Šta je novo?

POMOC - A4000

Bokasa

Slavan
Učlanjen(a)
30.01.2005
Poena
320
Danas mi je stigla A4000/EC030 2+4MB RAM... Medjutim WB nece da se podigne... Diže se do nekog trenutka i onda kao da pukne i na ekranu se pojavi prazan prozor sa zaglavljem "Workbench screen". Kursor moze da se pomera ali na ekranu nema nicega... Nikakvo kuckanje na levi ili desni taster misa ili bilo koji taster tastature ne daje nikakav rezultat. Kada se Amiga podigne tako da preskoci startup sekvencu, normalno se podigne Amiga DOS prozor i u njemu sve radi normalno... Normalno startuje neke sitije aplikacije (Clock na primer). Napominjem da je uvek isto bez obzira da li se sistem dize sa hard diska, internog ili eksternog flopija... Sve ostalo radi OK... mis, tastura, drajvovi... Ako mu se iskljuci hard a nema WB diskete u drajvu, normalno se pojavi prozor sa rukom koja ubacuje disketu... Sve izgleda normalno i uvek pukne na kraju...
Po savetu ORANGE-A47 sam premerio bateriju... Baterija je ocito menjana, ali je napon u redu (3.67V)... Ono sto je cudno je da iako je baterija OK, RTC je stalno zakucan na neki datum i sat iz 97me (proveravano iz DOS prozora)... :wall:
Ima li neko ideju sta se moze uraditi?

Malo glupo s moje strane ali kazi jesi li procesljavao startup sequence da vidis sta sve podize od programa u njoj.Takodje treba proveriti i user startup eventualno isti i iskljuciti da se iscitava iz startupa,onako za probu da bi video gde koci.Kada si u mogucnosti da kucas u CLI hoce li da odradi loadwb komandu ili se isto zaglupi.Isto tako imas i onaj folder wbstartup treba videti cega i tamo ima da se podize.U vezi sata nemam blage predstave sta bi moglo biti.Mozda ne bi bilo lose nekim programcetom proveriti ram memoriju.Ovo bi vec zahtevalo da ti neko na amigi napravi disketu sa takvim programom.Konkretno nemam pojma cime bi se to moglo proveriti,al se nadam da ima ovde amigista koji znaju cime.

e, ja sam hteo isto to da kazem. prvo izbaci loadwb iz startup-sequence, pa ako nece ni onda, probijaj se ka 'vrhu'; ili mozda da ubacis tamo negde na par mesta nesto tipa:
echo "za sada je sve ok 1"

e, ja sam hteo isto to da kazem. prvo izbaci loadwb iz startup-sequence, pa ako nece ni onda, probijaj se ka 'vrhu'; ili mozda da ubacis tamo negde na par mesta nesto tipa:
echo "za sada je sve ok 1"

Sve sam to uradio, a onda se posle tri dana malo bolje zagledao u nalepnicu na epromima... Kad... U A4000D je magarac ubacio KS3.1 za A4000T (v40.70) i tako mi prodao... Na zalost epromi su OTPROM pa ne mogu da ih preprogramiram... Za probu sam iz jedne a1200 izvadio KS3.0... Naravno, ne vidi hard disk... ali je potpuno normalno podigao WB sa diskete sto nikako nije hteo sa verzijom za A4000T...

Nesreca u sreci :(...

nazalost ROMovi za 4000 su poprilicno skupi... teorijski bi mogao da samo promenis naziv scsi.device-a, koliko se secam 4000T je imala scsi i scsi2.device jedno sa IDE jedno za SCSI

Poslednja izmena:
Nije veliki problem (ako znaš kako da ga rešiš) ;)
Napravi bootabilnu disketu na kojoj ćeš mountovati particiju sa hard diska preko mountlist. Iskoristi scsi.device iz os3.9 bb2 pa ga patchuj sa http://aminet.net/package/driver/media/SCSI4345p da bi ispravio neke bagove. Sledeća naredba u startup-sequnce treba da ti bude allassign pa onda pokretanje startup-sequence sa hard diska. Odatle možeš napraviti i neki mali rad: disk koji će preživljavati reset i zamenjivati boot disketu, čisto da ne moraš imati disketu svaki put da ti krene podizanje sistema.
Ili uz pomoć programa skick učitaj a4000 rom 3.1 u ram. (pošto nemaš mmu)

inace, na jednoj od ovih disketa: http://www.l8r.net/install/accel.html
ima odlican program za testiranje CHIP/FAST memorije.
jedina mana mu je sto valjda zahteva KS2+

(mislim da je: mtec.a500.030.DMS ali nisam siguran)
ima ih i nekoliko na aminetu, ali se uglavnom ne snalaze najbolje sa turbo kartama.

e da, mozda bi ti radilo i sa tim A4000T kickstartom, da si snimio 'workbench.library' na diskete.
(tj. da si koristio Workbench diskete za A4000T).
nije bilo mesta u ROM-u za SCSI, pa su to izbacili.

e da, mozda bi ti radilo i sa tim A4000T kickstartom, da si snimio 'workbench.library' na diskete.
(tj. da si koristio Workbench diskete za A4000T).
nije bilo mesta u ROM-u za SCSI, pa su to izbacili.

Tu si pogodio rešenje. :banana: Potpuno sam zaboravio. Zbog toga i blokira što fali workbench.library. Samo se prekopira u libs: i sve će raditi.

Sad samo jos bokasa da sve to isproba pa da javi jel uspelo.Lepo je ovako ,svako po malo doprinese nekom idejom da bi se doslo do resenja.

Sad samo jos bokasa da sve to isproba pa da javi jel uspelo.Lepo je ovako ,svako po malo doprinese nekom idejom da bi se doslo do resenja.

Hvala vam na savetima, ali na zalost nisam isprobao ovo sa disketama... Nekako mi se cinilo jednostavnijim da zamenim kickstart... (Hvala Orange47 :Klanjanje )... Sad bar znam da je Amiga ispravna, sto znaci da igranka sa njom tek pocinje (kuciste je poprilicno prazno)... :banana:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno