokiu n95 i svoumio sam se da kupim e90 komunikator ili htc touch hd zbog velicine displeja i tastature na e90 tj touch tastature na HD-u. I zamalo da sam se zaznuo !!!

Dodje mi moj dragi bratic i posto je nabavio novi iphone i sada je imao dva ponudi mi da mi proda stari, ja reko kakvo je ovo fensersko sr... ne mogu nista da radim na njemu.On meni lepo kaze evo upravo je izasao quickoffice za iphone. Posto sam na nokii na sd kartrici nosio oko 8gb raznih pdf,doc i excell fajlova koje sam stalno otvarao i menjao u toku dana i pritom sam koristio quickoffice na nokii, reko da vidim kako radi taj quickoffice posto im je to tek prva verzija za iphone dok u symbian izvedbi su se vec ispraksali sa dosta verzija.

I . . . . . .

IPHONE je NENADJ... sto se tice rada sa offfice applikacijama, sledi primer

posto rekoh citam mnogo pdf fajlova na nokiji n95 sam morao da kada otvorim fajl sa dzojstikom da pomeram stranicu pa onda da idem 5 kliktanja kroz menije da bih dosao u zoom i onda da rucno ispisem tacan % zooma kako bi mi bio odgovarajuca velicina slova kako bi ih video na ekranu, pa posle zuma onda moram da klikcem na dzojstik da bih zumiranu stranicu doveo na zeljeni red pa onda milion puta klikcanje na gore dole dzojstikom da pomeram stranicu ili da slajder pokrenem na drugi polozaj kako bih sliku prebacio u landscape polozaj. Mozete zamisliti da sam se ko Isus patio da bih pregledao neku knjigu a bas sam kupio nokiu za takve stvari.
NA iphonu kada se otvori dokumenat samo jednim (I brojem 1) pokretom palca se tacno pomera stranica levo desno gore dole dok takodje jednim pokretom ovog puta dva prsta se zumira i odzumira sto je meni bilo kao svrs...e kad sam poceo koristiti.
E sad quickoffice je sve to uradio i sa excell i word fajlovima ( dodao touch fazon) tako da celu moju bazu kada sam prekopirao u direktorijum quickoffice-a preko njegovog fajl browsera mogu da otvaram i slike i video i pdf i naravno office fajlove.
A kad sam video da postoji i moja omiljena aplikacija za baze podataka koju sam koristio na symbianu i koja je takodje zahvaljujuci touchu funkcionalnija od symbiana onda sam video koliko sam potcenio iphone.
Prodao sam nokiu i za samo 50e doplate kupio iphone 2g i vise nikad natrag se ne vracam.
Nokia 5800 i n97 su u pocetku bili moj izbor ali sam svatio da nista od softvera nije prepravljeno na novi touch sistem tako da jos uvek nema mojih omiljenih aplikacija i kada se naprave sigurno nece tako fluidno i brzo da rade kao na iphone-u.Isto vazi i za windows mobile sistem i htc touch hd koji je zver od masine ali dzaba kada je windows u pozadini da to sve uspori.

Eto i mojih 2 centa...

Pozdrav
Devil 2000

Evo i ja da napisem utiske o iphone tel, koji sam do pre mesec dana bio zadrti nokia fan
npr moj mladji brat je od samog pocetka imao iphone i palio me sa glupavim igricama i programcicima tipa kad zadrmas tel nesto ti iskoci ili slicne gluposti, dok o office aplikacijama nije ni bilo reci ili nekim ozbiljnim aplikacijama.

Pre mesec dana resih da prodam nokiu n95 i svoumio sam se da kupim e90 komunikator ili htc touch hd zbog velicine displeja i tastature na e90 tj touch tastature na HD-u. I zamalo da sam se zaznuo !!!

Dodje mi moj dragi bratic i posto je nabavio novi iphone i sada je imao dva ponudi mi da mi proda stari, ja reko kakvo je ovo fensersko sr... ne mogu nista da radim na njemu.On meni lepo kaze evo upravo je izasao quickoffice za iphone. Posto sam na nokii na sd kartrici nosio oko 8gb raznih pdf,doc i excell fajlova koje sam stalno otvarao i menjao u toku dana i pritom sam koristio quickoffice na nokii, reko da vidim kako radi taj quickoffice posto im je to tek prva verzija za iphone dok u symbian izvedbi su se vec ispraksali sa dosta verzija.

