Šta je novo?

Java vs C#

DexterThe

Slavan
Učlanjen(a)
28.03.2008
Poena
310
Kakva su vasa iskustva sa ovim programskim jezicima i koji je po vasem misljenju bolji (i za koju namenu)?

Opet ista pitanja..

to ti je isto kao da si pitao sta je bolje mercedes ili bwm. Kako kome.

Za GUI je bolji C#
Za racunanje je bolja JAVA

Za debagovanje je bolji C#

ono kao neka matematika, neke baze nesto sa podacima.. tj sve osim gui-a :)

ono kao neka matematika, neke baze nesto sa podacima.. tj sve osim gui-a :)

Uh, ne bih se slozio sa tom izjavom. :trust:

Zasto ti mislis da je zaista tako? Mislim, nije prvi put da sam ovo cuo, a ja imam totalno drugacije iskustvo i zanima me da cujem zasto neki ljudi veruju u to.

Poslednja izmena:
web aplikacije = java
desktop aplikacije = c#

case closed :)
jos jedna misterija je resena ;)

Nije sve aplikacija što ima fancy GUI. Obično to bude dosta složenije, tipa klijentski dio koji se vrti na Windows strojevima te serverski dio (neki midleware, transakcije i obrade koje se vrte na Linux/UNIX serveru/serverima) + baza koja je opet posebno na jednom ili više strojeva. Zatim, ovisi i o platformi za koju se radi (da li je sve Windows, ili je to Linux|Unix(AIX,Solaris,HP-UX ...)|z/OS|nešto treće što nije M$). Neka firma koja koristi IBM, Oracle ili sl. tehnologije će vjerojatno raditi u Javi, dok će neko tko se bazira na M$ rješenjima raditi u C# ili čemu već.

Poslednja izmena:
Prosto, Win programing c#, za sve ostalo ima boljih jezika... zapravo C# bio bio nista da nije 2 stvari VS i MS, prosto VS je jako dobro razvojno okruzenje sa gomilom template-a, posebno korisno za vizuelni dizajn, a MS je .net ugurao kao standardni deo svih distribucija :D pa ti kod korisnika uglavnom sve radi bez ikakvih problema, uz to je distribuicija uz ClickOnce toliko lagana da mozes da radih push novih verzija sa nevidjenom lakocom.

Apropo matematike, koristio sam C# za dosta kompleksne algoritme i uopste nije neperformantan, mada verovatno bi to isto i java odradila jednako dobro.

Bilo koji od ta dva da naučiš, snalaženje u onom drugom će ti biti znato olakšano.

Po meni, performanse i IDE alati ne bi trebali biti kriterijumi prilikom izbora jer i Java i C# imaju otprilike podjednako dobre i performanse i IDE alate.

Ono što bih ja istakao kao razliku jeste:

1. Java je od početka jako dobro prihvaćena od strane open source zajednice, što praktično znači da postoji mnogo izuzetno kvalitetnih biblioteka koje su većinom besplatne. Mislim da Java bibliotekama dostupnim za nju pokriva mnogo više primena nego C#. Ono što i jeste dostupno za C#, neretko mora da se plati.
2. C# je mlađi jezik, i "naučio" je dosta toga od Jave. Stoga mu je sintaksa nešto čistija, plus prirodno podržava neke koncepte koji u Javi takođe postoje, ali deluju jako neprirodno i skarabudženo. Tebi kao početniku samo čistija sintaksa može nešto značiti doduše.
3. Java se mnogo bolje snalazi u UNIX-olikim sistemima, za C# postoji Mono projekat ali je to daleko od Jave.
4. U C# je mnogo lakše i lepše raditi aplikacije za Windows (mislim na GUI deo). Java je tu malko napredovala ali C# razbija na tom polju.

Pa ti sad odluči ako možeš! :)

Ako hoces aplikacije koje se mogu lako portovani (prenositi na druge OS, onda Java). Ako hoces bilo koju aplikaciju za Windows onda bolje C#. I to je to..... :D

eeee drugo je kad se kaze komparativ. to je onda jos podloznije tumacenju. ;)
a i taj wine napreduje, mada ga nisam nikad probao...

poenta: prednosti u smislu portovanja su daleko od jasnih u java vs. c# diskusiji. a i sama potreba za cross platform radom je po mom misljenju diskutabilna... ok, jeste prednost, ali kolika?

Vrh Dno