Šta je novo?

Kompjuter, skup a dobar? :)

Avijon

Čuven
Učlanjen(a)
16.03.2002
Poena
685
Budžet bi bio 1.200€, recimo, malo gore-dole ne škodi.

nVidia fan, wanna try Intel, ali i sve ostalo dolazi u obzir.
Komp će raditi bez OCa, ali ne bih ga menjao 3-4-5 godina :D

Voleo bih i7 920.
Koji kuler na to??
Voleo bih nVidiu, ali nije moranje.
MB, Asus ili GA?
HD? Bilo koji, mislim da mi je i 500GB dovoljno, al' s obzirom na razliku, verovatno će biti 1TB, koji?
Memorija? 6GB Corsair Dominator, CL8, mi je najprimamljivije.
Šta će to napajati? Dobih preporuku da bi 1.000W lepo leglo, al' nešto mi se baš i ne daje 200+€ samo za napon, ali ako mora.. ?

Uglavnom za igrice, internet, pomalo photoshop (ništa ozbiljno).

Hvala :)

Iskreno, ostavi sa strane 300-400e za upgrade graficke karte, ostalo potrosi sada. Za igranje ces biti daleko zadovoljniji na duge staze.

Odmah da ti kazem, taj komp od 1200e bi bio samleven od strane nekog kompa od ~500-600e iz 2012 god. Mislim, mozes sada da puknes i 3000e, posle tolike vremenske distance, to nema gotovo nikakav znacaj. Da ne pricamo o tempu zastarevanja grafickih karti, mozes sada da puknes 500e za neku, a ona ce biti smesna u roku od 2-3 godine. Evo, vec u toku narednog meseca ATi predstavlja novu generaciju, a nVidia verovatno krajem godine.
Prosto, ne postoji komp koji moze da "traje" u smislu upotrebljivosti 4-5 godina, nevezano za sumu novca koju dajes.

Tebi taj posao zavrsava u potpunosti masina od 650-700e (i to u duzem vremenskom periodu, recimo naredne 2 godine), ali kako hoces.

Posto vidim da nisi u Srbiji, ne znam kakve su cene kod vas, ali verujem da su nesto nize nego ovde, a ovo sto predlazem se oslanja na cene ovde.

Ovako nesto se uklapa u tu cenu (naravno, Core i7):

Intel i7-920
GigaByte GA-EX58-UD4P
Corsair Dominator, hmm, jaka stvar, ali i skupa, a neces primetiti nikakvu razliku izmedju nje i recimo OCZ 1600MHz Platinum Triple Channel CL7, OCZ3P1600LV6GK, osim sto ces debelo da platis ime.
Doduse, ne znam koliko kosta kod vas, ovde i ne moze da se nadje, a sasvim sigurno bi bila paprena.
Uzmi hard od 1TB, izgleda da je trenutno Samsung Spinpoint F1 najbolji hard od 1TB, a imas i WD Black, takodje, na koji ide 5 god. garancije.
Sto se grafe tice, nista jace od GTX260 ne treba kupovati (licno verovatno ne bih ni nju kupio u ovom momentu, ali ajde...). Potrazi EVGA-u, sigurno ih ima kod vas.
Napajanje od 1kW je apsolutno nepotrebno, kvalitetnih 650-700W je sve sto ti treba, e tu bih vec isao na Corsair, model TX650 (5. god garancije, Seasonic built by) je sasvim dovoljan, a ako bas hoces nesto jace, imas HX750 (sa 7 god garancije, CWT built by), mada nema nikakve potrebe za jacim od onog koje sam prvo naveo.

Nemam sad vremena da pisem AMD/ATi alternativu, mozda malo kasnije, ali opet ponavljam, bolje je da sada uzmes komp od ~700e, koristis ga naredne 2-3 godine, prodas, dodas preostalih 500e od ove sume i onda uzmes masinu koja ce da brise patos sa tim Core i7.

Izbor je na tebi.

Edit:
Zaboravih na kuler i kuciste....

Imas dobar i relativno jeftin Titan Fenrir, a od skupljih odlican je Thermalright Ultra-120 eXtreme-1366 RT.

Kao sto rece marinko98, vazno je da ti kuciste bude dobro provetreno, izgled je stvar ukusa, recimo CM HAF 922 je odlican izbor, ako ti se svidja takav military-look, a ako bi nesto klasicnije, tu je recimo CM 690, kao i jos neka kucista, ali to biras po svojoj zelji.

Poslednja izmena:
amd varijanta bi bila:
cpu 955be
maticna:msi 790 gd70
memorija:2x2gb 1600 ocz platinum
hdd:1TB
graficka:gtx 295 je trenutno najbolja ali ti ne bi preporucio da je uzimas jer je mnogo para i brzo joj pada cena tako da bi ti preporucio gtx260 sa 216 sejdera ili ati 4890
napajanje:mislim da ti je do 800w max potrebno pa cak i manje

Kandalf već čeka :)

Corsair HX750 It is, odluka manje :D
TR Ultra 120 takođe pada..
Verovatno je tu i GTX260 gotova, Asus probably..

OCZ i se i ne može tako lako naći ovde.. Ili ja loše tražim :D
OCZ Platinum Low-Voltage, CL7, 105€? Može ovako nešto?
Gigabyte je takođe redak, EX58 Premium, 275€.

I verovatno će biti kako Peja kaže. :D
Al' dajte još nešto pričajte :D

Pa moze taj OCZ, sto da ne.
Ako ne mozes da nadjes onu Gigabyte, uzmi Asus P6T.
I vodi racuna, Ultra 120 mora da bude sa onom oznakom 1366 na kraju, zato sto obican model ne moze da se montira na LGA1366, morao bi da kupujes retention kit, a ovde dobijas i fan, dok obican model ide bez njega.

I sta je sa hladjenjem u tom Kandalfu, koristices te njegove fanove ili bi mozda da ih menjas?

Poslednja izmena:
Ili uzmes Kandalf LSC bolji je u svakom pogledu od obicong a kosta manje nego obican Kandalf+TR 120. Ne treba napominjati da i znatno bojle hladi. Na obicnom kandafu prednja maska deluje jako jeftino i lose, plastika najobicnija.

Kandalf već čeka :)

Corsair HX750 It is, odluka manje :D
TR Ultra 120 takođe pada..
Verovatno je tu i GTX260 gotova, Asus probably..

OCZ i se i ne može tako lako naći ovde.. Ili ja loše tražim :D
OCZ Platinum Low-Voltage, CL7, 105€? Može ovako nešto?
Gigabyte je takođe redak, EX58 Premium, 275€.

I verovatno će biti kako Peja kaže. :D
Al' dajte još nešto pričajte :D

uzmi
gigabyte ex58 extreme,stvarno dobra maticna ploca...kod vas su vece cena hw nego kod nas

***, Kandalf je tu već... 2 i po godine? I nešto baš i nemam želju da ga menjam.
Da, sve je u njemu na defaultu, njegovi fenovi. Nešto baš i nisam siguran da je to loše kućište? :D
Napominjem, neće biti OCa, tako da, mislim da će mi Kandalf + TR120 završiti sav posao, a?

Za sad je stanje ovakvo:
i920
TR 120
Corsair HX750
OCZ 3x2GB
Samsung SpinPoint F1
GA EX58 Premium
...
Jedino mi grafika još uvek visi u vazduhu.
Zašto sada lošiju, a kasnije upgrade? Može neki SLI da se iskombinuje možda? Tipa, sad, recimo, 260, pa za par meseci još jednu, koliko je to isplativo?

Ovako, ove stvari su oko 1.000€, što mi je baš super :D

***, Kandalf je tu već... 2 i po godine? I nešto baš i nemam želju da ga menjam.
Da, sve je u njemu na defaultu, njegovi fenovi. Nešto baš i nisam siguran da je to loše kućište? :D
Napominjem, neće biti OCa, tako da, mislim da će mi Kandalf + TR120 završiti sav posao, a?

Za sad je stanje ovakvo:
i920
TR 120
Corsair HX750
OCZ 3x2GB
Samsung SpinPoint F1
GA EX58 Premium
...
Jedino mi grafika još uvek visi u vazduhu.
Zašto sada lošiju, a kasnije upgrade? Može neki SLI da se iskombinuje možda? Tipa, sad, recimo, 260, pa za par meseci još jednu, koliko je to isplativo?

Ovako, ove stvari su oko 1.000€, što mi je baš super :D

Nije trenutno pametno kupovati skuplje graficke zato sto uskoro stize nova generacija.
Nemoj da rasmisljas o dve GTX260 u SLI, nema ama bas nikakve potrebe za tim, a i za koji monitor bi trebalo tako nesto, a dobio bi veliku potrosnju i zagrevanje (doduse, taj Corsair bi to izgurao), a lako moze da se desi da neka nova DX11 karta od ~200e bude brza od 2xGTX260 (ne samo brza, vec i sa podrskom za DX11 itd...)
Uzmi jednu takvu, ako hoces, igraj se dokle mozes, pa je onda menjaj za neku novu, nemoj da dodajes jos jednu.
I da, takva Premium ploca ne postoji, koliko vidim, vec samo Extreme.

Naravno da ti Kandalf i TR 120 zavrsavaju posao, i vise od toga.

Poslednja izmena:
Nije trenutno pametno kupovati skuplje graficke zato sto uskoro stize nova generacija.
Nemoj da rasmisljas o dve GTX260 u SLI, nema ama bas nikakve potrebe za tim, a i za koji monitor bi trebalo tako nesto, a dobio bi veliku potrosnju i zagrevanje (doduse, taj Corsair bi to izgurao), a lako moze da se desi da neka nova DX11 karta od ~200e bude brza od 2xGTX260 (ne samo brza, vec i sa podrskom za DX11 itd...)
Uzmi jednu takvu, ako hoces, igraj se dokle mozes, pa je onda menjaj za neku novu, nemoj da dodajes jos jednu.
I da, takva Premium ploca ne postoji, koliko vidim, vec samo Extreme.

Naravno da ti Kandalf i TR 120 zavrsavaju posao, i vise od toga.

OK, ali, da li će ta matična (da, u pitanju je Extreme, moja greška u kucanju) podržavati te nove generacije kartica o kojima pričate?
I opet pitam, da li je pametno sada dati ~150€ na GTX260?

Hvala svima :D

da ta maticna ce podrzavati te nove graficke koje treba uskoro da izadju...pazi kad sam ja sa slicnim compom koji ti sada uzimas uzeo graficku 4850 za 80e(koja nije losa) iz istog razloga jer da ne izlaze sada bi imao ili 4890 ili gtx 260

Poslednja izmena:
Nemoj da rasmisljas o dve GTX260 u SLI, nema ama bas nikakve potrebe za tim, a i za koji monitor bi trebalo tako nesto

Ima, ima, samo je pitanje da li je nekome vredno razlike u ceni. :)
Crysis na Very High (i "beyond very high" sa modovima) + 4xAA npr., u 19x12 (i tu je "gusto" btw), a visak fps-a nikada ne skodi ;), bez obzira koja je igra u pitanju, uvek moze da se poboljsa IQ i anulira "visak".
Ja bih sacekao par meseci sa kupovinom gk.

Poslednja izmena:
Ima, ima, samo je pitanje da li je nekome vredno razlike u ceni. :)
Crysis na Very High (i "beyond very high" sa modovima) + 4xAA npr., u 19x12 (i tu je "gusto" btw), a visak fps-a nikada ne skodi ;), bez obzira koja je igra u pitanju, uvek moze da se poboljsa IQ i anulira "visak".
Ja bih sacekao par meseci sa kupovinom gk.

A moze da uzme i 3xGTX260, sto da ne, vazno je da se zadovolje apetiti jedne neoptimizovane i prilicno dosadne igre. Kao da je Crysis centar svemira...

Sta li ce biti kada bude izasao Crysis 2, pojedini ce mozda prodavati automobile i namestaj iz stana da bi mogli da sklope masinu koja ce moci to da tera u full HD na ultra-mega-turbo-beyond-very high.....:wall:

Ako je tebi dosadna, ne znaci da je i drugima, zar ne? ;) Zasto bi ti ili bilo ko drugi sudio o tome? Ako covek ima pare i hoce da ih potrosi na gaming masinu, zasto ne bi uzeo najbolje moguce za budzet koji ima? Mozemo da prezentujemo opcije, a na njemu je konacan izbor. Svako je valjda dovoljno inteligentan da ne mora odluke drugi da mu donosi.

A za neoptimizaciju, hmmm... googlajte "Crysis DP calls", drugi link.

Ako te muci visak para koji je ostao :)
Ja ne bih mogao da odolim a da ne uzmem jedan SSD disk od 80gb, to bi trebalo mnogo da znaci.

+1. Novi 34nm Intel X25-M, jos u RAID0. :eyebrows:

Ajde da Vas smirim malo, Crysis se sigurno neće igrati :D

Zaboravio sam, pošto mi je trenutna mašina malo mnogo bučna (i kuler i napon i HD, all inclusive), zaboravih da pitam, kakav je TR? Tj., el dovoljno tih da pre čujem muvu od njega? :D
I ovaj Samsungov HD takođe?
Ne mora biti apsolutna tišina, al' ne mora ni da se čuje nešto preterano :D

Iskreno, ostavi sa strane 300-400e za upgrade graficke karte, ostalo potrosi sada. Za igranje ces biti daleko zadovoljniji na duge staze.

nema potrebe, neka kupi odmah neku jacu karticu kao sto je 4890 atijeva i nece da ima problema 4 godine... ako kupi sad neku bzvz karticu a pare usteka samo ce da ih potrosi na nesto levo

Aha, vazi.

Pogledaj 4 godine unazad, sta je 2005. bio high-end. To je bio GF 7800GTX, a u kojoj meri je ona danas upotrebljiva?

Pa tu 7800GTX ce razbiti jedna 3850, a da ne pricamo o jacim kartama.
Isto tako ce taj 4890 biti rasturen od neke karte koja ce 2013. biti niza klasa.

Nikada se grafa ne planira za tako dug period, max, ali max je neke 2 godine.

nema potrebe, neka kupi odmah neku jacu karticu kao sto je 4890 atijeva i nece da ima problema 4 godine... ako kupi sad neku bzvz karticu a pare usteka samo ce da ih potrosi na nesto levo

Daleko najbolje ce proci ukoliko saceka do kraja godine, uzme DirectX 11 kartu za 200e, a dve godine (generacije?) kasnije ponovi istu stvar.

Ako mašina neće biti OC-ovana mislim da nema potrebe da se uzima GA-EX58-EXTREME, sasvim je dovoljana je i GA-EX58-UD3R, 100e je ušteda, a sve će fino fercerati i ovde...

I bolje da dodaš 30-40e za GTX 275 :)

Poslednja izmena:
Ufff.. Pošto niko nema na lageru Extreme, i sam sam se prebacio na običan EX58..
A grafika, brate... Tu se i dalje dvoumim zbog ovoga što su govorili, za nove modele krajem godine.. Tako da će verovatno biti 260, al' hvala na predlogu :D

Vrh Dno