Šta je novo?

Hitachi Deskstar 1TB - periodicno brujanje

Recoba20

Znamenit
Učlanjen(a)
13.12.2004
Poena
1,085
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-11500 & ARCTIC Freezer 34 eSports DUO Red
Matična ploča
Asus TUF GAMING H570-PRO WIFI
RAM
Kingston HyperX Fury Black 4x8GB
GPU
Sapphire Pulse RX 6700 XT
Storage
Kingston KC3000 1TB; Seagate Baracuda 4TB, WD Red Plus 4TB
Zvuk
Topping E30, Eris PreSonus E3.5
PSU
EVGA SuperNOVA 650 G6
Kućište
PHANTEKS Eclipse P600S
Monitor
Dell U2312HM
Miš & tastatura
Microsoft Wireless Comfort Desktop 5050
Laptop
Huawei D15
Mobilni telefon
Samsung Galaxy A52s
Pristup internetu
  1. Wireless provajder
Uzeo sam pre neki dan HDD Hitachi od 1TB konkretno model HDT721010SLA360. Nakon instalacije HDDa u kuciste i ukljucivanja masine pocinju da se cuju periodicne vibracije koje dolaze iz HDDa. Nekako sam vibracije sveo na najmanju mogucu meru sa gumicama, ali i dalje kad je tisina se oseti to periodicno ponavljanje vibracija. (Kao stari ventilator kad radi) HDD sam testirao sa Hitachi-jevim programom DFT i program nije prijavio nikakve greske. (Taj program mi je predlozila i zvanicna tehnicka podrska Hitachi-ja jer sam i njima se zalio na ovaj problem.)

Da li se ovo moze okarakterisati kao normalno ponasanje HDDa?

Ovo je prvi put da mi se ovako nesto desi. Do sada sam imao Maxtor HDD od 40GB na 5400rpm, WD1200JB i WD3200AAKS. Maxtor je bio prilicno bucan (konstantan zvuk zujanja), a WD diskovi se nisu culi da su zivi (i dalje se ne cuju).

Nije mi frka da se te vibracije cuju, al' kad se cuje, nek' se cuje konstantan zvuk, a ne ovako periodicno svakih sekund po jedno brrrrrrrrrrrr. Ovo brujanje me kljuca polako u zivac. :wall: Samo je pitanje vremena ko ce pre da otkaze, ja ili HDD.

Sve je to OK ja imam 2 takva i isto se dogadja (koristim ih doduse kao dodatne HDD povremeno)

Ima li neko, ko ima isti HDD kao ja, isti ili slican problem?

Veceras, prilikom restarta racunara popio sam BSOD sledece sadrzine

KERNEL_STACK_INPAGE_ERROR
STOP 0X00000077 (0XC00000A3, 0XC00000A3, 0X00000000, 0X04DB6000)

Ovo je vec treci put u zadnjih par dana da se desava. Prethodno se desilo pre par dana i to sam popio isti BSOD 2 puta u istom danu. Mislio sam da je to zbog ATA HDDa (WD1200JB) jer sam prebacivao neke podatke sa njega na ovog Hitachija. Svaki put je racunar radio minimum 12 sati i bilo je dosta operacija sa fajlovima i folderima (kopiranje, prebacivanje, brisanje).

Moj nije bucan ali je prilicno topao pa sam mu stavio kuler. Isto je 1 tb u pitanju.

I ja imam Hitachi HDT721010SLA360 + otvoreno kuciste i ne duva mi ni jedan vent, temperatura je u everestu 42 stepena.
Sto se tice vibracija i zvukova, nista se ne cuje, cak sta vise tih je i kada se kopira nesto na njega ili sa njega.
Znaci za sada nemam problema sa njim, nije bucan, a nije ni vruc bas tako.

Veceras, prilikom restarta racunara popio sam BSOD sledece sadrzine

KERNEL_STACK_INPAGE_ERROR
STOP 0X00000077 (0XC00000A3, 0XC00000A3, 0X00000000, 0X04DB6000)

Ovo je vec treci put u zadnjih par dana da se desava. Prethodno se desilo pre par dana i to sam popio isti BSOD 2 puta u istom danu. Mislio sam da je to zbog ATA HDDa (WD1200JB) jer sam prebacivao neke podatke sa njega na ovog Hitachija. Svaki put je racunar radio minimum 12 sati i bilo je dosta operacija sa fajlovima i folderima (kopiranje, prebacivanje, brisanje).

mozda je nesto dr. u pitanju...

oodsrafi ga iz kucista i prikaci onako na stolu da radi...
vidi da li ce onda brujati...

meni se slicno desavalo kad sam imao dva razlicita hard-a koji u kucistu upareni jedan pored drugog stvaraju vibracije koje se neizmenicno ponovaljaju i nerviraju...
poslusaj sta ti gsimon kaze ako sam na stolu ne vibrira onda je sve OK sa hardom...

Evo im sad mjerim temperature, preko CPUID i za maxtor od 40gb je 55C a hitatchi je 47 bez fena, a sa fenom je 32-33 tako da sad razmisljam i da ne ukljucujem HDD kuler, bar dok ne smislim kako da mu smanjim broj obrtaja.
Previse mi je bucan.

ja imam takav i mogu ti reći da kad mi je bila vista instalirana non stop je drndao i brujao, odkad imam 7-icu ništa.
mada čisto sumnjam da je zbog toga, ali ne vidim šta bi drugo bilo bar kod mene.

Na ovom forumu kazu da je ili hard disk ili ram memorija u pitanju.
Evo pa pogledaj:

http://www.geek.com/forums/topic/stop-0x00000077-or-kernel_stack_inpage_error

Testirao sam memoriju odmah posle prvog pojavljivanja BSODa. Goldmemory test cini mi se da sam koristio. Radio je sat-dva.

Inace, na WD3200AAKS imam neki Titanov HDD kuler. Uradio sam sledece:

Iskljucio kuler i restartovao masinu. Oba HDDa rade i dalje se cuje isto periodicno brujanje.
Dakle, nije do kulera.

Iskljucio prvi HDD (WD3200AAKS) i digao Ubuntu 9.04 live. (Hitachi je ostao ukljucen.) Nema periodicnog brujanja, vec oseca se konstantno brujanje.
Dakle, bruji Hitachi.

Iskljucio Hitachi, ukljucio WD3200AAKS, boot-ovao win, nema periodicnog brujanja.
Dakle, bruji, ali minimalno, WD3200AAKS.

(HDDove do sada nisam vadio iz kucista.)

Hitachi vadim iz kucista i spustam na parket pored kucista, prikljucujem mu kablove i zajedno sa prikljucenim WD3200AAKS (koji je u kucistu) boot-ujem win.
Brujanje se oseti, ali za nijansu slabije nego kada je HDD u kucistu.

U toku rada masine, pazljivo obema rukama podizem Hitachi (koji je pored kucista na podu) i periodicno brujanje prestaje. Osecam konstantno brujanje Hitachi HDDa u rukama. Pazljivo spustam Hitachi na pod i periodicno brujanje ponovo se oseca.

Obzirom da imam CH-05b-b kuciste, WD3200AAKS se nalazi skroz u gornjem slotu za HDDove. Hitachi se nalazio u 3. slotu gledano odozgo na dole. Premestanjem Hitachija u nize slotove, brujanje je sve izrazenije. Premestam Hitachija u 2. slot (odmah ispod WD3200AAKS) i brujanje se slabije oseti nego kada se nalazi u 3. slotu.
U cilju smanjenja vibracija, na oba HDDa sam namotirao gumice za tegle i to tako da plasticne sine koje se montiraju na HDD se naslanjaju na gumice. Tako sam ubacio oba HDDa u kuciste.

Danas sam odradio i Advanced test Hitachi-ja uz pomoc Hitachi Drive Fitness Test programa. Nije bilo nikakvih gresaka.
Izgleda da su oba HDDa ispravna. Za sada me jedino brine ovo pojavljivanje BSODova koji indiciraju na greske vezane za memoriju ili HDDove.

Izgleda da dolazi do slaganja talasa vibracija i zato se cuje to periodicno brujanje. ('bem li ga, tako nekako mi deluje.)
Izgleda je jedino resenje uzimati HDDove istog proizvodjaca ili uzeti HDD koji najmanje vibrira.

Dok je bio u 3. slotu za HDDove, temperatura je bila 39*C. Sad je verovatno veca jer je razmak izmedju HDDova manji. Temperaturu sam proverio u Hitachi Feature Tool programu. U winu ne znam kako da proverim temperature. Everest mi ne prikazuje temperature HDDova. (HDDovi rade u AHCI modu.)

Probaj da ga utisas sa systool programom, mozda smanjis brujanje, konkretno Automatic Acoustic Management (AAM).
Vidim da nisi probao da smanjis AAM, mozda i jesi ali nisi napisao, pa skini taj programcic i probaj.
Vrlo verovatno je to resenje, pa nam javi. :wave:

Poslednja izmena:
Probao sa tom aplikacijom, ali izgleda nije podrzan AAM za moje HDDove.

AAM nece ti pomoci nista jer utice samo na seek "brzinu pomeranja glave" probaj HDD odvojiti sto dalje od drugih...

Chieftec kucista su izgleda tako konstruisana da pojacavaju vibracije od hdd-ova. Kako god okrenes cim stavis vise od jednog diska u kavez pocinje da se cuje brujanje koje se pajacava i stisava kao sinusoida. Jedini lek je nekom elasticnom vezom odvojiti dikove od lima kucista. Ima na forumu o tome, potrazi...

Ma, ja sam pre toga imao vec 2 HDDa u kucistu i to je ferceralo bez ikakvih problema vec godinu dana. Bili u kucistu WD1200JB i WD3200AAKS. Nikakve vibracije nisu postojale. Izgleda da je bitno da HDDovi budu istih proizvodjaca kako bi se eliminisala mogucnost ovakvih vibracija. ***. ovog puta kod upgrade-a nisam imao dovoljno para za WD od 1TB, pa sam uzeo Hitachi-ja. Stavio sam im gumice za tegle i onda postavio na sine, tako da je i to dosta ublazilo vibracije. Sad se razmisljam da uzmem jedan Hitachi od 320GB kao sistemski i da zamenim ovog WD3200AAKS, cisto da eliminisem to brujanje.

Inace, ovaj WD1200JB vise ne koristim.

@Recoba20 sad si me izbaksuzirao! :p

naime imao sam WD2500KS i WD3200AAKS i nije bilo brujanja

250-ka ode na servis... dobijem drugi isti takav samo 3 meseca mladji i imam sta da cujem periodicne vibracije...poludeh od zvuka.!!!

e sad sam ga sutirao zajedno sa chiftek kavezom stoji pored kucista na podu i resen problem :)

Nazad
Vrh Dno