Šta je novo?

Da li neki provajder osim Telekoma daje WI FI ruter

Prospero

Čuven
Učlanjen(a)
18.08.2003
Poena
619
Video sam svojim ocima da Telekom novim ADSL korisnicima daje na koriscenje Wi Fi ruter. U telekomu kazu da posto sam postojeci korisnik ne mogu da dobijem Wi Fi ruter dok mi se stari ne pokvari, ili dok ne raskinem Ugovor pa podnesem novi zahtev, ali tada nije sigurno da ce mi uopste odobriti ADSL. Posto cela prica nema smisla, resio sam da promenim provajdera. Pitam se da li neki provajder osim ove monopolisticke bagre nudi WI Fi ruter? Ili mi bar dajte uputstvo kako da neopazeno pokvarim postojeci, a da pri tome ne koristim klesta i aparat za varenje.:)

Nema potrebe da ga namerno kvariš, Telekom upravo počinje akciju zamene starih ADSL modema za one sa WiFi pristupom. Proveri u Korisničkom servisu da li je zvanično počelo, ako nije krenuće verovatno ovih dana.

kao sto rekoh u prethodnom postu " U telekomu kazu..." znaci proverio...

OK, verujem ti da je tako bilo, ali veruj i ti meni, informacija je iz prve ruke a ovi iz Korisničkog servisa obično poslednji saznaju sve.
Ako se nešto ne izmeni u poslednjem trenutku plaćaće se 2000 dinara za zamenu "bez obaveze" a besplatno će se zamenjivati ako se obavežeš da ćeš narednih godinu ipo dana ostati na Telekom ADSL-u.
E sad stvarno ne znam kad će da se pusti zvanično ta mogućnost, tj. koliko treba da se odrade sve formalnosti, ali računam da nećeš morati previše da čekaš. Verujem za par dana, možda nedelju, ne bih sad baš da gatam ...

uzmi IPTV i dobicjesh odma...

Daje Sezam, ali samo za obicne telefonske linije (ne ISDN). Da li se i koliko jednokratno placa, ne znam.

Ja sam wifi ruter platio 3000 dinara (u prodavnici, normalan ruter, nije zavisan od ADSLa) i mislim da je glupo placati neke vece pare provajderima za iznajmljivanje rutera... Ako je jeftino ok, ali inace...

Poslednja izmena:
I ja sam juče ovo pitao u telekomu.
Uglavnom softver im ne omogućava da me razduže od starog i da mi daju novi modem pa mi je šef tamošnje službe predložio sledeće:
1) Raskini ugovor pa napravi novi ali pošto su još samo 4 slobodna porta na mojoj centrali nije sigurno da ću dobiti novi port :smash:
2) Isključi stari modem sa linije i prijavi kvar pa će ti majstori dati novi na korišćenje :smash:
3)Prijavi se za IPTV (već prijavljen) ali nije omogućen na mojoj centrali :smash:

Na kraju sam ja pitao da li mogu da se trampim sa drugarom koji ima novi ruter a ne treba mu wireless i šef mi je rekao da može.
Pomenuo je i nešto da će za IPTV doći novi box koji će u sebi sadržati i ruter i IPTV prijemnik ujednom...

uzmi IPTV i dobicjesh odma...

jok....ne daju svakom..ja ga ne dobih...moj drug dobio,ali dzaba kada mu se resetuje 3 puta na sat vremena...los firmware..treba da se telekomov tehnicar ubaci novi,a to ce se destiti:d:d..samo ces dobiti glavobolju(jedino ako je vec ubacen noviji firmware,ali,telekom je to.....)...

Ako raskines ugovor,ostaces bez adsl 99.9 posto....lepo ti je covek rekao da nema portova....prelazak na drugog provajdera ti je prelazak sa konja na magarca....

Nadji nacin da "popravis":smash::smash: stari modem i dobijes novi,bez doplate;)

Iskreno, pre bih kupio sam neki ruter ili AP, i resio problem, nego se zezao sa onim njihovim krsem.

Poslednja izmena:
Iskreno, pre bih kupio sam neki ruter ili AP, i resio problem, nego se zezao sa onim njihovim krsem.

Reci to stotinama Vojvodjana koji su kupili Linksysove routere koji vise ne rade, jer je Telekom promenio neke parametre u vojvodjanskim centralama koje su potpuno onemogucile konektovanje. Ima thread o tome i ovde i na Elitesecurity-ju.

Ako uzmes router provajdera, bar znas da su u obavezi da ga zamene ako se nesto slicno desi.

*** ga sada...pa koji router uzeti onda?

Reci to stotinama Vojvodjana koji su kupili Linksysove routere koji vise ne rade, jer je Telekom promenio neke parametre u vojvodjanskim centralama koje su potpuno onemogucile konektovanje. Ima thread o tome i ovde i na Elitesecurity-ju.

Ako uzmes router provajdera, bar znas da su u obavezi da ga zamene ako se nesto slicno desi.

*** ga sada...pa koji router uzeti onda?

Pa nemoj da uzimas ADSL WI-FI ruter, uzmi samo wi-fi ruter i prikaci ga na ruter koji si dobio od telekoma.Asus wl-530gV2..

Poz

Poslednja izmena:
Nema potrebe da ga namerno kvariš, Telekom upravo počinje akciju zamene starih ADSL modema za one sa WiFi pristupom. Proveri u Korisničkom servisu da li je zvanično počelo, ako nije krenuće verovatno ovih dana.

Koliko je zapravo ovo tacno, i zasto im bi se isplatilo da menjaju sve rutere za hg520. Po kom redu bi ljudi mogli da zamene, i odakle im toliko rutera? Jel je pominjana neka nadoknada?

Podneo sam zahtev za IPTV, kazu bice za dve nedelje. Nisu znali da li je tehnicki izvodljivo il ne, ni da li cu dobiti WI FI ruter. Dobra stvar je sto je promotivni period za IPTV u toku, pa ako nesto slazu, mogu da vratim opremu bez dodatnih troskova.

Pa nemoj da uzimas ADSL WI-FI ruter, uzmi samo wi-fi ruter i prikaci ga na ruter koji si dobio od telekoma.Asus wl-530gV2..

Poz

To jeste pravo resenje. Jedini problem moze biti u tome sto kod mnogih provajdera ne mozes besplatno dobiti ruter ili modem sa ethernet prikljuckom.

To jeste pravo resenje. Jedini problem moze biti u tome sto kod mnogih provajdera ne mozes besplatno dobiti ruter ili modem sa ethernet prikljuckom.

Znam,ali u poslednje 2(manje-vise) godine svaki provajder daje ruter...

Poz

Koliko je zapravo ovo tacno, i zasto im bi se isplatilo da menjaju sve rutere za hg520. Po kom redu bi ljudi mogli da zamene, i odakle im toliko rutera? Jel je pominjana neka nadoknada?

Pa tačno je toliko da je to odlučeno na nivou Komercijalne direkcije (koja dakle nosi celu prodaju) još pre desetak dana, ali ne znam da li je u međuvremenu parafirano od strane Generalnog direktora ili Upravnog odbora (što je obično samo formalnost).
Čini mi se da sam već pomenuo da bi nadoknada bila 2000 dinara (ili u varijanti bez nadoknade za one koji se obavežu da neće otkazivatu uslugu u narednih godinu ipo dana tj. ni menjati provajdera). Dakle postoji teorijska mogućnost da se od te odluke odustane u međuvremenu, ali do sada se ne sećam takvih slučajeva.
Za ova ostala pitanja mogu samo da spekulišem ili zadiru u informacije koje nisu javnog tipa.
Koliko znam hg520 ima dovoljno na lageru, nisu ni nešto posebno bili skupi u nabavci, verovatno se ne očekuje da će ljudi nagrnuti svi da menjaju rutere samo zbog wirelessa, a svakako neki u top menadžmentu misle da treba vezati korisnike na neki rok po svaku cenu u nastupajućem periodu.
I sad se za IPTV daje (bar ovde u BG) novi hg520 u paketu sa STB-om a da niko ne traži ni da se vrati stari ADSL modem/ruter, što strogo racionalno gledano nije baš sasvim logično.
Ne znam koliko sam odgovorio na pitanja, ali preko ovog ne bih mogao da idem u ovom trenutku.

^^ Da li ovo znači da je počela zamena modema od danas?

post br.21 se odnosi na sezampro a ne na telekom

Poslednja izmena:
Sto se euneta tice, wireless ruter je 2040 dinara, naravno iznajmljivanje. bez prevarnih varijanti sa dodavanjem poreza. moguce je menjati sa starog (ako si eunet korisnik, a ti nisi)

Sta je bilo sa onim tracem da telekom menja rutere za HG520? Jel neko zamenio i da li je mogla varijanta jos jedna godina ugovora bez nadoknade?

Koliko je zapravo pametno menjati hg510 za hg520? Jel je neko testirao brzinu oba i da li dolazi do gubitka u brzini na malim razdaljinama od metar,dva kada je spojen bezicnim putem sa mreznom kartom sa wlan.

Pogotovo sa nashim protocima :)

Pa jel može to? (zamena starih rutera za wifi + 2000din ? Ili se nešto još obavezujemo...?) Da ne idem do Telekoma džabe ?

Pa jel može to? (zamena starih rutera za wifi + 2000din ? Ili se nešto još obavezujemo...?) Da ne idem do Telekoma džabe ?

Neko odavde je rekao da su poceli sa tom akcijom, ali nikako da zovnem telekom da proverim. Pomenuta je varijanta doplata 2000 din ili da se obavezes ugovorom jos jednu godinu, sto meni ne bi smetalo uopste, pa ga zamenis bez doplate.

Vrh Dno