Šta je novo?

Sajt za 3000 din.

Ikostez

Slavan
Učlanjen(a)
02.04.2009
Poena
301
Idem danas gradom i vidim pise na reklamicama "sajt za 3000 dinara". Sve dobijes hosting, domen jos frajer napisao i email da dobijes 🙂.( mislim da je musko ) Ubih se da odradim marketing, ishcitah knjiga i knjiga, propustih mladost i onda dodje neko i uz neki smrdljivi web builder, free hostinge, domene sa ekstenzijom .sklj trazi 3000din. za sve jos i azurira besplatno. Znam da se ne moze spreciti niko da da cenu koju hoce ali ovi prevaranti ubise trziste. Danas je tesko nekom izvuci pare i svi misle da ih deres ali kako se boriti sa ovim vidom konkurencije?

Kvalitetom i postovanjem rokova 🙂

I ne bi bilo lose da se obori nekoliko sajtova uradenih preko takvih site-buildera, pa bi videli ko bi ih jos angazovao.

I ne bi bilo lose da se obori nekoliko sajtova uradenih preko takvih site-buildera, pa bi videli ko bi ih jos angazovao.

Slazem se u potpunosti. Ne volim bas grubu igru i uvek sam za medjusobno uvazavanje ali vecina nas zivi od ovoga. I moracu preduzeti nesto povodom toga mada je sve to borba sa vetrenjacama. Jedan ode drugi koji googlovao 5 minuta i misli da sve zna opet dodje.

Ajde sad treba oboriti sve sajtove koje ljudi prave za sumu od ispod X dinara.

Odavno ništa nisam smješnije čuo. Neki bi da samo oni zarađuju, a druge ko je**. Ne moraju svi da žive...

Interesantan nacin razmisljanja.
1. Ljudi koji budu uzeli takve '' sajtove '' ce imati hosting 3 meseca i cao, reklamu web mastera, pola kilobajta prostora na serveru i ostale idealne pogodnosti. Lako je prevariti neuke ljude koji bi da se reklamiraju na internetu , a nemaju racunar. I naravno da ce da plate 3000 din. kad im je plata 12000.
2. Naravno da ne zelim da samo ja zaradjujem ali ovde se radi o prevari i gubljenju klijenata koji ne znaju sta ih ceka, Sto se mene tice ti radi i za 20 din. nego mi je zao ljudi i zao mi je sto neki idu na fakultete,shvate ozbiljno to sto rade, pristupe profesionalno poslu i rade to ceo zivot, a neko sa malo guglanja misli da sve zna. Svaka mu cast ako je nama trebalo tako mnogo a on je napredan i treba da zaradi.

Svaka roba ima svog kupca. To tebe ne treba da brine i čisto sumnjam da za te pare možeš da dobiješ kvalitetan sajt. Ako neko hoće da bude yayara i kupi tako nešto, taj bolje nije ni zaslužio, a najverovatnije ni nema pojma šta je sajt.

p.s. Poruka iznad me je podsetila na to kako su neki domaći ****** nudili "sajt" domaćim klijentima za te pare, a u stvari su im nudili prostor na svom oglasnom sajtu gde bi klijent dobio jednu stranicu, "hosting" za par fotografija i par e-mail adresa. To je sve masovno prodavano neukim ljudima koji su posle mislili da stvarno imaju sajt, čak su i taj jadan link ka oglasu stavljali na ***** urađene vizitke. To mi je sve nekako tužno i bedno, kao iz Alana Forda (kao iz one Telenor reklame sve za 10 para). Mada.... sve je danas kao iz Alana Forda.

Što je najgore, taj oglasni program je bio hostovan na Veratu odakle su ga drugi šabani maznuli (toliko o sigurnom provajderu) i posle u svojim gradovima razrađivali isti biznis.

Eto, to je "sajt" za 3000 dinara.

Poslednja izmena:
Svaka roba ima svog kupca. To tebe ne treba da brine i čisto sumnjam da za te pare možeš da dobiješ kvalitetan sajt. Ako neko hoće da bude yayara i kupi tako nešto, taj bolje nije ni zaslužio, a najverovatnije ni nema pojma šta je sajt.

U pravu si ROBOTO. Malo sam se zaleteo sa frustracijom pa nagrdi coveka bez veze. Slazem se u potpunosti.

Interesantan nacin razmisljanja.
1. Ljudi koji budu uzeli takve '' sajtove '' ce imati hosting 3 meseca i cao, reklamu web mastera, pola kilobajta prostora na serveru i ostale idealne pogodnosti. Lako je prevariti neuke ljude koji bi da se reklamiraju na internetu , a nemaju racunar. I naravno da ce da plate 3000 din. kad im je plata 12000.
2. Naravno da ne zelim da samo ja zaradjujem ali ovde se radi o prevari i gubljenju klijenata koji ne znaju sta ih ceka, Sto se mene tice ti radi i za 20 din. nego mi je zao ljudi i zao mi je sto neki idu na fakultete,shvate ozbiljno to sto rade, pristupe profesionalno poslu i rade to ceo zivot, a neko sa malo guglanja misli da sve zna. Svaka mu cast ako je nama trebalo tako mnogo a on je napredan i treba da zaradi.

I ti si dosao na genijalnu ideju da bi mogao strankama da obezbediti kvalitetnu uslugu samo kad bi imao monopol pa makar ga stvorio mafijaskim sredstvima. Posle cudo sto nam lose ide. Rece ti kutija, kvalitet prodaje robu, eto posle tri meseca ce opeceni doci kod tebe i platiti koliko zines.

Idem danas gradom i vidim pise na reklamicama "sajt za 3000 dinara". Sve dobijes hosting, domen jos frajer napisao i email da dobijes 🙂.( mislim da je musko ) Ubih se da odradim marketing, ishcitah knjiga i knjiga, propustih mladost i onda dodje neko i uz neki smrdljivi web builder, free hostinge, domene sa ekstenzijom .sklj trazi 3000din. za sve jos i azurira besplatno. Znam da se ne moze spreciti niko da da cenu koju hoce ali ovi prevaranti ubise trziste. Danas je tesko nekom izvuci pare i svi misle da ih deres ali kako se boriti sa ovim vidom konkurencije?

Kolko para tolko muzike 😉

Nemoj da ocajavas, nece takvi za 3000d dugo, samo guraj i lepi reklame 😛

Čoveče pa firme koje se bave web dizajnom uzimaju cca 200e da sve to bude odrađeno kako treba. Inače sumnjam da će taj lik imati neku ozbiljniju klijentelu, pitanje da li uopšte radi u legalnom softveru, sumnjam da koristi joomla-u ili neko slično free softversko rešenje.

Nego malo offtopic-a: Ja radim sajt za neku firmu, i interesuje me koga bi ste mi preporučili da nudi najbolji hosting odnos cena/pouzdanost/storage?

Tako sto shvatis da ti on NIJE konkurencija, shvatas?
Ako si ukapirao....

Poslednja izmena:
Najbolja je mušterija koja se opeče kod takvih "majstora", posle ne pita šta košta samo da nema više problema.
Solidan sajt ne može da se napravi preko noći, ali ako neko hoće da se hvali da ima sajt, a ne koristi ga, za njega je ovo više nego dovoljno.

Verovatno ste u pravu za kritiku takvog poslovanja...
... ali , pošto se slabije razumem u cenovnike i u to koliko je uobičajena (realna) cena izrade sajta da li mi možete pomoći sa procenom jednog urađenog i naplaćenog posla:
Prijateljici je trebao sajt; ništa posebno, samo da postoji na netu informacija o njenoj firmici sa osnovnim informacijama...
I komšija koji se kao profi bavi izradom sajtova ponudi se da će kao upola cene za nju uraditi nešto profi:
to otprilike izgleda ovako:
- glavna strana mrtvački ljubičaste boje koji prosto moli da se zatvori stranica u browser-u
- na glavnoj strani adresa, broj telefona i 2 linka, jedan koji je naslovljen sa "slike" za sledeću stranicu gde se nalaze 3 smešno male sličice nje i dva njena saradnika u poslu; slike su toliko male da se ne može sa sigurnošću trvditi da li su joj saradnici muškog ili ženskog pola; drugi link je naslovljen sa "linkovi i kad se klikne na njega otvori se stranica sa adresom (linkom) firme sa kojom sarađuje iz Australije!

"Čovek" profesionalac joj je `ladno rekao da je za nju cena 80€ i da je sreća da je našla njega jer bi je drugi odrali i lošije uradili posao!

Molim stručnije ljude da nam razjasne da li je to zaista realna cena?
Meni se učinilo da je preterana! Posebno kad sam video kako je sve to traljavo ispalo. Deluje mi kao da je ovo druga strana medalje.

P.S. Usput, sajt je na .com i svi troškoci zakupa domena i sl. su naravno posebno naplaćeni od prijateljice, tj. nisu ušli u tih 80€!
Hvala na odgovorima

Kakvo razmisljanje! :zgran:
Po toj logici sto ne bi podmetnuo i pozar u tudji poslovni prostor, pa da vidimo kako ce onda da rade... Svasta.
Cinjenica je da u Srbiji dosta ljudi hoce da se bavi web dizajnom, kao sto dosta njih hoce i da drzi salone namestaja, da izdaje lokale napravljene u dvoristu i slicno. Kad-tad se to samo iznivelise na trzistu i najbolji uprkos svemu ostanu na povrsini. E sad, ako nisi najbolji ili jedan od takvih, onda zalim slucaj. :d

Poslednja izmena:
"da je sreća da je našla njega jer bi je drugi odrali i lošije uradili posao!" 80e

Daj neki njegov link da vidim kako on to dobro radi za te pare. Dajte i link onog lika za 3000 din.

A sto ovo ljude pogadja? Sta sad, samo kvalifikovani ljudi koji su zavrsili skole i fakultete mogu da rade sajtove i naplacuju svoj rad? Koliko ja znam u ovom biznisu se ceni kreativnost i umece a ne zavrsena skola. Jeste ona bitna ali samo da se zna da si skolovan a ne i koliko si kreativan. Nigde nije spomenuto da neko za male pare moze da napravi mnogo bolje od onog ko naplacuje mnogo (verovatno lik ne ceni svoju kreativnost🙂).

A sto ovo ljude pogadja? Sta sad, samo kvalifikovani ljudi koji su zavrsili skole i fakultete mogu da rade sajtove i naplacuju svoj rad? Koliko ja znam u ovom biznisu se ceni kreativnost i umece a ne zavrsena skola. Jeste ona bitna ali samo da se zna da si skolovan a ne i koliko si kreativan. Nigde nije spomenuto da neko za male pare moze da napravi mnogo bolje od onog ko naplacuje mnogo (verovatno lik ne ceni svoju kreativnost🙂).
Nikada, ali baš nikada, nisam video dobar a jeftin dizajn. Apsoultno mi je jasno da je to pitanje lične percepcije i da dobar dizajn meni i nekome drugom ne podrazumeva isti sistem vrednosti. Mislim da čovek može biti kreativan i stručan - ali vrhunski dizajn je mnogo više od toga.

Prijatelj mi je suvlasnik Enhanced Labs: http://www.enhancedlabs.com/

Dizajn studio, fantastičnog portfolia, jedan dizajner je zaposlen u Apple-u... Uradili su kompletan icon suite za Microsoft Office 2008 (for Mac) i još mnogo web designinga...

U proseku im se cene kompletne izrade sajtova kreću od 1500€-xxxx€. To je cena vrhunskog dizajna.

3000 din. je *mnogo*, kad-tad ce ljudi moci sve to sami da odrade pomocu (doduse crack-ovanih) programa ili prijatelja.. ili neki Indijac da im to uradi za manje pare.

to je konkurencija i dobra je za sve. ako ti se ne svidja, potrazi neki posao gde jos ima monopola.

3000 din. je *mnogo*, kad-tad ce ljudi moci sve to sami da odrade pomocu (doduse crack-ovanih) programa ili prijatelja.. ili neki Indijac da im to uradi za manje pare.

to je konkurencija i dobra je za sve. ako ti se ne svidja, potrazi neki posao gde jos ima monopola.

Nisi u pravu. Kod nas je trenutno ta faza gde ljudi misle da sve umeju i mogu sami.
Konkurencija jeste pozitivna stvar, ali ne tako kako je ti gledaš.
Konkurencija treba da te tera da povećavaš kvalitet, a ne da smanjuješ cenu.

Evo recimo moj ćale je tapetar (popravlja nameštaj) i nije da ga hvalim ali je jedan od boljih majstora u državi (u Pančevu verovatno najbolji, dovoljan pokazatelj je to što drži privatnu radnju od 1980-te) i šta se dešava u poslednje vreme ljudi mu govore da je skup i da na buvljaku mogu da kupe nov kauč za 8000 din.:shock:

E sad to su kauči veoma lošeg kvaliteta, neudobni, napravljeni od lošeg drveta koje ljudima pukne posle svega par meseci, ali su jeftini...

Moj ćale ni u jednom trenutku ne razmišlja da pogorša svoj kvalitet i spusti cene kako bi se izborio sa ovima koji ih prodaju za 8000, ali kada se ljudi opeku na takvu stvar posle znaju pravog majstora da ljube u ruku...

Pouka ove priče je da je sada najgore vreme za ljude koji daju kvalitet, ali dugoročno gledano jedino takvi će opstati:wave:

Konkurencija treba da te tera da povećavaš kvalitet, a ne da smanjuješ cenu.

ne slazem se. ona treba da poboljsava taj odnos, kako god moze.
takodje, ljudi znaju da prepoznaju kvalitet, i zahvaljujuci internetu i 'informatickom dobu' moci ce da saznaju mnogo vise unapred o proizvodima/uslugama koje kupuju.

treba imati u vidu da se broj ljudi na planeti znatno povecao, sto verovatno isto utice na ovu pricu.

ne slazem se. ona treba da poboljsava taj odnos, kako god moze.
takodje, ljudi znaju da prepoznaju kvalitet, i zahvaljujuci internetu i 'informatickom dobu' moci ce da saznaju mnogo vise unapred o proizvodima/uslugama koje kupuju.

treba imati u vidu da se broj ljudi na planeti znatno povecao, sto verovatno isto utice na ovu pricu.

Niko ne može da pruža vrhunski kvalitet, a da to pritom malo košta...jednostavno je nemoguće.

Kao da želiš da skuvaš najbolju kafu na svetu za 20 prijatelja sa pola kašičice kafe i 0.1L vode...

A sa konstatacijom da ljudi znaju da prepoznaju kvalitet se ne slažem većina ljudi se prvo dobro ošuri:wave:

Dajte linkove tih jeftinih sajtova, dosta filozofiranja više 😛 Kada budete videli kakvi su, kometari će postati suvišni.

Baš tako, kao i udrugim poslovima, kao što su pc servis, video obrada, DTP... Danas svaki ulaz ili ulica ima svog volontera.
U ostalom tako se i počinje, za džeparac i retko ko ostaje na tom početnom nivou, već vremenom napreduje i postaje ozbiljan igrač.

Pa nema linkova, ovo je sto se kaze "napusavanje" samoprozvanih webdesigner-a.

Ne razumem cemu frustracija?
Verujte da dobrih web dizajnera/developera ima jako malo. Evo to ja mogu da posvedocim jer sam u zadnjih nedelju dana obavio par razogovora sa ljudima koji sebe smatraju develima. Gledao sam njihove sajtove, slusao sam sta pricaju i to je sve tiha jeza i prava tuga. Pogotov je tuzno kad vam dodje neko ko, kao, ima 10 godina iskustva rada sa Web tehnologijama i ne ume da vam navede osnovne razlike izmedju HTML-a i XHTML-a (ili jos gore, kaze vam da nema pojma sta je to XHTML).
I takvih likova ima tona... tako da nema razloga za paniku 🙂 Taj od 3 000 radi po principu free host - ukradeni templejt sa TM (koji su bglago receno ocajni) i udri 🙂

Video sam i ja taj oglas, preko puta pozorista - na cosku od Jevrejske...

Izlepljena cela ona ******ska ograda sto su je podigli kada su poceli da prave onu nesretnu zgradu .. pa sada ljudi ne mogu redovno da prolaze pesackom stazom... i gaze ih kola:wall:

Uglavnom po kolicini ocerupanih listica sa oglasa vidi se da je interesovanje veliko 🙂

Stacete... nas narod obozava kad je nesto jeftino. :d

Ma to je budalastina ubijanje cene, ali iskreno treba malo pogledati i sa druge strane (one koja nas vise zanima, a to su pare) ako je neki "klijent" zadovoljan joomlom i neki maznutim templejtom sta ti imas da pametujes i da mu nudis gomilu sati svog rada kada je uglavnom sve na sta on gleda - cena (naravno ima izuzetaka). Dok ima ovaca bice i novaca, nazalost.

Nazad
Vrh Dno