Šta je novo?

Zašto je mnogima bitna velika brzina UPLOAD-a?

• Začetnik teme [ZoNi]
  • Datum pokretanja
Te programe za varanje ni jedan nisu napravili ni Srbi ni ljudi iz okoline vec mnogo dalje i mnogo vise ih koriste nego mi. No dobro nemojmo vise o tome , neka vara ko hoce samo nemoj ovde to da pominje.

Poslednja izmena:
Ili npr slackware linux se deli preko torenata da bi smanjili opterecenje servera ;)
Eto primer necega sto skida veliki broj ljudi, a sto je savrseno legalno

Na kraju krajeva... Nisu torrenti toliko bitni.. Ako npr neko zeli da okaci svoje video radove na youtube i jos ako toga ima dosta moze da se slika sa 256kbps.

Jednostavno receno mali upload predstavlja problem na koji treba misliti u poslu.. ono.. kompresovacu svaki file pre slanja, smanjivacu slike u mailu, obaracu bitrate videa ako zelim da to posaljem preko interneta drugoj osobi.

Jos jednostavnije.. bilo kakav veci upload postaje ozbiljan maltret.

Ili npr slackware linux se deli preko torenata da bi smanjili opterecenje servera ;)
Eto primer necega sto skida veliki broj ljudi, a sto je savrseno legalno
Skoro svi Linuxi i OpenSource programi se dele preko torrenta i to je savršeno legalno.

Znači, potpuno je nepotrebna priča o legalnosti torrenta.

znachi potpuno ti je jasno zashto mi treba vecji upload. da bi ti brzhe skinuo i dajte vishe katanac na ovu sramotu od topika..

znachi potpuno ti je jasno zashto mi treba vecji upload. da bi ti brzhe skinuo i dajte vishe katanac na ovu sramotu od topika..
Tebi treba veći upload, da bih ja brže skinuo? :D Kul...

Sramota od topika? Zašto? Ako nemaš da kažeš nešto pametno, "idi, široko ti polje"! ;)

U svakom slučaju, rezultati ankete su vrlo zanimljivi i pokazuju da početno pitanje ovog topika ipak ima smisla:
http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?p=1785095

Poslednja izmena:
Meni je bitniji upload. Nije da zelim paket 512 down a 2 up ali zelim neshto normalno tipa 1 mbps down i 512/768 up. Veci download mi nije neshto potreban. Sad koristim 2mbps/256kbps i pravo je umece odrzati ratio na torrentima... Moj provajder nudi flat pro i flat light pakete s tim da je na flat pro odnos 2:1 a na light 8:1.

U ponudi imaju i mereni paket Home 1GB koji ima brzinu 1536/512 ( upload se nerachuna u potroshnju ! )pa sam vec mislio da uzmem josh jedan modem i na njega stavim Home 1000+ samo zbog 512 uploada. Home paket koshta 500 din. na ovaj drugi modem bi uzeo Flat light paket 1024/128 koji koshta 1380 din. Ako bi to uspeo da izroutiram ( tako da sa modema koji ima Home paket koristim samo upload ) dobio bi 1024/640 po ceni od 1380+500=1880.
Najpriblizniji paket tome je Flat Pro 1024/512 koji koshta trichavih 2350 din :wall: znachi mogu da ushtedim 2350-1880= 470 din i zaje8em provajdera ,)

http://www.stcable.net/cable_cenovnik.php?menu=1

Poslednja izmena:
Recimo veci upload znaci i bolji surf, bolje sve, informacije putuju u oba smera, zar ne? ;)

Poslednja izmena:
Recimo veci upload znaci i bolji surf, bolje sve, informacije putuju u oba smera, zar ne? ;)
Ne mogu da garantujem, ali sumnjam da bi se primetila neka bitna razlika za surfovanje kao takvo, ako se koristi npr 1024/1024 i 1024/128 (neka me ispravi neko ako grešim!).

E, sad, kad se tu uračunaju i drugi "potrošači" Internet protoka (FTP, upload filmova na YT, video chat...), dolazi se do drugačije računice ;)

Pa informacije kao sto rekoh putuju u oba smera, ti klikom na link zapravo shaljesh upit, narjnormalnija reakcija na upit je slanje IP paketa sa tvog rachunara na neki drugi rachunar. :)
Dzaba i 16Mbit-a ako je upload 128k, nisu akademske razlike, na prethodnom poslu sam imao 4/4Mbit, surf perfektan, kod ortaka 4Mbit/256kbps uzas zivi, mislim da se razumemo. :)

lm, veci upload bar meni bi trebao neki put za upload slika za drugare, eventualno kacenje nekih kracih video zapisa. :wave:

na prethodnom poslu sam imao 4/4Mbit, surf perfektan, kod ortaka 4Mbit/256kbps uzas zivi, mislim da se razumemo. :)

E u to bas nemogu da poverujem da ti na poslu gde je taj link radi ok a kuci kod ortaka da stuca! Naravno da ce da stuca ako pored surfa skida nesto ali ako je slobodan link nema sanse da koci posto ja imam taj paket kod verata i radi super!

Posto je kod mene konstantno upaljen download onda mi i nije cudno da sporije otvara stranice jer sam se vec navikao jer ovako radim poslednje tri godine a kada bas mi nesto hitno treba da nadjem onda pauziram sve i pustim full link leti sve ma koliko da je pre toga bio oterecen...

Zato mi je malo cudna ta tvoja izjava!

Poslednja izmena:
Tebi treba veći upload, da bih ja brže skinuo? :D Kul...

Sramota od topika? Zašto? Ako nemaš da kažeš nešto pametno, "idi, široko ti polje"! ;)

U svakom slučaju, rezultati ankete su vrlo zanimljivi i pokazuju da početno pitanje ovog topika ipak ima smisla:
http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?p=1785095
Chekaj jel ti sve nas lerash ovde na 5 strana ili shta ?

Ja nisam rekao nishta pametno ? I pored postojanja ovog topika ti i dalje nastavljash sada vecj direktno da vredjash moju inteligenciju ?

Rado bih ti vratio istom merom ali sam pre svega kulturan i obrazovan na prvom mestu da bih znao zashto mi je bitan upload, dok ti toga necjesh biti svestan ni ceo internet da prevrnesh 100 puta.

Rezultati ankete pokazuju odnos seedera i leechera.

Ljudi su pohlepni. Skidaju više filmova, serija muzike nego što mogu da pogledaju/odslušaju. S kim god popričam o torrentima - najveći broj njih vara ratio. No, to je već stvar izbora: svako plaća svoju patologiju.

Firme kojima treba brz upload - uglavnom već imaju. Fizička lica će malo pričekati taj užitak.

Mada je ovo iznad već dosta puta raspravljano... Jednostavno je velika disproporcija izmedju btzine downloada i uploada. Morao bi biti odnos, recimo, 4:1.

P.S. ZoNi, informiši se o razlikama ADSL i DSL konekcije. Tada ćeš biti svestan da download zavisi od uploada...

P.P.S. A to što nisi razumeo OKI-jevu vrlo inteligentnu doskočicu: "Treba mi veći upload da bi ti brže downloadovao..."... Šta da ti kažem. :)

Poslednja izmena:
zasto je bitan upload....
primer 1 --
Ponudjen mi je posao video obrade tj da nalepim oznaku sajta na neke video klipove.Kolicina oko 8GB.Skida se i vraca na ftp.Aj i skinucu nekako za 1 dan...ali sa 128kbps...kolko mi treba da vratim tih 8gb na ftp ?

2-- komunikacija 2 racunara (bilo kakva razmena fajlova) .Brzina takve komunikacije se svodi na brzinu uploada. Koliki kog download bio (recimo 10Mbps ili cak i jace) i upload 256kbps ...max protok izmedju ta 2 racunara je 256kbps :(

Za torente je seedbox majka.Za 15dana sam nabio 400GB+ na hdbits i sad sam miran mesecima ali...sta ako hocu da posaljem rodjaku klip sa letovanja.Treba da se otelim za 200mb.Nedao bog da moras da posaljes dvd nekom...bolje ti da saljes postom.

...nije poenta ni sama brzina uploada vec i bezobrazne cene za tako mali upload.Meni je licno bitniji download jer uglavnom skidam hdripove ali za 1400din+ ktv (rasprava o legalnosti usovljavanja jedne usluge drugom) upload od 128 je kriminalan i nadasve tezak samar svim korisnicima interneta.Svako slanje nekog fajla me podseca na dialup :( .
21vek.....paz da nije :(

Poslednja izmena:
Jednostavno je velika disproporcija izmedju btzine downloada i uploada. Morao bi biti odnos, recimo, 4:1.

P.S. ZoNi, informiši se o razlikama ADSL i DSL konekcije. Tada ćeš biti svestan da download zavisi od uploada...

P.P.S. A to što nisi razumeo OKI-jevu vrlo inteligentnu doskočicu: "Treba mi veći upload da bi ti brže downloadovao..."... Šta da ti kažem. :)
Da, 4:1 ili 2:1 bi bilo ok (voleo bih i ja da imam takav Net, po ceni koju sada plaćam), mada i u Austriji (npr) mnogi imaju 8:1 (moja sestra ima 2048/256).

PS. :) Zam da dl zavisi od ul, ali iskreno ne verujem da je surf primetno brži sa paketom 1024/512 u odonosu na 1024/128 (ako se posmatra sam surf).

PPS. Naravno da sam razumeo, ali ja ne koristim p2p (torrente i slično) ;)

@ mefistoNis: slažem se potpuno za "bezobrazne cene za tako mali upload"! :mad:

Poslednja izmena:
Zam da dl zavisi od ul, ali iskreno ne verujem da je surf primetno brži sa paketom 1024/512 u odonosu na 1024/128 (ako se posmatra sam surf).

Brzi je kada odjednom (ili samo "dovoljno brzo") otvorish N tabova u browseru, tada ti se upload pokaze kao usko grlo.

Meni je licno upload od 1Mbit/sec sasvim dovoljan (za tezak email i upload na svn/ftp pretezno), posto torrente ne koristim. Medjutim, sve manje od 512Kbit/sec je jednostavno mucenje (za mene licno).

Bilo bi lepo kada bi postojao jedan provajder u Srbiji koji bi nudio flat paket sa dl/ul ratio ne vecim od 3:1, a da je cena pristojna i upload minimum 512Kbit/sec. Za par godina mozda i dozivim ovako nesto :)

seedbox je u principu racunar neke firme kojoj platis za pristup tom racunaru (celom ili jednom delu -- dedicated ili shared). Prednost je sto ima mnooogo veci internet protok nego ti (uglavnom 10/10 , 100/100 mada su sve cesci i oni sa 1Gbps).
Kako radi :
ja imam shared tj samo 10gb prostora na hdd-u koj koriti vise korisnika odjednom .Dobijem link,username i password..ulogujem se i dobijem pristup necomu sto najprostije receno lici na webUI uTorrenta.Preko njega dodajem i brisem torente i upravljam protokom.Ono sto skinem na seedbox...do kucnog pc-a mogu da svucem ftp-om.

dedicated,rc,rps...su druga prica...svodi se na to da zakupljujes ceo racunar na kome imas neki OS instaliran.Sa njim..radis sta hoces :) (mada u 99% slucajeva sluzi za seedbox).

"

Ili jos mnogo bolji primer ovo za platu je ipak los.

Turisticka agencija.
Krecu na put koji inace treba da traje 4-5 sati.
Posle 20 sati oni su stigli.
Vodič se izvinio i rekao kad se budu vracali icice boljim i modernijim autobusom.
Vracaju se oni , proslo 21h i oni tek tad stižu.
Putnici pocinju da se zale.
Ustaje vodic i pita ih : KOliko ste putovali kad smo isli?
putnici u glas : 20 sati
Vodic : Sad cemo putovati 21 h jel vam ta razlika bas toliko bitna ,koliko cesto putujete svaki dan ili jednom godisnje?
Vodic dodaje : I sad imate klimu i tv u boji i 2 wca u autobusu .Ta klima i tv su najbitniji a ovih sat vremena gore na to se zale samo ovi sto oce da ispadnu pametni.Kao bitno im je sto smo putovali sat vremena duže a putuju jednom u 10 godina .Ima par vas koji stvarno zurite jer imate nesto zakazano i slicno al ostali se sigurno samo prave pametni i zele da pljuju po agenciji.

I turisticka agencija koja je put koji inace traje 4-5 sati presla za 20 sati pa onda za 21 sat( sa klimom i tvom) ispada upravu jer putnici putuju jednom godisnje i ta razlika od 1 sat ( realno gledano 16 sati) nije bitna plus su dobili tv i klimu gratis.

Mislim da nije tesko izvuci poentu i da je moj razlog veoma validan.

Agencija je u pravu, za te pare bolje ne moze. Ako oces da stignes za 3-4 sata putuj avionom!. Naravno to vise kosta.
Mislim da je moj odgovor srazmeran tvojoj analogiji. :)

http://www.sbb.rs/cms/view.php?id=359

E sad, ako nemas to da platis onda se vozi autobusom ***. :S: To sto u USA mozes da letis za 50$ podjednako kao u Evropi za 300 evra, to je opet druga prica. :)

Naravno, daleko od toga da zelim da kazem da je sadasnji upload dobar/dovoljan, samo kazem da ako ti bas treba da "brze stignes" ipak imas neke opcije. Ja bi najvise voleo da u sto kracem roku uvedu ADSL2 umesto ovog crap-a, da sbb isprati to na kablu, kontam da ce 24/1mbit ipak zadovoljiti veliku vecinu iako ne sumnjam da bi i tada bilo onih kojima bi 1mbit bilo malo, 24mbit ipak i dalje sporo isl.
:wave:

@mefistoNish:

Ponudjen mi je posao video obrade tj da nalepim oznaku sajta na neke video klipove.Kolicina oko 8GB.Skida se i vraca na ftp.Aj i skinucu nekako za 1 dan...ali sa 128kbps...kolko mi treba da vratim tih 8gb na ftp ?

Ponudjen je i meni posao u USA al nemam da platim kartu, stan i ostale troskove. Mogao bi da prodam ovde stan i komp pa da to sve platim i odem al ne zelim to da radim. Mozes i ti da platis brzi net i da kupis dobar WAN ruter i umrezis par ADSL konekcija ali ne zelis to radis. :) Poenta je da nisi onemugucen i da mozes da se snadjes - ali samo ako zelis! Ali ako ne mozes - dzaba onda sto su ti nudili taj posao, onda se to kaze "lepo bi bilo da ja mogu to da uradim ali ne mogu jer nemam novaca da ulozim da bih to radio". Voleo bih ja jedan B1 ploter pa da zaradjujem lepu kintu, al nemam para za ploter. Necu sad kriviti drzavu ni svog poslodavca za malu platu valjda? :) (edit: HOCU!!!! :D samo, onda bi vise ljudi moglo da priusti velike plotere pa kinta vise ne bi bila tako dobra i to ne bi bilo TO! )

:wave:

Poslednja izmena:
Procitaj opet ceo topic jer sam na 3 mesta napisao da to nije poenta posta vec nesto sasvim drugo. :)

znam da je to bila analogija vezana za "ali to koristis svega par puta godisnje". Poenta mog posta nije da osporim tvoje potrebe, taman posla. Poenta je da brze ima al je skuplje. A zasto je mnogo skuplje nego u bugarskoj - e to vec nije poenta ove teme :p

aj recimo da je hleb 10.000 din ...jel bi bio zadovoljan sto ga ima u prodaji po toj ceni ? ***..ima ga u prodaji...a to sto ti nemas da kupis...ko te sljivi.

Kao sto rekoh upload mi je retko kad bitan preterano ali...kad im vec dajem 2000 mesecno zelim bar da kad saljem mail nemam problema.Realno...meni vise od 5/1MBps ne bi trebalo za kucnu upotrebu ali...tesko da cu to da vidim uskoro :(

aha, sad je upload hleb...Daj molim te :) Pre dve godine je 256/64 bilo 2000din, sad je 3000/256 2000din, za godinu dana ces imati i taj 1mbit i opet ce ti biti malo. Uvek ce vam biti malo. Pre dve godine ste pricali "da je bar 256" sad je 256 i ide prica da je 512/1000, kad bude 1000 bice opet nesto trece, bar 2000 jer ko ce cekati 5 minuta da se posalje mail kad to moze za 2 minuta.
Kapiram ja to, strepimo ka brzem i boljem ali ne treba kukati, treba se strpiti.

Kome je upload hleb - taj plati kolko mora, tako je sada, tako je bilo - tako ce biti. Bez uvrede ali ovo meni ne lici na turiste u autobusu, vec na seljaka koji je kupio traktor pa se zali sto uz njega besplatno nije dobio i plug. :S: Ja sam recimo fasciniran da u zemlji u kojoj nista ne funkcionise kako treba mi zapravo dobijamo konstatna sporadicna ubrzanja neta bez doplate. Cak nam ni inflaciju ne uracunavaju. Ja sam mislio da ce net da poskupi. Sve ostalo je poskupelo zar ne? I sad qq lele, i dalje mali upload. Budimo malo realni i ponasajmo se u skladu sa situacijom i mogucnostima. To je moje misljenje i imate puno pravo da imate drugacije. Ja samo mislim da sam realan.

Poslednja izmena:
Meni:
Upalim css, ventrilo, to je vec 128 up. A zamisli da jos nesto pored toga treba da radi ...

aha, sad je upload hleb...Daj molim te :) Pre dve godine je 256/64 bilo 2000din, sad je 3000/256 2000din, za godinu dana ces imati i taj 1mbit i opet ce ti biti malo. Uvek ce vam biti malo. Pre dve godine ste pricali "da je bar 256" sad je 256 i ide prica da je 512/1000, kad bude 1000 bice opet nesto trece, bar 2000 jer ko ce cekati 5 minuta da se posalje mail kad to moze za 2 minuta.
Kapiram ja to, strepimo ka brzem i boljem ali ne treba kukati, treba se strpiti..

Nisi ti to dobro pratio, 1024/512 je najjači upload već 4-5 godina, i tek je prošle godine (u septembru) pojeftinio. Nema tu pričali smo ili nismo, DL je rastao vremenom, upload kroz pakete nije nikad, a sada se još i smanjuje :D

To apsolutno nije tacno! Bio sam u prvoj test grupi za ADSL u NS i imao 256/64 za 1850din. Tako da nisi u pravu, ne pisem na pamet vec iz iskustva. Bio je jaci paklet i tada ali je bio ko 3500din za tih nekih 256 up-a. sada to imas po ceni od 1800-2000din dakle ipak se pomera. Necu da pravdam stop to nije bolje jer reko sam u prethodnom postu - budimo malo i realni a ne samo qq lele. Zasto za promenu ne bi smo malo i bili zahvalni i podrzali provajdere? Mogli su i nista da nam ne daju i njihovov biznis plan se za ni za inch ne bi promenuo. Samo kazem da svi gledaju samo crnu stranu.

I da, inace, to nije ni blizu najjaci upload, imas na SBB 2mbit za fizicka lica. Ako ti je to Leb' onda nije puno para.

Ja sam na SBB u NS skoro 4 godine i sve vreme imam isti upload 256Kb/s za slicne pare. Kakav crni napredak...

Nazad
Vrh Dno