Šta je novo?

Pakomov Predator i problemi

Rotoshack

Slavan
Učlanjen(a)
15.06.2009
Poena
320
Prije nekoliko mjeseci kupio sam gotovu konfiguraciju Predator kod Pakoma:

# Maticna: Asus M2N-XE
# Čipset: nForce 430i
# Procesor: AMD Phenom X4 Quad-Core 9550 (2.2GHz, FSB 1800MHz / HyperTransport 3.0, 2MB L2)
# Memorija: Kingston ValueRAM 3GB DDR2 800MHz
# Hard disk: Western Digital 320GB SATA 3.0Gbit/s
# Optički uređaj: Optiarc DVD+/-RW dual layer
# Grafička kartica: Asus EAH4670/DI/512M (512MB GDDR3 2.01GHz, 128-bit, GPU 750MHz, DVI-I, HDMI, HDCP)
# Mreža: 56K V.92 modem, 10/100/1000 Mbps Gigabit LAN
# 6-kanalni High-Definition audio

Od tog dana sam izgubio mnogo zivaca a evo i zbog cega:

1. Kad god igram neku noviju igricu (GTA IV, NFS Undercover...) nakon nekog vremena, on zablokira totalno i jedino se moze restartovati, a nekad se i sam restartuje;
2. Par puta mi se desilo da kompjuter zablokira i da, kad ga restartujem, ne prepoznaje rezac ni u BIOS-u a niti u Windows-u, a dok se pali pa do trenutka kad dodje do sifre, treba mu nekih 6 minuta;
3. Kad ga upalim temperatura maticne je 35 stepeni, a do 45 (sto PC Probe pokazuje kao opasnost) dodje prilicno brzo a da nista konkretno ne radim na njemu. Kad igram neku od gore pomenutih igrica, dolazi i do 49 (ako ne zablokira pa to stignem da provjerim);

Ako je neko imao slicnih ili identicnih problema, molim vas neka mi javi kako je to rjesio. Ja sumnjam na maticnu, neki na napajanje, a ako je neko vec imao iskustva sa istim, jos jednom molim neka pomaga da ne bi bilo :crash::wall:
Hvala unaprijed
Pozdrav

Ako imas garanciju,nosi u njihov servis.Nemoj da lupas glavu:)wall:) dzabe.

agree sa Panzer Meyer, Ali ako bas hotjesh da se cimas sa tim, po owome kako si rekao meni je sumnjiw taj optichki uredjaj i pogledaj kako tje raditi masina ili da je plocha pobrljawela, mada josh uwek se nisam probudio kako walja xD
pozdraw
P.S. Napisi koje napajanje imas i iskljuchi automatski restart prilikom bsod-a posto to kada ti se sam restartuje moze da se desi da je bsod pao.

Evo sta mozes da proveris: udji u bios i proveri koja je verzija, jel ako je manja od 0202, onda ima problem sa procesorom. Starije verzije biosa bas ne rade najbolje sa x4 procesorima. Proveri prvo to pa onda vidi dalje. PS ta ploca bas i nije za taj procesor, ali to je tako sa gotovim konfiguracijama.:maFleshuj bios pa ako nece pisi dalje koji je problem, pa ako ne moze da se resi nosi u servi. Pozdrav:type:

Evo sta mozes da proveris: udji u bios i proveri koja je verzija, jel ako je manja od 0202, onda ima problem sa procesorom. Starije verzije biosa bas ne rade najbolje sa x4 procesorima. Proveri prvo to pa onda vidi dalje. PS ta ploca bas i nije za taj procesor, ali to je tako sa gotovim konfiguracijama.:maFleshuj bios pa ako nece pisi dalje koji je problem, pa ako ne moze da se resi nosi u servi. Pozdrav:type:

Zamisli ******e... Verzija je 0107 od 12/10/2007! Ajd ako znas kako se tacno flesuje Bios i ako ti nije mrsko, opisi pa da probam to.
P.S. Kako se zahvaljuje?

BIOS???,.....taj racunar treba da radi i sa biosom iz "2002".....figurativno.
Taj tvoj procesor ima TLB bag,..bag na kesh memoriji....potencijalni problem.
Mada ja sumnjam na pregrevanje ili neispravnost senzora na South ili North Bridge-u!!!

BIOS???,.....taj racunar treba da radi i sa biosom iz "2002".....figurativno.
Taj tvoj procesor ima TLB bag,..bag na kesh memoriji....potencijalni problem.
Mada ja sumnjam na pregrevanje ili neispravnost senzora na South ili North Bridge-u!!!
Pa kako bi ti to rjesio?

TLB bug je izvikana stvar, to nema blage veze sa njegovim problemom. Fleshuj novi BIOS obavezno i javi kako se ponasha. Ako ne znash kako, imash detaljno uputstvo na ASUS sajtu, u FAQ sekciji. Po meni je najbolji metod da snimish novi BIOS na USB disk, pa restartujesh komp i odradish fleshovanje iz samog BIOS-a.

TLB bug je resen u verzijama procesora 9x50, tako da sigurno nije to.
@Rotoshack:
Ladno ne mogu da verujem da si nekoliko meseci trpeo da ti se komp tako ponasa i da im nisi odneo na reklamaciju. Nema sta ti da lupas glavu sa tim, ti si taj komp posteno platio, a oni su duzni da ti u garantnom roku rese probleme.
Znaci, sta god da je u pitanju, los BIOS, pregrevanje, nesto trece, nosi im i zahtevaj da ti to srede.

Koje kuciste i napajanje je u pitanju ???

Najverovatnije se nesto pregreva i masina blokira.

To kuciste ima kinesko napajanje od 450W i na sajtu ne pise koje.:wall:

Nisi jedini koga zeza Predator I.:wall: Obzirom kao je sklopljena preko mo... to me uopste ne cudi.:wall: Mogu reci da se to odnosi maltene na sve Pakomove konfiguracije.:wall:

Ta konfa ima dve najvece slabosti, a to je staviti quad core cpu na najgoru mogucu maticnu plocu i staviti kinesko napajanje da tera konfu koja ima quad core cpu.:wall:

Posebno bih zeleo da istaknem i slabosti dve Dragon konfiguracije koje je Pakom skoro predstavio a to su : Pakom sliver light i Pakom black fire. Obe konfe imaju ekstremno slabo napajanje u odnosu na komponente koje su ubacene:wall: i plocu MSi KA790GX na koju imam samo zamerku sto se zove MSI.:p

Pakom sliver right ima Phenom X3 710 + ati 4830 na Codegen napajanju od 400W. Ova konfa ima da zeza samo tako i da mozda prodje bez pucanja napajanja.:wall:

Pakom black fire ima kombinaciju Phenom II X4 920 + Ati 4850 na Codegen napajanju od 450W.:wall: Ova kombinacija je vrhunac neznanja i iskreno buducem vlasniku zelim srecu u radu koja ce mu itetako biti potrebna a verovatno ga nece sluziti.:wall:

E, moj burazer je imao identičan problem, ali sa Phenomom 8450 i sličnim ostatkom mašine...takođe Pakomov računar...mislim da se zvao Cerberus. Nije problem u pregrevanju, a ni u napajanju na šta sam prvo posumnjao (CM Elite 332 420w je bio u pitanju).

Uglavnom, neka ti je Joda u pomoći ako ga pošalješ na reklamaciju, načekaćeš se. On je čekao da mu vrate komp svih 45 dana. Naime, komp sad radi normalno, a u povratnim papirima iz servisa piše da je zamenjen rezač. Probaj bez njega pa vidi šta se dešava.

a shto se mlatish sam i gubish vreme i zivce kad je to obaveza prodavca da ti reshi dok je pod garancijom ?
ako su vec pametni da prodaju takve ploche onda nek rachunaju na veci broj reklamacija.

ovde http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=5YXy9rHslFr04xRM pishe da je taj cpu zvanichno podrzan tek od 0202 verzije biosa i samim tim bi morali da ti urade flash. fleshovanje nije problem samo po sebi ali poshto si neiskusan i zbrljash li neshto onda ce te posle josh podjebavati za garanciju.

lepo im se obrati i reci da su ti i prodali 'falichan' komp jer je bios od starta bio neadekvatan

E, moj burazer je imao identičan problem, ali sa Phenomom 8450 i sličnim ostatkom mašine...takođe Pakomov računar...mislim da se zvao Cerberus. Nije problem u pregrevanju, a ni u napajanju na šta sam prvo posumnjao (CM Elite 332 420w je bio u pitanju).

Uglavnom, neka ti je Joda u pomoći ako ga pošalješ na reklamaciju, načekaćeš se. On je čekao da mu vrate komp svih 45 dana. Naime, komp sad radi normalno, a u povratnim papirima iz servisa piše da je zamenjen rezač. Probaj bez njega pa vidi šta se dešava.

Predpostavljam da si malo doplatio vise da bi uzeo to kuciste sa CM napajanjem koji potez pozdravljam.:wave:

Takvi problemi a samo zamenjen rezac.:p Nisam sisao vesla da poverujem u tu pricu.:-devil-: Tu je sigurno odradjeno jos nesto, npr. da zamene plocu, da bi ispravili svoju brljotinu.:p Ma sve njihove konfe su brljotine.:p

@Rotoshack
Man proweri dal ti to radi normalno bez optichkog uredjaja, ne bi bio prwi put da se tako nesto desi zbog lose optike , glupo jeste ali te nista ne kosta da probas ;)

Predpostavljam da si malo doplatio vise da bi uzeo to kuciste sa CM napajanjem koji potez pozdravljam.:wave:

Takvi problemi a samo zamenjen rezac.:p Nisam sisao vesla da poverujem u tu pricu.:-devil-: Tu je sigurno odradjeno jos nesto, npr. da zamene plocu, da bi ispravili svoju brljotinu.:p Ma sve njihove konfe su brljotine.:p

Nije bilo doplate, tako je kupio računar. Mada i to napajanje je malo jače :smash:

Što se rezača tiče, stvarno nisam pametan. Svašta sam probao (testirao) sa kompom, jedino nisam sumnjao na optiku. Interesantno je da se zakucavao samo u igrama dok je 3dmark, recimo, prolazio bez problema deset puta uzastopno, ako treba.

P.S. Ono što mene kod Pakoma nervira je lepljenje glupave nalepnice na kućište. Šta ako počne vent da drnda, treba da šaljem komp za Bg da ga "srede"!? Glupost!

P.P.S. Pozdrav za Pakomov servis :smackbum:

Ma kakav crni Predator. Nikad ne kupuj ono sto je neko sklapao za siroke narodne mase. Nego lepo izadjes na ovaj nas dragi forum, lepo se raspitas i procitas kritike i pohvale. Pa da vidis onda pravog predatora. A sto se lepljenja nalepnice tice, to maltene svi rade :mad:

Eeee... Hvala... Ja sam vec odavno iskljucio rezac (i napajanje i Sata prikljucak) sto znaci da nije to. Nosio bih im ja, ali se bojim da ce im ostati pola godine. Sad cekam da kupim neki kuler za kuciste pa da vidim hoce li biti nekog pomaka a dalje cu vidjeti sta cu.
P.S. Jel ima neko da je imao bas Predator kao i ja i slicne probleme kao i ja i kako je to rjesio?

a shto se mlatish sam i gubish vreme i zivce kad je to obaveza prodavca da ti reshi dok je pod garancijom ?
ako su vec pametni da prodaju takve ploche onda nek rachunaju na veci broj reklamacija.

ovde http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=5YXy9rHslFr04xRM pishe da je taj cpu zvanichno podrzan tek od 0202 verzije biosa i samim tim bi morali da ti urade flash. fleshovanje nije problem samo po sebi ali poshto si neiskusan i zbrljash li neshto onda ce te posle josh podjebavati za garanciju.

lepo im se obrati i reci da su ti i prodali 'falichan' komp jer je bios od starta bio neadekvatan
Ma i ja sam to vidio na sajtu ali mi ni na kraju pameti nije bilo da ******* nisu i flesovali BIOS... Mislio sam da je 0202 pa sam planirao da ga flesujem na 0209...

Predlažem da ne gubiš vreme i živce, nego vrati komp prodavcu pa neka oni rešavaju problem(e)

Update-ovao sam BIOS na najnoviju verziju 0209 pa cu vam javljati ima li napretka. P.S. Kuciste je TrendSonic ne znam tacno dalje a napajanje ne pise koje je na njemu tako da mislim da je neko kinesko 450W

Znaci ni to ne pomaze:wall: Ako i dalje ostajes dosledan da neces da nosis u servis, morao bi da nadjes neko napajanje, ne nesto posebno jace ali bar firmirano. Postoji sansa da napajanje ne daje dovoljno struje procesoru. Ta napajanja, poznatija u narodu kao kung fu napajanja, imaju lose komponente u sebi i samim tim nemaju dobru iskoriscenost struje, a i znaju da pustaju napon koji je nestabilan, to jest nije konstantan. Moje je licno misljenje da je napajanje najbitnija komponenta u racunaru. Malo sam se raspisao ali mislim da si shvatio poentu. Probaj to pa javi sta se desava:smoke:

Poslednja izmena:
Ljudi, izgleda da nije problem bio visoka temperatura maticne (makar ne presudni) posto mi se desio moj omiljeni BSOD pri 38 stepeni cim sam usao u GTA IV i poceo da je igram a i malo kasnije kad se palio, samo odjednom... BSOD! Kad sam poslao onaj izvjestaj Windows pisalo mi je da je problem novi hardver ili neki driver. Jel zna neko nacin kako bih mogao saznati sta je problem?

Driver cleaner skini sa neta, pa skini drajvere od chipseta grafike i zvuka, (sve u safe modu) pa skini nove drajvere sa sajtova firmi, naprimer grafiku sa amd sajta, i instaliraj to sve ponovo, pa probaj tako

MA kakav novi drajver , to je standardna poruka posle bsod-a ti maistore imaš problem sa nestabilnim računarom nosi to u servis pre nego što te živci izdaju pa otvoriš kućište , zbog čega ti neće priznati garanciju , GTA IV zešće napregne mašinu i komponenta koja to naprezanje ne može da podnese prekine rad računara . Sa tvoje tačke gledišta nije bitno dali je to napajanje matična grafička ili nešto treće ti si platio mašinu da se igraš a ne da se patiš .

poshto nije do biosa moguce da je preslaba naponska jedinica na plochi

Ma ne vredi da čovek lupa glavu, neka nosi da reklamira. Jedino što su, a već sam to rekao, ovi iz servisa izuzetno nekorektni, pa će potencijalno biti 40-ak dana bez kompa...bar je tako bilo u slučaju mog brata.

to je sistem kako se smanjuje broj reklamacija :D ili to ili kvalitetom usluge a jasno je shta je jeftinije i lakshe..

Driver cleaner skini sa neta, pa skini drajvere od chipseta grafike i zvuka, (sve u safe modu) pa skini nove drajvere sa sajtova firmi, naprimer grafiku sa amd sajta, i instaliraj to sve ponovo, pa probaj tako
Kad si vec spomenuo grafiku ja sam dosad skidao sa Asusovog sajta posto, iako je Ati Radeon, Asus je pravi, pa sam htio da te pitam da li ce se slagati ako skinem drajver sa AMD-ovog sajta?

Nazad
Vrh Dno