Šta je novo?

UPOZORENJE !!! - za korisnike Alu iMac-a !

kovacm

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poena
870
Moj kolega i prijatelj je kupio pre godinu dana 2.8GHz Alu iMac (tada je to bio BTO top model) i pre mesec dana su mu se pojavile fleke po ekranu!

http://www.youtube.com/watch?v=QOQGmEiGYjw

(iMac je vracen ali nazalost nisam slikao da vidite kako to izgleda, na ovom youtube klipu se vidi ali dosta slabo...)

u svakom slučaju problem je što se Alu iMac pregreva toliko da se oštedi LCD panel - odlepi se LCD sloj od ostatka panela! - nema popravke kod ovakvog kvara a jedan od komentara na youtube klipu da su mu u Apple-u potvrdili da se ovo dešava usled pregrevanja:

"UPDATE. I have information from Apple service that this issue is not because of trapped dust from outside but because everything inside generates extreme heat inside panel. Display panel is burning and some particles fall off and accumulates between lcd and backlight!
This problem is present from the first white 24" iMac and they didn't solved it yet!
Great design Apple!"

---

nama danas stižu dva nova 2009 iMac-a 2.93GHz pa planiram da odmah ubrzam ventilatore na 1500RPM-a za svaki slučaj...

u firmi imamo dva komada, jedan beli jedan alu, oba intel. na oba monitora se pojavila prasincina oko kamere i po bokovima. Kod alu modela koji je noviji se na beloj podlozi premecuju zute fleke... u servisu samo slezu ramenima :) tuga :)

Apple care je sledeca kupovina :)

@J - na kapiram - hoces da reklamiras monitor jer je prljav?? pa gde vam stoje ti iMac-ovi?? osim toga izuzetno je lako otvoriti 24" iMac pa ga mozes izduvati ako je prasnjav...

ali te zute fleke su ono o cemu pricam!! - odlepi se neki sloj LCDa usled pregrevanja.

vidim da u Americi Apple, kad ih "lepo" zamolis, menjaja iMac-ove sa ovim problemom (i bez Apple care-a) mada ne mogu nigde da pronadjem na internetu da li postoji action class-suit po ovom pitanju - da postoji i da su korisnici dobili - i nasi serviseri bi zamenili ovakve iMac-ove! (isto je i sa felericnim nvidia chipovima u MacBookPro - ako crkne GPU mozes dobiti novu maticnu plocu (naravno servis bi je zameni :D) kod nas!)

Poslednja izmena:
nisam do sada imao lose iskustvo sa nasim serviserime, ali nisam Bogu hvala imao ni neki veci problem. A Apple Care cu sigurno da kupim.

@kovacm

kako se otvara, odnosno kako da skinem to prednje 'staklo'? posto je shrafless :)

ok, hvala sad samo da nadjem te dodatne spravice

sta je na kraju bilo sa iMac-om sa pocetka ovog topic-a ? Da li su zamenili ekran ? Ceo komp ? Koji serviser je to radio kod nas - globenet ?

poz
M

Divno. Em je displej sa ogromnom razlikom u svetlini gornje i donje polovine, em se odlepljuje. Bar su hladjenje mogli da naprave ljudski. Nije to tesko.

iMac sa pocetka price je zamenjen za novi 2,93GHz i cenjen je 70K dinara kod Vranica (mozda oni uspeju da dobiju novi LCD panel od Apple-a :D).

sad sam na ovim novim, 2,93GHz, podesio ventilatore na 2000RPM, cuju se ali iMac-ovi su sada bar mlaki na dodir (po defaultu su bili bas, bas vrući).

ni prehodni, ni ovi sad 2,93GHz nemaju problem sa svetlinom ekrana (i problem sa svetlinom se odnosi na levu i desnu polovinu, a ne na gornju i donju polovinu koliko sam čitao po netu...)

Poslednja izmena:
a ko ti je zamenio iMac to mi nije jasno ? Powercom ili je Vranicev GlobeNet dobio od Apple-a zamensku masinu? Nije mi jasna procedura ko je tu sta radio.

@delicsekunde: Cenim tvoj pokusaj da uneses konstruktivnu kritiku ali s obzirom da nemas iMac onda bi morao sa vise paznje da procitas sta pise na netu. iMac ima probelm sa gradijentom po horizontali ne po vertikali. Kao sto Kovac napisa (razliciti nivo osvetljenosti lebe i desne strane). Resava se maximalnim kontrastom, koji ako je uparen sa nV grafikom proizvodi zaista fenomenalnu temperaturu. Tesko da su mogli da urade bolje hladjenje od ovoga sto ima. Problem je sto su default RPM ventova mnogo low 1200rpm, a RPM se podize na stvarno sumanutim temperaturama. To se resava 3rd party programima, i to je glavna zamerka. Sto im software za kontrolu RPM nema ostrija setovanja. Ovako su masine tihe ko bubice, ali se greju.
Zato mozes da kupis Apple Care za 150USD i da si miran 3god.

Zato mozes da kupis Apple Care za 150USD i da si miran 3god.

To ću ja i da uradim. Cijenim da 150 dolarjeva nije puno u odnosu šta se dobija zauzvrat. Samo još da nađen nekoga da mi to plati preko neta ili u Amerikama i na konju sam. Mada, imam još 9 mjeseci fore... ;)

Inače, moj od prvog dana radi 24/7 sa ventilatorima na 1300/1300/700, ali sam juče to podigao na 1500/1500/700 kao Milan. Uz pomoć dobrog druga smcFan-a, naravno... :d

Inače, cijenim da je najveći problem u mašini - WD. Moj se nerijetko zaputi na putovanje ka 50+ celzijusa i tako se zadrži neko vrijeme, pa se vrati na cca 40-45-47...

Poslednja izmena:
ajd sad da ne čitam i čitam... :) - šta daje tačno Apple care?

jel to nešto kao što je bilo pre 20 godina na zapadu: kupiš stvar, odeš kući i posle dva dana skapiraš da ti se nešto ne sviđa (npr. boja :d) i vratiš prodavcu stvar i *bez da te išta pita* vrati ti novac? :d

@kovacm: to ti je extended garancija. kupis Apple Care pred kraj regularne garancije i produzio si je na 3 dodatne 3 god.

Jok tri, samo dodatne dve godine, a sveukupno tri...

img-support-mac.gif

@castor: da u pravu si na to sam mislio ali sam zbrzao :)

ok, ali kako bi Apple Care pomogao u slučaju sa odlepljivanjem sloja LCD moniora ??

pa ako ti se desi to unutar 3god dobices novi screen za dzabe, pokriven si garancijom. Ili ce ti zameniti ceo komp za dzabe jer si opet pokriven garancijom.
Naime odlepljivanje sloja na TFT display je svakako kvar i na Apple-u je da ga otkloni ukoliko ti je masina u garantnom roku. Sa Apple Care ti samo produzujes peace of mind.

@mipko
najlepse hvala na upozorenjima. Imam 20" iMac, otuda komentari... Vruc jeste, tih jeste, i razlika odozgo nadole postoji.

Po netu sam citao da problem pregrevanja postoji na 24" uglavnom. Skoro istice godina kako imam iMac, ipak cu se pre da se nadam da ce ekran biti dobro nego da sad placam Apple Care.

Samo ipak, ne mogu da shvatim, sto bre ovakvi ekrani na iMac-u? Razumem ja da ne zele da ugoze prodaju Pro serije, ali.. jedino su tu omanuli. Sve ostalo je cool (dok se ne pregreje) :).

Samo ipak, ne mogu da shvatim, sto bre ovakvi ekrani na iMac-u? Razumem ja da ne zele da ugoze prodaju Pro serije, ali.. jedino su tu omanuli.

Pro serija se prodaje bez monitora, tako da možda jesu to želeli što kažeš, a možda i nisu :)

24" ima H-IPS panel, nema bolje od toga.
20" nove (Alu) imaju TN, a stariji, beli su imali PVA, što je neka zlatna sredina.

U jednu ruku su omanuli, u drugu nisu :)

@delic_sekunde: na iMac 24" su izuzetni paneli, problem je sto je iMac u sustini smesten na jako malom prostoru i ako imas npr nVidia grafiku 8800 u njemu koja se vise greje od 2600pro, plus CPU na vecem taktu (npr 3.06GHz) a pri tom drzis npr brightness na max i ne stavljas screen u sleep... pa cuj onda ce se grejati mnogo i ukoliko se potrefio nesto losije izradjen panel doci ce do defekta.
Sto se tice Apple Care njegov plus ti je i u kasnijoj prodaji, potencijalni kupac dobija masinu sa 2 god garancije sto je extra stvar.
Ja cu svakako uzeti Apple Care ako nista drugo ono zbog bolje prodaje kad mu dodje vreme.
Inace sa sadasnjim saznanjem o Apple HW ja bih licno isao na Mac Pro, ne zbog problema koji je opisan u ovom threadu; vec zbog sirove procesorske snage koju te masine mogu da isporuce i parallel computinga koji meni treba.

Inace nisam znao da imas 20" iMac, ako je Alu onda je TN film i mora postojati neki gradijent... na zalost tu se nisu proslavili sa panelom.

pozz
M

Poslednja izmena:
Jeste, 20" alu, pa mi jos treba za grafiku.. tjah, sta da se radi. Sta mislis, da li bi pomogao neki eksterni kuler?

I ja bih isao na Mac Pro! Samo da mogu da ga kupim :D

Ali da sada kupujem komp i da imam isti budzet - opet bih uzeo iMac. Pored svih mana, saberi - oduzmi bas dobra stvar. A OSX je keva!

Quad na 2.0 je 900€, na 2.66 je 1200, a Octo na 2.8 je 1800. Onaj prvi nije nedostižan, a u aplikacijama koje podržavaju multiprocessing se brzo isplati svaki.

a.k.a. -v-o-y-a-g-e-r-:D

Poslednja izmena:
Potvrdjujem :(( upravo je proslo nekoliko dana od isteka jednogodisnje garancije, a na mom alu iMac-u 20" su pocele da se pojavljuju fleke. Uzas i strahota :mad:

Nazad
Vrh Dno