Šta je novo?

OpenOffice 3.1

Sveki

Slavan
Učlanjen(a)
29.01.2006
Poena
320
Izašla je nova verzija OpenOffice paketa aplikacija. Verzija 3.1 je postala dostupna za skidanje. Radi se o potpuno besplatnoj alternativi popularnom Microsoft Office paketu, baziranoj na Open source softveru. Od lansiranja verzije 3.0 u oktobru prošle godine, OpenOffice je skinut 60 miliona puta samo sa OpenOffice.org sajta. Nova verzija je izbačena na čak 90 jezika. Prema navodima organizacije, izmenjeno je čak 500 miliona linija koda! Nova verzija je pretrpela određene grafičke izmene, a sadrži i brojna unapređenja druge prirode

Spisak promena http://www.openoffice.org/dev_docs/features/3.1/index.html

Link za DL http://download.openoffice.org/

Jel ima forumasha koji su zamenili skupoceni Ms Office , sa bespaltnim OpenOfficeom ,koji od verzije 3.0 a sada 3.1 postaje sve bolji i bolji?

Ja ga stavljam josh od vezije 1, na caletov i kevin komp. Al na svoj i ne bash jer, na faksu imamo M$ Office i prezentacije napravljenje u Openu nekad bash ne izgledaju isto u Power Point-u pa da bi izbegao takve probleme na svom kompu josh uvek drzim M$ Office.

Na poslu sam ga zamenio iz "novačnih" razloga, i sve je u principu OK, samo Calc "ne ume" da uvozi pojedine vrste XML fajlova koje Excel učitava bez problema, a moja poslovna aplikacija baš pravi baš takve XML fajlove, pa se snalazim na raznorazne načine

Vec godinu dana koristim Fedoru, i samim time i OO, za posao, kao sto neko rece, zbog "financijskih razloga".
I veoma sam zadovoljan, bar za moje potrebe (jednostavni text dokumenti i kalkulacije u Calc-u) ne vidim nikakvu raliku u odnosu na MS.

Sta je znacajno novo u 3.1 ?

Ja samo i koristim open office, ms office nisam video odavno.
Posebno sto na mac os-u vise ne treba X11 za OO.

treba mi hitno direktni link za 64=bit windoW$s Open office

Nemoze on ni da pridje Office-u. Za mene je nocna mora raditi u OO:mad: Na poslu imamo OO-gazdi skupo da kupi Office (a ovamo pravi imperiju:d), pa mi se desavalo par puta da deo posla zavrsavam kuci u Office 2010. Ja ga zaobilazim u sirokom luku, koliko je to god moguce:eyebrows:

Da li taj Open Office ima nešto što ima funkciju equation editora u MS Office-u i da li ima superscript i subscript ?

Da ima, lično kad instaliram OO, odmah izbacim i ikone za njih na panel da budu pri ruci (mišu) korisnicima.

Dakle open office otvara fajlove radjene u Windows Office-u? I suprotno, da li Office programi otvaraju fajlove napravljene u Open Office-u?

Iz OO mozes snimiti kao doc.
Meni je OO nezamenjiv kada treba da pretvorim doc u pdf.

Jel ima forumasha koji su zamenili skupoceni Ms Office , sa bespaltnim OpenOfficeom ,koji od verzije 3.0 a sada 3.1 postaje sve bolji i bolji?

ja sam koristio neko vreme, pisao sam 2-3 diplomskih radova u OO, neznam vec verziju...ali znam, da kada sam odneo u stampariju, a oni su tmao koristili Mic.Office, kada smo otvorili rad, sve je bio kao da si ubacio u shejkeru...slicice, tekst itd, nisu biletamo gde su bile u OO-u, verovatno jer OO koristi drugacije layer-e ili neznam..
no svejedno, jer ako kucas u MS Office, pa odneses rad u stampariju gde nemaju MS Offica, nego OO, opet si p*****o, jer opet ce sve izgledati kao da si izvadio rad i sejkera:-devil-:

Zbog posla moram da koristim MS Office, međutim, u nekoliko navrata kada bi mi excel pravi probleme prilikom importovanja podataka, OO bi to odradio kao od šale.
Lično mislim da su navike grozna stvar. Navikli smo na MS Office i sada se teško prelazi na nešto drugo.

ja sam koristio neko vreme, pisao sam 2-3 diplomskih radova u OO, neznam vec verziju...ali znam, da kada sam odneo u stampariju, a oni su tmao koristili Mic.Office, kada smo otvorili rad, sve je bio kao da si ubacio u shejkeru...slicice, tekst itd, nisu biletamo gde su bile u OO-u, verovatno jer OO koristi drugacije layer-e ili neznam..
no svejedno, jer ako kucas u MS Office, pa odneses rad u stampariju gde nemaju MS Offica, nego OO, opet si p*****o, jer opet ce sve izgledati kao da si izvadio rad i sejkera:-devil-:

A sta te sprecava da snimis u pdf pa da nosis na stampanje?
U stvari, generalno i jeste preporucljivo da sve sto se nosi u stamparije/kopirnice/whatever bude snimljeno kao pdf.

A sta te sprecava da snimis u pdf pa da nosis na stampanje?
U stvari, generalno i jeste preporucljivo da sve sto se nosi u stamparije/kopirnice/whatever bude snimljeno kao pdf.

glupo mi je svaki put da trazim crack za pdf creator programe...
ali sada vise ne radim to, tako da me ne interesuje...
a i mislim da malo je smesno..da ako vec radim u office, zasto da konvertujem u pdf...mogao bi odmah da pisem tex u Adobe Write dzidzabidza :banana:

Pre svega, Office i nije program koji služi za to. Da si nekad radio pripremu za štampu ne bi tako nešto nikada rekao.

...
a i mislim da malo je smesno..da ako vec radim u office, zasto da konvertujem u pdf...mogao bi odmah da pisem tex u Adobe Write dzidzabidza :banana:

Zato sto ces biti siguran da ce u stampariji odstampati dokument onako kako si ti zamislio. Osim toga, ne vidim sta je tebi problem da kliknes na shortcut u OO koji expeduje dokument u PDF. Nista lakse...

Pre svega, Office i nije program koji služi za to. Da si nekad radio pripremu za štampu ne bi tako nešto nikada rekao.

pa ok sad ne radi svako u stampariju...osim toga cene toliko variraju od coska do coska da prosto neverujes...tako d aiako jedna stamparija radi na jedan nacin druga skroz drugacije...

OO otvara bilo koji doc ili xls nebitno da li si ga odradio na Office 2007 2000 XP...
Dok npr Word XP ne moze da otvori dokument odradjen u Word-u 2007.
Isto tako dokument odradjen u OO kad se sacuva kao .doc ili .xls otvara ga bilo koji office. Skroz im je glupa fora.

OO otvara bilo koji doc ili xls nebitno da li si ga odradio na Office 2007 2000 XP...
Isto tako dokument odradjen u OO kad se sacuva kao .doc ili .xls otvara ga bilo koji office. Skroz im je glupa fora.

nije fora u tome nego da ako nesto napises u MS Office i kada otvoris u OO, kao sto sam vec rekao, izgleda sve kao haljina u vesh mashinu :banana:

Ali može 2003-ojka uz patch koji može za džabe da se skine sa MS sajta i služi samo za to - da programi iz verzije 2003 otvaraju fajlove iz verzije 2007...

Paket se zove "Microsoft Office Compatibility Pack for Word, Excel, and PowerPoint 2007 File Formats", ali nigdje ne piše prilikom instalacije da li se odnosi isključivo na 2003-ojku ili mogu i stariji...

EDIT: Sad sam malo proguglao i našao ovo:

By installing the Compatibility Pack in addition to Microsoft Office 2000, Office XP, or Office 2003, you will be able to open, edit, and save files using the file formats in newer versions of Word, Excel, and PowerPoint . The Compatibility Pack can also be used in conjunction with the Microsoft Office Word Viewer 2003, Excel Viewer 2003, and PowerPoint Viewer 2003 to view files saved in these new formats. For more information about the Compatibility Pack, see 924074.

Pravac - ovdje ili ovdje.

Poslednja izmena:
nije fora u tome nego da ako nesto napises u MS Office i kada otvoris u OO, kao sto sam vec rekao, izgleda sve kao haljina u vesh mashinu :banana:

Word je inače, sam po sebi, neposlušan. Pokušaj da prelomiš knjigu od 500 strana u tome, pa ces videti da je nemoguće odstampati verno čak i ako ti štamparija primi tako nešto. Naročito ako tu ima tabela, fotografija ili grafičkih elemenata. Nijedan ozbiljan štampar ne bi stampao iz Worda, već bi te zamolio da to doneses u pdf-u ili bi to sam pretvorio u pdf pa onda štampao.
Inače, ljubitelj sam Quarka ;).

Nazad
Vrh Dno