Šta je novo?

Proverite kako vam radi hard disk!

Ja bih probao tako... bar dok se Gedza ne javi :)

Pa otprilike ovako:
Update driver - install from specific location - dont' search. - Have disk
pa onda na lokaciju gde ste raspakovali drajvere i onda od ponudjenih birate one sa istom brojnom oznakom.
Ako nesto zabrljate i nece da se digne sistem samo vratite u BIOSu na staro i treba da radi ili f8 pa ono na prethodno stanje ...
Mislim da ste me razumeli, a oni koji nisu bolje da nista ne diraju.
Malo je falilo da nista ne napisem da ne budem ja kriv ako neko nesto zabrlja.

Kolega, odlicno i elegantno resenje.

Ih kolega sta sve srbi nece da se sete. Ovo mi je palo na pamet sa onim prvim verzijama NBova koji su dolazili setovani pod AHCIjem, a imaju u BIOSu opciju da se ukine. Pa reko kako da vratim na "fabricka setovanja", a da ne moram da se zlopatim. Ovakva manipulacija ti dozvoljava i da vracas nazad u kontra smeru, po potrebi. :wave:

Da li su ovi rezultati dobri za WD 3200AAKS 00YGA0? Nekako sam očekivao više.
U BIOS-U PIO i U-DMA MODE podešeni su na Auto, ali iznad pišu detektovane vrednosti: PIO 4 i UDMA-5. Hvala.

Prilozi

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    64.6 KB · Pregleda: 153
to ti je 320-ka sa dve ploce i to je ocekivan rezultat.. trenutno aktivan mod ti je UDMA-5 i to je ok... ako je aktivan PIO, treba da resetujes CMOS ali po rezultatima, ipak je UDMA-5

Poslednja izmena:
Ih kolega sta sve srbi nece da se sete. Ovo mi je palo na pamet sa onim prvim verzijama NBova koji su dolazili setovani pod AHCIjem, a imaju u BIOSu opciju da se ukine. Pa reko kako da vratim na "fabricka setovanja", a da ne moram da se zlopatim. Ovakva manipulacija ti dozvoljava i da vracas nazad u kontra smeru, po potrebi. :wave:

Drajveri se raspakuju tako sto se pokrene instalacija sa switchem -a. Konkretno:

iata86enu.exe -a

i raspakovace se u

C:\Program Files\Intel\Intel Matrix Storage Manager

za dalje vidite Gedzin post.

Poenta je da ICH9R moze da se "vidi" na tri nacina:kao standardni, AHCI i RAID(samo za R sufiks) kontroler. Svaki ima svoj DEV i VEN ID (koji je razlicit) i potrebno je da Windows nekako zna kako da radi sa tim kontrolerom. Out of the box, Windows vidi samo prvi. Drugi i treci mod se vidi samo ako se pre instalacije stave drajveri ili preko diskete (F6 taster) ili ako se drajver slipstreamuje preko nLite-a ili slicno. Gedzin metod i slicni kreiraju u registry-u potrebne kljuceve i servise kako bi Windows mogao da vidi disk a samim time i da se bootuje, inace sledi plavi ekran sa cuvenom 0x0000007B greskom. U svakom slucaju, ako ne uspe uvek mozete da se vratite na standardni mod i dignete Windows. Da napomenem, ako je sistem dignut sa AHCI opcijom, vracanje nazad je bezbolno ali ako imate RAID i iskljucite podrsku u BIOS-u, necete vise imati RADI kasnije. Takodje, Intelov uninstaller nece obrisati drajver jer bi inace imali neupotrebljiv sistem kod sledeceg boot-a.

Drajvere mozete naci na

http://downloadcenter.intel.com/Product_Filter.aspx?ProductID=2101

to ti je 320-ka sa dve ploce i to je ocekivan rezultat.. trenutno aktivan mod ti je UDMA-5 i to je ok... ako je aktivan PIO, treba da resetujes CMOS ali po rezultatima, ipak je UDMA-5
Hvala. Jedino me još zbunjuje što HD Tune Pro prikazuje da je i UDMA-6 podržan, ali da je aktivan UDMA-5. S obzirom da ni u BIOS-u nema UDMA-6, već je poslednji na listi Mode 5, verovatno program greši negde. Ploča je inače Asus P5Q, a ne verujem da bi ona imala neka ograničenja po pitanju Ultra-DMA (ipak je to noviji chipset i ostalo).
Spori su ovi HDD-ovi, mnogo spori. :) Nisam ranije obraćao pažnju na to, ali baš su usko grlo današnjih računara.

intelovi noviji chipsetovi nemaju ATA kontroler vec proizvodjaci ploca ugradjuju ATA kontrolere a to je uglavnom JMicron i on je ATA100 standarda.. SATA je u modi :d

Ali moj disk bi trebalo da radi u SATA300 (SATAII) modu, zar ne? Mislim, ploča podržava SATAII. Sad sam se malo zbunio. :) Da li treba da uključim samo SATA kontroler u BIOS-u?

Prilozi

• Untitled1.jpg
    Untitled1.jpg
    82.9 KB · Pregleda: 106
  • Untitled2.jpg
    Untitled2.jpg
    59.2 KB · Pregleda: 88
Poslednja izmena:
ma, ako radi, sta te briga..

Evo kako radi WD6400AAKS na starom dobrom AMD 690G:

Prilozi

• WD6400AAKS_on_AMD690G.jpg
    WD6400AAKS_on_AMD690G.jpg
    123.2 KB · Pregleda: 208
Da li je ovo normalna brzina za eksterni HDD, nekako je suvise zakucana?
U pitanju je StoreJet 25 mobile(TS160GSJ25M) nakacen na Kolink USB2.0 PCI(MP6202c) karticu, cip VIA6212L.
Win ima instalirani SP3.

Prilozi

• StoreJet.PNG
    StoreJet.PNG
    25 KB · Pregleda: 112
Da li je ovo normalna brzina za eksterni HDD, nekako je suvise zakucana?
U pitanju je StoreJet 25 mobile(TS160GSJ25M) nakacen na Kolink USB2.0 PCI(MP6202c) karticu, cip VIA6212L.
Win ima instalirani SP3.

Ovaj sam rezultat dobio iz SuperWinPE 2004 live cd-a okruzenja. Da li je moguce da mi SP3 usporava protok, posto sam video da se na netu dosta njih zali na istu stvar :trust:
Da napomenem da podesavanje(u normalnom win rezimu) "optimized for performance" uopste nema efekta, barem ne kod mene.

Prilozi

• StoreJet_WinPE_P_2004.PNG
    StoreJet_WinPE_P_2004.PNG
    34.3 KB · Pregleda: 89
6400AAKS:

Prilozi

• 2008-11-07_203259.jpg
    2008-11-07_203259.jpg
    147.4 KB · Pregleda: 147
Ovaj sam rezultat dobio iz SuperWinPE 2004 live cd-a okruzenja. Da li je moguce da mi SP3 usporava protok, posto sam video da se na netu dosta njih zali na istu stvar :trust:
Da napomenem da podesavanje(u normalnom win rezimu) "optimized for performance" uopste nema efekta, barem ne kod mene.
To sto je "zakucano" je sto USB ne moze da isprati performanse ni jednog HDD-a i ocekivano je, a "Optimize for performance" ima efekta samo kada HDD direktno nakacis na plocu tako da bolje ostavi "Optimize for wuick removal" ;)
E sad, od samog USB kontrolera i ploce zavisi koliko ces uspeti od potencijalnog maximuma USB-a da izvuces, da li imas dodatne USB uredjaje koji dele USB sa tim HDD-om, koliki je poll... Tebi izgleda na SP3 nesto dodatno jede resurse i malo usporava transfer, pa pokusaj da elimises izvore ako ti je bas bitno da izvuces maximum. Proveri za pocetak indexiranje, AV, spyware skenere i ostale rezidentne programe. Kada radis testiranje u SP3 pogasi sve ostale servise i procese, pa ako i dalje ide sporije probaj da zamenis drajvere...

tach5805pq7.png

sweet :)

and this baby

WD Black 6401AALS i Seagate ST3500320AS

Prilozi

• ST3500320AS HD tach.jpg
    ST3500320AS HD tach.jpg
    205.4 KB · Pregleda: 106
  • ST3500320AS HD tune.jpg
    ST3500320AS HD tune.jpg
    111.3 KB · Pregleda: 71
  • wd black HD tach.jpg
    wd black HD tach.jpg
    206.8 KB · Pregleda: 104
  • WD black HT tune.jpg
    WD black HT tune.jpg
    95.1 KB · Pregleda: 62
Mali je transfer rate, velik je access time..
Mada nije bas neko veliko odstupanje, pripisacemo radu u pozadini..

WD 120GB 2,5" SATA
Poređenje SATA I i USB interfejsa

Prilozi

• WD120-SATA.vs.USB.png
    WD120-SATA.vs.USB.png
    86.6 KB · Pregleda: 71
Poslednja izmena:
U super, planirao sam ovaj ili model od 640GB za storage...Kakav je sto se tice buke, nije mi problem los access :p

U super, planirao sam ovaj ili model od 640GB za storage...Kakav je sto se tice buke, nije mi problem los access :p

Vrlo tih, mislim chak da je tishi od WD-ova. Ja sam prezadovoljan sa diskom, nisam ochekivao ovako brz disk od Hitachia, access time jeste loshiji ali poshto sluzi kao storage disk odlichan je. Malopre sam kopirao sa jedne 750tke na drugu (druga je od drugara sutra cu da mu uruchim :d ) i total commander kaze ~117000 kilobajta u sekundi :)

Hteo sam da uzmem WD6400AAKS, al za skoro iste pare 110gb veci disk je odneo pobedu :type:

Inache oba diska su tu nege po performansama, moj ima AVG read od ~100mb kao na slici i access od 17.4ms dok drugarov ima AVG read oko 97-98mb ali mu je acces oko 16.6ms. U grubo tu su negde. Na osnovu prvog iskustva sam zadovoljan videcemo kako ce se pokazati dugorochno :smash:

:wave:

Jesi gledao da li ti je mozda ukljucen Acoustic Managment?

Nije tisi od WD green serije ali je malo brzi.

Nazad
Vrh Dno