Šta je novo?

Cekajuci Ubuntu 9.04

Nesto ga nema. Jedino ako izlazi po Pago Pago vremenskoj zoni...

Lol nesto su opasno jebali u ovom izdanju ne mogu da pokrenem KDE ni na virtualnoj masini ni na lap-u.

Lol nesto su opasno jebali u ovom izdanju ne mogu da pokrenem KDE ni na virtualnoj masini ni na lap-u.

Kod mene radi kako valja, install sa 64bit alternate cda.

I što je najlepše: X11-xorg-intel doesn't suck anymore, ponovo imam pristojan 3d performance :banana:

Pa valjda je 'proradio' novi GEM i intel drajver za njega; nadam se da ce i ostali drajveri uskoro da budu prepravljeni.

Odlicno, taman ce uskoro da izadje i mocicemo da ga probamo :) Super je i to sto sam resio da reinstaliram kucni server tako da u uzi izbor moze da upadne i uBuntu Server 9.04.

Sada cu da ga bacim na lap i VW da vidim kako rabota :)

EDIT: Upravo se sigram sa njim i manje vise je sve ok. Mada mi ne rade suspend i hibernacija. Vidim da ce tome posvetiti dosta paznje za sledecih mesec dana do izlaska finalne verzije, pa testirate i vi :)

https://wiki.ubuntu.com/KernelTeam/SuspendResumeTesting

Poslednja izmena:
Pole instaliranja svi updejtova po prvi put mi radi sleep na lapu jeeeeeeeeej \o/

Ja čekam da hibernacija proradi u Archu. Postoji objašnjenje na wikiju, ali nije vredno cimanja.

Zar nije Arch distro koji je i zamisljen da gro posla odradis sam, slicno Gentoo-u ili Slacku?

Ja sam na proslom laptopu na kom je bio instaliran gentoo sve to nasetovao u sitna crevca, doduse zvuk mi je prestajao da radi posle resume; ispostavilo se da to ima veze sa uslovno receno 'defektnim' intelovim 915 ac97 koji se budi na nestandardni nacin, odnosno ne budi se uopste. Isto to mi se desavalo i na windowsu (ne uvek, ali jednom u 4-5 puta da), pa sam na kraju potpuno balatio suspend/hibernate :)

Ako su ovakvi i slicni problemi na Ubuntuu reseni u celosti ili makar u najvecem delu slucajeva, svaka cast, mislio sam da ce da prodje mnogo vise vremena dok se stvar ne upegla :) Nije to lako izvesti, cini mi se da suspend/hibernate/resume skripte mogu znacajno da se razlikuju u zavisnosti od hardvera.

Poslednja izmena:
Kod mene na arch-u na jednom kompjuteru suspend/hibernate radi super,dok na drugom samo hibernate radi,mislim da sve zavisi od hardvera,da li ce to da radi ili nece.

Meni sa instalacijom Kubuntu 9.04 beta prvi put WiFi radi "out-of-the-box". :D
Ranije je uvek posle instalacije sledelo budjenje driver-a

Ta inkrementalna poboljšanja su ono zbog čega volim Ubuntu. Svaka nova verzija donosi nešto novo i rešava neki raniji problem. I tako malo po malo, nakupi se dosta.

Kada sam instalirao prvi Ubuntu, bio je to 7.04, imao sam gomilu stvari kojima nisam bio zadovoljan. Kompozitni desktop je seckao, izlaz za dva monitora u drajverima je morao da se gasi da bi Vsync radio, grčki i srpski fontovi su bili očajni, nije bilo podrške za NTFS po default-u, Flash je davio mašinu na smrt, video plejeri i kodeci su bili totalni krš, mikrofon u Skype-u nije radio, da pomenem samo neke od stvari sa kojima sam imao problema.

I onda, malo po malo, sve je to bilo ispravljeno da bih sada imao jedan izuzetno stabilan, elegantan i funkcionalan OS. Novi 9.04 će sigurno opet doneti niz sitnih poboljšanja, ali ću ga najverovatnije preskočiti, konačno sam poslednjih meseci našao niz odličnih igara i emulatora za Linux, ne bih da rizikujem da nešto od toga prestane da radi nakon apgrejda.

Heh od 5.04 do 9.04 ako uporedim. :D 9.04 od Alfa 3 do Bete sa kompletnim Update radi odlicno brzo i za Betu Ok. Osim fucking
Lirca To nikako da namestim a kazu da je problem oko kernela

Poslednja izmena:
Pa koristi XCHat umesto LIRC-a :)
Kad ce stable verzija da bude gotova?

Poslednja izmena:
23. april, ako sve bude islo po rasporedu.

Coming Soon :)

Inace instalacija optimizovana za Virtualne masine + AMP + Samba + SSH Server je 650 MB. Sto je mnogo cool ako se kombinuje sa VM ESX serverom.

Trenutni utisak:

1. Boot primetno brzi od 8.10.
2. U glxgears imam preko 18000.
3. Novi kernel ima neka poboljsanja sto se tice virtualizacije.
4. Gnome ko gnome. Isti ali isto dobar.
5. Sitni problemi prilikom instalacije poslednje beta verzije Nvidia drajvera. Nije ih bilo na 8.10. Reseno bez problema.
6. Uzasno me nervira horizontalni volume control.

Toliko za sada posto nisam imao vremena da sedim za kompom duze od sat vremena dnevno.

Dve stvari koje sam ja odmah primetio:

1. Novi network manager za KDE i dalje ima bagove :)
2. Posle apdejta i restarta Kubuntua me dočekao Gnome :d (nemam predstavu kako mu je to uspelo)

Poslednja izmena:
Verzija za amd64 liveCD (Turion 64 na 1.6 GHz sa 512 MB). Nije htelo da mi se podigne :d , na CD mislim, uzivo, pa sam ga odma instalirao, i to na ext4. Program za particionisanje mislim da radi bolje nego u 8.10 (ovde je odma prepoznao 3 win particije i 3 za PClinux. E taj sam pregazio sa Ubuntuom - mlogo me nerviralo sto mi ne radi Compiz na Ati 200M). Nije lose, samo ne mogu da prezalim jos uvek openSUSE, a taj si e sam kriv - ne mountuje Win particije, sto mi je mlogo vazno. Ubuntu , a i PCLOS to rade super.

Vrh Dno