Šta je novo?

Iphone 3g vs. Nokia 5800

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sam isto bio u nedoumici izmedju ta 2 navedena telefona.Da znam da je razlika u ceni velika,ali cena mi nije na prvom mestu.Nisam imao prilike da cackam 5800 sem sto sam par puta video poznanike da ga koriste,ali mi je bilo glupo da im trazim kako bih ga "testirao".Kod mobilnih telefona mi je jako bitan izgled,i nikada ne bih kupio ruzan fon pa makar mogao da me masira, kuva kafu/pegla i sprema rucak.
E sad da pocnem od Iphona,imao sam priliku dosta da ga koristim/cackam i voleli apple ili ne voleli prosto morate da priznate da im je svaki proizvod sto se tice kvaliteta izrade(znaci sada spominjem SAMO kvalitet izrade) savrsen.Telefon je jako lak sa koriscjenje i prosto je milina bila cackati ga,ekran je stvarno vrhunski i ne ostavlja mnogo otiske niti se grebe.Nisam cackao bas sve aplikacije ali sve je radilo dosta brzo.Vi se sad verovato pitate,pa sta onda dalje imas da se premisljas kad je sve jasno i kada ti se toliko svidja?2 stvari koje su me zestoko razocarale.
1)JACINA ZVUKA - to je neopisivo koji je uzasno tih telefon,i tu je sve palo u vodu i smorio sam se ko ker,a vecj sam bio na 99% da cju da ga kupim.Meni je jacina zvuka jako bitna,i to je ono sto me je najvise zainteresovalo za 5800 jer on po testovima koje sam citao ima trenutno najjaci zvuk od svih telefona,jace se cuje od 5610XM a posto ga sestra ima jako dobro sam upoznat koliko kida zvuk sa njega.
2)JAKO LOSA KAMERA - da se razumemo,imam fantastican dzepni digitalac ali niti mogu niti zelim svaki put da ga nosam sa sobom,hocju da fon ima kvalitet slika barem kao 5800(ono sto sam video po netu),prosto mora.

Posle svega goreg napisanog stvarno ne znam sta da kupim,zelim iphone ali ono sto najvise ispunjava moje zahteve je 5800.

te price price "ko trazi od telefona da ima dobru kameru je lud","ako hocjes da slikas ponesi digitalac " su i vise nego debilne,mobilni telefoni mogu i te kako da imaju odlicne slike,uzmimo primer k850(cjale ga ima pa znam,posto ne volim napamet da pricam),ko kaze da taj telefon ne pravi odlicne slike laze,cak pravi slike kao neki digitalci.

Ajde da probam da ti pomognem malo.

Kod mobilnih telefona mi je jako bitan izgled,i nikada ne bih kupio ruzan fon pa makar mogao da me masira, kuva kafu/pegla i sprema rucak.

5800 jeste na prvi pogled malo ružnjikav, ali se brzo zagotivi kada kreneš da ga nosiš, jer je izuzetno lagan i super leži u ruci. Kada sam prvi put nosio iPhone u džepu spadale su mi pantalone. :S: Dobro, od tada sam se ugojio poprilično i teško da bi sada spadale. :d

Telefon je jako lak sa koriscjenje i prosto je milina bila cackati ga,ekran je stvarno vrhunski i ne ostavlja mnogo otiske niti se grebe.Nisam cackao bas sve aplikacije ali sve je radilo dosta brzo.

Šta znam, interesantno je čačkati te zezalice na iPhone, ali to sve dosadi već posle sat vremena. Interesantno je za pokazivanje drugima, doduše.

Što se otisaka tiče, 5800 je čini mi se tu malo bolji od iPhone-a pošto nije glossy. Zadnja maska na 5800 je od one plastike što podseća na gumu, tako da ne kliza i ne ostaju otisci. iPhone-ova zadnja maska je mamac za otiske, pogotovo na crnom telefonu. Ono što kod 5800 meni smeta je da prljavština voli da se nakuplja pri obodu koji sprečava da ekran dodiruje podlogu kada je licem na dole, a za čišćenje tih uglova se treba malo pomučiti.

1)JACINA ZVUKA - to je neopisivo koji je uzasno tih telefon,i tu je sve palo u vodu i smorio sam se ko ker,a vecj sam bio na 99% da cju da ga kupim.Meni je jacina zvuka jako bitna,i to je ono sto me je najvise zainteresovalo za 5800 jer on po testovima koje sam citao ima trenutno najjaci zvuk od svih telefona,jace se cuje od 5610XM a posto ga sestra ima jako dobro sam upoznat koliko kida zvuk sa njega.

Da 5800 ima dobre zvučnike, ima. Da ne poveruješ koliko su glasni. Zvuk iz slušalice već nije posebno jak, ja ga držim na maksimumu da bih mogao da razgovaram u bučnim okruženjima.

2)JAKO LOSA KAMERA - da se razumemo,imam fantastican dzepni digitalac ali niti mogu niti zelim svaki put da ga nosam sa sobom,hocju da fon ima kvalitet slika barem kao 5800(ono sto sam video po netu),prosto mora.

Slično kao što sam ja uzeo 5800 jer nisam želeo da svuda nosam poveliki GPS iz auta sa sobom kada idem na nepoznatu lokaciju javnim prevozom. Kvalitet slika 5800 je dobar kada ima dovoljno svetla, ali znatno opada u mraku, kao što je slučaj i sa drugim telefonskim kamericama. Kvalitet videa je OK, a moguće je i da LED diode sijaju dok snimaš, ako kojim slučajem voliš da praviš kućni video na Paris Hilton foru. 😀

Posle svega goreg napisanog stvarno ne znam sta da kupim,zelim iphone ali ono sto najvise ispunjava moje zahteve je 5800.
Najbolje je pozajmi malo 5800 od nekoga pa isprobaj kako ti leži, tako ćeš moći najbolje da proceniš.

Hvala na odgovoru,ono sto sam ja zaboravio da napisem je da mi se izgled 5800 jako svidja bas zato sto je pre jednostavan.

5800 je djubre. Onakvu zavrshnu obradu ni kod fush kineskih nokija n95 nisam video 🙂

Kamera je standard ,,napishimo Carl Zeiss (bez obzira shto bruka tu kompaniju) na njoj pa ce shabani da se loze". Ej, pa jedan pishljivi sony ericson k750i moze da objasni sa svojim autofokusom tom telefonu.

Iphone nema shta da se poredi sa njim poshto je way to bolji po svemu. U pochetku je bilo jajarenje, a sad imamo ispeglan produkt. Kamera sasvim zadovoljava potrebe koje se traze od telefona, a to takodje vazi i za zvuk.

Ja lichno koristim nokia telefon sa sve symbianom (pa znam koliko je djubre sistem) da bi ovo mogao da tvrdim, a i koristio sam 5800 koji je poreklom iz Telenora i obrnuto, da ne ispadne da pricham napamet.

Super je sve to odushevljenje 5800, ali sam telefon ne vredi te pare.

Poslednja izmena:
To je ono shto ti znash, dok sa druge strane moje drugo iskustvo se bazira na korishcenju telefona par dana aktivno.

Znam samo da telenor verziju treba izbegavati u shirokom luku.

Poslednja izmena:
Znam samo da telenor verziju treba izbegavati u shirokom luku.

Ovo mogu i ja da potvrdim, naime postoji osetna razlika u kvalitetu između onih koje valja Telenor i originala (maska ne prileže baš dobro kod Telenorove verzije). Ali to nije razlog da nazivaš 5800 đubretom. Telefon je baš lagan za korišćenje, brz (brži od N95 - subjektivni osećaj), lepo leži u ruci. Jedino je kamera minus jer iako snima pristojne fotke napolju, unutra su nikakve, a LED blic je dokazano neupotrebljiv.
IPhone ne mogu da komentarišem jer ga nisam koristio, ali ono što mene odbija od njega je ništa drugo osim GPS-a (ako jednog dana Garmin portuje svoju aplikaciju za iPhone, sa ponosom bih ga kupio 😉).

P.S. Smirite malo strasti, podelili ste se u dva zaraćena tabora, a kako nijedan ni drugi fon nije savršen, nema potrebe da se prepirete bez razloga. Svako ima svoj ukus... :wave:

P.S.S. Ne znam da li je bilo, ali mi je delovalo zanimljivo: http://www.youtube.com/watch?v=13Oh4kZiD_g

Stvar je u tome što Apple ima ono što drugi nemaju - armiju fanatika spremnu da svake godine kupe novi MacOS koji se od prethodnog ne razlikuje skoro po ničemu, da kupe svaku novu reviziju iPod-a iako je prektično ista kao stara i sl. Da Džobs zapakuje svoje ***** u konzerve i nalepi jabuku na njih i to bi kupovali. Tako da Apple ne mora preterano da brine koliko će proizvod realno ponuditi, uvek može da računa na armiju fanova.

Zar i dalje neko moze ovo da tvrdi pored svih cinjenica koje govore suprotno.

Ja lichno koristim nokia telefon sa sve symbianom (pa znam koliko je djubre sistem) da bi ovo mogao da tvrdim, a i koristio sam 5800 koji je poreklom iz Telenora i obrnuto, da ne ispadne da pricham napamet.

Apsolutno.

@M!ST!CX

Pa pazi, ako ti je bas bitna kamera i jacina zvuka iPhone definitivno tu ne moze nista da pomogne. Sto se tice kamere jedino SonyEricsson tu vredi, (od modela K800,K850 pa nadalje..) tako da ja tu ne bih posebno obracao paznju, djubre je i na toj nokiji i na iPhone-u te se neces nista usreciti, pogotovo ako si koristio nekad SE pa znas sta je kvalitet fotki.

@M!ST!CX

Pa pazi, ako ti je bas bitna kamera i jacina zvuka iPhone definitivno tu ne moze nista da pomogne. Sto se tice kamere jedino SonyEricsson tu vredi, (od modela K800,K850 pa nadalje..) tako da ja tu ne bih posebno obracao paznju, djubre je i na toj nokiji i na iPhone-u te se neces nista usreciti, pogotovo ako si koristio nekad SE pa znas sta je kvalitet fotki.
Cjale moj ima k850 tako da znam o kakvom kvalitetu slika pricas,ali od tako necega sam se odavno pomirio,nije mi bas bitno da ima tako dobre fotografije,ali kao sto rekoh,da bude malo jace od proseka(e sad koliko znam 5800 ima jako slicnu kameru kao 5610[samo sa dual ledom]sto je po meni prihvatljiv kvalitet).

Kod 2g i 3g modela sto se tice kamere nema pomoci, dok sto se tice zvuka, na 2g mozes da izbusis male rupice na mestu zvucnika, i dobijas drasticno poboljsanu jacinu zvuka, dok za 3g ne znam resenje za pojacavanje zvuka. :S

lol, sta je tu smesno? To 80% iPhone 2g korisnika radi. I stvarno je korisno. Zato sto zvucnike na iPhone 2g prekriva neko platno (nemam pojma ni sta tacno) koje uzasno prigusuje zvuk telefona, tako da je resenje ili rasklopiti fon, pa skinuti platno, ili probusiti platno malom ciodicom na mestu gde se nalaze rupice za zvucnik. Moze i softverskim putem, tj. da se pojaca zvuk pesme preko pojedinih programa, ali je ovo mnogo efektivnije. Molim te nemoj da flameujes temu. 😉

Da tako nešto mora da se uradi na Nokiji odmah bi svi pjuvali po njima, ali pošto je to Apple sve je dozvoljeno.

NAravno...zato sam ja prvo to odradio kada sam dobio telefon...doduse imao je malo problema sa zvukom pa sam mu i zbog toga dodatno sudio 😉

Ne bih ja pravio problem ni za koji telefon ako bi trebao da se busi zvucnik. Dok god postoji neko bezbolno resenje, sa malim ili bez rizika kvara, ja cu to resenje primeniti, ako to uklanja neku od mana telefona. Eto. 🙂 Nokije su super telefoni, ali su mnogo spore ove sa symbian. Jedini brz symbian telefon je nokia e71. Skidam kapu. Telefon je extra. Sto se tice ostalih, cim se malo napuni memorija, odma jauce arlauce, ne moze da radi. E sad za 5800 nisam siguran, bio poprilicno brz, malo se gubio kad sam testirao, ali drug je meni telefon pokazao tek par dana nakon sto je kupio, i nije ni ko covek stigao da napuni memoriju, tako da ne znam.

Jedini brz symbian telefon je nokia e71. Skidam kapu. Telefon je extra. Sto se tice ostalih, cim se malo napuni memorija, odma jauce arlauce, ne moze da radi.

Ovo nije tačno da je samo E71 brz, svi sa 369 mhz procesorem su brzi. Svi telefoni sa 369 mhz procesorem rade veoma brzo i nigde ne štucaju. I navedi neki primer gde telefon radi sporo.

Poslednja izmena:
Ma to ljudi probali N73 i neke starije modele pa sada 4 godine govore kako su spori. Iako već 2 godine nema ni s od sporih telefona.

Kod 2g i 3g modela sto se tice kamere nema pomoci, dok sto se tice zvuka, na 2g mozes da izbusis male rupice na mestu zvucnika, i dobijas drasticno poboljsanu jacinu zvuka, dok za 3g ne znam resenje za pojacavanje zvuka. :S

Jel, zar nema 3G bolje zvucnike od 2g?

@ostali

Sve zavisi sta nekome znaci "brzo".
Jer nekome nije mnogo spor cak i N73 🙂

Nisam se dobro izrazio. Progutao sam rec. Hteo sam da kazem da je e71 jedini brz symbian telefon na kom sam imao prilike da radim. 😉

e njima svaka cast video sam par N73 tekefona i cim se napune malo vise pocnu da se raspadaju 🙁

Nijedan Symbian nije brz posle nekog vremena. Provereno. Mogu ljudi da pričaju šta hoće. Neće da priznaju da nešto njihovo ne radi kako treba. Kao što vlasnici Fiata lažu koliko puta idu kod majstora 🙂. Dakle, posle nekog vremena, kad se malo napuni aplikacijama, porukama, multimedijalnim fajlovima, folderi i aplikacije se usporavaju najstrašnije. Svaki Symbian. Nije to do hardvera, nego do tog krš OS-a. Takva situacija nije sa iPhone OS-om. Čak se i Windows manje usporava. Uskoro ću malo duže testirati G1 sa androidom, pa da vidimo kako se on ponaša...

Nijedan Symbian nije brz posle nekog vremena. Provereno. Mogu ljudi da pričaju šta hoće. Neće da priznaju da nešto njihovo ne radi kako treba. Kao što vlasnici Fiata lažu koliko puta idu kod majstora 🙂. Dakle, posle nekog vremena, kad se malo napuni aplikacijama, porukama, multimedijalnim fajlovima, folderi i aplikacije se usporavaju najstrašnije. Svaki Symbian. Nije to do hardvera, nego do tog krš OS-a. Takva situacija nije sa iPhone OS-om. Čak se i Windows manje usporava. Uskoro ću malo duže testirati G1 sa androidom, pa da vidimo kako se on ponaša...

Čekaj, ne razumem. Jel to Symbian nešto kešira, fatch-uje ili šta, na koji način OS uspori? Ja nikad tako nešto nisam primetio, doduše nisam od onih koji drže po 200 aplikacija na mobilnom telefonu i memorijsku karticu do vrha punu.

Da ti ne objašnjavam. Videćeš i sam posle nekog vremena 😉. jedino ako brišeš SMS poruke stalno i ne instaliraš ništa na telefon.

Ja poruke brisem samo kad se setim (kad ih je previse, tj preko 1500), nemam obicaj da brisem poruke koje primim/posaljem. Trenutno imam 828 u inboxu i 200 u sent + jos neke po ostalim direktorijumima, ne primecujem usporenje... Za aplikacije pretpostavljam da je tacno, ali ja obicno instaliram samo 10-15 i tad se primeti samo da sporije ulazi u direktorijum Installations. E sad ko instalira i deinstalira vise verovatno ce dobiti sporiji rad...
Ps.
U pitanju je E51.

E50, cim se dogura do 900-1000 poruka telefon mi trokira skoro, mnooogo sporije radi. Do tada se snalazi odlicno. Ali dovoljno je da proruke prekopiram u drugi folder i to je to, radi opet ko zmaj. Ali i dalje ostaje to da svaki dan koriscenja sistemsku memoriju nesto jede polako pa nedelju dana ili 10 dana od zadnjeg restarta nemam dovoljno memorije za pokretanje nekih aplikacija. A ubija me skoro 2 min cekanja dok se digne symbian (odokativno ali predugo u svakom slucaju). To su vise manje sve zamerke na Symbian, ostalo mi je Ok

Ajde sada za ozbiljno šta vi radite sa tim porukama u inbox-u, čitate kada vam je dosadno ili šta?

To i meni nikada nece biti jasno da imas 1000 poruka u telefonu.
Cemu to, stvarno ne razumem.

Ni ja. Ali neki su u duši romantici 🙂

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno