Šta je novo?

[CPU cooler] XIGMATEK HDT-S1284

-Marko-

Slavan
Učlanjen(a)
27.11.2005
Poena
350
XIGMATEK HDT-S1284

*Ova stranica sadrzi mnogo slika ukupne velicine preko 8MB pa dial up korisnici mogu imati problema sa ucitavanjem iste.

Za pocetak moram da kazem da sam obecao da cu da uradim ovaj mali review jos kada sam kupio ovaj kuler pre oko mesec dana. Razni faktori su su uticali na to da do toga ne dodje ranije ali konacno je gotov i spreman za objavljivanje. Pored jako malo slobodnog vremena koje sam imao na raspolaganju problem mi je predstavljalo i pronalazenje stabilnog kloka koji ce biti dovoljno stabilan da zadovolji uslove testiranja.

Iako nisam u potpunosti postigao ono sto sam nameravao mislim da ovaj mali review moze da docara performanse ovog kulera. Ali o svemu tome malo kasnije. Da pocnemo sa najosnovnijim..

XIGMATEK HDT-S1284 – Specifikacije​

A za pocetak malo reklame..

...HDT-S1284 je nova generacija kulera koja opet dokazuje da je moguce spojiti dobar izgled sa sjajnim performansama. U pitanju je H.D.T(Heat pipe direct touch)tehnologija i 4 8mm bakarne cevi koji cine S1284 sjajnim kulerom a poseban dizajn ventilatora cini ga izuzetno tihim. Sa anti vibrirajucim gumenim srafovima, Push-pin/Clip za Intel & AMD, HDT-S1284 nudi ne samo prijatan,pouzdan, jednostavan za instalaciju,vec i sa vrlo mocnim performansama

Tako kaze Xigmatek sajt za ovaj kuler a detaljnije specifikacije izgledaju ovako..

Product Name ‧ HDT-S1284

Product Number ‧ CAC-SXHH4-U01

Dimension ‧120(W) x 60(H) x 159(D) mm

‧ Material Aluminum Alloy
Heat Sink
‧ Heat-pipe Φ8 x 4

Fan ‧ Dimension 120(W) x 120(H) x 25(D) mm
‧ Voltage Rating 12V
‧ Speed 800~1500 R.P.M.
‧ Bearing Type HYPRO Bearing
‧ Air Flow 56.3 CFM [Max]
‧ Air Pressure 1.57 mmH2O
‧ Life Expectance 40,000 hrs
‧ Noise Level 16~24 dBA
‧ Connector 4 Pin with PWM

Weight ‧ 660g (w/fan)

Thermal Resistance ‧ 0.14 ℃/W

Application
‧ All Intel Socket 775 CPU
‧ Core 2 Extreme / Quad / Duo
‧ Pentium Extreme Edition / D
‧ Celeron D
‧ All AMD Socket AM2 / 754 / 939 / 940 CPU
‧ Athlon 64 / FX / X2 / Opteron / Sempron

User Manual
http://www.xigmatek.com/download/HDTs1284-InstallationGuide.pdf

XIGMATEK HDT-S1284 – Pakovanje​

Kuler dolazi u zelenkastoj kutiji za koju ne mogu da kazem da je nesto previse privlacna ali je sasvim zadovoljavajuca. Mozda meni ne odgovoara boja ali u krajnjem slucaju pakovanje i nije toliko bitno vec ono sto dolazi unutra. Na kutiji se nalazi par slika klera kao i informacije o samom kuleru. Prednja strana je providna i pruza nam pogled na ventilator.

IMG_5855.jpg

IMG_5854.jpg

Kada otvorimo kutiju prvo mozemo da vidimo kesicu u kojoj se nalaze svi dodaci koji ce nam trebati da povezemo ovaj kuler na plocu. U pakovanju se dobijaju psuh pin-ovi za Intel kao i stipaljka za Amd socket. Tu je i mala kesica sa pastom, 5 plasticnih srafova(mada i niisu bas srafovi vec gumeni drzaci,pinovi) za ventilator. Mozda su mogli da stvave par komada vise ali i jedan rezervnii je dovoljan. Citao sam na internetu da ljudi imaju zemerku na kvalitet snale za amd socket i tvrde da je previse savitljiva i da se dosta savija prilikom montiranja. Ja takav utisak nisam stekao.
Ispod se nalazi okvir od penastog materijala iz dva dela. Manji koji drzi ventilator i naravno veci za kuler.

IMG_5852.jpg

Sto se tice samog kulera sve pise u samim specifikacijama ali mozemo da izdvojimo par stvari.
Kuler je vizuelno zaista impresivan, velikih dimenzija a opet vrlo lagan, 660g da budemo precizniji. sastoji se od 4 bakarne cevi koje su okruzene sa 55 aluminijumskih rebara. Zavrsna obrada na bakru se moze primetiti i nije bas savrsena ali i pored toga dno kulera je izuzetno ravno. Bakarne cevi pri dnu zauzimaju dosta mesta sto na nekim plocama moze da bude problem a takodje kuler pokriva prva dva ddr slota.

IMG_5815.jpg

IMG_5818.jpg

IMG_5820.jpg

IMG_5821.jpg

IMG_5822.jpg

IMG_5823.jpg

IMG_5825.jpg

IMG_5826.jpg

IMG_5827.jpg

IMG_5828.jpg

IMG_5829.jpg

Ventilator je velicine 12cm i sa prednje strane se nalazi Xigmatek logo narandzasto bele boje koji jako lepo izgleda.

IMG_5834.jpg

IMG_5835.jpg

Poslednja izmena:
Pre nego sto predjemo na sledeci deo review-a mozemo da pogledamo jos par slika.

IMG_5858.jpg

IMG_5862.jpg

IMG_5863.jpg

IMG_5864.jpg

IMG_5865.jpg

Dolazimo do najzanimljivijeg dela ovog review-a, samog testa ali pre nego sto vidimo rezultate da hajde da bacimo pogled na uslove u kojima je test sproveden.

XIGMATEK HDT-S1284 – Test

Samo montiranje kulera nije obuhvaceno ovim testom jer je i bez toga ova stranica suvise velika za ucitavanje a i mislim da nema potreba za tim jer ima sticy tema koja taj deo jako dobro pokriva. Mogu samoda kazem da sam prilikom stavljanja kulera koristio Artick Silver 5 i da sam razmazao pastu u jako tankom sloju na procesor pomocu najlonske kese.Cisto da naglasim jer ima toliko razlicitih metoda nanosenja paste na procesor.

Za test kulera koristio sam konfiguraciju iz potpisa i da ne bi ste sada skrolovali do pocetka hajde da napisemo i to.

CPU AMD AM2+ X2 7750+BE
MoBo Asus M2N-E
RAM 4Gb Transcend DDR2 800Mhz DC
PSU Chieftec GPS-550AB A
HDD 50Gb WD
GPU MSI HD 3850 RX OC

Kod ovakvih testiranja naravno jedna od bitnijih stavki koje uticu na citav test je i samo kuciste. U ovom slucaju taj deo nece mnogo pomoci ovom kuleru. U pitanju je Vito Aurora Black na koje je d su dodata dva ventilatora. Jedna 14ca na donjim bocnim rupama koja ubacuje vazduh i jedna 8ca sa zadnje strane izbacuje vazduh. Sto se tice rasporeda i odnosa velicina sve mi je jasno i u planu je rekonfiguracija ovog segmenta. Novi raspored ce izgledati tako da ce 12ca biti dole na bocnoj strani(ubacuje),12ca a zadnje strane izbacuje i jedna 12ca sa prednje strane da pravi promaju. Za sada je ovako i to su uslovi u kojima je test uradjen.Cable managment je takodje u planu.

