Šta je novo?

Phenom II x2 550 OC

kizanbg123

Slavan
Učlanjen(a)
02.12.2008
Poena
365
Interesuje me kako i koliko moze da se klokuje proc iz naslova za najbolje performanse :whip:. Citao sam "upustvo" za klokovanje AM2+ procesora ali nista novo nisam saznao, po principu "imate ovo, ovo i ovo to se povecava, i smanjuje, sto? Nije ni bitno" Kapiram da je fora kod Phenoma II mali fsb i udri po mnoziocu, i da se tu javlja NorthBridge frekvencija koja kod mene ima mali uticaj samo na memoriju, i da ima fre. Hyper Transport magistrala koji kod mene nema nikakog uticaja.
E sad, uspeo sam da klokujem prc do 3.9Ghz (stabilno) sa OCZ Vanquisher-om, na MA770-UD3 i sa jednim modulom od 2GB Geil 800Mhz
Ali po testovima Everesta i Super-pi testa na 3.9ghz radi isto kao moj stari E5200 OC na 3.0Ghz (Tragicno :wall:). Drugih testova nemam sa kojim bi poredio. Sad me interesuje da li je tu fora sa NB i HT da se podesavaju ili jednostavno nisu merodavni testovi za AMD-a
Povecavao sam NB i HT do 2.2Ghz ali nista se nije osetilo

Prilozi

• 19,5x200.png
    19,5x200.png
    183.5 KB · Pregleda: 99
  • 15x262.png
    15x262.png
    183.9 KB · Pregleda: 79
super pi se nije proslavio kod phenoma ali sve ostalo radi super i ovaj cpu ti je u klasi intelove e8xxx serije...samo nb povecavaj(ja sam uspeo da namestim na 2800) ht ti nije bitan...pokusaj da stavis latencije na 5 5 5 15 na memoriji

bilo bi lepo da imas memoriju u dual chanelu...to je prilicno bitna stavka...po meni je bolje da imas kit 2x1GB...koji ce raditi u dual chanelu na 128 bita nego tu jednu od 2GB

Interesuje me kako i koliko moze da se klokuje proc iz naslova za najbolje performanse :whip:. Citao sam "upustvo" za klokovanje AM2+ procesora ali nista novo nisam saznao, po principu "imate ovo, ovo i ovo to se povecava, i smanjuje, sto? Nije ni bitno" Kapiram da je fora kod Phenoma II mali fsb i udri po mnoziocu, i da se tu javlja NorthBridge frekvencija koja kod mene ima mali uticaj samo na memoriju, i da ima fre. Hyper Transport magistrala koji kod mene nema nikakog uticaja.
E sad, uspeo sam da klokujem prc do 3.9Ghz (stabilno) sa OCZ Vanquisher-om, na MA770-UD3 i sa jednim modulom od 2GB Geil 800Mhz
Ali po testovima Everesta i Super-pi testa na 3.9ghz radi isto kao moj stari E5200 OC na 3.0Ghz (Tragicno :wall:). Drugih testova nemam sa kojim bi poredio. Sad me interesuje da li je tu fora sa NB i HT da se podesavaju ili jednostavno nisu merodavni testovi za AMD-a
Povecavao sam NB i HT do 2.2Ghz ali nista se nije osetilo

Sva sreca pa SuperPi i rezultat u njemu nema nikakve veze sa realnim perfromansama tog procesora ;). Pusti WinRar(kao kontra primer za SPI) pa ces videti slicnu razliku u korist Phenom-a osim sto Winrar i sluzi za nesto prakticno,dok SPi ne.
Na istom taktu su tu negde,mislim na e8xxx i Phenom II seriju. Izvuci maksimum iz NB i jezgara i ne brini se nista.

Poslednja izmena:
A da li postoje tutorijali za overclock, jer sam i ja citao ono za phenome, ali ono neko ko nikada to nije radio, nema sanse da upotrebi.
TO je barem moje zapazanje.
MOze li se nesto slicno tome naci na youtube, tipa step by step.

ako ima 550be onda mu bas nije potrebno uputstvo vec samo u bios-u da podigne mnozilac i to je to i nek izvuce maximum sa default naponom koji je oko 3,6ghz

ako ima 550be onda mu bas nije potrebno uputstvo vec samo u bios-u da podigne mnozilac i to je to i nek izvuce maximum sa default naponom koji je oko 3,6ghz

a ima li neko kratko uputstvo za mene sa 7750BE, znaci isto mnozilac i da nista ne diram drugo, ni memoriju ni napon.

isto mnozilac i ides dok ti dozvoljava primerak procesora sto se oc-a tice...kod mog druga je 7750 radio na default naponu na 3,2ghz...idi korak po korak

Pusti WinRar(kao kontra primer za SPI) pa ces videti slicnu razliku u korist Phenom-a osim sto Winrar i sluzi za nesto prakticno,dok SPi ne.

***. Nemam s'cim sad da uporedim rezultate WinRar Benchmarka, a i ne znam sta konkretno treba da gledam kao rezultat. Kad malo prostudiram taj test i uporedim sa ortakovim E5200 mozda i promenim misljenje da sam "bacio" pare. Inace NB nece ni da cuje preko 2200Mhz, Menjo i FSB i mnozilac i sve zivo Al preko 2.2 ni da cuje. A na 2.2Ghz mi je proc namesten 17.5x220 i radi sporije nego 15x260. Pa sad NB drzim 8x260.

A da li postoje tutorijali za overclock, jer sam i ja citao ono za phenome, ali ono neko ko nikada to nije radio, nema sanse da upotrebi.
TO je barem moje zapazanje.
MOze li se nesto slicno tome naci na youtube, tipa step by step.

Moja preporuka:
Pokusaj da napravis sto bolji odnos mnozioca i fsb-a. Ja bar uvek gledam da mi je fsb vezan za memoriju i da sto vise odgovara memoriji. Primre, memorija mi radi def. na 800Mhz kada je fsb 200, ali kad namestim fsb 260 memorija mi radi na 1040Mhz, na tom taktu mi memorija primetno radi brze (ti podesi fsb i mem frek. kako tebi odgovara). Namesti napon proca do (max default napona za 7750BE) 1.325V pise ti na sajtu, i sto Matrixxsu kaze dizi mnozilac korak po korak dokle god je stabilno.
E sad, vido si da u komentarima iznad imas i podesavanja NB i HT ali ja sam odustao od toga, Ako se uz sve ovo snadjes da ubacis i dobar takt NB onda... pevaj. I sve to radis iz bios-a

Verovatno ce ti neko nesto drugo predloziti ali meni ovako najbolje radi komp.
U sustini kupi Intela i zivot ce ti biti laksi :wall:

Neki spektakularan OC nemozete ocekivati na 770, 780 ili bilo kom drugom koji nema SB750 (NVIDIA trenutno nema neko pametno resenje za AMD OC)
Ja sam definitivno fan Intela, ali sto se tice nekog obicnog rada na racunaru i gaminga 550-ka je definitivno bestbuy trenutno.

Jedno pitanje jos, koji program koristiti kao temp monitor? Realtemp ne radi (prijavljuje neku gresku), Cortemp i Everest pokazuju netacne temperature, nisam siguran ali mislim da pogresno detektuju sonde, onu od ploce pise da je od proca, a od proca pise da je od ploce...

Hohoya upravo je zato tu sb710 koji možeš naći i na 770 i 780G pa ko voli nek izvoli . Ograničenje će po meni pre biti što ove jeftinije ploče nemaju na sebi hlađenje naponske za cpu pa to može da izazove ozbiljne probleme .

Ovo su neke od opcija u mom biosu ali ja nigdje ne nadjoh cifru za 7750 fsb 200 pa da ga mjenjam u 260, niti sam nasao neki mnozilac.

MOzete li mi reci gdje se to nalazi.
Pa da probam.:wave:

Ovo su neke od opcija u mom biosu ali ja nigdje ne nadjoh cifru za 7750 fsb 200 pa da ga mjenjam u 260, niti sam nasao neki mnozilac.

MOzete li mi reci gdje se to nalazi.
Pa da probam.:wave:

Na drugoj slici, pise cpu frequency... To je to. Dosta ljudi ga pogresno naziva FSB (sto AMD ne koristi jos od K7), pa otuda problemi...
A mnozilac bi trebalo da moze da se menja dole u "CPU FID/VID control"?

Poslednja izmena:
I ajde mi pojasni sta mjenjam.
Cuo sam da fsb odnosno CPU frequency mjenjam na 260 a da memoriju ne diram nista, a mnozilac na kolik njega stavljam.
Ja se nadam da ako ove dvije stavke budem mjenjao, ne diram i voltazu jer mi je napajanje lc power 420w.

Nemoj da dizes fsb odmah. Prvo probaj da podignes mnozilac na 15.5 pa da dobijes 3.1 Ghz pa vidi da li radi stabilno a kasnije se tek igraj sa fsb-om.

Poz

Jao da sam znao da je ovo ovako lako sa BE uradi bih to i ranije.
Digoa sam mu na 15 mnozilac i sada je na okruglo 3GHz sa box kulerom

E sad ima da padne i neki jaci kkuler

E sada uzmes dve stvari :

HWmoninitor i vidis sta ti kazu temperature

http://www.cpuid.com/download/hwmonitor/HWMonitor_114.zip

I uzmes orthos i testiras sistem

http://sp2004.fre3.com/beta/orthos_exe_20060420.cab

Ili

LinX

http://www.teccentral.de/forum/downloads.php?do=file&id=421&act=down

Orthos podesis na prioritet 9 i stavis small FTT's jer on testira procesor a linx samo upali i pokreni da radi. Orthos bi trebao da radi mnogo dugo da bi se testirala stabilnost zato bolje pokreni linx i sacekaj jedno 20 minuta da vidis sta ce da kaze. Sve vreme prati temperature. Do 70 si siguran ali bolje da ne bude toliko. Idealno bi bilo da u load-u bude 55 tako da gledaj da ti to bude ciljna temperatura. Preko toga do 70 je podnosljivo ali nije preporucljivo.

Poz

Poslednja izmena:
nemoj da dizes fsb,on neka ti ostane na degault-u vec samo mnozilac dizi i to je to

Poslednja izmena:
ovaj linx kaze da ima nekih problema sa memorijom i ne mogu da ga startujem.
Inace na cpuid hardwre monitor naokon igranja countera temperatura najvisa je 38 stepeni.
Jedino sto mi je glupo je sto ne znam smijem li sad brzinu fana za cpu smanjiti na 70% jer mi je ovako bucno.

Generalno smes, probaj pa vidi. Imas dosta lufta do 55 pa polako. Za svaki slucaj prvo proveri koliko pokazuje bios da je temperatura procesora da slucajno HW ne ocitava pogresno.

Poz

Ček da se uključim i ja, pošto sam kuckao odgovor čoveku malopre u drugoj temi i sad ovde vidim pominjete 1.325V za Kumu pa mi je to bilo malo nisko pa sam morao da proverim - s obzirom da je 7750 rađen u krupnijem procesu od 550BE, malo mi je čudno da AMD deklariše radni napon za 7750 od 1.05 do 1.325V a za 550BE od 0.85 do 1.425V. Max napon od 1.425V za 45nm prema 1.325V za 65nm čip? :trust:

Od kako sam ga uzeo, nisam hteo nešto da povećavam previše napone, ali videh da su po netu uglavnom svi stavljali do 1.5V na vazduhu, Max temp na tih 1.5 (1.488 prijavljuje CpuZ) mi ne prelazi 46 stepeni što bi trebalo da je u redu, ali mi je čudno da mu je OK toliki napon? Ako AMD kaže da je max 1.425, ovo je ispod 5% povećanje pa bi trebalo da ne škodi toliko, naročito uz CnQ koji ga spusti na 4x kad je u idle... Na kolikom naponu držite vaše 550BE?

Ja moj na 3.9Ghz sa Vanquisher-om drzim 1.45v, radi stabilno u prime95 sat vremena (vise od toga me je mrzelo da cekam). I misim da vise od toga ne treba akati, racunaj i na potrosnju snage, on na 3.1Ghz na naponu od 1.35v trosi 80w, ne zelim ni da znam koliko trosi u kloku!

Pitanje jedno? Cime meriti temperaturu proc.-a?

Koristio sam realtemp, cortemp, everest, CPUwizard 2009, HWmonitor i svi pokazuju ne tacnu temperaturu. U Biosu mi CPU (u OC na 3.9) pokazuje 44'c, a u win-u 32'c (load 35'c) :D a ploca 45' (load 55'c). Kao da su zamenjena mesta sondama, da li je to moguce ili je problem u programima. Nerviram me najvise jer ne mogu da vidim temperature oba jezgra zasebno, uvek pise temp samo jednog jezgra.

Meni se sa jednom jacom igricom na 3.0 sa box kulerom 7750 restartovao a greska je vrjeovatno bila sto sam ja sa speed fanom stavio ga da se okrece na 70% klokovan, pa je nakon restarta taj kuler radio glasnije nego ikad do sad.Pri restartu u biosu je pisalo da je temperatura 45 stepeni.

Uglanom trebace jaci kuler ako se hoce klok i tisina.

Pa sad,po nekima temp. u biosu NIJE idle temperatura.Navodno,bios donekle opterecuje CPU,tako da mu temp. CPU-a u biosu dodje kao neka polu-load varijanta :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno