Šta je novo?

potrebna pomoc...oko harda

nine84

Slavan
Učlanjen(a)
11.09.2007
Poena
319
e ovako...imam plocu iz potpisa maximus formula...sad kako sam je postavio i kako je hard postavljen sve radi lepo...medjutim...u biosu je po defaultu hard podesen da radi kao IDE...e sad kad pokusam da ga stavim na AHCI...e onda je problem kad pokusa da upali sistem izbaci plavi ekran i reset...e sad po onome sto sam citao...trebalo bi da se na ploci instaliraju neki driveri...da bi sata hard iz biosa podesio da radi kao sada,a ne kao IDE...e sad me zanima koje drajvere treba da ubacim i kako ako neko zna...i jel bi to popravilo performanse harada?

Po meni nepotrebna akcija, ali ako baš hoćeš da probaš, pretragom nađi teme u vezi instalacije XP na laptop sa sata II diskom. Koliko se ja razumem, moraćeš da reinstaliraš sistem. Varijanta 2, instaliraj Vistu ili Win7 RC sa uključenim AHCI modom, tu ti ne trebaju nikakvi dodatni driveri. U suprotnom, za XP treba sa NLite da implementiraš sata drivere u XP ili neki drugi metod, ali o tome već imaš u gore navedenim temama.

Nisam pratio, pošto uvek to radim na novim mašinama, znači može i tako, super. Mada...ipak bih ja to ispočetka.

znaci ima dosta drndanja oko toga....a ja na kompu imam tri sistema trenutno....tako da se ne bih *****avao s ovim...osim ako bitno ne popravlja performanse harda...jel on moze da brzi cita i pise podatke u AHCI modu u odnosu na IDE?

Poslednja izmena:
imam plocu asus p5k-pro i instaliram win xp sa sata kontrolerom u ahci modu zato sto mi treba hot swap sata diskova

instalacija prosla lepo, radi hot swap ali mi se javio jedan problem

imam 3 harda
hard 1 sistemski
hardovi 2 i 3 storidz

krenem da kopiram (par 10-tina giga) sa harda 2 na hard 3
dok se to kopira krenem da gledam neki film sa harda 1 i tu se javi problem, film pocne da secka !!!, a kopiranje sa harda 2 na hard 3 postane jako usporeno (15-30 m/s)

pauziram film, kopiranje se vrati u normalu (oko 60 m/s konstantno), pustim film opet problem sa seckanjem filma i pad brzine kopiranja. kad pauziram kopiranje film ide normalno

probao sam da nadjem negde neko podesavanje ali nisam uspeo (celih 10 minuta sam potrosio na to) i tako iznerviran sam odustao, vratio stari sistem

u principu ahci mod nema neke velike prakticne prednosti sem hot swap-a

AHCI je po meni lose podrzan jos barem za vecinu kontrolera... pogotovo ko zeli da ga tera na budjavom XP-u.. nije vredno truda jedino ako bas mora hot swap..

Imam jedan racunar na kojem se ne moze podici sistem,a na hardu mi se nalaze neki podaci koji su mi vazni!Da li je moguce nekako da ih spasim pre nego sto podignem novi sistem?Mozda lupam gluposti,ali mislio sam da li mogu nekako da taj hard disk(u pitanju je ATA)prebacim na drugi racunar i da kopiram na taj sistem(uz pomoc nekog programa ili kako vec to ide)!Bio bih zahvalan na odgovoru!Hvala!!!

pa skini hdd, prebaci dzamper na slave i prebaci ga u drugi komp. Naravno podesi da na tom kompu prvi hdd bude master.
Udji u bios proveri da li se vidi u drugi hdd, ako se vidi udji u win imaces celu novu particiju(hdd) i opnda ces moci sve da prebacis.

pa skini hdd, prebaci dzamper na slave i prebaci ga u drugi komp. Naravno podesi da na tom kompu prvi hdd bude master.
Udji u bios proveri da li se vidi u drugi hdd, ako se vidi udji u win imaces celu novu particiju(hdd) i opnda ces moci sve da prebacis.

Svaka cast na odgovoru,ali je problem sto ja ne znam ni sta je dzamper ni slave,ni kako se ulazi u bios!Ako imas zivaca da mi malo to vise laicki objasnis(ako to uopste i moze objasniti slicnima meni koji se bas ne razumeju u ovakve stvari)!:wave::wave::wave:

ok, ovako

1. Prvo uzmes taj hdd sto ti ne dize sistem, znaci izvadis ga iz kucista (ima samo 2 ili 4 sfrafa, molkes za napajanje i ide kabl -duguljasti tanki).
2.kad si to sve skinuo izvadi hdd
3. sa zadnje strane videcs nesto malo crne moje koje spaja neka dva pina, e to premestis na druga dva pina odnosno pise verovatno na kucistu hdd-a gde je Slave polozaj.
4. Onda odes na drugi komp gde ces da ga stavis, izvadis opitku(dvd, cd...) (tako je najsigurnije da se ne cimas) i pogledas u komp polazaju stoji to malo crno (dzamper) sa zadnje strane.
5. Ubacis umesto optike taj prvi hdd

E sad ako ta komp ima na dve ide grafe odnosno hdd je na jednoj a optika na drugoj onda su i hdd i optika masteri tako pa u skladu sa tim podesi onaj tvoj prvi (crknuti) hdd.

6. Kad upalis komp drndas "DEL" da udje u bios i sacekas da komp detektuje drugi hdd hdd

7 onda ides na "esc" save and quit

to je to

Poslednja izmena:
ok, ovako

1. Prvo uzmes taj hdd sto ti ne dize sistem, znaci izvadis ga iz kucista (ima samo 2 ili 4 sfrafa, molkes za napajanje i ide kabl -duguljasti tanki).
2.kad si to sve skinuo izvadi hdd
3. sa zadnje strane videcs nesto malo crne moje koje spaja neka dva pina, e to premestis na druga dva pina odnosno pise verovatno na kucistu hdd-a gde je Slave polozaj.
4. Onda odes na drugi komp gde ces da ga stavis, izvadis opitku(dvd, cd...) (tako je najsigurnije da se ne cimas) i pogledas u komp polazaju stoji to malo crno (dzamper) sa zadnje strane.
5. Ubacis umesto optike taj prvi hdd

E sad ako ta komp ima na dve ide grafe odnosno hdd je na jednoj a optika na drugoj onda su i hdd i optika masteri tako pa u skladu sa tim podesi onaj tvoj prvi (crknuti) hdd.

6. Kad upalis komp drndas "DEL" da udje u bios i sacekas da komp detektuje drugi hdd hdd

7 onda ides na "esc" save and quit

to je to
Imas jedno veliko hvala!Upravo sam ga uspesno kopirao!!:eyebrows::eyebrows::eyebrows:

Nazad
Vrh Dno