Šta je novo?

Plasma vs LCD

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo jos jedan nestrpljiv kao ja :)
Nani kaci recenziju majka mu stara hehe.

Veceras bi trebao biti nakačen, mislim da če biti ugodno iznenađenje jer smo uveli jako puno stvari koje ni jedan drugi sajt nema.
Logika je bila da ako se daju novci za takve uređaje da se zna šta se onda uzima, pa smo pokušali istestirati svaki aspekt moguči koji postoji. Input lag smo koncipirali na taj način da i vi možete učestovati u ocjenjivanju dotičnog.

Svi snimljeni video klipovi su u 1280x720p (Osim onih koji su snimljeni sa 300fpsa-ograničenje kamere) i mozete ih skinuti na HDD za dalje gledanje.

Naravno komentare možete ostaviti na forumu ili odma na glavnoj stranici.

Poslednja izmena:
Ima jedna stara poslovica: "Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari"

LG sto se plasmi ni u 2009 u odnosu na Panasonic i Samsung modele nije u istom rangu zbog slabijeg prikaza crne i image retentiona.

Trenutno mi je upaljen X10 i testiram ga na image retention kojeg doslovno nema bas kao i G10.
Ono sto ljudi ne shvataju da Pansonic nema losih televizora, postoje razlike u line-upu ali X10 kvalitetom slike bez obzira na HD ready rezoluciju moze postiditi LCD-ove i konkuretne modele koji su i do 2 puta skuplji.
TV se kupuje za dugo vrijeme, bolje je sacekati i skupiti sto-dvijesto eura i kupiti kvalitetan TV poput X10.

Da ne bude zabune, ja izuzetno cenim Panasonic i do skoro sam isključivo, kada su plazme u pitanju, gledao ponudu Panasonica ali postavlja se pitanje da li je isplativo dati znatno više para za Panasonic 42x10 (84000 din) u odnosu na LG PQ3000 (55000 - ako je tačno da je moguće kupiti ga u Metro-u za pomenuti novac). Pogotovu, što bi u slučaju da kupim HD ready plazmu taj TV bi služio 95% vremena za gledanje kablovske.

Da li imaš u planu testiranje i LG plazmi?

Da li neko ima bilo kakva iskustva sa TOSHIBA 40XV550PR? Sa cenom od 64000 mislim da je trenutno najjeftiniji LCD FullHD (bar ja ne znam za jeftiniji).

Pozdrav

To jest velika razlika u cijeni i vjerovatno prilikom gledanja SD sadržaja sa kablovske ti uopste neces vidjeti neke anomalije koje se vide prilikom testiranja, dakle odgovor je DA isplati se uzeti ali pod uslovom da odes u radnju i pogledas tv prije kupovine i ako ti je slika OK go for it!

Naravno da ce HD televizija raditi i recenzije svih televizora, ja sam naisao na razumjevanje LG jer im rade napirlitane djevojke u Marketingu koje ne znaju o cemu pricam, tako da mi LG nije odgovorio na mail.
Srecom uspostavili smo saradnju sa par firmi koje imaju na lageru spomenute LG modele pa ce nam ih ustupiti. Te recenzije ce najvjerovantije Darko odraditi.

Da li neko ima bilo kakva iskustva sa TOSHIBA 40XV550PR? Sa cenom od 64000 mislim da je trenutno najjeftiniji LCD FullHD (bar ja ne znam za jeftiniji).

Pozdrav

Ja sam kupio doticni Toshiba LCD u Tehnomarket_u za 50000 din i dobio izuzetan monitor za male pare i evo posle 3 meseca koriscenja nemam ni jednu primedbu:);)

Zasto mi nesto govori da testa nece biti veceras :) Sta jos treba da se sredi?

Javio nam se Ronis sa kojim smo imali nagradnu igru i trebamo prvo postaviti intervju s njima i slike primopredaje 37X10 plazme.

Recenzija je spremna za objavu, vidjet cu sa Darcom da to bude sutra onda.

Sorry guys!

Nani, hocemo li docekati taj review.....

Stvarno ste zajasili coveka ,) de oladite malo

Review je gotov, imamo obaveze prema Ronisu pa gledamo da to sad sredimo.

Kalibrirao sam 42X10; da me ne bijete dok ne postavimo recenziju G10-ke :)

Za Panasonic X10 su:

Nivo crne je 0,05 cd/m2
Prosjecna gamma je 2.13 uz Kontrast 1609:1 (Ovde sam zrtvovao kontrast da bi dobio sto bolju gamu i deltaE vrijednosti ispod 5)
Rezultat je odličan!

Postavke su:

Mod Cinema
Contrast 36
Brightness - 6
Colour 26
Sharpness 5 za SD signal 7 za HD
Colour balance Warm
Colour Menagement Off
x.v.Colour Off
Eco Mod Off
P-NR Off
3D-Comb Off

Dakle rezultati i postavke za Panasonic G10 su:

Nivo crne je 0,03 cd/m2
Prosjecna gamma je 2.11 uz Kontrast 2853 : 1 (2.2 je na 70IRE dakle tacno na gdje se gleda najvise sadrzaja)

Postavke su:

Mod Cinema
Contrast 36
Brightness 0
Colour 30
Colour balance Warm
Colour Menagement Off
x.v.Colour Off
Eco Mod Off
P-NR Off
3D-Comb Off
Picture Noise: off
Inteligent Frame Creation: On

Pod naprednim postavkama slike, Picture-Advanced postaviti sljedeće;
High End Blue: 4 klika u lijevo
High End Red: Ostaviti na 0
Low End Blue: 6 klikova ulijevo
Low End Red: Ostaviti na 0
Gamma: 2.2

Poslednja izmena:
Kalibrirao sam 42X10; da me ne bijete dok ne postavimo recenziju G10-ke :)

Za Panasonic X10 su:

Nivo crne je 0,05 cd/m2
Prosjecna gamma je 2.13 uz Kontrast 1609:1 (Ovde sam zrtvovao kontrast da bi dobio sto bolju gamu i deltaE vrijednosti ispod 5)
Rezultat je odličan!

Postavke su:

Mod Cinema
Contrast 36
Brightness - 6
Colour 26
Colour balance Warm
Colour Menagement Off
x.v.Colour Off
Eco Mod Off
P-NR Off
3D-Comb Off

Dakle rezultati i postavke za Panasonic G10 su:

Nivo crne je 0,03 cd/m2
Prosjecna gamma je 2.11 uz Kontrast 2853 : 1 (2.2 je na 70IRE dakle tacno na gdje se gleda najvise sadrzaja)

Postavke su:

Mod Cinema
Contrast 36
Brightness 0
Colour 30
Colour balance Warm
Colour Menagement Off
x.v.Colour Off
Eco Mod Off
P-NR Off
3D-Comb Off
Picture Noise: off
Inteligent Frame Creation: On

Pod naprednim postavkama slike, Picture-Advanced postaviti sljedeće;
High End Blue: 4 klika u lijevo
High End Red: Ostaviti na 0
Low End Blue: 6 klikova ulijevo
Low End Red: Ostaviti na 0
Gamma: 2.2

Moj savet:
sto god da kupujete, Plasma , LCD ili LED TV, izbegnite glossy ekran ako imate prozore ili svetlo preko puta TV ili pod uglom koji ce izazvati refleksiju. Bez obzira na rezoluciju i kontrast bicete razocarani. Ja sam kupio prvo Samsung 42" 720p plazmu sa glossy ekranom. I pored toga sto imam kanale visoke rezolucije, refleksija je kvarila svako zadovoljstvo gledanja. Napokon sam odlucio da prebacim Plazmu u drugu sobu i uzmem Samsung LCD 52" LN52A630 1080p sa mat ekranom. razlika je NEVEROVATNA u poredjenju sa prvim TV-om. Prakticno nema refleksije a slika je tako ostra da imate osecaj trece dimenzije jer nema sjajnog stakla izmedju vas i slike.

Kako da prepoznamo to glossy staklo? Kakvo staklo imaju panasonikovi modeli plazmi, tipa PV8 ili PV80? Kod mene ce plazma biti postavljena tako, da ce mi svetlost dolaziti sa strane, ali imam roletne pa valjda ne moram da brinem, ipak bolje da pitam:)

Poslednja izmena:
Moj savet:
sto god da kupujete, Plasma , LCD ili LED TV, izbegnite glossy ekran ako imate prozore ili svetlo preko puta TV ili pod uglom koji ce izazvati refleksiju. Bez obzira na rezoluciju i kontrast bicete razocarani. Ja sam kupio prvo Samsung 42" 720p plazmu sa glossy ekranom. I pored toga sto imam kanale visoke rezolucije, refleksija je kvarila svako zadovoljstvo gledanja. Napokon sam odlucio da prebacim Plazmu u drugu sobu i uzmem Samsung LCD 52" LN52A630 1080p sa mat ekranom. razlika je NEVEROVATNA u poredjenju sa prvim TV-om. Prakticno nema refleksije a slika je tako ostra da imate osecaj trece dimenzije jer nema sjajnog stakla izmedju vas i slike.

Jeste tacno je ovo, mada ja nemam problem sa refleksijom, ali nemam ni prozor preko puta tv-a niti kakve lampe u sobi. Kad sam vec poceo o mom tv-u..

Nani sta mislis o ovim rezultatima A656, lika sa avforuma u odnosu na G10.

Blu-Ray:

Contrast ratio = 2457:1
White level = 98.26 cd/m2
Black level = 0.04 cd/m2
Average gamma = 2.26

Sky HD/SD:

Contrast ratio = 2557:1
White level = 102.26 cd/m2
Black level = 0.04 cd/m2
Average gamma = 2.21

Sve delta errors su ispod 3.2.

Ja mislim da su odlicni rezultati za lcd televizor. I misljenje kako to da su rezultati bolji na A656 nego kod X10. Pitam posto neki ljudi misle kako njihove najjeftinije plasme pruzaju bolju sliku nego vecina skupljih lcd-ova.

Svaka plazma ima zastitno staklo koji radi refleksiju, svaka!

Refleskija za 99% ljudi nije problem, jer Sunce ne sija kroz prozore 24 sata vec 3-4 sata maximalno i to se moze rijesiti sa zastorima!

Nadalje svi Samsung modeli su poznati po visokoj refleskiji svojih ekrana, jer dodaju AR filtere zeleci da simuliraju sto bolji prikaz crne.

Refleksija je najmanji problem prilikom izbora ekrana.

@Gizmor
Trebas znati da mnogi likovi postaju rezultate bez kalibracijskih fajlova, znas sta ovo znaci.

Nadalje Kontrast je veci kod A656 jer mu je brightness veci (naravno niko ne gleda na tolikoj osvijetljenosti TV). Dakle bolje je 0,03 kod G10 sa jednakom uniformnoscu ekrana nego taj neefektivni kontrast kod A656.
Gamma je zbog osvijetljenosti iznad 2.2 vrijednosti, dok ih je bolje drzati izmedju 2.1 i 2.2-> manje slika naginje ka sivoj u crnim podrucima.

X10 je pofino jeftiniji od tog A656, HD ready vs FullHD panel, entry level plasma vs. midrange LCD. Nisu bas za porediti. Ne igra staticna slika samo ulogu, tu je i 100% pokretna rezolucija kod X10 bez stvaranja video efekta, tako da je to veoma vazno.

A656 je fenomenalna telka kao i nasljednih B650 tu spora nema i puno se bolje ponasa od mnogih Sony modela.
Da uzimam LCD uzeo bi te modele.

Poslednja izmena:
Lik je inace ugledan member na avforumu, tako da su njegovi rezultati validni i nema razloga da laze. Evo i link ka originalnom postu i chartovima, pa ako ti nije tesko da pogledas malo chartove, ne znam jel moze nesto vise da se zakljuci iz njih, ne razumem se previse u kalibraciju. http://www.avforums.com/forums/9489731-post6.html.

Do sad sam koristio podesavanja i service menu vrednosti od lika zvanog Mumid i on se odlicno razume u kalibraciju, ali mislim da ovaj lik ima malo vise iskustva, pa bi preso na njegova podesavanja, da vidim kako izlgedaju.

Ma ok za pokretnu rezoluciju, to znam da je bolje kod X10 i kod plasmi inace, nego sam mislio za kontrast i dubinu crnih.

Poslednja izmena:
A656 je fenomenalna telka kao i nasljednih B650 tu spora nema i puno se bolje ponasa od mnogih Sony modela.
Da uzimam LCD uzeo bi te modele.

Kad ovo kaze neki poznavalac TV-a kao sto si ti, od toga mi ne treba veca dodatna satisfakcija o televizoru koji sam kupio, i to mi iskreno govoreci jako puno znaci, bez obzira na to sto sam pre svega i sam zadovoljan TV-om.

Jedno laicko pitanje, jel normalno da je rezolucija ekrana 42'' plazme 1024*768??? U pitanju je LG42PQ3000?

Poslednja izmena:
Da, samo ta 1024x768 nije ekvivalent istoj na PC monitoru zbog pravougaonog oblika piksela.

Pretpostavljao sam da ima neka "kvaka" :) konkretno me zanima da li je kvalitet slike priblizan nekom HD ready 42" LCD-u slicnog cenovnog ranga ili je losiji zbog ipak slabije rezolucije?

Samsuung 42b430 je 2009 model dok je PV80 2008 model

Samsung ima 600Hz subfield (1 frame ima 12 podslika x 50Hz), dok Panasonic nema.

Nadalje taj b430 ima i DVB-T tuner pa je future proof, PV80 nema ima njegov "brat" PX80.

Slika je bare bare.

Dizajn je ljepsi kod Samsunga.

Odgovor je jasan.

Kome i gde služi taj DVB-T tuner?
Dizajn je ipak subjektivna kategorija.
Panasonic ipak ima veći ekran koji je odličan iako je prošlogodišnji model, a ako gledaš HD da li se baš primeti taj + u vidu 600Hz subfield tj. da li je to bolje nego tih 20 cm :)d) više.

A Panasonic ima naj*****skije moguće nedostatke naspram Samsunga, tipa ne može da vrati prethodni kanal ili ne može da se podesi ručno skaliranje tj. pomeranje prikaza ekrana. Npr. kada je TV sadržaj pa je razvučen, kod Samsunga se to reguliše na daljinskom, može po želji da se pomera gore-dole da se otkrije titl, recimo.

Dakle ako gledaš pretežno TV kao kablovsku, teško ćeš primetiti razliku u tim odličnim HD Ready ekranima.
Ako gledaš pretežno HD, nedostajaće ti veličine, pa i sa 3-4m.
Ako imaš neki od digitalnih TV distribucija, tipa SBB mix ili telekom open TV, dobijaš njihov "risiver" i samim tim ti taj digitalni tuner u TV-u ništa ne znači.

Sluzit ce od 2011 ako ne i prije, jer svi javni RTV servisi moraju preci na digitalnu transmisiju.

Kako mislis veci ekran, oba su 42"?

Hvala puno na informacijama;) s obzirom na iznete cinjenice nije mi jasno kako je onda ovaj Samsung jeftiniji,) nesto tu ne stima:D
TV ce biti prikljucen na kablovsku i to je signal (SD) koji cu najcesce koristiti a s obzirom da planiram da ga povezem i na komp, bice onda i neki ozbiljniji sadrzaj:)
Da li da ostanem pri izboru - PLAZMA ili da se nekako krpim za A656 - LCD?
Sta je bolje za ovu moju varijantu?

konkretno me zanima da li je kvalitet slike priblizan nekom HD ready 42" LCD-u slicnog cenovnog ranga ili je losiji zbog ipak slabije rezolucije?

Bolji je zbog dublje crne, veceg dinamickog opsega, backlight nije stalno ukjucen kao na LCD-u, odziv je znatno bolji. Mane su burn-in ako preterujes sa staticnim scenama i veca potrosnja.

Panasonic ipak ima veći ekran

Mislim da je greska u cenovniku. 50PV7P je 90k, bilo bi previse da je bolji model 20k jefitniji. :)

Poslednja izmena:
NAni vezano za napredna podesavanja na G10 (posto se druga slazu sa drugim izvorom), oni su napisali da high i low red treba da budu promenjeni za -2 i -4, dok ti kazes da high i low blue treba da budu promenjeni za -4 i -6. E sada ono sto mene interesuje je da li mogu vasa dva setovanja toliko da se razlikuju? Ako te ne mrzi, baci pogled na http://www.flatpanelshd.com/review.php?subaction=showfull&id=1237901339 gde je review sa sve chartovima, pa mi reci svoje misljenje, ako imas vremena.

Dobiju se bolja ocitanja gamme i ispravnije sekudarne boje (zuta, cyan i magenta) kad se postavi na -4 i -6.

Bolji je zbog dublje crne, veceg dinamickog opsega, backlight nije stalno ukjucen kao na LCD-u, odziv je znatno bolji. Mane su burn-in ako preterujes sa staticnim scenama i veca potrosnja.

Hvala na iscrpnim informacijama ali imam jos jedno pitanje i onda necu vise da smaram :)

Zanima me jos kakav je prikaz HD materijala u odnosu na HD ready LCD televizore upravo zbog tog manjka piksela, kao i igara. Igre manje vise, igrace se NBA i Fudbal ali da li ce npr. 720p ripovi izgledati za nijansu ostrije na LCD-u ili ne? :wave:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno