ja sam na moj Opus Discovery stavaljao razne flopije (umesto 3.5" SS SD)
5.25" 360 dok su 3.5" diskete bile *****ski skupe sa rucnim biranjem strane
3.5" DD kasnije sa rucnim biranjem strane
sa elegantnim kablom taj externi floppy bi izgledao bas 'sexy'
pih upropastih sebi pivo![]()
heh, jednom sam ozbiljno razmisljao o toj varijanti 'skracivanja' 3,5.. samo veliki je problem sto je rupa u centru daleko manja kod ovih disketa od 3"
nego, mogu da se nadju u Engleskoj. kupovo sam polovne i nisu bile basnoslovno skupe.
A da li se neko seća "disketa" od 8 inča? A bušenih kartica? (To sve naravno nije bilo predviđeno za ZX81 i kasnije mikrokompjutere.
legendarna je scena iz tog doba:
vozacu koji je nosio "kecom" busene kartice na aerodrom otvori se gepek u voznji i kartice se razlete po celom auto putu
on skupi kako je mogao i odnese na citanje
mos misliti nasta je licilio stanje sa sledecom obradom (koju naravno nisi mogao da vidis na ekranu jer ih nije bilo nego na A3 listinzima)
Zar nisu te 3inčne bitno tanje od 3.5
@boZZaP respect! ines...
i izađe stranica Dejana Ristanovića !cheers
btw Ines je bio sjajan text procesor sa vrlo jednostavnom upotrebljivom bazom koji je ostavljao u tadasnjih 48kb memorije na spekiju mesta za unosenje 20 strana A4 texta
btw Primož Jakopin, autor Ines-a i Eve-a za Spectrum je kasnije napisao STeve za Atari ST - neverovatno moćan program za ono vreme (kao što je bio i Ines za ZX)!
Ma ovo jos uvek nije sve bar sto se amige 500 tice.Koliko sam gledao preovladjuju prosirenja koja se kace preko cpu soketa.Dok sam imao a500 neostvareni san mi je bio GVP A530 model, jedno od top 5 prosirenja sto se tice a500 a jos uz sve to i lepo legne uz kuciste a500.Recimo da je jedina mana scsi disk koji je u to vreme kostao ........a ide je tek isao ka korisnicima.
Ne secam se drugog prosirenja koje se takodje kacilo preko expansion slota ali je imalo poseban trakasti kabl do svog kucista.
Inace ovo stivo obavezno prouciti mozda naleti ko na nesto ovako na buvljaku za bagatelu a valjalo bi da se ima.Znaci u prednosti su oni s fotografskim pamcenjem.
@boZZaP opa, pa onda imamo sličnu genezu![]()
I ja sam radio u Signumu, otac je koristio STeve i Protext (onaj nemacki, ne engleski). Kasnije Calamus...![]()
zar je bilo moguce izabrati nesto drugo u to doba
'steva' i Signum su bili jedino prihvatljivo resenje u to doba
'izguro' sam 12 knjiga u toj kombinaciji :d
E kad kovac ne bi pomenuo atari u svakoj temi a bio je krs i pre 20 godina :d
E kad kovac ne bi pomenuo atari u svakoj temi a bio je krs i pre 20 godina :d
Nije čovek kriv kad tada nije znao da postoji bolje. I sam je priznao ranije u nekim postovima da ga je oduševila amiga koju je nabavio u skorije vreme, tako da... ko priznaje, pola mu se prašta.![]()
Nije čovek kriv kad tada nije znao da postoji bolje. I sam je priznao ranije u nekim postovima da ga je oduševila amiga koju je nabavio u skorije vreme, tako da... ko priznaje, pola mu se prašta.![]()
pfff amiga je bila veoma dobra za igranje i rado sam se igrao na njoj kod ortaka
sto se tice obrade texta i pripreme za stampu bila je smesna prema atariju
To je i bila lepota koriscenja tadasnjih racunara kupis za duze vreme racunar i dodajes sta ti treba.U sustini logika koja je i omasovila pc jedino sto je to danas slabo isplativo vecina zameni ceo komp za noviji.
Pa zar igrachka mashina nije inache najjacha mashina ?![]()
Atari je razbijao za midi jer je vec imao ugradjen kontroler pa je to poguralo developere da naprave bolji softver, ali zato za semplove, grafiku u svakom mogucem smislu, operativni sistem, niko nije mogao da pridje Amigi. Za tekst je bio najbolji PC, jedino je to i znao da radi, isto kao i danas :d
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari