Šta je novo?

Zašto je mnogima bitna velika brzina UPLOAD-a?

• Začetnik teme [ZoNi]
  • Datum pokretanja
Već sam govorio u ovoj temi o tome, ali očigledno je ne pratiš od početka. Kako se ne bi mučio da tražiš, uradiću to ja za tebe :D

Evo jednog primera. Drugar je bio na Telekom adsl-u i zajedno igramo jednu igru na jednom serveru skoro svaki dan ili noć. I ja i on smo imali pakete 1024/128 s tim što sam ja na kablu i ping mi je bio bolji za oko 15ms. Pored toga ping je stalno varirao od 50ms do 350ms i meni i njemu u isto vreme. Onda je on uzeo iptv kod telekoma i povećali su mu upload na 512kb. Od tog dana je njemu ping konstantno zakucan na 53ms i nema variranja, a kod mene po starom. :zgran:

kako sam menjao pakete i uzimao one sa većim uploadom, ping je bio sve manji i stabilniji. Inače je u pitanju igra Operation Flashpoint, ako to nešto znači. Dok sam igrao na mom prvom adsl telekom paketu 256/64 ping mi je bio i 600-800ms u nekim trenucima. Zbog toga sam morao da idem na paket 512/128, jer mi je to onda smanjilo ping i delimično stabilizovalo. Potom sam prešao na SBB zbog boljeg pinga i povoljnije ponude koja se desila u Septembru 2008.
p.s. Sa igrom Arma slična situacija

Poslednja izmena:
Gledam onu temu o povećanju brzine Neta kod SBBa i kukanje kako je upload mali... To me podstaklo na pitanje:

Zašto vam je upload toliko bitan?

Ja imam SBB i ADSL, oba 1024/128. Koristim Net za download (prilično!), slušam net radio stanice, relativno često audio/video četujem, prilično često šaljem osrednje velike mailove (2-5MB). Vrlo retko mi se desi da pomislim da bi mi odgovarao brži upload, a često pomislim kako bih voleo da mi je brži download...

Sad cu ti objasniti zasto je upload mnogo vazniji od downloada na najednostavnijem primeru.Kad sam imao mali upload vrlo cesto ako ne i stalno su nastajale svadje pa i tuce u kuci,a sad su svi zadovoljni i srecni.Zasto?Pa imam 4 kompa u mrezi,sin igra onlline Team Fortress ,cerka wow ili sa drugaricama chatuje uz ukljucene kamere,zena isto koristi kamere uz skype.Kad je bio mali upload kad neko ukljuci kameru sin odmah primeti i nadje krivca na kome iskali bes najcesce dranjem i vikanjem.Sad su svi na netu i svi su mirni,mogu da rade sta hoce nista se ne koci ili secka tako da ja mogu na miru da odgledam utakmicu uz pivo..milina jedna :D

Evo ja bih da pitam lika koji je pokrenuo ovu temu sta on smatra VELIKIM uploadom???Meni na adslu 2048/192 upload je vise nego smesan.Jel ti smatras da je 256 recimo OGROMAN upload koji bi imao smisla jel je tu odnos 8/1 a ne 12/1???Kao prvo za Skype se PREPORUCUJE min 256 kbit/sec upload da bi sljakao kako treba.Ok,radi on i ovako ali cim net malkice zasteka steka i on,da i ne spominjem koriscenje webcam-a.Sto se tice igara u SVIM igrama se oseca poboljsanje,evo konkretno u MOHAA Spearhead koji dosta ljudi igra odavde jel opusteno radi i piratska verzija,na 64k ping je retko kad ispod 90ms dok na 192k ide oko 60ms.Sto se tice slanja vecih fajlova o tome ne vredi ni govoriti a tu ne mislim na slanje txt maila i par jpg slika ako si mislio na takvo "koriscenje" uploada.Naravno uvek ce neko pametan reci pa ti nadji drugog provajdera koji ima veci upload,ja pitam:A KOJI JE TO provajder???Ko nije u bg-u ili u par vecih gradova gde ima nekih mogucnosti izbora moze samo da sedne i place.
Inace mozda je vreme za lock ove teme :p

voip koristi 112/112, ne znam kako to skype-u treba 256 za istu stvar...Inace, 24/1 je sasvim normalan ADSL paket svuda gde ima ADSL-a. Sledeci nizi je 20/1 i posle toga pocinje da se skalira upload (na dole). U prevodu - ni u svetu nije bolje, nasi ce za godinu i kusur dostici taj nivo uploada i to je to. (za ADSL)

Evo i ja da odgovorim na pitanje iz samog naziva threada: radim u muzičkoj industriji i svakodnevno razmenjujem sa muzičarima, pevačima, producentima... velike fajlove tipa omota za CD-ove, singlova, demo snimaka putem Interneta, bilo da je to neki FTP ili nešto tipa YouSendIt...

E sad, dok smo bili na ADSL-u, download je bio koliko-toliko OK, ali zato upload... Tuga, čemer i jad. Sada smo na SBB-ovoj optici (5 ili 6 Mbit, ne znam, povećavali su pakete skoro) i naprosto sve leti (mislim na UL pošto je odnos 1:1), a ja mogu drastično brže da nešto pošaljem, da tamo neko to pregleda i brzinski kaže "valja, ne valja", da posao ne čeka... ;)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno