Šta je novo?

Pomoc oko izbora TV-a !

desolator5

Slavan
Učlanjen(a)
18.12.2006
Poena
309
Dakle, budzet bi bio do nekih 50.000 din ( moze malo vishe ), koristio bih ga pre svega za gledanje HD ripova i digitalne televizije. Udaljenost je oko 2,5m . Mislim da bi mi 32'' sasvim odgovarala. Nisam siguran da li uzeti plazmu ili LCD.

Razmisljao sam o 32'', u tehnomaniji na ponudi ima LG LF2510, zanima me shta mislite o tom modelu ?

Hvala !

Sto se tice lcd-a definitivno Samsungova serija 5. Mnogi ce ti reci da ti ne treba full hd na 32 inca ali ignorisi to jer ti ja ne preporucujem seriju 5 iz tog razloga vec zato sto je odlicna, a to sto je full hd gledaj samo kao neku pogodnost uz to. Pogledaj tehnomarket pa vidi koji ti se model tacno svidja jer su razlike kozmeticke.

Sto se tice plasme, moraces minimalno 42 jer ne postoje 32 inca plasme.
Tu bi izbor bio SAMSUNG PS-42A410. Posto si reko u poruci da ces kaciti na zid, moraces da nadjes kvalitetniji nosac za plasmu jer su dosta teze od lcd-a, a sto se tice plasma vs lcd imas i previse informacija na forumu tako da nema svrhe ponavljati se.

Jeste, B serija su modeli za 2009.
Informacije o samsungovoj B seriji 5 ima jaaaaaako malo na netu, stvarno cudno.

Evo sta sam uspeo da nadjem bitnije:

Samsung B530 ima kontrast 60000:1 i response time 6ms u odnosu na 8ms koliko ima 32inca A serija 5. Ono sto je meni cudno je da cak i 32 incna verzija ima contrast ratio 60000:1 sto je po meni nerealno jer kod A serije 5 40 inca ima 30000:1 a 32 inca 15000:1 pa sam ocekivao da i kod B serije bude proporcionalno tj. da 32 incni model ima 30000:1 umesto 60000:1.

Samsung B550 ima kontrast 70000:1 i jedan vise hdmi ulaz od B530 tj. 4 umesto 3. Takodje ima i opciju pustanja slika i muzike preko usb-a koje nema na B530.

A serija 5 32 inca: 15000:1 3hdmi, 8ms odziv
B serija 5 32 inca (530): 60000:1 3hdmi , 6ms odziv
B serija 5 32 inca (550): 70000:1 4hdmi , 6ms odziv

Posto vidim da se dosta smanjila razlika u ceni izmedju A i B serije 5, ja bi isao na B seriju definitivno.

Dakle, budzet bi bio do nekih 50.000 din ( moze malo vishe ), koristio bih ga pre svega za gledanje HD ripova i digitalne televizije. Udaljenost je oko 2,5m . Mislim da bi mi 32'' sasvim odgovarala. Nisam siguran da li uzeti plazmu ili LCD.

Razmisljao sam o 32'', u tehnomaniji na ponudi ima LG LF2510, zanima me shta mislite o tom modelu ?

Hvala !

Vecito pitanje? 32'' Full HD LCD ili 42'' SD Plasma. IMHO uopste je nebitno koliko daleko sedis ( naravno ne do 1m) sve preko 2 metra sto vece to bolje.
Iz licnog iskustva 42'' Plasma ce ti dati vise zadovoljstva nego 32''(za koje ti dvogled treba!).
E sad koja plasma? Zavisi da li ces gledati danju u osvetljenoj sobi ili prvenstveno nocu i da li ti je preciznost boja bitnija ili dubina crne boje.
Ja sam imao priliku da imam nekoliko nedelja u dnevnoj sobi 42'' Samsung B450 i Panasonic X10 i na kraju sam odlucio da zadrzim B450 zbog preciznosti boja,flexibilnosti podesavanja slike i zbog toga sto je imao superiorniju sliku u osvetljenoj sobi tj. dnevno gledanje. X10 je imao malo dublju crnu i superiorniji detalj senke ali samo ako je soba bila totalno zamracena.
Ja licno ne bih uzimao A seriju plasme Samsunga jel B serija je bolja i po spes i po ekranskom filteru a da ne govorimo o potrosnji struje 380w vs 240w i rezultat je da je B serija mnogo hladnija.
Naravno sve na kraju zavisi od budzeta i prioriteta.

Jeste, B serija su modeli za 2009.
Informacije o samsungovoj B seriji 5 ima jaaaaaako malo na netu, stvarno cudno.

Evo sta sam uspeo da nadjem bitnije:

Samsung B530 ima kontrast 60000:1 i response time 6ms u odnosu na 8ms koliko ima 32inca A serija 5. Ono sto je meni cudno je da cak i 32 incna verzija ima contrast ratio 60000:1 sto je po meni nerealno jer kod A serije 5 40 inca ima 30000:1 a 32 inca 15000:1 pa sam ocekivao da i kod B serije bude proporcionalno tj. da 32 incni model ima 30000:1 umesto 60000:1.

Samsung B550 ima kontrast 70000:1 i jedan vise hdmi ulaz od B530 tj. 4 umesto 3. Takodje ima i opciju pustanja slika i muzike preko usb-a koje nema na B530.

A serija 5 32 inca: 15000:1 3hdmi, 8ms odziv
B serija 5 32 inca (530): 60000:1 3hdmi , 6ms odziv
B serija 5 32 inca (550): 70000:1 4hdmi , 6ms odziv

Posto vidim da se dosta smanjila razlika u ceni izmedju A i B serije 5, ja bi isao na B seriju definitivno.

Izvini molim te, dali ti stvarno vjerujes u ove brojke za kontrast i dali su ti to smjernice za ocjenu kvalitete tv-a, ako jesu onda slobodno batali ovaj hobi i bavi se necim drugim jer svako zna da od kada je svijeta i vijeka proizvodjaci lazu sa specifikacijama,a samsung je kralj laganja sto se toga tice pa njihovi poluproizvodi izgledaju kao ozbiljni uredjaji, sta sam god kupio samsung osim monitora (nisam imao love za bolje) debelo sam se *****ao a vjeruj nisam jedini.

Postoje oni koji testiraju uredjaje i koji proveravaju sta se pise u specifikacijama. Ja znam toliko ljudi koji imaju Samsung uredjaje i nikada se nisu pozalili, ali ok ti imas problem. Kako to da lider u proizvodnji LCD ima losiju robu od ostalih koji jednostavno ne mogu da mu pridju?

Lider samo u odnosu cijena-kvaliteta a nikako kvaliteta po vecoj cijeni, cista narodna firma kao sto je i golf nije najbolji ali ga svi kupuju radi odnosa pomenutih karakteristika, to sto ti neznas da ljudi imaju problema je tvoj problem ali moja dva poznanika rade na prodaji i jedan u servisu pa mi iznose podatke o pouzdanosti i kvaliteti od kojih me boli glava.

Lider samo u odnosu cijena-kvaliteta a nikako kvaliteta po vecoj cijeni, cista narodna firma kao sto je i golf nije najbolji ali ga svi kupuju radi odnosa pomenutih karakteristika, to sto ti neznas da ljudi imaju problema je tvoj problem ali moja dva poznanika rade na prodaji i jedan u servisu pa mi iznose podatke o pouzdanosti i kvaliteti od kojih me boli glava.

E daj molim te kad imas te takozvane podatke o pouzdanosti? i kvalitetu? daj objavi ih ovde pa mi svi ,koji ocigledno nemamo pojma sta pricamo, a svi imamo licna iskustva, da se malo "obrazujemo i da nas zaboli glava''.

''desolator5'' je pitao za TV a ne za kompletnu opremu proizvodjaca. Ako tako ostro kritikujes proizvodjaca, u ovom slucaju Samsung daj neke konkretne podatke na primer: koji trenutno Tv imas, koje ostale uredjaje imas, koji su ti to spesificni Samsungovi uredjaji napravili traume itd.

Svi proizvodjaci omase u kvalitetu,pogotovu od kad su svi poceli da prave u Kini.
Ja sam licno imao negativna iskustva i sa Pioneer,Sony(pogotovu projektorima),LG,Panasonic itd ali ne idem okolo i placem a pogotovu ne napadam necije misljenje kad taj neko hoce da pomogne coveku u izboru TV.

Ako imas licno iskustvo o LCD ili Plasmi, onda daj obrazlozi to sa nekom logikom a ne u fazonu ''e cuo sam negde ovo negde ono''

Lijepo ti kazem a sto ti necitas tvoj problem, dvojica rade u prodaji a treci u servisu i imaju jako mnogo problema sa samsungom, meni licno su dva tv-a mjenjana i vise nikad taj nece meni u kucu, DVD snimac mi je tri puta bio na reklamaciji, kucno kino koje sam kupio zeni je jos u servisu ceka 45 dana, jeli ti to dovoljno konkretno.
Svako ima pravo da kupuje za svoje pare da kupi sta hoce i da se za**** u zivotu.

Lijepo ti kazem a sto ti necitas tvoj problem, dvojica rade u prodaji a treci u servisu i imaju jako mnogo problema sa samsungom, meni licno su dva tv-a mjenjana i vise nikad taj nece meni u kucu, DVD snimac mi je tri puta bio na reklamaciji, kucno kino koje sam kupio zeni je jos u servisu ceka 45 dana, jeli ti to dovoljno konkretno.
Svako ima pravo da kupuje za svoje pare da kupi sta hoce i da se za**** u zivotu.

Ne nije .Opet ti generalizujes. Koja dva modela TV spesificno,koji DVDsnimac spesificno,kucno kino?? sta projektor? koji model? Pojacalo? zvucnici itd.
A u medjuvremenu ako si kupio drugog proizvodjaca koji TV sad imas i ostale uredjaje?

A sto se tice tvojih drugara u kojoj prodavnici rade ? u kom servicu rade?
To ti je opet rekla kazala ako nemas konkretne podatke crno na belo. E sad da me ne bi pitao kakve podatke, zapitaj se uvek o motivacijama prodavaca i servisa zasto jednu firmu guraju a drugu blate? To se zove profitna margina ili ti na kom proizvodjacu ce mo zaraditi vise profita!

Ne nije .Opet ti generalizujes. Koja dva modela TV spesificno,koji DVDsnimac spesificno,kucno kino?? sta projektor? koji model? Pojacalo? zvucnici itd.
A u medjuvremenu ako si kupio drugog proizvodjaca koji TV sad imas i ostale uredjaje?

A sto se tice tvojih drugara u kojoj prodavnici rade ? u kom servicu rade?
To ti je opet rekla kazala ako nemas konkretne podatke crno na belo. E sad da me ne bi pitao kakve podatke, zapitaj se uvek o motivacijama prodavaca i servisa zasto jednu firmu guraju a drugu blate? To se zove profitna margina ili ti na kom proizvodjacu ce mo zaraditi vise profita!

Rade u Tehnomarketu i njihovom servisu, i nemaju nikakvog motiva da guraju drugu firmu.

Rade u Tehnomarketu i njihovom servisu, i nemaju nikakvog motiva da guraju drugu firmu.

Nemaju motiva? Ti ili nikada nisi prodavao ili ti radio za velike firme kad takvu izjavu dajes. Nemam vremena da ti objasnim tajne jel prelazimo sa teme ali jos se uvek nisi iznasnio koji TV i kino uredjaje imas?
Inace ako razumes (prevedi preko Google) evo ti jednog starijeh linka. anketa crno na belo od 93000 vlasnika raznih uredjaja, pa vidi o kvalitetu TV proizvodjaca.

http://aventhusiast.com/video/misc/consumer-reports-rates-tv-brand-reliability

Opet teorija zavere. Svaka firma gleda da zaradi, nadajuci se da ce u nekoj seriji zbog stare slave da profitira vise. To se ipak placa. Samsung ima i dobre i losije modele ali ne moze se generalizovati da zbog modela koji je tebi bio los da se automatski zanemari pozitivno iskustvo drugih ljudi sa drugim modelima. Zasto ima najvise Samsunga? Zato sto se najvise prodaje. Kad se ode kod auto mehanicara koliko bentilja imaju na spisku? Ja sam rekoa ranije da mene braend ne interesuje nego samo kvalitet. I mogu da hvalim samo ono sto se trenutno isplati kupiti.
Sto se tice glavne teme, bolje da kupi Samsung 42A410 plazmu nego li bilo koji 32" LCD. Osim ako ne zelis monitor.

Jeste bolje, ali nije svima tv prioritet u zivotu da kupuju 42 ili vise inca, nekom je to samo usputna zanimacija, ili im je mala soba sto da se pati sa velikim tv-om ako nema niti potrebe niti prostora.

Izvini molim te, dali ti stvarno vjerujes u ove brojke za kontrast i dali su ti to smjernice za ocjenu kvalitete tv-a, ako jesu onda slobodno batali ovaj hobi i bavi se necim drugim jer svako zna da od kada je svijeta i vijeka proizvodjaci lazu sa specifikacijama,a samsung je kralj laganja sto se toga tice pa njihovi poluproizvodi izgledaju kao ozbiljni uredjaji, sta sam god kupio samsung osim monitora (nisam imao love za bolje) debelo sam se *****ao a vjeruj nisam jedini.

Nisi prvi koji je pljuvao samsung a sigurno nisi ni poslednji, tako da me tvoj stav prema njemu uopste ne pogadja. O kvalitetu samsunga sigurno da necu da diskutujem sa tobom jer su mi takvi likovi "cuo sam od nekoga koji radi u servisu" bas kredibilni.

Nazad na temu. Naravno, plasma je bolja opcija u svakom slucaju, i ja uvek gde se neko dvoumi predlozim obe opcije pa onda vidim kako ide dalje interesovanje za tehnologiju koju je izabrao. Ovo o B seriji 5 samsunga sam pisao na odgovor razlike izmedju A i B serije, i ako neko prati moje postove moze da vidi da nikoga nisam ubedjivao da uzme odredjenu tehnologiju, uvek ostavim izbor njima.

Nisam rekao "od nekog koji radi u servisu" nego od dobrog prijatelja u ciju izjavu nesumnjam, a meni nakon tri pokvarena uredjaja od doticne firme nece vise uci ni majica sa njihovim imenom.
Da netupimo pozdrav, i vracamo se na temu.

Hvala na odgovorima, e sada za shta je konkretno bitan broj HDMI ulaza, vidim ova plazma shto mi je gizmor preporucio ima 2 , a ova B serija LCD samsunga 3. I opet da ponovim najvazniji mi je kvalitet slike HD ripova koje cu pushtati. takodje mi je zanimljivo shto je ova B serija LCD samsunga 32'' skuplja 100e od PS-42A410 plazme, naravno plazma je 720p za razliku od LCD 1080p.

Terminator i Gvlada su u pravu, ali ako razlika u ceni nije velika,ili ako mozes da sacekas do kraja godine da se A410 ocisti sa lagera, cena B450 bi trebala da padne na nivo A410, ja bih ti savetovo B450 iz mojih ranijih recenih razloga.

Broj HDMI je koliko uredjaja mozes povezati. Cak i stariej verizje HDMI daju pun kvalitet slike a 1.3 verzija je bitna zbog HD zvuka ali opet to ne mozes cuti preko tv vec ti treba AVR. Sto vise HDMI uvek je bolje. Moja plazma ima recimo 2 ali sa AVR sam dobio jos 4, tako da imam ukupno 5. Ne, znam da racunam ali 1 HDMI na tv je za AVR :)

Najveci problem sa Samsung-om je to sto uredjaj za koji se radi review u Nemackoj, USA, Britaniji... i uredjaj koji kupujemo ovde na nasem shitex trzistu nemaju previse dodirnih tacaka... :-/

Kada je svojevremeno 957Mb pokupio hvalospeve na stranim testovima, ja sam se ubio da nadjem primerak koji iole valja... :-/

p.s. To nazalost vazi za vecinu brand-ova, ukljucujuci i moje omiljene Haribo gumene bombone... :)

Poslednja izmena:
Delija je u pravu, u koji god velemarket, megamarket ili ti u neku tehnicku radnju (radnju sa tehnikom :) ), radnik koji je bio tamo i imalo znao o cemu smo pricali je rekao da ovogodisnje Samsunge treba zaobici zbog loseg kontrasta, izbijanja pozadinskog osvetljenja i vrlo lose crne. Preporuke su uvek isle na stranu LG-a. Imao sam prilike i da vidim neki Samsung b430 ili b450 na dnevnoj (svetlosti ulazila kroz izlog), veliko NE-NE.

Poslednja izmena:
Ne lepim se ni za jedan brand, vec za pojedinacnu seriju i konkretan primerak. Uskoro mi se blizi trenutak pazara pa malo pazljivije pratim desavanja na trzistu... Najgore od svega - u najuzi izbor su mi usli upravo Samsung 656 :) (prednost samo FullHD za PC "desktop") i Panasonic X10. Vise od 1000 evra ne dam za glupi TV. :-/

Najveci problem sa Samsung-om je to sto uredjaj za koji se radi review u Nemackoj, USA, Britaniji... i uredjaj koji kupujemo ovde na nasem shitex trzistu nemaju previse dodirnih tacaka... :-/

Kako mislis nema dodirnih tacaka? Jedino ako mislis na to gde je tv sklopljen da ima nekog uticaja, a ja mislim da nema. Moj A656 je Made in Slovakia i savrsen je. Verzija panela je sq01 i nema nikakvog bleedinga ni cloudinga, nista.

Delija je u pravu, u koji god velemarket, megamarket ili ti u neku tehnicku radnju (radnju sa tehnikom :) ), radnik koji je bio tamo i imalo znao o cemu smo pricali je rekao da ovogodisnje Samsunge treba zaobici zbog loseg kontrasta, izbijanja pozadinskog osvetljenja i vrlo lose crne. Preporuke su uvek isle na stranu LG-a. Imao sam prilike i da vidim neki Samsung b430 ili b450 na dnevnoj (svetlosti ulazila kroz izlog), veliko NE-NE.

Jaoooj bravo LG, to je to. Nasao si koju marku ces da stavis umesto samsunga.

Sada si nagrabusio, gdje ces dirati samsung hoces da imas problema za ljubiteljima tog branda.:d :)

Faca si ,)

Ne lepim se ni za jedan brand, vec za pojedinacnu seriju i konkretan primerak. Uskoro mi se blizi trenutak pazara pa malo pazljivije pratim desavanja na trzistu... Najgore od svega - u najuzi izbor su mi usli upravo Samsung 656 :) (prednost samo FullHD za PC "desktop") i Panasonic X10. Vise od 1000 evra ne dam za glupi TV. :-/

Ja koristim vec par meseci A656 za desktop, ne postolji bolji monitor na trzistu od njega :D Sa X10 se neces usreciti sigurno ako ti treba za desktop al valjda to znas i sam. Sto se tice filmova plasma jeste bolja, ali pitanje je koliko od a656. Ako uzimas lcd,vidi da uzmes B650 jer je to vec vrh vrhova.

OK. Nije lepo da se svadjamo ali taj ljubljeni i nepremaseni Samsung na CES-u (International Consumer Electronics Show) za 2008 je osvojio nista (izvini nagradu za najbolji media player) dok je LG dobio nagradu za plazmu koja je vec stojala na policama radnji i u kucama korisnika dok se tamo ocenjivala. Ove godine je Samsung uzeo po koju nagradu za blue-ray za Wireless Handsets Accessories i za novi DID panel koji nikad necemo mi koristiti (nije pravljen za smrtinike).
http://www.cesweb.org/awards/innovations/2008honorees.asp
http://cesweb.org/awards/innovations/2009honorees.asp
;) ;) ;) ;) ;) ;)

Vrh Dno