Šta je novo?

Iphone 3g vs. Nokia 5800

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bez namere da ulazim u dalju raspravu hoces reci da nije daleko jednostavnije zumirati odredjen deo slike prostim razvlacenjem prstiju po istom nego centriranjem pa kliktanjem dugmeta sa strane???

Mislim ovo deluje kao mizerna stvar ali to je i sustina iPhone-a kao i glavna njegova prednost u odnosu na konkurenciju, lakoca i uzivanje u radu sa istim.

Hmmm, ja bih baš obratno rekao da je to daleko udobnije odrađeno na 5800. Dok na iPhone za zum moraš da upotrebiš obe ruke, na 5800 to možeš fino da odradiš samo palcem desne ruke. Generalno je i oblikom 5800 daleko bolje prilagođen korišćenju jednom rukom nego tanki i široki iPhone.

Ali to su subjektivne stvari i ja u to ne ulazim. Može li bilo ko da mi konačno navede neku objektivnu mogućnost iPhone-a koju 5800 ne poseduje, nešto što nije vezano za "udobnost", "feeling", "šmek" i slične kategorije?

img0004.png

http://www.google.com/url?sa=t&sour...B5-yOyDzM2EZ9cI4A&sig2=RC2f41cQXxP9UDgTWmc7RA

Poslednja izmena:
Nisi skapirao. Ovo nije iPhone SSH-ovan na neki drugi Linux. To je iPhone konzola! (ako znaš šta to znači:)

Plus što nije tačno da moraš da upotrebiš dve ruke za zumiranje na iPhoneu. Dovoljno je da double-tapneš deo slike koji želiš zumirati et voila. Ali otkud bi ti to znao...

Poslednja izmena:
Nisi skapirao. Ovo nije iPhone SSH-ovan na neki drugi Linux. To je iPhone konzola! (ako znaš šta to znači:)

Ok, i to služi za...?

Plus što nije tačno da moraš da upotrebiš dve ruke za zumiranje na iPhoneu. Dovoljno je da double-tapneš deo slike koji želiš zumirati et voila. Ali otkud bi ti to znao...

Pa i na 5800 možeš da markiraš kao na kompu ono što želiš da ti uveća. Ne moraš čak ni da double-tapneš. :)

Poslednja izmena:
Kazaće ti se samo jednog dana.

Ali pošto nemam strpljenja da čekam, pogledao sam šta Google kaže na temu iPhone konzole i prvi sajt mi kaže da to služi za hakovanje telefona i ubacivanje stvari kao što su custom ringtones i ikonice. Smehotres kad za ringtone moraš da hakuješ telefon. :D

5800 se inače takođe može hakovati i imati pristup celom fajl sistemu, ali me nije zanimalo da se smaram s tim, piratske aplikacije koje ne zahtevaju hakovan telefon ionako izađu najčešće samo nedelju dana kasnije.

Poslednja izmena:
Hmmm, ja bih baš obratno rekao da je to daleko udobnije odrađeno na 5800. Dok na iPhone za zum moraš da upotrebiš obe ruke, na 5800 to možeš fino da odradiš samo palcem desne ruke. Generalno je i oblikom 5800 daleko bolje prilagođen korišćenju jednom rukom nego tanki i široki iPhone.

Cekaj hoces reci da je udobnije,tecnije,brze i lakse ovo :

http://www.youtube.com/watch?v=4w5miNY_2zI

nego ovo:

http://www.youtube.com/watch?v=FbvyzLdzdww

Za razliku od tebe imam i Nokiu i iPhone pa znam o čemu pričam dok ti i tebi slični možete samo da nagađate (čitaj lupetate) jer očigledno nemaš pojma o čemu govoriš. Ali evo ti nastavi da mrziš iPhone i da obožavaš Nokiu i njene bedaste pokušaje da kopira isti tako što će staviti loš touchscreen na lošu staru platformu. Za tvoju informaciju, iPhone nije samo touchscreen. Ali na sreću imam pametnija posla nego da tebi objašnjavam osnovne stvari, kao npr da uživam u svom iPhonu. So long suckers :)

Sent from my iPhone :)

Nema potrebe za ovakvim prozivanjem i konverzacijom. Mi se zezamo, al ti ga stvarno pretera. Pogotovo ne prema akki-ju, koji je, ako ja dobro pratim forum, promenio dosta telefona i stvarno ga zanima to tržište... samim tim, čovek jako mnogo zna o ovoj tematici, a to što ne gotivi iPhone je druga stvar. Nije na nama da namećemo ukus, samo da suptilno pokažemo nekima da su u zabludi :D Doduše linija između suptilnog skretanja pažnje na nešto i malo nervoznijeg "aman čoveče" stava je tanka na forumima, pogotovo ako se ne pazi na to što se piše i škrtari na smajlijima :):):)

Ali pošto nemam strpljenja da čekam, pogledao sam šta Google kaže na temu iPhone konzole.................. ..piratske aplikacije koje ne zahtevaju hakovan telefon ionako izađu najčešće samo nedelju dana kasnije.
Pazi, ako si ti morao da ideš na Google da bi pogledao šta znači i čemu služi MacOS/Linux/UNIX root konzola, onda zaista nemamo šta više o tome da pričamo.

Drugo, čak i da imam volje da ti objašnjavam šta sve iPhone može što Nokia ne može, ne bih znao odakle da počnem a o tome bi se mogla napisati knjiga.

Treće te Symbian aplikacije nisu ni za q.. ali zaista nema smisla raspravljati s nekim ko prosto ne zna o čemu govori. Znači pitanje ti je u ravni sa "Šta to može Win7/Core2Duo što ne može DOS/80486?" ili tako nešto. Ako sam ne uviđaš, ja zaista nemam vremena ni volje da ti crtam. Možda neko drugi ima, ali čisto sumnjam.

Poslednja izmena:

To nije aplikacija za pregled slika koja dolazi uz 5800, to je program zvani PhotoBrowser. Ima interesantne efekte, ali meni se ne sviđa, ne koristim ga. Default program je dosta nalik onom sa iPhone-a. Baratanje slikama je doduše daleko tečnije na iPhone, ali tu već nema pomoći, dvostruko jači procesor ništa ne može da zameni.

kriket, fundamentalno obrati pažnju na ponašanje. Ako imaš argumente iznesi ih, nemoj da mudruješ i vređaš ljude.

Izvini ako te je povredilo što sam ukazao na to da ne znaš neke osnovne stvari kao npr šta je root konzola. I da nisi upoznat sa iPhone platformom. Verovatno ne znaš ni za pojam "cloud"-a, tako da nije ni čudno da ti koncept iPhonea nije najjasniji. Za one koji ne razumeju takve stvari, ili ih one ne interesuju, za njih Nokia i jeste pravi izbor, jer nisu u toku sa savremenim konceptima

Poceli ste stvarno da preterujete na ovu utemu, gledam sta pisete i ne mogu da verujem kolike rasprave oko telefona.. Idite radite nesto pametno!
Kome se svidja apple nek pazari njega, kome nokia nek pazari nokiu, svako ce naravno hvaliti svoga konja. Oba telefona su super ali oba imaju nedostataka i mislim da se ne mogu svrstati isti rang.

Poenta upravo i jeste u tome sto ta dva telefona nisu isti rang, niti su adekvatni za poredjenje, ali pojedinci to nikako da shvate.
Najgore od svega je sto se radi o dva proizvoda (Nokia i Apple) ciji su korisnici, da ne kazem ljubitelji najzagrizeniji od svih i pre ces roditi mecku nego nekom od njih objasniti da od nekog njihovog proizvoda (nebitno kog) ima i nekog boljeg.

Treće te Symbian aplikacije nisu ni za q.. ali zaista nema smisla raspravljati s nekim ko prosto ne zna o čemu govori. Znači pitanje ti je u ravni sa "Šta to može Win7/Core2Duo što ne može DOS/80486?" ili tako nešto. Ako sam ne uviđaš, ja zaista nemam vremena ni volje da ti crtam. Možda neko drugi ima, ali čisto sumnjam.

sjajan si :d

recimo te symbian aplikacije mogu da posluze kao daljinac za tv, navigacija, fild test.. od igrica ima zanimljivih zasnovanih na ziroskopu kao i josh mnogo drugih ali nisam bash zainteresovan za igranje na telefonu.

ot:

meni je bitno i kako telefon izgleda a iphone svakako jeste lep i fancy ali je dosta shirok (nisam hteo e71 zbog toga da uzmem) + ne volim touch screen. povrh svega preskup je za jedan telefon. ceo ovaj pasus je subjektivno mishljenje i ne znam shto ga i pishem ovde kad ni pomenuo nisam 5800 al odavno smo skrenuli sa teme.

Izvini ako te je povredilo što sam ukazao na to da ne znaš neke osnovne stvari kao npr šta je root konzola. I da nisi upoznat sa iPhone platformom. Verovatno ne znaš ni za pojam "cloud"-a, tako da nije ni čudno da ti koncept iPhonea nije najjasniji. Za one koji ne razumeju takve stvari, ili ih one ne interesuju, za njih Nokia i jeste pravi izbor, jer nisu u toku sa savremenim konceptima

Deset godina sam profesionalno u IT-u i veruj mi, znam mnogo više stvari od tebe. Ono što sam te pitao šta ćeš to konkretno korisno da uradiš sa konzolom na mobilnom telefonu?

"Cloud" je još jedno od onih budalastih imena kao što su "blog", "blogosphere", "podcast" i sl. koje izmišljaju ljudi kako bi zvučali važno. Nemoj da se kriješ iza takvih izraza i glumiš da smo mi jel'te suviše glupi da te razumemo, nego ili konkretno iznesi argumente ili prestani da smaraš.

Ma daj, konzola na telefonu je toliko korisna koliko konzola na radiju u kolima ili eto da budem moderniji onboard computer-u u istim.. ( sad se setih konzola u podzilla hahaha). jos gore, radim u python na iPhone-u. :) :) :)

obrtanje slika i zumiranje na telefonu, hm sad cu ti objasnim kako se to radi.. uzmes fotoaparat i slikas, a kad dodjes kuci prebacis na komp i onda gledas.. red velicine bolje slike, manje utrosenog vremena i to je to..

aplikacije, hm... ko ima vremena da se zamlacuje sa glupostima na iphone-u kad ima racunar kod kuce.. vec vidim coveka koji sedi pored kompa i igra igre na iphonu (treba opravdati cenu nekim korisnim radom)

p.s.
a o object c-u da ne pricam koliko me nervira

Gledajte, uopšte nemam nameru da učestvujem u ovom pissing contestu koji ste ovde priredili. Izneo sam svoje mišljenje u par postova, jer je smešno o čemu se ovde uopšte diskutuje, na šta su pojedinci ponovili svoje stavove iznete već više puta u diskusiji.

Što se tiče konzole nije ona uopšte bitna, to je samo sitnica iz koje može da se nasluti potencijal uređaja. Konzola na telefonu? Potpuno nepotrebno. Samo što iPhone nije telefon. Na iPhoneu je telefon, kao što je na toj vašoj Nokiji radio - u suštini sporedna funkcija koja tu postoji jer je poznato da se mobilni telefoni najviše prodaju - pa eto da ljudima pod firmom mobilnog telefona izreklamiraju i prodaju uređaj koji inače ne bi imao tako moćnu reklamu - a zavređuje je. Kada su ljudi shvatili da je iPhone i bez telefona isto toliko vredan - izbacili su iTouch.

Pitam se koliko bi se tih vaših Nokia 5800 ili bilo kojih drugih prodalo - a da nemaju funkciju telefona? Verovatno 0,00. Eto, a iTouch se prodaje i prodavaće se sve više i više, (kao i iPhone) i vredi svaku paru.

O upotrebljivosti i mogućnostima iPhonea nemam nameru a ni volju da pričam ljudima koji pljuju taj uređaj a da nemaju pojma o njemu a inače su "10 godina profesionalno u IT-u i znaju više od mene" (a pritom traže na Google šta je to root konzola). Izgleda da se posle tih deset godina u IT-u postaje vidovit - čovek "zna" da je lepši i pametniji od mene a ne poznaje me. Duhovito :)

Eto pa, srećno prepucavanje :)

dokon mozak djavolje igraliste. Ubi ga bre, konzola prvo bitna, pa sad nije bitna. Covek prica o upotrebljivost iphone-a a pre 10ak dana je pitao da li treba da se sece kartica ili ne. Za 10 dana si puno "spoznao" o Iphone-u i njegovim vrlinama i carima koje nudi.

Ubiste s raspravom. Najbitnija razlika je (a ne mogu se porediti ove dve igracke po mom misljenju) sto se Nokia kod nas moze sasvim regularno kupiti, dok Iphone ne moze. Za Nokiu postoji ovlasceni servis, za Iphone ne. Kraj price.

dokon mozak djavolje igraliste. Ubi ga bre, konzola prvo bitna, pa sad nije bitna. Covek prica o upotrebljivost iphone-a a pre 10ak dana je pitao da li treba da se sece kartica ili ne. Za 10 dana si puno "spoznao" o Iphone-u i njegovim vrlinama i carima koje nudi.

Ubiste s raspravom. Najbitnija razlika je (a ne mogu se porediti ove dve igracke po mom misljenju) sto se Nokia kod nas moze sasvim regularno kupiti, dok Iphone ne moze. Za Nokiu postoji ovlasceni servis, za Iphone ne. Kraj price.

E lepo si im rekao. ;)

@kriket

Nije da Morbius ne zna sta je konzola (bar se nadam :d) nego je covek trazio neku upotrebnu vrednost konzole na telefonu, koja, kao sto je i pretraga google-om dokazala, ne postoji.
Najjace od svega je sto su tvoji postovi tipa iPhone j*** kevu sta ja imam da ti objasnjavam kad ti ne vidis, a pokusavas to d aprovuces kao da si dao neke argumente. To mozda moze da ti prodje sa nekom decom ali ovde mislim da to malo teze ide.
U redu je sto si ti fanboj ali ne mozes druge ljude da ubedjujes bez nekih realnih argumenata.

Baratanje slikama je doduše daleko tečnije na iPhone, ali tu već nema pomoći, dvostruko jači procesor ništa ne može da zameni.

Ok, shvati da sam baratanje slikama uzeo cisto kao najbanalniji primer.

Uporedi ovo :

http://www.youtube.com/watch?v=t4YA17AmsCQ

(sa naglaskom na deo snimka od 2:30 gde je poceo da otvara non mobile sajtove pa na dalje)

i ovo :

http://www.youtube.com/watch?v=t4YA17AmsCQ

Uzmi u obzir da je ovo neki praistorijski softver na iPhone-u i da je sa 2.x verzijama sve jos tecnije. I obrati takodje paznju na zumiranje slika jednom rukom.

Dao si dva ista linka, samo je jedan valjda HQ, a drugi HD. :)

Hm, nisam ljubitelj ajfona, nisam ljubitelj 5800, ali mogu iz ličnog iskustva da posvedočim da je surfovanje na Nokiji solidno maltretiranje, a ekran mora surovo da se stiska da bi ukapirao. Ajfon je, bar što se toga tiče, daleko prijatniji i elegantniji za korišćenje.

Opera mini funkcioniše dosta bolje, ali tačskrin na 5800 je, kako da kažem, bulja :)

Ok, shvati da sam baratanje slikama uzeo cisto kao najbanalniji primer....

Ok, kapiram ja šta želiš da kažeš, baratanje sa multimedijom je tečnije na iPhone-u, nema pogovora. Nije to neki problem sa ovim telefonom, jednostavno mu nedostaje procesorske snage u poređenju sa iPhone-om. Kada se uzme u obzir kolika je zapravo razlika u hardverskoj snazi ova dva telefona, ispada da je 5800 proporcionalno dosta brži. To je ono što se realno dobija sa veće pare koje se daju za iPhone - jači hardver i veći kvalitetniji ekran, dok za uzvrat gube pojedini features, što svakako nije pohvalno za telefon iz te klase.

Tip se inače muči pošto 5800 ne reaguje ni blizu toliko dobro na upravljanje prstom koliko stilusom. Najbolje rešenje je zašiljeni nokat.

Poslednja izmena:
Ok, kapiram ja šta želiš da kažeš, baratanje sa multimedijom je tečnije na iPhone-u, nema pogovora. Nije to neki problem sa ovim telefonom, jednostavno mu nedostaje procesorske snage u poređenju sa iPhone-om. Kada se uzme u obzir kolika je zapravo razlika u hardverskoj snazi ova dva telefona, ispada da je 5800 proporcionalno dosta brži. To je ono što se realno dobija sa veće pare koje se daju za iPhone - jači hardver i veći kvalitetniji ekran, dok za uzvrat gube pojedini features, što svakako nije pohvalno za telefon iz te klase.

Tip se inače muči pošto 5800 ne reaguje ni blizu toliko dobro na upravljanje prstom koliko stilusom. Najbolje rešenje je zašiljeni nokat.

Tvrdoglav si najstrašnije... Koji features nemaš na iPhone-u a imaš na 5800? Peti put te pitam? :D Stvarno si blesav totalno!

Hm, nisam ljubitelj ajfona, nisam ljubitelj 5800, ali mogu iz ličnog iskustva da posvedočim da je surfovanje na Nokiji solidno maltretiranje, a ekran mora surovo da se stiska da bi ukapirao. Ajfon je, bar što se toga tiče, daleko prijatniji i elegantniji za korišćenje.

Opera mini funkcioniše dosta bolje, ali tačskrin na 5800 je, kako da kažem, bulja :)

Samo taj nokijin Touchscreen daje 70% nekvaliteta tog telefona. Po mom ukusu neupotrebljiv.

Nikad nisam voleo Touchscreen jer su svi budjavi, dok je iPhone prvi TS koji je upotrebljiv, i sto je najjace savrsen je, bukvalno ne moze mu se naci mana, to je ono sto u teoriji TS treba da bude.

Sto bi nas narod rekao, videla zaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu.

To sam ja na pocetku jos rekao, ili napravite krsteni touchscreen ili nemojte ni da ga pravite.

Tvrdoglav si najstrašnije... Koji features nemaš na iPhone-u a imaš na 5800? Peti put te pitam? :D Stvarno si blesav totalno!

Bre Makso, naveo sam prednosti 5800 u postovima #26 i #33 na drugoj strani ovog thread-a. :wave:

Jel vam to stvarno nanosi duševni bol da priznate da iPhone ima makar neku falinku? Ili on jednostavno mora da bude savršen, mora! :d:d

Poslednja izmena:
- kud i kamo bolji Bluetooth
- bolje trajanje baterije u svim primenama osim za posmatranje videa (5800 nema poseban video procesor)
- FM radio
- izmenjive memorijske kartice
- strašni zvučnici i možda malo bolje sluške
- TV izlaz (kabl dolazi sa telefonom)

Hm, ovo za bluetooth nije više istina. Bilo kad je iPhone izašao, odavno već nije. iBluetooth rešava problem. Bolje trajanje baterije???? Ti si skroz prso - iPhone drži 3 dana, nema greške. Pri tom, ne uništava ga to kada slušaš muziku ili gledaš video. Šta god da mu radiš, nema šanse da ode za jedan dan. 5800 baterija prsne na pola "gospodara". Na iPhone-u možeš da odgledaš celu trilogiju ;). FM radio??? FM radio??? Dobro nisi rekao da 5800 ima prednost jer ima infrared, jer je on neophodan! :D. Mislim stvarno.

Izmenljive mem. kartice... Ok, ajde neka to bude jedna prednost. Mada, 16GB je sasvim dovoljno. Ima li uopšte većih microSD kartica od 16GB??? TV izlaz ima i iPhone, ajmo dalje! Zvučnik? Da li iko normalan koristi telefon kao tranzistor? iPhone 3G ima užasno jak zvučnik za signalizaciju, a to jeste bila mana 2G modela, bio je tih. Not anymore.

Navigacija? Postoji program u koji možeš da ubaciš bilo koje mape, sve radi besprekorno. Isto imaš da se zezaš kao i kada želiš da namestiš Garmin da radi na 5800, tako da su u tom smislu oba modela na istom nivou.

Jedina, jedina prednost 5800 je što je jeftiniji, ali čak i ne toliko mnogo koliko je, prosto lošiji. Očajan TS (koji je, kada ga okačiš i telefon koristiš u kolima, neupotrebljiv za upotrebu sa navigacijom), užasan kvaliet izrade, nedovršen softver, multimedija u paleolitu u odnosu na iPhone, browsing pravo mučenje, pregled slika usporen (doduše, lepo izgleda onaj 3D browser fotografija, ali ih sporo učitava). Nije da nema prednosti, ali kada koristiš iPhone, sve mane i gluposti na plastikaneru ti izgledaju smešno, veruj mi.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno