Šta je novo?

Vista vs Win7 , sta je to ...

• Začetnik teme Začetnik teme borab
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

borab

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
860
... sto ce vas naterati da predjete sa Viste na Win 7 ( sve jedno koja verzija ).
Sta je ti sto je lepse, brze i ima bas one feature koja Vitsa nije imala.

Ili je u pitanju moda, opet.

Hvala, pravim neku analizu pa mi trebaju zivi podaci.

PROBAS pa vidis.... bolje performanse na istoj masini,... (lap top u pitanju) brze se dize, pre ide da pava,.... i meni licno jaaakkkooooo bitno nema mnogo drljanja po hardu- RADI
(vistu original sam jedno deset puta imao ideju da ubijem i stavim xp)

Kada pogledas, malo koristis... STVARNO NOVI OS
Naspram ove sedmice vista mi izgleda kao vizuelno sredjen i sj...n xp

Zivahnije radi od viste a i novi taskbar je meni licno mnogo bolje resenje od dosadasnjeg

Zato i pitam. Skoro 20 dana koristim Win7-Rc1, instalirao sam sve programe kao u Visti i osecaj je da Vista bolje radi. Tacno je to da su razlike u 3D mark poenima minimalne, ali osecaj kod otvaranja prozora , particija je da nesto tu kaslje.
Tacno je i da nisam iskjucivao nepotrebne servise, ali ipak nije on ( W7) toliko bolji.
Nista, idem dalje po dubini.

Zato i pitam. Skoro 20 dana koristim Win7-Rc1, instalirao sam sve programe kao u Visti i osecaj je da Vista bolje radi. Tacno je to da su razlike u 3D mark poenima minimalne, ali osecaj kod otvaranja prozora , particija je da nesto tu kaslje.
Tacno je i da nisam iskjucivao nepotrebne servise, ali ipak nije on ( W7) toliko bolji.
Nista, idem dalje po dubini.

Vista je greška u koracima M$-a, a očigledno je dosta ispeglana u odnosu na sami početak - što većina ljudi nije imala živaca da čeka nego je otpisala u startu.

W7 je ispeglaniji "od početka" i mene je npr. kupio još u nekoj tamo beta verziji time što se instalirao začas i sve je radilo kako treba "out of a box" što se kaže.

Razlike su kozmetičke i verovatno ne toliko velike, ali je prvi utisak - bar za sada kod mene znatno bolji.

I ono što je po meni najbitnije:
stvari u proseku rade bolje na W7 u odnosu na Vistu (popravljenu zakrpljenu, update-ovanu), a još uvek nije ni izbačen.

1. 7 mi na istoj mašini bootuje bar duplo brže od Viste (shut down, stand by rade bolje)
2. Power Managment bolje radi (i štedi a na lapu to vredi)
3. i meni lično JAAAKO bitno a to je rad sa hardom... NEMA kao kod Viste da ga ~NON-stop prži
4...

instalirao sam sve programe kao u Visti i osecaj je da Vista bolje radi. Tacno je to da su razlike u 3D mark poenima minimalne, ali osecaj kod otvaranja prozora , particija je da nesto tu kaslje.

Ista situacija i kod mene kad sam onomad probao W7...

O bozee...Ceo OS je trebao da se napise od pocetka. Gde je novi fajl sistem? Nista nisu uradili po n-ti put, vec su se *****avali sa taskom, par face liftinga. Pa zar je toliko tesko napraviti nesto sto ce biti bar tu negde uz Leopard. Ocigledno u M$ sede likovi koji su operisani od lepog.

Po meni evo nekoliko stvari kojima me je Win7 odushevio:

1. prilagodjava mom nachinu rada (superfetch radi jako dobro i posle nekoliko dana svi programi koje koristim podizu se veoma brzo). Ovoga ima i u Visti, ali traje dosta duze
2. programi koje ja koristim rade glatko, manje drljanja po hardu i kada ide to drljanje nema nekog primetnog kochenja
3. kada se naviknesh na novi task bar, onaj stari je nekako neudoban...
4. sistem je stabilan kao stena
5. UAC je mnogo bolje odradjen i ne smara kao u Visti
6. uopshte, ceo sistem je nekako lakshi, slobodniji, ne znam kako ovo da objasnim ali je prijatno raditi u njemu

Ma, i ja sam u drugoj temi pitao slično pitanje, i nisam dobio valjani odgovor... bar po meni.

Na Vistu se vrištalo jer nije donela očekivane promene (prevashodno novi fajl sistem) nego vizuelno-kozmetičke zezalice. Bilo je sasvim za očekivati da MS neće sediti skrštenih ruku i dozvoli da izgubi tržište, pa je normalno što je prepeglao Vistu i krstio je kao Win7. Korisnici su dobili "nov" OS i to besplatan (sad u beta fazi). Sve u svemu strategija je odradjena dosta dobro.... psihički su dali "nov" OS korisnicima i ujedno pripremili bazu za dosta dobru prodaju kada izadje finalna verzija.

Pitanje izbora i nije tako problematično. Setimo se MS taktike za ubijanje starih OS-ova. Doduše, većina tih stvari sada čeka XP, ali Vista će tavoriti u senci Win7 dok ne postane marginalna. Znači isprva će sve raditi na Vista/Win7 a nadalje kako vreme odmiče počeće, nezvanično ili zvanično, da se pojavljuju razlike i programi koji će biti "problematični" pod Vistom. Moja predpostavka je da će za to trebati vremena jer suštinski Vista i Win7 se ne razlikuju nešto posebno.

Zato treba očekivati da će tamo oko Nove godine krenuti čuvena igranka sa novim verzijama programa "koji rade samo pod Vista/Win7 OS".... zatim preskakanje XP-a kad su u pitanju podržane nove tehnologije itd. Time se XP izbacuje iz igre, ali i ubijanje Viste će krenuti odmah sa startom sledeće godine jer će MS ponuditi veoma povoljne cene za upgrade sa Viste na Win7.

Kao zaključak samo se jedno može postaviti. Trenutno svima drag XP će početkom sledeće godine otići u penziju. Hteli, ne hteli, njegovo mesto će zauzeti Win7. Najdalje do početka 2011-te će Vista nestati sa tržišta (ne mislim bukvalno). Možete reći šta god hoćete za MS ali da ne zna marketinški da pokrije svoje promašaje... to ne. Stoga prelazak sa Viste na Win7... kad vam bude zatrebala neka specifična aplikacija ili kad budete dobili ponudu da za sitne pare upgrade-ujete Vistu.

Veliko ubrzanju u odnosu na Vistu nisam osetio
ali promena mi je dobro došla posle 2 godine korišćenja viste(koju i dalje koristim dok ne izadje "full" w7

Ja sam na prethodnom hard disku bio instalirao XP i Vistu uporedo, i bio sam se navikao na nju, sve bilo lepo i krasno.
I onda jedared se zahebem u boot meniju i odem na XP, i vise se nisam vracao na Vistu :d.
Stvar navike...

Kad bude izasao full Win 7 (mozda sacekam i neki eventualni Service Pack), onda cu preci na 7-icu, a XP obrisati :type:.

Visak vremena. To me je nateralo da probam Vistu i da se ekspresno vratim na XP.

Po mom testu (sto performanse, sto sam sistem), i po utisku koji sticem tokom samog koriscenja... Windows 7 kida, brzi je, zivahniji, novi taskbar i start meni su mi odlicni, te vise ne koristim dock programe... WDDM 1.1 drajveri, i jos mnogo mnogo toga... Jednostavno, W7 je ono sto je Vista trebala da bude pre par godina!

1. Kako god da bude Microsoft wins.
2. Kada ce directx 11 za Vistu. Isti je kernel, valjda.

A, mozda ce jopet biti sabotaza od samog M$ ?

Ne znam kako je nekome XP bolji od Win7/Viste - kada udjem u XP x64 posle Win7 x64 kao da sam se vratio u kameno doba: drljanje po hardu, podize se 5 minuta, stalno neshto glavi i izbacuje poruke kako mu je virtual memory too low...

Ima onih koji ce za 10 godina govoriti da je vista i w7 i ko zna koji widnows jos izadje samo gubljenje vremena i da je xp najbolji ....
I najcesce oni koji pljuju vistu su je koristili 2-3 dana i to je po njima dovoljno.
Ja koristim 2 godine i nisam nailazio na te bagove koji oni nadju posle 2 sata koriscenja.

Poslednja izmena:
Ne znam kako je nekome XP bolji od Win7/Viste - kada udjem u XP x64 posle Win7 x64 kao da sam se vratio u kameno doba: drljanje po hardu, podize se 5 minuta, stalno neshto glavi i izbacuje poruke kako mu je virtual memory too low...
XP nije u stanju da uposli moderan hardver, *** kad na masini sa 4GB RAMa dok se nesto raspakuje ili kopira on svapuje na hard programe koji se trenutno koriste :wall: Boot time je super prvih nedelju dana, sto vise stvari instalirate to se sistem sporije podize. Vista mi se podize istom brzinom kao i prvi dan, a instalirao sam stvarno sve i svasta, sistem ima dosta bolji odziv, multitasking je bolji. Iskreno me zabole sto u 3DMarku ima manje poena.
Sto se 7 tice, na mojoj masini radi losije nego Vista, kako i zasto ne znam, ostali uglavnom kazu da bolje radi od Viste. Dao sam i konkretne brojke i definitivno se u radu oseti mali pad performansi, a pogotovo me nervira i smeta mojim ocima to sto fade efekti na prozorima nisu glatki. Izgleda da (barem ovaj x64 RC) ima memory leak, jer posle dan, dva koriscenja zauzece RAM-a prelazi 2GB.

Poslednja izmena:
mene nista nije nateralo da predjem NA vistu...
however, win7 sad potpuno legalno koristim godinu dana,a odgovara mi i sto je 64bitan i sto ima nove drajvere itd...

Ima onih koji ce za 10 godina govoriti da je vista i w7 i ko zna koji widnows jos izadje samo gubljenje vremena i da je xp najbolji ....
I najcesce oni koji pljuju vistu su je koristili 2-3 dana i to je po njima dovoljno.
Ja koristim 2 godine i nisam nailazio na te bagove koji oni nadju posle 2 sata koriscenja.

Bravo majstore. Sve sto si napisao vazi kod mene i imam istu situaciju, a koristio sam je od bete 2.
Naravno, imam ispunjen prvi Microsoft uslov: " Vista ready hardware".

Nikad nisam imao bilo kakav problem, osim onog da Sims2 nije radio. I naravno greska je bila u meni i mom nacinu rada sa lekovima.

... sto ce vas naterati da predjete sa Viste na Win 7 ( sve jedno koja verzija ).

Ništa.

W7 je prvi windows koji neću imati nameru da instaliram umesto starog dok god programi koje koristim to ne budu izričito zahtevali. Na Visti mi već i sada sve radi ko podmazano.

To samo pokazuje koliko si zatucan... Nisi svestan koliko W7 radi bolje od viste!

Meni radi sve od divx do Hd.
Generalno win7 ce biti moj main os, samo da ispeglaju jos neke stvari, za koje se na tech netu korisnici rc1 zale.
Ako i ne budu igre radile ( a radice sigurno), nema problema, back to Vista Bussines.

Lep potez od MS-a da daju besplatno na korišćenje win7 do juna sledeće godine. Koristio sam ga par nedelja, i po mom mišljenju mnogo je bolji od Viste ali ne i od XP-a (ovo je ipak samo lično mišljenje, možda i nostalgija ;-) ), No prva stavr koja me je iznervirala je to da se ni solitarie više nemože igrati bez oficijelnog drajvera za grafiku...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno