Šta je novo?

Iphone 3g vs. Nokia 5800

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Malo je glupo porediti cene nečeg novog u radnji kod nas sa "može da se nađe u oglasima..."...

Nisam pristalica ni jednog od sponemutih telefona, ali poredite ili novo sa novim ili polovno sa polovnim.

U Srbiji iPhone 2g moze da se kupi i za 250 eura, a iPhone 3g ide od 300

To kao oni HTC Diamond-i što su mogli da se kupe za 250 evra, verovatno je neko ojađen za njih.

I da, još par prednosti jeftinije Nokije 5800:

- kud i kamo bolji Bluetooth
- bolje trajanje baterije u svim primenama osim za posmatranje videa (5800 nema poseban video procesor)
- FM radio
- izmenjive memorijske kartice
- strašni zvučnici i možda malo bolje sluške
- TV izlaz (kabl dolazi sa telefonom)

Što se features-a tiče, 5800 je jači telefon. Namerno sam izostavio sve prednosti Nokije 5800 koje se mogu anulirati 3rd party softverom, a nisam hteo da novodim ni mogućnost korišćenja stilusa kao prednost, ukusi su različiti. Ubedljivo najbolji način korišćenja Nokije 5800 je ionako morbiusov nokat, nazvan tako po pronalazaču. :D Oblikujete nokat na kažiprstu leve ruke u vidu one trzalice, sa vrhom više ka sredini šake ili već tamo gde vam najviše ergonomski odgovara, izuzetna preciznost i lakoća korišćenja, a provereno ne grebe ekran. ,)

Dok sam ovo kucao, naleteo sam i na interesantan Youtube video.
http://www.youtube.com/watch?v=gtJ8ScsHylY
Iako se i meni činilo da je interfejs iPhone-a brži nego onaj na 5800, lik ih je stavio jedan pored drugog i ispalo je da je obrnuto.

Ispade da je ta kanta na kraju u svemu bolja :). Ja sam rekao gore šta sam rekao, ljudi koji su probali oba telefona i znaju šta je iPhone (a nisu pogođeni sindromom "kiselo grožđe") su me lepo podržali u ovom topicu. Ostali će valjda jednom naučiti... ali nebitno ;)

Morbi, za sledeće poređenje tog krša sa Alfom, ide ti warn pa ti vidi :D

Sa tom, bitnom, napomenom da je na 5800 u tom video klipu iskljucen "theme effects" koji debelo usporava rad u meniju.

Ispade da je ta kanta na kraju u svemu bolja :). Ja sam rekao gore šta sam rekao, ljudi koji su probali oba telefona i znaju šta je iPhone (a nisu pogođeni sindromom "kiselo grožđe") su me lepo podržali u ovom topicu. Ostali će valjda jednom naučiti... ali nebitno ;)

Nije bolji 5800. Da mi ponudiš ova dva telefona za iste pare, pre bih uzeo iPhone. Ali zbog velike razlike u ceni i činjenice da iPhone ne mogu da kupim nevezan za provajdera sam se opredelio za 5800 i mislim da nisam pogrešio.

Jedino sto moze da se poredi je
Sta je bolje za date pare
Ne razumem kako mozete da poredite telefone koji se toliko razlikuju u ceni
I da 5800 nema uopste prednosti( a ima ih dosta) opet je razumljivo posto je jeftinija.

Nije bolji 5800. Da mi ponudiš ova dva telefona za iste pare, pre bih uzeo iPhone. Ali zbog velike razlike u ceni i činjenice da iPhone ne mogu da kupim nevezan za provajdera sam se opredelio za 5800 i mislim da nisam pogrešio.

Pa tesko da moze za iste pare telefon koji je bolji od te Nokie 5 puta. Drugo nijedan telefon ali nikada nece moci da prismrdi lakoci koriscenja iphona,plus ne ogrebiv ekran,preglednost daleko veca,3rd software koji Nokia nece nikada imati itd itd...
Lepo uzmes nekog iz USA ili Kanade da ti donese platis mu i imas fon za 550$ a ako ti se ne svidi Boze moj prodaj ga u Srbiji za 450+ evra.

Nokiju kupis novu a iphone polovan, sta god kako god, uvek je lepo kupiti novu stvar i hocu da ga kupim legalno a ne preko koga li vec...

Da, ali ***a, stvar je u tome sto ja vise necu ni da uzimam nove telefone, zato sto ogromnu kolicinu para izgubim na taj nacin. kupio sam nokiju 3250 za 300 eura kad se pojavila, mazio pazio, sad ne mogu verovatno ni 100 eura da dobijem za nju. Imao sam n-gage qd, platio 200 eura, godinu i po dana kasnije prodao za 60 eura. Tako da mi je isplativije da kupim nesto polovno, ali u odlicnom stanju, nego da kupim novo, pa posle da izgubim ogromne kolicine novca. Mada u pravu si. Novo je novo. Iako sam dosad samo nove fonove kupovao, sledeci ce mi biti polovan. :wave:

Lepo, za pare koliko koshta taj 330xd 2008 kupish M3 2005 i sipash benzin godinu dana kao blesav i dilujesh telefone. :d
Shalu na stranu, meni je glavni problem sa iPhone velichina, previshe je tanak i stalno se osecam kao da drzhim neshto izrazito lomljivo i krhko u rukama. Dopada mi se mnogo stvari na njemu ali mi se takodje mnogo stvari i ne dopada. U sushtini sve se svodi na afinitete koje imash. Oba su touchscreen ali drugachije platforme, layout, software itd. Prosto isprobaj oba, vidi koji ti vishe odgovara, na kom se bolje snalazish i izaberi. Meni recimo ne odgovaraju 1g i 2g pa sam uzeo N95, isprobao i odluchio. Isto mozhesh i ti da uradish i vidi da li ti se isplati da dash tih 200e+ ili koliko vec apple koshta.

Pa tesko da moze za iste pare telefon koji je bolji od te Nokie 5 puta. Drugo nijedan telefon ali nikada nece moci da prismrdi lakoci koriscenja iphona,plus ne ogrebiv ekran,preglednost daleko veca,3rd software koji Nokia nece nikada imati itd itd...
Po čemu je to to iPhone bolji pet puta, svega ti? :beat: Ekran jeste veći, tvrđi, nešto svetliji i sa življim bojama, ali ništa da padneš na dupe od razlike. Jedina stvarna prednost koju iPhone ima nad 5800 je šminka i gimicks.

Nemoj da me shvatiš pogrešno, nemam ja apsolutno ništa protiv šminke. Sećam se kako su ljudi kukali nekad na Windows XP kako je to samo našminkani Windows 2000. Pa šta što je našminkan? Imao sam hardver koji je mogao da ga izgura, a nisam plaćao ni jedan ni drugi, pa što onda nemati šminku i lepši interfejs kad te već ništa ne košta? Međutim, da je tu šminku trebalo platiti 200 evra više, kao što je slučaj sa ovim telefonima, ja ne bih pristao.

Lepo uzmes nekog iz USA ili Kanade da ti donese platis mu i imas fon za 550$ a ako ti se ne svidi Boze moj prodaj ga u Srbiji za 450+ evra.
Zabole me da se maltretiram toliko, niti mi se hakuje telefon sa svakom novom verzijom firmware-a. Meni treba mobilni telefon, a ne smisao života. Dve godine garancije na 5800 je takođe važan faktor, nakon tog vremena ću ga najverovatnije i onako prodati ili pokloniti i uzeti nešto drugo.

Poslednja izmena:
Ja imam 5800 vec par meseci.
Licno se slazem da je Iphone bolji telefon, zaista je sjajan za koriscenje, i ne bio, uzevsi u obzir razliku u ceni.
Medjutim meni je pola telefona Garmin, to mi je izuzetno bitno, kad pocne da navodi "Za 250m skrenite levo..." odusevljenuju nema kraja :) Da kazemo da mi nije toliko bitna razlika u ceni, al opet IPhone mi jednostavno ne nudi tu za mene jako bitnu stavku tako da nisam imao previse izbora.
Mislim da je jako glupo pricati kako je 5800 djubre a iPhone savrsen... prosto nema smisla.
Meni bi idealan telefon bio dizajn E71 sa TS i mogucnostima 5800, platio bih ga koliko god treba i onda ga ne bih menjao godinama. Nazlost verujem da namarno nece tako nesto da izbace.

Nemoj da me shvatiš pogrešno, nemam ja apsolutno ništa protiv šminke. Sećam se kako su ljudi kukali nekad na Windows XP kako je to samo našminkani Windows 2000. Pa šta što je našminkan? Imao sam hardver koji je mogao da ga izgura, a nisam plaćao ni jedan ni drugi, pa što onda nemati šminku i lepši interfejs kad te već ništa ne košta? Međutim, da je tu šminku trebalo platiti 200 evra više, kao što je slučaj sa ovim telefonima, ja ne bih pristao.

razlika je samo u tome što Windows XP JESTE našminkani Windows 2000 - NT5.1 i još je "uber bloatware"! :D
dok sa druge strane, iPhone jeste sve samo ne "našminkani telefon" ;)

Ja imam 5800 vec par meseci.
Licno se slazem da je Iphone bolji telefon, zaista je sjajan za koriscenje, i ne bio, uzevsi u obzir razliku u ceni.
Medjutim meni je pola telefona Garmin, to mi je izuzetno bitno, kad pocne da navodi "Za 250m skrenite levo..." odusevljenuju nema kraja :) Da kazemo da mi nije toliko bitna razlika u ceni, al opet IPhone mi jednostavno ne nudi tu za mene jako bitnu stavku tako da nisam imao previse izbora.
Mislim da je jako glupo pricati kako je 5800 djubre a iPhone savrsen... prosto nema smisla.
Meni bi idealan telefon bio dizajn E71 sa TS i mogucnostima 5800, platio bih ga koliko god treba i onda ga ne bih menjao godinama. Nazlost verujem da namarno nece tako nesto da izbace.

Imas na iphonu sada xGPS samo downlodujes mape na komp i sa kompa prebacis na telefon i imas turn by turn GPS doduse samo na engleskom al dobro nije lose.Stalno izbacuju nesto novo,imas BT sada i na iphonu. Igrice su bruka, muzika, pored 8 ili 16gb ne vidim potrebu za dodatnim karticama, fw se hakuje za 2 minuta, uzivancija u koriscenju jednostavno all-in-one osim eto sto ima malo losiju kamericu al imas brate fotoaparat pa cepaj slicice.

inache niko nije spomenuo da micro sd od 16gb koshta 50ak $ na netu, skoro kao razlika 8-16gb iphone

Imas na iphonu sada xGPS samo downlodujes mape na komp i sa kompa prebacis na telefon i imas turn by turn GPS doduse samo na engleskom al dobro nije lose....

Da li ta navigacija za iPhone ima Srbiju i područje okolnih zemalja?

razlika je samo u tome što Windows XP JESTE našminkani Windows 2000 - NT5.1 i još je "uber bloatware"! :D
dok sa druge strane, iPhone jeste sve samo ne "našminkani telefon" ;)

Ja još čekam da mi neko objasni po čemu je to iPhone "savršen", "pet puta bolji od konkurencije", itd. Po features sigurno nije. I po brzini je tu negde sa ponudom iz više klase. Ostaje taj neki imaginarni "feeling" u korišćenju koji ja izgleda ne mogu da ukapiram i kontam da za pare koje čovek pljune za iPhone može da plati jednu od onih elitnih callgirls, pa da vidiš kakav "feeling" će da ima. :D

Ovde je iPhone moguće kupiti nov, legalan, u radnji, sa garancijom, pa opet nisam za sve ovo vreme video više od 10 ljudi da ga nose, uprkos nemilosrdnom marketingu gde svakih pet minuta na televiziji gledam reklamu kako neko zumira sliku na ekranu sa dva prsta (aman, prikazuj više kraj filma, treba da idem u krevet, ustajem na posao ujutru!). Uglavnom sam video par techie tipova da ga nose, ostali korisnici su bili oni klasični fenseri sa onim razbarušenim frizurama, kao preslikani sa Apple bilborda, kojima je tačno on falio da kompletiraju imidž. Samo sam čekao kad će da počnu da plešu i zatamne se u one siluete, kao u reklami. Kad pitam nekoga ovde šta misli o iPhone-u uglavnom ljudi kažu "skupa zamlata" ili "čista kičerica". A Grci su inače ludi za gadžetima, stric mog cimera se ubi od para trgujući raznim elektronskim, pretežno beskorisnim zezalicama.

Zato mi stvarno vi u Srbiji niste jasni. Em što ne možete "propisno" da nabavite iPhone, em što ste još gora gologuzija, a opet se toliki lože na iPhone kao deca. :S:

Ja još čekam da mi neko objasni po čemu je to iPhone "savršen", "pet puta bolji od konkurencije", itd. Po features sigurno nije.

- po tome što ima najbolju perspektivu ;)

- i sam si rekao da bi ga sad možda uzeo (ako se dobro sećam?!?) od kako su predstavili sve ove novitete tipa copy&paste u verziji 3.0 softwarea.

- po tome sto su ga svi pljuvali kada nije postoja SDK za njega da bi danas bilo aplikacija za isti ko pleve. i SSH sad postoji ;)

najveći "problem" je što Apple kontroliše u potpunosti platformu ali u suštini idu u dobrom pravcu.

Zato mi stvarno vi u Srbiji niste jasni. Em što ne možete "propisno" da nabavite iPhone, em što ste još gora gologuzija, a opet se toliki lože na iPhone kao deca. :S:

kolega je svom šefu omogućio da nadgleda svoje prodavnice preko IP kamera na iPhoneu relativno lako i brzo... u rekordnom roku su se pojavile aplikacije za sve i svasta na iPhoneu...

- po tome što ima najbolju perspektivu ;)

- i sam si rekao da bi ga sad možda uzeo (ako se dobro sećam?!?) od kako su predstavili sve ove novitete tipa copy&paste u verziji 3.0 softwarea.

- po tome sto su ga svi pljuvali kada nije postoja SDK za njega da bi danas bilo aplikacija za isti ko pleve. i SSH sad postoji ;)

najveći "problem" je što Apple kontroliše u potpunosti platformu ali u suštini idu u dobrom pravcu.
Ovo je IT, a telefoni se u proseku menjaju na 18 meseci, nema tu mnogo perspektiva, trte, mrte... Kupuje se ono što je u tom trenutku najbolja kupovina. Samo blesav može da kupi telefon koji će za godinu-dve biti dobar, drugi će imati dobar telefon sada, pa onda zameniti za bolji kasnije, dok onaj prvi još uvek viče: "Čekaj, biće ovo dobar telefon jednog dana". :D I kada konačno treća ili četvrta verzija iPhone-a ispravi sve dečije bolesti i manjke platforme, šta će onaj koji je dao pare za prvu imati od toga? Lakat.

Napredak iPhone-a će samo doneti to da će uređaj konačno opravdati svoju visoku cenu, ali ja koji uvek kupujem telefone iz srednje klase od toga neću imati apsolutno ništa, jer Apple nikad ništa nije nudio po pristupačnim cenama (osim onih jadnih, skroz osakaćenih proizvoda kao što su Mac mini ili nesrećni iPod shuffle).

Obrni, okreni, nije to za mene kao prosečnog potrošača, a generalno po prodaji u Evropi vidim da se većina slaže sa mnom.

Ovo je IT, a telefoni se u proseku menjaju na 18 meseci, nema tu mnogo perspektiva, trte, mrte... Kupuje se ono što je u tom trenutku najbolja kupovina. Samo blesav može da kupi telefon koji će za godinu-dve biti dobar, drugi će imati dobar telefon sada, pa onda zameniti za bolji kasnije, dok onaj prvi još uvek viče: "Čekaj, biće ovo dobar telefon jednog dana". :D I kada konačno treća ili četvrta verzija iPhone-a ispravi sve dečije bolesti i manjke platforme, šta će onaj koji je dao pare za prvu imati od toga? Lakat.

Napredak iPhone-a će samo doneti to da će uređaj konačno opravdati svoju visoku cenu, ali ja koji uvek kupujem telefone iz srednje klase od toga neću imati apsolutno ništa, jer Apple nikad ništa nije nudio po pristupačnim cenama (osim onih jadnih, skroz osakaćenih proizvoda kao što su Mac mini ili nesrećni iPod shuffle).

