Šta je novo?

TouchScreen fascinacija ...

El Toro Loco

Čuven
Učlanjen(a)
09.11.2003
Poena
619
Možda ima veze sa "prvim utiskom" (Samsung F480 Roxy), a možda i sa debelim palčevima ... ali ja TouchScreen uređaje nešto baš i ne mirišem ... A imao sam prilike svakorazne da probam ... al' nešto mi ne idu "pod kapu" ... nijedan nisamo mogao da izdržim duže od dan-dva ...

Neupotrebljivi su mi ...

A vidim da ih je sve više i da se ljudi sve više "lože" na njih. I vidim da su proizvođači počeli i u "normalne" telefone da guraju touchscreen gde god stignu (Samsung U900). A vidim i da je NOKIA napravila NEVEROVATAN iskorak, praveći svoj udarni proizvod u full-touch izdanju.

"Batice" koje nose N95 sigurno neće zameniti njega za N97. Šta će NOKIA njima da prodaje? I generalno - šta je to što TOLIKO izdvaja touchscreen uređaje u odnosu na "normalne". Komfor u korišćenju SIGURNO nije ...

Aj' pomozite mi da shvatim ...

Nema tu mnogo filozofije i odgovor bi trebalo da ti je evidentan. Ekrani na mobilnim telefonima postaju sve veći i veći da bi odgovorili povećanim zahtevima za multimedijom, što znači da tastatura mora postajati sve manja i manja kako se dimenzije uređaja ne bi povećavale. Noviji candybar telefoni imaju minijaturne tastature i koristiti ih je muka, ne samo zato što su tasteri sićušni, već i zato što je težište telefona daleko iznad mesta gde moraš da ga držiš da bi palac bio na preko tipki.

Preklopni telefoni ne pate od problema sa težištem i veličinom tastature, ali možeš li zamisliti preklopni telefon sa veličinom ekrana kakvu ima iPhone? Pored toga, preklopni telefoni su popularni samo na dalekom istoku, Evropljani i Ameri ih iz nekog razloga uglavnom ne vole. Tako se kao jedino rešenje nametao slide telefon sa tankim i laganim gornjim delom, kao kod N95.

Šta međutim za ljude koji neće takav slider, pošto raznovrsnost ponude mora da postoji? Puna qwerty tastatura je naravno najbolje rešenje, ali skupo i namenjeno samo telefonima više klase. I tako su proizvođači bili prinuđeni da se okrenu touchscreen rešenju.

Nema tu mnogo filozofije i odgovor bi trebalo da ti je evidentan.

Paa ... i nije baš, jer ...

koristiti ih je muka, ne samo zato što su tasteri sićušni, već i zato što je težište telefona daleko iznad mesta gde moraš da ga držiš da bi palac bio na preko tipki.

... pa odatle i moje pitanje ... A na to se nadovezuje i

Puna qwerty tastatura je naravno najbolje rešenje, ali skupo i namenjeno samo telefonima više klase. I tako su proizvođači bili prinuđeni da se okrenu touchscreen rešenju.

Naročito kad uzmemo u obzir da touchscreen uređaji nisu ništa povoljniji od full QWERTZ telefona (E71 i 5800 su u cenovnoj klasi, 1na1, Touch PRO II i HD će verovatno biti takođe, a Omnia ili iPhone nisu baš u "pristupačnom" rangu). Sa druge strane, E63 i slična "siromašna braća" telefona više klase ne zaostaju po mlatimudijalnim karakteristikama, a komfor koji nude u korišćenju se ne dovodi u pitanje.

Poslednja izmena:
Kvalitetni touchscreen je bolji od kvalitetne tastature. Muka me 'vata kada na obicnom telefonu moram da kucam poruku i da za neka slova/znakove pritiskam taster 4 puta. Vec sam se odvikao od toga.

Sto veci ekran - to veca tastatura na ekranu - utoliko i veci komfor. Zar to nije ocigledno?

Osim toga, softver moze da ti nacrta na ekranu kakvu 'oces tastaturu, sa rasporedom kakav ti treba. Takav je trend.

Kvalitetni touchscreen je bolji od kvalitetne tastature. Muka me 'vata kada na obicnom telefonu moram da kucam poruku i da za neka slova/znakove pritiskam taster 4 puta. Vec sam se odvikao od toga.

Tačno tako. Meni je mnogo upotrebljivije klikati onom olovkom po onscrean qwerty tastaturi nego ona mala slova na E71.
A kad ne treba "tastatura" ostaje ogroman ekran za surf/gledanje videa....

Zato planiram da uzmem 5800 dok malo prođu ove prve serije. :smoke:

Meni je touchscreen najbolja stvar koja se, uz WiFi, pojavila na mobilnim telefonima. Ali, nikako touchscreen bez hardverske tastature.
Samo upotrebom touchscreena bez ikakvih problema pozivam ljude (u imeniku imam preko 300 osoba, pa još većina sa više brojeva), odgovaram na pozive, čitam SMS-ove i e-mailove (koristim push mail), otvaram attachmente, pretražujem call history, koristim alarm, navigaciju, softver za evidenciju putovanja/pređene kilometraže... I još dosta toga.
Ipak, ako treba da otkucam SMS, ili da pokrenem brauzer (koristim Operu i povremeno Skyfire), to mi je muka živa bez prave tastature. On screen tastature su mi (sve redom) upotrebljive taman koliko i hand recognition softver... Dakle, nula...

Od hardvera, moj telefon mora da ima: touchscreen, hw tastaturu, i jog dial točkić. Naravno, podrazumeva se bt, WiFi, sada već i gprs. Kameru gotovo da uopšte ne koristim.

Touch screen ima OGROMNU manu - očajno se loše vidi po sunčanom danu...

P.S. Koristim TyTN I i dalje, meračim se na TouchPro II. Prvu olovku iz TyTN-a sam davno izgubio, rezervnu nikada nisam ubacio. Ako je baš frka, uvek je pri ruci olovka, čačkalica, šta već..

Nadji neki "capative" TS ili ti multi-touch, pa probaj promenuces misljenje..:smoke:

P.S. Koristim TyTN I i dalje, meračim se na TouchPro II. Prvu olovku iz TyTN-a sam davno izgubio, rezervnu nikada nisam ubacio. Ako je baš frka, uvek je pri ruci olovka, čačkalica, šta već..

Nekako logican prelaz :), u dilemi sam da li da uzmem TouchPRO zbog resistive TS...

Nadji neki "capative" TS ili ti multi-touch, pa probaj promenuces misljenje..:smoke:

Nekako logican prelaz :), u dilemi sam da li da uzmem TouchPRO zbog resistive TS...

Malo offtopic ali moram da pitam Axon-a,posto planiram da uzmem Touch Pro,koja je fora sa tim resistive ekranom i u cemu je problem,tj. zasto se dvoumis?

Nekima jeste komfor u koriscenju
Meni je 5800 posle par dana koriscenja postao komforniji od svih tastera.
Plus glavna stvar sto je ceo telefon oslobodjen pa je ekran dosta veci.

bozhe probaj neki hd ili iphone.
Ja ne mobu da verujem da je nokia uvalila toliku CIGLETINU od toliko krsh plastike :(

PRobao iphone i ne bih ga kupio nikad ni da je duplo jeftiniji.
Za HD mi se ne daju pare a i uopste nije komforniji koristio sam i nejga kratko vreme
i ovaj 5800 koji sam koristio nije moj a kamoli da dam pare za HD :)

Poslednja izmena:
bozhe probaj neki hd ili iphone.
Ja ne mobu da verujem da je nokia uvalila toliku CIGLETINU od toliko krsh plastike :(

Meni licno je Nokijin ts ekran mnogo laksi za koriscenje od HTC HD-a, bolje reaguje, a iPhone je tu najbolji ubedljivo, jedina stvar sto je ta cigletina od jeftine plastike duplo jeftinija od iPhona a tri puta od HD-a ;)

A sto se same teme tice, zaista je malo glupo pitanje ... uzmi probaj tu NOKIJU, "neverovatni iskorak" kao si je nazvao ;) zato sto taj zamzung koji si probao ne moze da se poredi sa njom, bukvalno ili cackaj malo iPhone pa vidi kako radi Safari na njemu i pregled slika npr ... meni je npr na nokiji 5800 daleko lakse i brze da otkucam poruku na full qwerty tastaturi nego na bilo kom drugom telefonu ( naravno ovde ne moze da se ubraja e71 i slicni ;)

Poslednja izmena:
shaddow Isto i ja mislim ali necemo ovde da pocinjemo bezpotrebnu raspravu ...
Ipak je tema nesto drugo .

Poslednja izmena:
Ja sam danas presao sa n95 na Samsung Omnia i ko muva sam bez glave. Imam utisak da ce mi se svideti ;) .

Kako to da ljudi postaju tako emotivni kada se pomene iPhone, ili ga strasno vole ili ga strasno mrze. Gde god se pomene iPhone odmah mora da krene flame. Nije to loš telefon, pogotovo otkako je dobio neke jako fine aplikacije, ali nije otac, majka, religija ili devojka pa da ga voliš (ili mrziš). Komad stakla, metala i plastike koji ćeš koristiti par godina i zameniti nečim drugim i boljim. Gde se izgubi sva objektivnost ljudi kada se pomene Apple?

Nem pojma, ni ja nisam voleo iPhone jako dugo. Tj. od samog pocetka. Sam TS me nikada nije nije posebno privlacio, ne zanima me dali ce neko videti s njim niti da budem primecen. Kod iPhona mi je najvise smetalo sto gledam drugara sve vreme dok ga koristi i kad pricamo nesto onda mi kaze: "E pa ***, to ne moze. ... E pa ni to ne moze..." a ja ga psujem sve vreme i pitam se za sta je dao tolike pare. Ali izasao novi software, gomila aplikacija koje sam isto psovao. Sta god pomislis da uradis, treba ti aplikacija. Na kreju su ga tako dobro ispeglali da sam i ja pozeleo iPhone.
Neverovatno kako sve lepo radi na njemu. Ili on ili nista drugo, do tada vozim ovaj E50.
Sam TS mu je tako dobro odradjen da bi bio zlocin staviti bilo kakvu tastaturu, pogotovu sto se povecavaju dimenzije samog aparata, kvari izgled, sama upotrebljivost, smanjuje display itd. O "jog dial točkiću" necu ni da pricam.
Vremenom ce svi aparati biti sa TS ili nekom jos novijom tehnologijom ali jos dugo vremena ce postojati i aparati sa klasicnim tastaturama, unapredjenim opet nekim novijim tehnologijama mozda. Bice tu za svakoga po nesto ;)
Na dobar aparat sa odlicnim TouchScreen-om se jako lako privici. Ko proba kantu naravno da nece ni moci da shvati u cemu je fora :d

Meni je touchscreen najbolja stvar koja se, uz WiFi, pojavila na mobilnim telefonima. Ali, nikako touchscreen bez hardverske tastature.
Samo upotrebom touchscreena bez ikakvih problema pozivam ljude (u imeniku imam preko 300 osoba, pa još većina sa više brojeva), odgovaram na pozive, čitam SMS-ove i e-mailove (koristim push mail), otvaram attachmente, pretražujem call history, koristim alarm, navigaciju, softver za evidenciju putovanja/pređene kilometraže... I još dosta toga.
Ipak, ako treba da otkucam SMS, ili da pokrenem brauzer (koristim Operu i povremeno Skyfire), to mi je muka živa bez prave tastature. On screen tastature su mi (sve redom) upotrebljive taman koliko i hand recognition softver... Dakle, nula...

Od hardvera, moj telefon mora da ima: touchscreen, hw tastaturu, i jog dial točkić. Naravno, podrazumeva se bt, WiFi, sada već i gprs. Kameru gotovo da uopšte ne koristim.

Touch screen ima OGROMNU manu - očajno se loše vidi po sunčanom danu...

I ja na Tytnu koristim hardversku tastaturu za internet ili za pisanje - samo zato sto postoji i sto "nacrtana" tastatura nije toliko komforna, a i zato sto sam tako vec navikao. Ali, pocinje da mi smeta debljina uredjaja, sto neminovno ide uz hardversku tastaturu.

Ocekujem, ipak, da ce na novim TELEFONIMA (Tytn je ipak PDA) "nacrtane" tastature biti vremenom sve upotrebljivije.

Poslednja izmena:
na tytn 2 je sw tastatura smeshno sitna...znachi treba dobar period za privikavanje..dok je sa druge strane hw odlichna. Ne kritikujem ja nokiju i jeftine drugare...samo je razocharenje da 2 godine posle iphonea neko proba da proda neshto tako od krsh materijala sa tako loshe uradjenim TS-om ....o brzini da ni en prichamo .........SRAMOTA....Ochekivao sam od Nokije vishe.....za mene veliko razocharenje. HTC vecj ima neku prichu. Xperia takodje. Chak i Omnia mislim iskreno od samsunga vishe nisam ni ochekivao ....od nokije jesam.....

Ako treba da otkucate više od jedne SMS poruke teško da je bilo koji TS komforan. Imam E61 i savršeno mi odgovara! Aj da organizujemo takmičenje u kucanju: Ja na E61 vs iPhone i slični. Ima na youtube par klipova na tu temu. E da, ko nije probao da kuca na E71 bolje da ne priča. Tastatura jeste sitna, meni posle E61 je bila tesna, ali samo prva 2 minuta, posle toga sam se navikao, brzina mi je ista kao na E61. Lepo je imati veeeeliki ekran, kao na Aj šit fon, a šta sa ostalim?

@R U S

Da li otkucao poruku za 15 sekundi ili 1 minut mislim da je vecini totalno svejedno. Meni jeste, probao sam i touchscreen i veruj mi sledeci telefon koji budem uzimao ce biti TC samo zbog velicine ekrana.

Narodski svako uzima ono sto mu se svidi

Ja sam od motorole a925 na TS telefonima - trenutno već 2 god sa SE M600i i skoro sam skapirao da sam ko ***** sa klasičnim telefonom.

Konkretno maznem s´vremena na vreme ženi C702 (kad neću da nosim moj telefon) i konstantno vatam sebe kako tipkam na ekran u propuštene pozive, poruke, itd ...

Kako god da okreneš za svakodnevnu upotrebu neuporedivo je zgodniji - sad da li će neko da iskuca poruku 5 sekundi brže - nebitno je.

Mnogo je bitnije što kad ti treba npr 9 stavka u nekom meniju koji ima još 5 stavki u podmeniju ne moraš 15 puta da klikneš na nešto nego 2 puta.

Sve je to stvar navike, ja licno vise nemogu tastaturu da vidim ocima nakon 6 mjeseci koristenja f480.

Ne kritikujem ja nokiju i jeftine drugare...samo je razocharenje da 2 godine posle iphonea neko proba da proda neshto tako od krsh materijala sa tako loshe uradjenim TS-om ....o brzini da ni en prichamo .........SRAMOTA....Ochekivao sam od Nokije vishe.....za mene veliko razocharenje. HTC vecj ima neku prichu. Xperia takodje. Chak i Omnia mislim iskreno od samsunga vishe nisam ni ochekivao ....od nokije jesam.....

Koliko para, toliko i muzike. Postoji li drugi TS smartphone po ceni Nokije 5800? Ne postoji. 5800 je telefon za široke mase i kao takvog ga treba posmatrati, porediti ga sa telefonima iz visoke klase nije na mestu. :type:

Koliko je 5800, 200-250 eura? Zar nije toliko i Diamond a sije 5800 uzduz i popreko.

Koristio sam iPhone 3G paralelno sa HD-om i sve je to super, ali na kraju je presudio HD da ga ostavim. iPhone je stvarno super, sada vec moze dosta stvari da se ubaci itd ali po meni ogromna greska je sto su ubacili plastiku umesto metala kao na 2g. Krivo mi je sto vise ne moze da se kupi nov 2G, al ***.

A kao sto je rekao morbius, to je kao da poredite Zastavu 10 i BMW.

Poslednja izmena:
Koliko je 5800, 200-250 eura? Zar nije toliko i Diamond a sije 5800 uzduz i popreko.

Koristio sam iPhone 3G paralelno sa HD-om i sve je to super, ali na kraju je presudio HD da ga ostavim. iPhone je stvarno super, sada vec moze dosta stvari da se ubaci itd ali po meni ogromna greska je sto su ubacili plastiku umesto metala kao na 2g. Krivo mi je sto vise ne moze da se kupi nov 2G, al ***.

A kao sto je rekao morbius, to je kao da poredite Zastavu 10 i BMW.

Diamond nema 3,5mm ulaz, a to me uzasno nervira kod tako skupih telefona. Mislim zar im je toliki problem to da stave, pogotovo kada znaju da svi kukaju za tim jos od prvog Tytn-a... inace najjeftiniji diamond koji sam ja nasao je za nekih 450e

edit: evo trazim i ne mogu da nadjem, ali cini se da ni diamond 2 nema 3.5mm ulaz, prosto neverovatno...to je isto kako kada bi taj bmw bio isporucivan bez klima urejdaja - mislim sta ce ti,to je bmw, sta 'oces otvori prozore ako ti je vruce :p

Poslednja izmena:

Pazi da nije. Diamond je oko 500 evra. :S:

Diamond nema 3,5mm ulaz, a to me uzasno nervira kod tako skupih telefona. Mislim zar im je toliki problem to da stave, pogotovo kada znaju da svi kukaju za tim jos od prvog Tytn-a... inace najjeftiniji diamond koji sam ja nasao je za nekih 450e

edit: evo trazim i ne mogu da nadjem, ali cini se da ni diamond 2 nema 3.5mm ulaz, prosto neverovatno...to je isto kako kada bi taj bmw bio isporucivan bez klima urejdaja - mislim sta ce ti,to je bmw, sta 'oces otvori prozore ako ti je vruce :p

Hoće valjda ljudi na prodaju više svojih sluški, a ne da kupuješ koje ti želiš. :S: I mnoge Nokije su do skora dolazile sa 2.5 mm audio konektorom.

Pa vidi diamond moze da se nadje za 250-280 eura nov, necu da govorim na forumu kako ali toliko se krece na "ulici".

Da, nema 3.5mm ulaz ali za 500 eura imas na HD-u.

Ja sam poredjenje naveo za 5800 vs iPhone vs HD, za ove niskobudzetne ne racunam :)

Pa vidi diamond moze da se nadje za 250-280 eura nov, necu da govorim na forumu kako ali toliko se krece na "ulici".

Ne znam na kojoj si to ulici video, ali to je najverovatnije roba "ispala iz kamiona".

Vrh Dno