Kuler je poprilicno visok i kada sam ga video uplasio sam se da nece moci da se zatvori kuciste ali ostalo je negde mozda malo manje od 1cm slobodnog prostora sto je ucinilo gornje rupe za ventilator na stranici potpuno neupotrebljivim. Ako nekome moze da posluzi za referencu evo i dimenzija kucista V43xS20xD46, naravno 1 do 2 milimetra gore ili dole.

Kako sve to izgleda mozete da vidite na sledecim slikama

DSC00049.jpg

DSC00050.jpg

DSC00051.jpg

DSC00053.jpg

Ostao sam u medjuvremenu zbog digitalnog fotoaparata pa su ove slike sa mobilnog i malo losijeg kvaliteta.

I konacno dolazimo do samog testa i rezultata.Zeleo sam da postignem sto relevantnije uslove testiranja pa je u pomoc priskocila i klima kojom je sobna temperatura drzana na 25 stepeni.

Koja rec pre samih slika.
Hteo sam da podignem klok da bih sto vise opteretio procesor i dobio sto vece temperature ali bilo je manjih problema da sve to izvedem. Izvesti stabilan klok preko 2.9 Ghz se granici sa nemogucim(barem za mene, nisam neki oc-er ali su mi poznati koncepti procesa). Kada kazem stabilno mislim na testiranje Orthos-om. Jedini stabilan klok za Orthios koji sam mogao da postignem je 2.9 tako da su to rezultati koji ce morati da posvedoce o performansama ovog kulera.

Za svaki dan ja koristim 3Ghz , bez i najmanjih problema ili nestabilnosti(3.1 se isto ponasa)

Jos par napomena. Amd se vise zagreva od intela sto je svima jako dobro poznato>procesor je izradjen u 65nm, prica se za ovaj kuler da najbolje performanse ostvaruje kada je opterecen do maximuma.

Pa da pocnemo sa rezultatima

Za test su korisceni cpu-z, HWMonitor i Orthos

Prvi na redu je Stock Cooler Idle na 2.7Ghz(default za procesor)

Bios podesavanja:

Sve je namesteno na default

Stockidle27.jpg

Zatim sledi Stock Cooler Orthos na 2.7Ghz

Bios podesavanja:

Stockorthos27.jpg

Mala napomena . Ovde sam zaboravio da napravim SS Stock Cooler-a na 2.9Ghz Idle ali se nadam da mi necete previse zameriti. Iz tog razloga idemo pravo na rezultate Stock Cooler-a na 2.9Ghz Orthos. Max koji sam uspeo da izvucem stabilno je bilo 25 minuta sa osrthos-om ali se nadam da to moze da bude uvazeno kao validan rezultat.

Bios podesavanja:

CPU freq 200Mhz

CPU multiplier 14.5

CPU voltage 1.3785

DDR auto sve

PCI E 100Mhz

Stockorthos292fail.jpg

Stockorthos29fail.jpg

Mislim da je ovde moguce temperatura uticala na to da orthos pukne ali nemojte da me drzite za rec.

Ovim se zavrsava nase druzenje sa stock kulerom i mozemo da predjemo na rezultate koje je postigao Xigmatek HDT-S1284.

Bios podesavanja

Xigmatek HDT-S1284 na 2.7Ghz idle

Xigidle27.jpg

A sada mozemo da vidimo HDT-S1284 na delu

Xigorthos27.jpg

Necemo da stajemo ovde pa idemo sa povecavanjem kloka i povecavanjem temperature.