Obrni, okreni, nije to za mene kao prosečnog potrošača, a generalno po prodaji u Evropi vidim da se većina slaže sa mnom.

morbiuse cela apple "filozofija" (i ne samo njihova *** zivimo u potrosackom drustvu) je da non-stop kupujes "nove" proizvode
njima je i dalje glavno trziste severna amerika a oni i kupuju svake godine nove modele imac-a, ipod-a, iphone-a (iako su razlike nekada samo estetske a nekada smesne - 300mhz "brzi" cpu/drugacije ofarbana maska na "novom" imacu, drugacija maska/3g na "novom" iphonu npr.)
pogledati i istorijat "evolucije" ipod-a ;)
ali...
za razliku od mnogih drugih proizvodjaca imaju istrajnost u kvalitetu kako samog hw-a tako i sw-a. *** tu mora kapa dole ;)
dizajn na stranu jer je percepcija lepog vrlo individualna (ali se i u tom segmentu moze reci da apple proizvodi jednostavno izgledaju drugacije od ostalih)
sto se tice iphone vs nokia :D
to su samo telefoni opustite se :)
ionako 99% nas posle par dana/nedelja/meseci (zavisi od fanboizma :d) odusevljenja novim gedzetom fon uglavnom koristi za poziv/sms/mms/mail/ponekad surf ;) a to mogu i 50-100e modeli
e sad sto na njima nema fancy ts-a nekome znaci puno a nekoga boli tuki jer mu sprava sluzi svrsi :)

p.s. ovakve stvari ipak ne bi trebale da im se desavaju :smash:
i sam sam primetio fleke na imac-u ("starom" belom) doduse u pusackom :d okruzenjenju pa je mozda od toga

Poslednja izmena:
Svi pricaju o hakovanju, ne znam zbog cega, mozda za firmware koje su bile do 1.1.4, ali sve posle 2.0, nije bio problem uopste, imas aplikacija za sve moguce, neke places neke ne places, toliko je to prosto.

Ja sam hakovao moj da bi mogao da dobijam aplikacije za koje trebas da placas za nista (appulo.us), i to je stvar od nekih 5 minuta, kompjuter i iPhone ti rade sve sami..

Sto se tice cene, vec je receno o tome :)

Poslednja izmena:
Da li ta navigacija za iPhone ima Srbiju i područje okolnih zemalja?

Pa Google maps ne znam koliko je razvijen za nasu zemlju ali za Kanadu i USA ima sve kompletno.
Znaci isplati se donositi iphonove za BG taman idem u junu :D pa da uvalim i ja nekom za 450+ evra.

ipak sam se odlucio na 5800 (prevenstveno zato sto mi je drugar prodao neotvorenu po fabrickoj ceni) i za sada sam prezadovoljan, jedino sto mi malo sporije otvara slike a ja naviko na N95 da mi odma otvara :) sad cu da apdejtujem SW ubrzalo mi je n95 valjda ce i ovo cudo

Kolika je ta fabricka cena za 5800?

Ima li još tih po fabričkim cenama? :p

Aj' da zatvorimo ovo, pa da otvorimo iPhone vs. Omnia HD

Tu ima mnogo više sličnosti i uporedivosti ...

Eee ... a onda me baš interesuju rezultati ... :)))

Ne vredi više od 150-160 evra, taj telefon. Realno. Da nije tako trashy urađen, vredeo bi 100 evra više. Ali valjda je nokia i išla na to - da pruži dosta funkcija mladima, koji ne mogu da priušte skuplji telefon, pa su costs cut-ovali na samoj izradi telefona. Ako ono što kaže morbi stvarno bude istina i 5800 dobije conductive TS, to će biti dobra fora...

Aj' da zatvorimo ovo, pa da otvorimo iPhone vs. Omnia HD

Tu ima mnogo više sličnosti i uporedivosti ...

Eee ... a onda me baš interesuju rezultati ... :)))

Sad će da izađe N97, on je u istom cenovnom rangu i namenjen je istoj ciljnoj grupi, pa će moći da se realno poredi sa iPhone.

5800 XM je razvijan sa sasvim drugom filozofijom, da se za što manje novca pruži TS telefon sa što više mogućnosti. U tom smislu 5800 je potpuno uspeo i nema sumnje da će biti ekstremno popularan model čim se isporuke povećaju, a cene još malo padnu.

^
sa druge strane moguće je da će se uskoro pojaviti i novi iPhone koji će, moguće, imati custom čipove... ;)

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno