Šta je novo?

Ubrzanje Q9550

Osim što ubacuju svež vazduh, ventilatori prave dobar protok vazduha koji ne možeš dobiti jednostavnim otvaranjem kućišta. Deo toplog vazduha odlazi kada je kućište otvoreno ali i dalje moraš imati dobre 12cm fanove da prave "promaju".

P.S. Razmisli o prodaji Vendette i o kupovini TRUE-a.

Poslednja izmena:
koji q9550 imas c1 ili e0? i naravno...

.. P.S. Razmisli o prodaji Vendette i o kupovini TRUE-a.

koji q9550 imas c1 ili e0? i naravno...

.. P.S. Razmisli o prodaji Vendette i o kupovini TRUE-a.

Imam C1, kakva je razlika? Pa tek sam uzeo Vendettu tako da nema nista od TRUE-a, a koliko vidim skoro su isti i oba imaju 120mm fan

Poslednja izmena:
Napon nije uopste pipan, znaci sve je na default-u sto se toga tice, samo sam podigao FSB, a kuciste mi je uvek otvoreno sto anulira potrebu za ventilatorima koji ubacuju svez vazduh.
Mislim da bi to moglo bolje

Nije pipan, pa kako nije pipan? znaci da je na auto a to moze da bude kako ploca odredi obicno daleko vise nego sto zaista treba za taj klok:S: Pigledaj sta kaze neki od programa kao recimo CPU-Z koji je napon procesora. Naponi na NB, FSB, PLL, DDR i CPU napon moraju da budu rucno podeseni do bezbednih vrednosti koje su propisane za odredjeni proizvodni proces cipova, te vrednosti se ne mogu ostavljati na auto i raditi overklok sistema!!!

@RCW
U teoriji to mozda jeste tako ali u praksi daleko od idealnog. Probao jedno "100 puta" sa razlicitm kucistima i sa kartams poput 4870x2, prosto ne pomaze provetrenost, moze da se vetri koliko hoces opet se akumulira toplpta, narocito kada je kartica pod opterecenjem tako da od nekog ozbiljnijeg overkloka nema nista. Kada karta prebaci radnu temperaturu od 96c pocinje polako da trotluje a preko 106c do nekih 120c se gasi. 4870x2 izbacuje vazduh van kucista ali sam karta prosto zraci toplotom sa svih strana, takod a ne morz ni da bude u full loadu da bi napravila pakao u kucistu za manje od 1h.

Poslednja izmena:
Imam C1, kakva je razlika? Pa tek sam uzeo Vendettu tako da nema nista od TRUE-a, a koliko vidim skoro su isti i oba imaju 120mm fan
e0 su hladniji i bolje se klokuju (potrebni su manji naponi za stabilne klokove)

bolje da si odmah uzeo TRUE :) ali dobro svako kupuje ono sto voli

Poslednja izmena:
:D
Nije pipan, pa kako nije pipan? znaci da je na auto a to moze da bude kako ploca odredi obicno daleko vise nego sto zaista treba za taj klok:S: Pigledaj sta kaze neki od programa kao recimo CPU-Z koji je napon procesora. Naponi na NB, FSB, PLL, DDR i CPU napon moraju da budu rucno podeseni do bezbednih vrednosti koje su propisane za odredjeni proizvodni proces cipova, te vrednosti se ne mogu ostavljati na auto i raditi overklok sistema!!!

@RCW
U teoriji to mozda jeste tako ali u praksi daleko od idealnog. Probao jedno "100 puta" sa razlicitm kucistima i sa kartams poput 4870x2, prosto ne pomaze provetrenost, moze da se vetri koliko hoces opet se akumulira toplpta, narocito kada je kartica pod opterecenjem tako da od nekog ozbiljnijeg overkloka nema nista. Kada karta prebaci radnu temperaturu od 96c pocinje polako da trotluje a preko 106c do nekih 120c se gasi. 4870x2 izbacuje vazduh van kucista ali sam karta prosto zraci toplotom sa svih strana, takod a ne morz ni da bude u full loadu da bi napravila pakao u kucistu za manje od 1h.

Pa nisam menjao napon uopste, jedino sto sam promenio jeste ona cifra 333mhz, nju sam stavio na 425 i dobio 3.6MHZ, naravno mnozilac je ostao isti.
*** laik sam za ove stvari pa zato i pitam, najbitnije mi je da ne sprzim procesor a ostalo nije toliko vazno. U principu procesor drzim na default vrednostima, ali stvarno ima velike razlike kad startujem igru na 3.6mhz-a, mnog vise FPS-a :D

@RCW: U teoriji to mozda jeste tako ali u praksi daleko od idealnog. Probao jedno "100 puta" sa razlicitm kucistima i sa kartams poput 4870x2, prosto ne pomaze provetrenost, moze da se vetri koliko hoces opet se akumulira toplpta, narocito kada je kartica pod opterecenjem tako da od nekog ozbiljnijeg overkloka nema nista. Kada karta prebaci radnu temperaturu od 96c pocinje polako da trotluje a preko 106c do nekih 120c se gasi. 4870x2 izbacuje vazduh van kucista ali sam karta prosto zraci toplotom sa svih strana, takod a ne morz ni da bude u full loadu da bi napravila pakao u kucistu za manje od 1h.
Znam, ali je bolje imati te fanove. Odavno imam teoriju da je za jake GPU vodeno hlađenje jednostavno potreba. Naravno, i ukoliko je overclock u igri. Naročito ta referentna hlađenja na kartama, bučni fanovi... Voda je tu lek.

bi u odredjenim programima i igrama

Koristim Intel Core 2 Quad Q9550 .
Zanima me vase misljenje kada bih ga malo overklokovao , ne nesto preterano tek toliko a bude brze ali i da bude opet stabilno ,
koliko bi mi to zaista donelo pobiljsanja u nekom svakodnevnom koriscenju racunara i da li bi ta poboljsanja bila zaista vidna .

hvala

:type:
osetio bi ubrzanje u Photoshopu, skracenje Rendering Time-a u 3Ds Max-u,
u video kompresiji ... u igrama bi ti skochio FrameRate. Odlichan CPU!

@RCW

Evo kako izgleda kada promenim bus speed sa 333 na 444mhz-a, bez ostalih podesavanja

Prilozi

• Q9550 OC.jpg
    Q9550 OC.jpg
    350.9 KB · Pregleda: 172
Spalices ga druze, to su maximalne temperature koje bi smeo da vidi, max. je 71 C za jezgra a bogami i napon, def. je ispod 1.175 a kod tebe je 1.3, max. koji bi smeo da koristis je 1.36 V Smanjuj mu postepeno napon pa ce i da se rashladi. Mom za 3.6 treba 1.18 a mozda i manje mrzelo me da trazim i pritom ne prelazi 55 C prilikom dugotrajnog testiranja, a ti posle 4 min 72 C

Pike bez potrebe plašiš čoveka. 71C je deklarisana max. dozvoljena temperatura kucišta, a jezgra mogu i više, tj. Tjmax=100C. Napon bezbedno može i do 1.36C (pod uslovom da se CPU adekvatno hladi), vidite šta sam Intel kaže:

http://processorfinder.intel.com/Details.aspx?sSpec=SLAWQ

Thermal Specification: The thermal specification shown is the maximum case temperature at the maximum Thermal Design Power (TDP) value for that processor. It is measured at the geometric center on the topside of the processor integrated heat spreader.

VID Voltage Range: The voltage range set by the VID signals as a reference to the VR output voltage to be delivered to the processor Vcc pins.

Praksa je pokazala da je napon do 1.36V bezbedan, pod uslovom da temperature jezgara pod opterećenjem ne prelaze nekih 75C. Eh, da, da demantujem još jednu Pike-ovu dezinformaciju, default napon kod Q9550 C1 je između 1.20 i 1.25V, a ne 1.175V (takvi postoje, ali samo E0 stepping).

Naravno, što niži napon, niža i temperatura, lakše i hlađenje, dugotrajniji i stabilniji rad. Ali uvek postoji optimum, i njega treba pronaći za svakodnevni rad. Meni se pokazao kao optimum 4.0GHz, 1.26V, temperature jezgara oko 60C (dakle punih 40C udaljene od Tjmax-a). Mogu da cepam i 4.2GHz, ali mi onda već treba 1.3V, temperature su skoro 70C. A mogu i 3.8GHz na 1.19V i temperature oko 52-53C, ali zašto, kad je 4.0GHz i 60C više nego prihvatljivo?

Poslednja izmena:
Namesti u biosu
nemoj nikako default ili auto kako vec pise.
Kod mene C1 je na default v bilo 1.2xx a proc na 2.83ghz
Sada je volt 1.168 na 3.20ghz (verovatno moze vise ali nemam vremena za experimente) ovo mi pouzdano sljaka vec par meseci.

Evo kako izgleda kada promenim bus speed sa 333 na 444mhz-a, bez ostalih podesavanja

Malo pre se istripovah da je CPU na 86c ,kad ono temperatura GPU-a:S:
Nego za 45nm nebi trebalo da predje 70c u full load-u jer sve preko toga utice na degradaciju CPU-a.Ovo su mi velike temperature za taj clock i za tako malu voltazu a pokrenuo si prime svega 4 min!Pravi CPU test pocinje tek posle 30 min testiranja a ti vec ovde imas ovako visoku temperaturu!Sta bi bilo da pokrenes test sa IBT-om ili LinX-om ,otisao bi na 100c!
Sto se tice napona za vcore slobodno mozes da ides do 1.45v ali poenta je da CPU bude dobro ohladjen,znaci ne sme da predje 70c sto je u tvom slucaju tesko izvodljivo!

Poslednja izmena:
Za mene je 70 C za jezgra max. ko hoce moze i na 100 C posto M M kaze da je bezbedno, a sam ih drzi na 60 cak nece ni na 70 C a to je cak punih 30 C udaljenih od Tjmax

Nije kulturno izvrtati reči, štaviše preporučio sam na ličnom primeru da se za svakodnevni rad drže do nekih 60-tak stepeni. 100C ni u kom slučaju nije preporučena već maksimalno dozvoljena, tj. Tjmax temperatura na kojoj je Intel predvideo da počne da radi zaštita, tj. thermal thottling, kako bi se CPU zaštitio od trajnog oštećenja.

Takođe sam spomenuo Intelovu dokumentaciju, u kojoj jasno stoji da se maksimalna temperatura od 70-tak stepeni ne odnosi na jezgra već na temperaturu kućišta procesora merenu na geometrijskoj sredini heatspreadera.

A ponoviću ponovo i moju preporuku za OC Q9xxx procesora, pošto vidim da su je neki prevideli: ;)
Praksa je pokazala da je napon do 1.36V bezbedan (i sam Intel tako kaže), pod uslovom da temperature jezgara pod opterećenjem ne prelaze nekih 75C (ovo je iz iskustva stotine overklokera širom sveta). Još nisam čuo da je nekom ko je poštovao ovu preporuku crkao procesor.

P.S: Biće meni i 70C kad upeče leto pa u sobi bude i 10-tak stepeni više nego što je sada...

Poslednja izmena:
Praksa je pokazala mnogo sto sta drugo i tih 1.36v uopste nisu bitni!Ako je vid jednog CPU-a 1.25v ispade da se preko 1.36v ne sme ici!Voltaza vcora u odnosu na zagrevanje jezgara nije prioritet vec se gleda da se CPU zadrzi na pozeljnoj temperaturi od nekih 70c pa nek bude i preko i uz tu temperaturu mozes da stavis napon do 1.45v.Ako je temp ispod 70c mozes da ides i preko tog napona.QX Extreme CPU-i zahtevaju dosta veci napon za svaki dan i preko 1.45v pa im to ne smeta uopste i ne degradiraju se.Najbitnije je dobro ohladiti CPU.Licno imam dosta iskustva vezano za ovu tematiku tako da moze da pise na netu sta god pozelis, ne moze da pobije ono sto si sam naucio nikad.
P.S.Ono sto je takodje bitno a niko nije pomenuo je da se specifikacije CPU-a menjaju u odnosu koji stepping nosi kao i to dal je retail ili ES !

Poslednja izmena:
Prezvakano 10000000x, ako se ohladi dobro moze i 1.5V za svaki dan, ko je xtreme tako ce i uraditi, momak nije nesto dobro uradio sa namestanjem kulera ili paste, 1.296V je smesan napon za 3800mhz i onoliko grejanje. :wave:

Sa naponom preko 1.45v sam upropastio 4-5kom E8400, temperatura procesora nije prelazila 70c ali napon jeste, isao sam sa oko 1.50v, imao sam mogucnost to da ispitam pa sam to i uradi i ispostavilo se da je ta teorija tacna, ne treba prelaziti 1.45v sigurno degradira 45nm cpu ako nije ohladjan daleko ispod tih 70c. 1.36v je bezbedno 100% pri tom naponu moze i malo vise da se greje nece doci do degradacije, ali zato mu napon preko 1.45v smeta.

Prezvakano 10000000x, ako se ohladi dobro moze i 1.5V za svaki dan, ko je xtreme tako ce i uraditi, momak nije nesto dobro uradio sa namestanjem kulera ili paste, 1.296V je smesan napon za 3800mhz i onoliko grejanje. :wave:

Vrlo verovatno da tu nesto ne valja, probacu opet da namestim :wall:. Koju pastu preporucujete? ova sto sam dobio uz Vendettu nije bas najsrecnija :trust:

Poslednja izmena:
OCZ Freeze ,Arctic Silver 5.

Odradio sve ponovo, stavio OCZ Freeze pastu (sve je inace bilo kako treba i kuler je bio dobro namesten) i poboljsanje je za oko 5 stepeni.
Testirao Prime95-om oko sat vremena na default-u i u proseku je temp C0 = 58c.
Verovatno kada bih ga opet digao na 3.7mhz-a da bi temp bila opet oko 70-75c tako da nista od OC-a :S:
Evo slike

Prilozi

• Q9550.jpg
    Q9550.jpg
    357.1 KB · Pregleda: 142
Poslednja izmena:
Eeeeeee, ti iz krajnosti u krajnost, stavi ga makar na 3.4 GHz sigurno moze toliko na def. voltazi koliko vidim to je kod tebe 1.18 fiksiraj toliko u biosu i tresni FSB 400 i to je to. Primetno je brze a sigurno mu nece biti nista. To neka bude pocetak pa vremenom mozes da mu dodajes malo po malo.

Odradio sve ponovo, stavio OCZ Freeze pastu (sve je inace bilo kako treba i kuler je bio dobro namesten) i poboljsanje je za oko 5 stepeni.
Testirao Prime95-om oko sat vremena na default-u i u proseku je temp C0 = 58c.
Verovatno kada bih ga opet digao na 3.7mhz-a da bi temp bila opet oko 70-75c tako da nista od OC-a :S:
Evo slike

Ma drmni to lepo sve na max OC koliko god moze pa ga spustaj polako u odnosu na temperaturu koja je prihvatljiva.Ovako ides stvarno iz krajnosti u krajnost.Testiras CPU na defaultu.Ako je primer na 3.6 Ghz do 70 c u Full loadu onda ga tu i ostavi.
Ali i dalje mi nije jasno sto imas tako visoke temperature za tako mali napon?!:wall:
Il cooler definitivno ne naleze dobro na CPU tj kriva mu baza,to treba proveriti ili ti je u kucistu tesno i neprovetreno,nesto jeste!Ovaj CPU moze da se nasteluje na 4.0 Ghz uz dobar vazdusni cooler.

Ma drmni to lepo sve na max OC koliko god moze pa ga spustaj polako u odnosu na temperaturu koja je prihvatljiva.Ovako ides stvarno iz krajnosti u krajnost.Testiras CPU na defaultu.Ako je primer na 3.6 Ghz do 70 c u Full loadu onda ga tu i ostavi.
Ali i dalje mi nije jasno sto imas tako visoke temperature za tako mali napon?!:wall:
Il cooler definitivno ne naleze dobro na CPU tj kriva mu baza,to treba proveriti ili ti je u kucistu tesno i neprovetreno,nesto jeste!Ovaj CPU moze da se nasteluje na 4.0 Ghz uz dobar vazdusni cooler.

Siguran sam da je kular namesten kako treba. Ma ok, preterao sam znam, ali sam se smorio za te temp koje nisu bas najsrecnije. Probacu opet OC pa cu videti sta i kako ;)

Siguran sam da je kular namesten kako treba. Ma ok, preterao sam znam, ali sam se smorio za te temp koje nisu bas najsrecnije. Probacu opet OC pa cu videti sta i kako ;)

Mozda si cooler namestio ali kazem ti,nesto nije u redu!Da li si proverio bazu cooler-a?Da li je ravna?Kakav ti je protok vazduha u kucistu?

Nista jedino ti ostaje da proveris bazu Cooler-a tako sto ces da ga stavis na ravnu staklenu povrsinu.Ja nemam drugih ideja jer ne mogu da verujem da je do CPU-a.

Iskreno nisam obracao paznju na bazu cooler-a, a mrzi me da skidam po drugi put sve tako da ce ostati ovako za sad, furacu ga na default-u, ko ga sisa, hvala na savetima ;)

A da ti nije negde na socket-u ostalo paste od pre ? .... da nisi mozda promashio da ochistish neshto.... i nemoj previshe paste da stavljas.C1 ne bi trebao da bude mnogo losiji overclocker od E0.I ja imam vendetu i neku no name coolermaster pastu...i u pocetku sam imao problema jer nisam obratio paznju na pastu (od prethodnih montazha ostalo je razliveno p socketu i nije lepo odvodilo toplotu).

Tad sam i ja isao do amx 3.6~3.7 .... sad kad mi zaterba idem i do 4.2 .... mozda bi mogao i malo vishe...da imam TRUE ili nesto slichno.

Prilozi

• clock.jpg
    clock.jpg
    73.6 KB · Pregleda: 119
A da ti nije negde na socket-u ostalo paste od pre ? .... da nisi mozda promashio da ochistish neshto.... i nemoj previshe paste da stavljas.C1 ne bi trebao da bude mnogo losiji overclocker od E0.I ja imam vendetu i neku no name coolermaster pastu...i u pocetku sam imao problema jer nisam obratio paznju na pastu (od prethodnih montazha ostalo je razliveno p socketu i nije lepo odvodilo toplotu).

Tad sam i ja isao do amx 3.6~3.7 .... sad kad mi zaterba idem i do 4.2 .... mozda bi mogao i malo vishe...da imam TRUE ili nesto slichno.

Daj nam test stabilnosti za svaki dan.To se trazi.Koliko ga drzis za svaki dan?Koja voltaza za vcore?Temperature?Idle,full load?

Nazad
Vrh Dno