Xigmatek HDT-S1284 na 2.9Ghz idle

Bios podesavanja:

CPU freq 200Mhz

CPU multiplier 14.5

CPU voltage 1.3785

DDR auto sve

PCI E 100Mhz

Xigidle29.jpg

Xigmatek HDT-S1284 na 2.9Ghz Orthos

Bios podesavanja:

CPU freq 200Mhz

CPU multiplier 14.5

CPU voltage 1.3785

DDR auto sve

PCI E 100Mhz

Xigorthos29.jpg

Nadam se da ovi rezultati mogu da se prihvate kao validni i da mogu da prikazu mogucnosti ovog kulera. Ipak mi je zao sto nisam mogao da postignem stabilan klok na 3.1Ghz koji bi prikazao kako se ponasa ovaj kuler pod othos-om.

Ali da ne bi ovde bio kraj ubacicemo jos par slika koje ne mogu da se uzmu kao referentne ali mogu malo da zainteresuju ljude da ih pogledaju i da iskoriste svoje znanje, iskustvo i mastu da izvdeu neke svoje zakljucke i da predvide kako bi se ponasao ovaj procesor na vecim klokovima.

Xigmatek HDT-S1284 na 3.0 Ghz, bez koriscenja klime, temperature koje vidite su na ekranu recimo otprilike tacne i u pitanju je potkrovlje sa limenim krovom. Imate informacije a zakljucke izvedite sami.

Bios podesavanja vaze za sve rezultate:

CPU freq 200Mhz

CPU multiplier 15

CPU voltage 1.42500

DDR auto sve

PCI E 100Mhz

Bioshock na max podesavanjima u rezoluciji 1024x768, 45 minuta

Xig3ghzBioshock45min.jpg

PES 2009 na max podesavanjima u rezoluciji 1024x768, utakmica 20 minuta

Xig3ghzPES.jpg

Ovo je SS 3Ghz Idle sa otvorenom stranicom kucista

Xig3ghzIdleopencase.jpg

Na kraju ovog malog review-a mogu samo da kazem da ne zelim da izvalicm bilo kakve zakljucke. Slike i rezultati su tu da govore za ovaj kuler. Samo se nadam da sam uspeo verno da prikazem njegove performanse i da ce to biti dovoljno da donsete svoj sud.

Jedino sto mogu da kazem je da sam izuzetno zadovoljan sa ovim kulerom. Releativno tih i jako dobar kuler koji je opravdao svaki dinar ulozen u njega.

Sve kritike i pohvale su dobrodosle.Ukoliko imate nekih zelja da se ponovi neki test ili da se uradi neki novi samo recite.

Poz

koliko kosta ovaj cooler?
ps svaka cast na trudu

Poslednja izmena:
Hvala:)
BH, 3299 dinara..

Poz

Druže, prvo pohvala za Rewiev.

Drugo kaži mi kako je fan podešen defaultu, jesi ga ti ubrzavao ili po defaultu stoji na max.

Mala sugestija, (sad se kao pravim pametan, a ni ja to nisam radio, ali svakako je u planu:D) bilo bi dobro da ispoliraš bazu, deluje dosta ravna, ali sa poliranjem mislim da bi dobio i do 5°C niže temperatue.

:wave:

Nisam dirao ventilator, tako je po default-u, samo prikacen na plocu.
Necemo da poliramo bazu:) nema potrebe. Necemo da obaramo rekorde i jurimo rezultate a ako se ikada ukaze potreba mozda i pokusam ili predjem na veci kuler:D

Poz

Poslednja izmena:
Bravo za test! Ja inace koristim Vendetta 2 kuler u kombinaciji sa Phenom I 9850 i "teram" ga na 3.1GHz. Vendetta 2 je slican dizajn,osim sto ima 3 heatpipe-a umesto 4.
Jos jednom svaka cast za test.

Poslednja izmena:
Svaka chas' za review,svidja mi se sto ima dosta slika.

P.S

Povecaj voltazu jos malo pa probaj. Moja kuma shljaka super stabilno na 3.4 ghz 24/7 ali sa 1.472V. Bilo shta manje od toga prolazi koliko-toliko u realnom radu,ali kuca na Linx-u posle minut-dva.

Hvala momci:)

Pokusavao sam svasta sto se tice kloka ali mislim da je max koji mogu da izvucem 3.2Ghz i da ne postoji nacin da ga nateram da ide preko toga. Naravno od orthosa ili linxa nema nista ali moze da radi i to da radi jako lepo. Malo me ogranicava ova ploca i ne zelim vise sa njom da experimentisem i za koji dan ide u zasluzenu penziju. Nadam se da ce do kraja sledece nedelje da padnu jos neki SS-ovi HDT-S1284 na X2 550BE. To ce biti zanimljivo za poredjenje.

Tako da zainteresovani za ovu kombinaciju(ploca+proc) pratite oglase sledecih par dana:)

Poz

Poslednja izmena:
Zato je DFI keva ;):D

Odlican review ovaj kuler mi se svidja vec neko vreme samo bih po meni bilo bolje da si koristio everest za temperature posto Hardware monitor nigde ne daje realnu temperaturu procesora nego samo pojedinacnih jezgra za koju se zna da nije realna temperatura.

Kako ne daje? Ocitava iste temp kao i everest,sa svih senzora...

Potpuno su identicne temperature. Odlucio sam se za HWmonitor jer ima min i max temperature kao i min i max za i sve ostalo:)

Poz

Pa kod mene su jezgra u oba iste temperature ali je sam CPU uvek ima visu temperaturu i ta mi deluje kao realna temperatura
temp.jpg

To je vec do senzora a ne do Hwmonitora..:)

Poz

Prilozi

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    193.1 KB · Pregleda: 141
Evo izvinjavam se na glupim postovima posto poster aka. ja nije ni gledao da gore lepo pise CPU temp nego je naviko na raspored HW monitora kod njega gde nema tako odvojene stavke.

Ne vidim na slici, da li mozes sva 4 slota za memoriju da koristis?
I jel mora da se skida ploca da bi montirao kuler?

Prvi slot je potpuno pokriven a drugi je skoro potpuno otkriven ali moras da radis bukvalno uz ivicu kulera. U sustini 2.,3. i 4. su dostupni.

Nije bilo potrebe za vadjenjem ploce posto je u pitanju AM2 socket. Za intela vec nisam siguran kako bi funkcionisao taj push pin sistem..

Poz

A vendeta ili hyper 212, kakvi su oni u odnosu na ovaj model sto ti imas? Jel si citao po netu?
I jel oni isto oduzimaju jedan slot za memoriju?

Druže, prvo pohvala za Rewiev.

Drugo kaži mi kako je fan podešen defaultu, jesi ga ti ubrzavao ili po defaultu stoji na max.

Mala sugestija, (sad se kao pravim pametan, a ni ja to nisam radio, ali svakako je u planu:D) bilo bi dobro da ispoliraš bazu, deluje dosta ravna, ali sa poliranjem mislim da bi dobio i do 5°C niže temperatue.

Samo polako kod poliranja HDT kulera,da ne bi doshlo do owoga.:wave:

Prilozi

• B64EA49B24E44BE4920CF6A4F32710AF.jpg
    B64EA49B24E44BE4920CF6A4F32710AF.jpg
    75.4 KB · Pregleda: 121
Sto se tice toga koliko ce da zauzima mesta zavisi kako od dimenzija kulera tako i od same ploce i kako su slotovi na njoj namesteni.

Sto se tice dimenzija V2:

Heatsink Dimensions: (W)120 x (H)50 x (D)159mm

Xigmatek dimenzije:

Heatsink Dimensions: (W)120 x (H)60 x (D)159mm

..tako da mozes sam da vidis koliko nema razlike osim jednog heat pipe-a..

Zasto sam se ja opredelio za ovaj cooler. Ocz dobija delove od ostaih pa sastavlja svoj kuler i lepi svoju etiketu. Zeleo sam takodje 4 HP iz razloga sto na amd procesor mnogo bolje nalezu pajpovi u odnosu na intel gde su kod 4 hp coolera samo dva pipe-a iskoricena u potpunosti a ostala dva samo nalezu ivicama. Iz tog razloga vendetta 2 dobro hladi jer ima samo 3 pipe-a i mnogo bolje naleze na intel procesore. Kod amd-a to i nije toliko bitno jer je veca povrsina koja se hladi. Ja planiram da ostanem na amd-u ali mislim da je bolje ici na 4 pipe cooler jer intel i generacija je veca i nece biti ovih starih problema. Barem ja tako mislim..
Hyper 212 nisam ni gledao pa ne mogu za njega nista da ti kazem..

Evo dve fotke pa mozes da pogledas ako se vidi bilo sta..

Poz

Prilozi

• DSC00056.jpg
    DSC00056.jpg
    497.7 KB · Pregleda: 88
  • DSC00057.jpg
    DSC00057.jpg
    503.4 KB · Pregleda: 85
Poslednja izmena:
Bravo.Treba vremena za ovkav test.
Interesuje me da li si probao da zarotiras kuler za 90s da duva ka zadnjoj stranici??Kakvi su tad rezultati??
Koliko ti je siroko kuciste(koje je ??)??

Poslednja izmena:
Napisao je na pocetku, Vito kuciste. Grozno (nikako) nije provetreno. Imam ga i ja, zato i kazem :D

Nema nista od rotiranja kulera jer kuler ima samo jednu sinu u bazi za snalu tj stipaljku tako da jedino mogu da okrenem za 180 stepeni i to bi zahtevalo malo akrobacija. Morao bih da prvo montiram kuler pa da stavljam ventilator a i nisam siguran da bi mogao da stane od snale.

Mislio sam o tome posto su kuler i napajanje okrenuti jedno prema drugom i mozda kradu vazduh jedan drugome pa sam razmisljao da stavim jednu 12cu da duva prema njima da im dovodi svez vazduh ali to cemo jos da vidimo.Za sada je dobro i ovako..

Imas gore dimenzije kucista. Vito Aurora, V43xS20xD46..

Poz

Ok,
nisam video gde pise za kuciste (velike ove slike;))..
Odgovara za kucista kod kojih je napajanje dole,a gore ima fan da izbacuje vruc vazduh.
A zbog ovih slika mi se ucinilo da moze da se zarotira(izgleda kao da ima dve sine)..

Prilozi

• BILLEDE10.jpg
    BILLEDE10.jpg
    49.1 KB · Pregleda: 66
  • xs1284_09.jpg
    xs1284_09.jpg
    140.8 KB · Pregleda: 63
Nemoj nista da mi pricas, dok sam odradio upload istih, potrajalo je:)
Nazalost ne moze da se zarotira, samo tako izgleda a ne primeti se da smetaju cevke. Zato sada razmisljam o postavci ventilatora osim ovih strandardnih koje planiram(nazad 12 izbacuje,bocno 12 ubacuje i 12 napred da pravi promaju ali nema odakle da uvlaci vazduh vec ce samo da vrti ovaj unutrasnji pa mi to i ne izgleda kao najbolja ideja:))

Poz

Poslednja izmena:
Pa dark night je u sustini isti kuler kao vendetta 2 samo sto je niklovan u crno i ima ventilator koji svetli. Da li vredi razlike, mislim da ne ali bolje da ti potvrdi neko ko se vise razume u celu tematiku.

Poz

Eto, sam si sebi odgovorio:)

Kao zakljucak dark night je malo glasniji, ima svetleci ventilator, ceo je niklovan(sto bi teoretski trebalo da obezbedi bolje hladjenje) u crno i izgleda lepse(stvar ukusa).

S1284 sa druge strane nema onaj dodatak za intel socket koji moze da se kupi za cini mi se 600-700 dinara. Ali ima i jednu cevku vise.

Kada se sve sabere i oduzme...

Poslednja izmena:
Vrh Dno