I . . . . . .

posto rekoh citam mnogo pdf fajlova na nokiji n95 sam morao da kada otvorim fajl sa dzojstikom da pomeram stranicu pa onda da idem 5 kliktanja kroz menije da bih dosao u zoom i onda da rucno ispisem tacan % zooma kako bi mi bio odgovarajuca velicina slova kako bi ih video na ekranu, pa posle zuma onda moram da klikcem na dzojstik da bih zumiranu stranicu doveo na zeljeni red pa onda milion puta klikcanje na gore dole dzojstikom da pomeram stranicu ili da slajder pokrenem na drugi polozaj kako bih sliku prebacio u landscape polozaj. Mozete zamisliti da sam se ko Isus patio da bih pregledao neku knjigu a bas sam kupio nokiu za takve stvari.
NA iphonu kada se otvori dokumenat samo jednim (I brojem 1) pokretom palca se tacno pomera stranica levo desno gore dole dok takodje jednim pokretom ovog puta dva prsta se zumira i odzumira sto je meni bilo kao svrs...e kad sam poceo koristiti.
E sad quickoffice je sve to uradio i sa excell i word fajlovima ( dodao touch fazon) tako da celu moju bazu kada sam prekopirao u direktorijum quickoffice-a preko njegovog fajl browsera mogu da otvaram i slike i video i pdf i naravno office fajlove.
A kad sam video da postoji i moja omiljena aplikacija za baze podataka koju sam koristio na symbianu i koja je takodje zahvaljujuci touchu funkcionalnija od symbiana onda sam video koliko sam potcenio iphone.
Prodao sam nokiu i za samo 50e doplate kupio iphone 2g i vise nikad natrag se ne vracam.
Nokia 5800 i n97 su u pocetku bili moj izbor ali sam svatio da nista od softvera nije prepravljeno na novi touch sistem tako da jos uvek nema mojih omiljenih aplikacija i kada se naprave sigurno nece tako fluidno i brzo da rade kao na iphone-u.Isto vazi i za windows mobile sistem i htc touch hd koji je zver od masine ali dzaba kada je windows u pozadini da to sve uspori.

Eto i mojih 2 centa...

Pozdrav
Devil 2000

ima to sve na 5800

Pa tu ne mogu da se porede u principu. Zvuk na Ajfonu je daleko bolji. Poredio sam N95 i iPhone, oba na 3G mreži i Ajfon ima mnogo bolji zvuk, dok N95 zvuči kao tranzistor u odnosu na Ajfon.

O muzici mislim da ne vredi trošiti reči. iPod je ipak daleko bolji od svakog Nokia plejera.

Oh geez.... naravno da nema razlike u kvalitetu zvuka (GSM), to sto si ti "cuo" je cist placebo efekat.

I jesi ti uopste probao da pustis muziku sa Nokie 5800 u kolima?

A ti moras da se pravis blesav pa shatro ne razumes sta sam ja hteo da kazem? Ili moram da crtam - ako hocete vec da raspravljate o iPhone-u onda to radite argumentovano i sa nekim ciljem a ne samo da pljujete bezveze po principu "rekao mi komsija pa eto i ja da ispadnem malo pametan ovde"...

Pa mene ne mozes da optuzis da sam neargumentovano ucestvovao u raspravi, posto do sada i nisam ucestvovao u raspravi.
Ali evo par argumenata... Nema multi tasking i nema bluetooth file transfer. Meni to prilicno smeta, pogotovo za telefon koji hoce da se predstavi kao najbolji. I one price "It's not a bug, it's a feature" su mi smesne. Koristio sam ga neko vreme i mogu da kazem da su neke stvari stvarno dobro uradjene, ali morace oni jos dosta toga da urade, da Iphone postane ono sto Apple tvrdi da vec jeste. My 2 cents.

Meni se recimo svidja applov OS.. tako nesto simbijan tesko da moze da bude posto je vadjen iz praistorije

BTW, za koju godinu kada ostali sistemi dobiju funkcionalnost i brzinu iphone-a tada ce i iphone da dobije jos bolju kameru kao i sve ostalo hardwerski sto mu nedostaje tako da sada neka bira kupac sta mu trenutno odgovara.

Ionako su mobilni telefoni dosli do neke svoje granice razvoja, imaju sve sto se moze spakovati u to malo pakovanje tako da ce uskoro jedino dizajn da ih razlikuje jer su upravo dostigli megapiksele jedne kamere, pitanje je samo kada ce da naprave i blic i socivo kako treba, dok mp3 plejeri vise nemaju svrhe da postoje jer flesh memorija na mobilnima je uveliko dostigla dovoljnu velicinu da se mogu strpati muzicke baze, a sada je to i sa filmovi slucaj ( kada govorimo o 32 i 64 gb memorijama), creative je upravo izbacio mp4 plejer koji pusta HD video na samom plejeru kao i HD izlaz na LCD tv tako da cemo umesto kucista kompjutera imati prenosne kompjutere koje nosimo u dzepu i prikljucenjem na tv cemo moci da koristimo i kao konzolu.
Vec sada mobilni mogu da skidaju sa torenta kao i da se prikljuce na lokalnu kucnu mrezu preko wirelessa tako da jos ostaje jaz da se prikljuci mis i tastatura i ostale periferije kao sto je stampac sto windows mobile kako vidim vec polako moze da radi.
Kada se gugle bude zeznuo shvativsi da ce njihov koncept da svi kompjuteri preko njihovog novog os-a budu obicni terminali (koji ce preko interneta imati pristup aplikacijama kao sto je word excell, ili video editing itd) i kada se bude moglo preko internet pretrazivaca obradjivati video i raditi sve ostale stvari koje kompjuter radi bez potrebe za investiranjem u hardwer i aplikacije nego placanjem mesecne pretplate na koriscenje tih aplikacija koristeci samo terminal koji ima pristup internetu.
Onda tu prestaje granica izmedju mobilnih i kompjutera jer ce se preko pretrazivaca na mobilnom moci da se odradjuju sve stvari kao i na kompjuteru koristeci takve internet aplikacije.

Kao sto rekoh ostaje samo pitanje prikljucenja bezicnog misa tastature i stampaca i zvucnika i necemo imati vise potrebe za kucnim kompjuterima.

Da se nadovezem na post Devil 2000... web browsing i Safari su vrh. Dupli tap bilo gde na stranu zumira taj deo strane potpuno smooth. Ponovo dupli tap i vrati te na prethodni zum. Citanje bench foruma nikada nije bilo lakse sa mobilnog telefona. Doveli su upotrebu touch screena do vrhunca. Pre ovoga sam imao E61 i web browsing je na njemu izuzetno naporan.

WiFi funkcionise besprekorno i ponasa se kao na racunaru. Upalis WiFi, on uhvati AP za 3-5 sec i svi programi koriste taj link za pristup internetu. Na Nokiji, sam imao WiFi i 3G i neki programi gase WiFi i pale 3G i obrnuto. Npr.. GMail na E61.. Upalis prog (cekas bar 20 sec da se podigne) pa te pita jel oces da ides na net, pa ti nudi da biras konekciju, pa se zakaci, pa tek onda proveri mail. Uzas.

Na IPhone-u, WiFi mi je skoro stalno upaljen. Pokrenem Mail app i ove odmah proverava mail.
IPhone pametno stedi bateriju.. Ako nema saobracaja preko WiFi on ga ugasi.

Bluetooth sam retko koristio i to uglavnom da prebacim kontakt nekome. File transfer kroz BT je u svakom slucaju katastrofa spor, tako da sam na Nokiji vadio mem karticu i gurao u MiniSD adapter pa sve to u card reader laptopa da bih kopirao podatke. Cak i da IPhone nema BT ne bih osetio neki nedostatak.

Apple je prilicno limitirao spravu, ali kada ga jaibrejkujete,... to je ceo novi svet.

U startu, po meni ono sto fali IPhone-u je:
RSS reader
Dashboard (kao na OSX-u)
Common Folder (iako su sve app u sandbox-u, bilo bi lepo da postoji neki korisnikov folder kome sve app mogu da pristupaju)
Bolja SMS aplikacija (da ima sablone za poruke, i sl.)
Bolja baterija.. makar 50gr bio tezi.

Sve gore navedeno se moze nadomestiti raznim programima.

Apple je zaista napravio izuzetan uredjaj i OS. Mislim da ce pod pritiskom Androida i HTC Hero, morati da jos dorade IPhone OS i ponude jos bolje user experience..tj.. da ponude mogicnost vece customizacije.

Npr.. meni je kod HTC Heroa extra sto ima multi-desktop okruzenje popunjeno sa widgetima koje korisnik izabere. Napravis 4-5 ekrana.. na jednom stavis kontakte, na drugom mail, SMS, messenege, na trecem internet browser, na cetvrtom offic stvari, na petom media player, itd... prostim pomeranjem palca menjas desktop.

Ubedjen sam da ce Apple jos vise otvoriti IPhone platformu kada dostignu odredjen nivo zasicenja na App Store-u. Onda ce objaviti novi SDK i omoguciti ljudima koji vec imaju dosta iskistva u razvoju IPhone programa da prave jos bolje stvari a koje do sada nisu migli zbog limita koje je Apple postavio.

edit:
sad videh novi post Devil-a 2000... Personal Computer polako nestaje i razdvaja se u 3 pravca...
1. Personal koji ide u dzep
2. Home
3. Workstation

Apple je usao u dzep i u kucu (i veoma malo u workstation)
MS je odavno u kuci, i na workstationu ali polako izlazi iz dzepa
Google je svuda.
Linux moze da ide u kucu i u dzep... i u 50% workstation sprava (za office i sl.)

Svaka od gore navedenih kompanija (dobro Linux nije kompanija) ima svoj pogled na buducnost. Ali.. ukoliko monopolska komisija ne upuca Google, on ce sve da ih "asimilira".

Poslednja izmena:
Oh geez.... naravno da nema razlike u kvalitetu zvuka (GSM), to sto si ti "cuo" je cist placebo efekat.

I jesi ti uopste probao da pustis muziku sa Nokie 5800 u kolima?
Ima razlike. Prvo GSM nije isti kvalitet kao 3G, a drugo je kako se taj isti zvuk reprodukuje. Po ovom tvom argumentu ispada da svi CD plejeri zvuče isto jer reprodukuju isti zvuk sa CD-a. iPhone ima bas za razliku od Nokije, uostalom testirao sam pa mogu da tvrdim. Uzmi lepo u jednu ruku Ajfon u daj ortaku Nokiju pa se menjajte probaj jedan pa drugi pa ćeš videti razliku u kvalitetu.

Nisam probao da puštam muziku sa Nokije u kolima, ali čisto sumnjam da je kvalitet reprodukcije bilo koje Nokije bolji od iPod-a. Ako ništa drugo bar su slušalice koje se dobiju sa Ajfonom daleko bolje od onih što daje Nokia, koje nemaju basa ni za lek, pa kad poslušaš Ajfon nakon Nokije, razlika je ko nebo i zemlja.

P.S I opet ste se primili na iste priče, šta je bolje, šta ima ovaj šta nema onaj. Mislim da svi vrlo dobro poznajemo Nokije, a da Ajfon poznaju samo oni koji ga imaju, tako da mi koji ga imamo možemo da diskutujemo o eventualnim prednostima i manama, a ovi što ga nemaju mogu samo da nagađaju.

Poslednja izmena:
iPhone 3G Audio Quality Tests
http://www.wirelessinfo.com/content/Apple-iPhone-3G-Cell-Phone-Review/Audio-Quality.htm

Nokia N95 Audio Quality Tests
http://www.wirelessinfo.com/content/Nokia-N95-With-US-3G-Support-Cell-Phone-Review/Audio-Quality.htm

Evo ti Audio Quality testovi gde možeš da vidiš detaljno ispitivanje kvaliteta primljenog i odaslanog zvuka, kao i poređenje sa drugim handsetovima. Čisto da se uveriš da ne pričam napamet i da i te kako postoje razlike u kvalitetu između različitih uređaja.

Poslednja izmena:
Kako majke ti zumiras na 5800 kad ne podrzava multitouch, moras da odes na zoom i onda na plus ili minus pa da izadjes iz zuma - kako to moze biti isto , da ne kazem funkcionalno?

Pritisni dugme sa strane da zumiraš, nema kud prostije od toga. Naravno, ne zumira tako brzo i glatko kao iPhone, ali razlika u procesorskoj snazi između ova dva telefona je ogromna.

Ali i Bluetooth je svakodnevna stvar.

pa imas aplikaciju za Bluetooth transfer...

koliko cesto iphone baguje? nokia recimo cesto baguje

ja bih rekao da je iPhone jos gori od E61 !

a kvalitet razgovora i muzike u odnosu na nokiju?

na iPhoneu je daleko bolji kvalitet zvuka tokom razgovora nego na E61.

Ubedjen sam da ce Apple jos vise otvoriti IPhone platformu kada dostignu odredjen nivo zasicenja na App Store-u. Onda ce objaviti novi SDK i omoguciti ljudima koji vec imaju dosta iskistva u razvoju IPhone programa da prave jos bolje stvari a koje do sada nisu migli zbog limita koje je Apple postavio.

mislim da nije problem SDK vec Appleova politika po pitanju funkcionalnosti iPhone Aplikacija. mislim da sve moze da se uradi sa danasnjim SDK...

edit:
sad videh novi post Devil-a 2000... Personal Computer polako nestaje i razdvaja se u 3 pravca...
1. Personal koji ide u dzep
2. Home
3. Workstation

Apple je usao u dzep i u kucu (i veoma malo u workstation)
MS je odavno u kuci, i na workstationu ali polako izlazi iz dzepa
Google je svuda.
Linux moze da ide u kucu i u dzep... i u 50% workstation sprava (za office i sl.)

klasika ;)

bitno je samo imati web browser koji podrzava W3C standarde i sve je ok. ;) - svi korisnici su slobodni :)

btw sta podrazumevas pod "worksastion"? - FinalCut i Logic su Mac OS X only a ja bih ih nazvao workstation apliakcijama...

...da vidim, "mrzitelji" iPhone-a po pravilu nastupaju sa vrlo čvrstim argumentima, dok ga "obožavatelji" uglavnom brane nekom neopipljivom kategorijom zvanom "juzer ekspiriens", toliko neuhvatljivom da se čak ne može lepo prevesti na srpski. :S:

evo ti prevod morbiuse za "juzer ekspiriens":

ili

WiFi funkcionise besprekorno i ponasa se kao na racunaru. Upalis WiFi, on uhvati AP za 3-5 sec i svi programi koriste taj link za pristup internetu. Na Nokiji, sam imao WiFi i 3G i neki programi gase WiFi i pale 3G i obrnuto. Npr.. GMail na E61.. Upalis prog (cekas bar 20 sec da se podigne) pa te pita jel oces da ides na net, pa ti nudi da biras konekciju, pa se zakaci, pa tek onda proveri mail. Uzas.

Na IPhone-u, WiFi mi je skoro stalno upaljen. Pokrenem Mail app i ove odmah proverava mail.
IPhone pametno stedi bateriju.. Ako nema saobracaja preko WiFi on ga ugasi.

mada sam siguran da si to vec procitao ali nekako ne zalis da registrujes... ,)

Prilozi

• Picture 6.png
    Picture 6.png
    37.2 KB · Pregleda: 66
Poslednja izmena od urednika:
@kovacm: tako je, sto se user experience-a tice. Ali na nasu srecu gore navedeno su samo banalni primeri.
Svako ko je imao ovu zvercicu u posedu malo duze, zna o cemu se radi, i koliko ovako sjajnih primera ima.
I to je upravo ono na sta treba da se svede tema: i pored postojecih mana i sitnih nedostataka, samo koriscenje ovog telefona to nadoknadjuje. Tesko je recima objasniti, ali verujem da me mnogi razumeju :)

Poslednja izmena:
Nisam probao da puštam muziku sa Nokije u kolima, ali čisto sumnjam da je kvalitet reprodukcije bilo koje Nokije bolji od iPod-a. Ako ništa drugo bar su slušalice koje se dobiju sa Ajfonom daleko bolje od onih što daje Nokia,

Ipod touch 2nd gen/iphone 3g/nokia 5800 u rukama ;) iste sluske (AKG k324p), "default" player, "suv" zvuk bez eq/bass boost/itd... ajde pogadjaj sta ima bolji zvuk ;)
Slusalice koje idu uz ipod touch 2nd gen i nokiju 5800 su maltene iste (citaj vnogo na kub ;)) najludje od svega je sto masa likova "seta" default sluske od iphone-a/ipod-a iako su opasno djubre (mislim das 200+ evra za player/fon a ne das jos 30-50e za sluske koje su nebo i zemlja u odnosu na "default")

P.S. Smanji malo hype btw ima i odraslih ljudi ovde ;)

Ti da si odrastao znao bi da je doživljaj zvuka subjektivna stvar i da ne postoji "bolje" i "lošije" kod uređaja koji su u istoj kategoriji. Postoji samo ono što se meni više sviđa kako zvuči.

Tako da zabatali te priče o tvojim audiofilskim sluškama od €30, mene nisi prevario.

E da i da pogodim šta ima bolji zvuk - iPod. Za mene naravno. A za tebe će uvek bolji zvuk imati Nokia.

P.S. Evo sad sam gledao neke testove i sa tehničke strane, Nokia 5800 ima dobre rezultate, tako da iako ga nisam probao ne sporim da je dobar plejer. Ostaje samo subjektivna komponenta, tj. ono šta se nekome više sviđa oko čega se ne vredi ubeđivati. Neko voli samo visoke, drugi samo baseve itd.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno